Як швидко вилікувати ангіну в домашніх умовах

При даному захворюванні запалені мигдалини, що приносить людині серйозний дискомфорт і болючість при ковтанні, розмові, а у важких випадках – навіть при диханні. Лікування тонзиліту потрібно оперативне: тоді можна буде обійтися терапією без антибіотиків та інших серйозних препаратів.

Як лікувати ангіну

Даною хворобою можна заразитися лише ззовні. Вона не живе в організмі роками, чекаючи ослаблення імунітету. Зараження ангіною можливо лише шляхом потрапляння всередину тіла стрептокока. З цього можна зробити висновок, що загострення хронічного тонзиліту і ангіна – це різні патології, незважаючи на схожість їх симптомів. Як визначити запалення гланд? На це вказують наступні ознаки:

  • лімфовузли збільшуються і починають хворіти (під щелепою, біля нижньої частини вуха);
  • зростає температура тіла;
  • помітні ознаки інтоксикації (пітливість, слабкість, головний біль, озноб, втрата апетиту);
  • гланди стають червоними, опухають, покриваються гноєм.

Існують кілька видів захворювання, кожен має специфічну природу розвитку, але всі вони виявляються приблизно однаково. Так, грибкова ангіна викликається інфекцією – грибком роду Candida в симбіозі з коками. Як результат, у хворого починається запалення лімфатичного глоткового кільця і піднебінних мигдалин. На останніх буде помітний білястий гнійний наліт через розмноження грибкової збудника.

Найчастіше грибкова форма патології супроводжує інші вірусні хвороби типу грипу або ГРВІ, розвивається внаслідок тривалого лікування антибіотиками, що викликає дисбактеріоз на тлі ослабленого імунітету. По суті, порушення мікрофлори служить основною причиною розвитку даного захворювання, тому лікування переважно повинно бути спрямоване на усунення дисбактеріозу.

На початковій стадії ангіна являє собою запальний процес в лимфаденоидном кільці глотки. Вторинний етап патології виникає як наслідок перенесених інфекційних захворювань типу скарлатини або дифтерії, викликаючи ураження кровоносної системи і мигдаликів. На кожній стадії фіксують присутність певних інфекцій. Домашнє лікування горла швидко і ефективно тільки тоді, коли відбувається комбінування різних препаратів, включаючи антибіотики, народні засоби

Лікування ангіни у дорослих в домашніх умовах

Лікар призначає пацієнтові з ангіною таблетки, місцеві препарати і радить регулярно проводити певні маніпуляції, що допомагають швидко вилікувати гнійну і вірусну ангіну. Лікування горла в домашніх умовах у дорослих передбачає:

  • прийом вітамінів;
  • часте пиття;
  • постільний режим;
  • відмова від фізичних навантажень;
  • часті полоскання рота спеціальними розчинами;
  • прийом протизапальних препаратів, антибіотиків;
  • місцеве лікування.

У терапії ангіни важливу роль відіграє догляд і харчування:

  1. Вживана їжа повинна бути м'якою, а краще рідкої, щоб не травмувати слизову оболонку горла.
  2. Гарячий чай пити не варто, щоб не провокувати приплив крові до запаленої ділянки гортані.
  3. Оскільки хвороба заразна, потрібно ізолювати хворого, часто проводити вологе прибирання і провітрювати приміщення.
  4. Питний режим повинен бути посилений – це важливо для якнайшвидшого видалення з організму продуктів розпаду і поповнення втраченої рідини при підвищеній пітливості.

Лікування ангіни у дітей

Маленькі діти хворіють частіше за дорослих, оскільки їх імунітет ще не до кінця сформований. Щоб вилікувати їх швидко, важливо розпочати терапію на ранній стадії ангіни. В іншому випадку велика ймовірність розвитку таких ускладнень, як запалення нирок, ревматизм, серцеві захворювання. Малюкам підходять не всі препарати та народні засоби, якими користуються дорослі. Як лікувати ангіну у дітей? Самостійне застосування антибіотиків суворо заборонено: вірусне захворювання не лікують з їх допомогою, і лише лікар зможе визначити природу патології.

У питанні вибору відповідного лікування для дитини лікар визначає форму хвороби, яка може бути:

  • катаральній(найлегша форма, при якій горло червоне, але чисте, болить не сильно);
  • лакунарній або фолікулярної (небезпечні форми, які важко вилікувати, відрізняються наявністю гнійних цяток на мигдалинах).

При катаральній ангіні лікар призначає спрей для горла типу Гексорал, Ингалипта або Тантума Верде. Крім того, можуть бути показані полоскання трав'яними настоями (з додаванням ромашки, календули, евкаліпту), прийом сиропів. При цьому заборонено змащувати горло дитини Люголем, гасом або йодом – ці кошти знищують захисну плівку на гландах, чим сприяють більш швидкому зараження інфекцією. Противірусні ліки призначають лише при вірусному типі захворювання: найефективнішими є серед Віферон, Эргоферон, Цитовир.

Для фолікулярної ангіни характерна висока температура, тому лікар призначає дитині жарознижуючі засоби. Крім того, в даному випадку пропонується антибактеріальна терапія (курс лікування становить 5-7 діб). Вилікувати лакунарну форму хвороби можна так само, як фолікулярну – антибіотиками, які вибираються лікарем за результатами аналізів. Додатково призначаються полоскання горла та антигістамінні таблетки, які дозволяють зменшити набряк слизової оболонки.

Чим лікувати ангіну

Вилікуватися від ангіни швидко вийде лише при комплексному застосуванні ліків і народних засобів, при цьому терапевтичні заходи повинні проводитися з самого початку хвороби. Дане захворювання – не проста застуда, а запалення, здатне істотно погіршити здоров'я людини і призвести до незворотних наслідків. Чим швидко вилікувати горло? Правильна відповідь дасть лише отоларинголог, який визначить ступінь і природу захворювання.

Антибіотики при ангіні у дітей

Антибактеріальна терапія призначається, щоб запобігти розвитку небезпечних ускладнень, що вражають життєво важливі органи – серце, нирки. Після огляду і аналізів лікар призначає антибіотик, за допомогою якого можна ефективно боротися з інфекцією. Батькам варто пам'ятати, що наслідки ангіни у багато разів небезпечніше, ніж побічні ефекти від застосування антибактеріальних ліків. Який антибіотик при ангіні дитині може прописати лікар:

  • Доксициклін;
  • Экоклав;
  • Амосин/Амоксон;
  • Цефадроксил;
  • Кліндаміцин;
  • Сумамед;
  • Біцилін, пр.

Ліки при ангіні у дорослих

Лікуватися потрібно призначеними лікарем препаратами, інакше можна ще більше нашкодити своєму здоров'ю. В домашніх умовах ефективна терапія передбачає комплекс заходів. Як швидко вилікувати ангіну:

  1. Антибіотиками широкого спектра (пеніцилінової групи або макролідами). Якщо збудником патології послужив стрептокок, приймають Ампіцилін або Амоксицилін. При неефективності цих коштів лікар виписує рецепт на Сумамед.
  2. Жарознижувальними медикаментами. При підвищеній температурі використовують аспірин, анальгін або парацетамол. Препарати також допомагають знизити больовий синдром.
  3. Вітамінними комплексами. Вони допомагають підтримати ослаблений імунітет і заповнити баланс необхідних організму мікроелементів протягом хвороби, коли з-за відсутності апетиту він недоотримує безліч компонентів.

Чим пополоскати горло в домашніх умовах

Ефективний спосіб швидко вилікувати горло – полоскати його антисептиками. Це запобігає розмноженню патогенних бактерій на слизовій і знімає набряклість. Чим можна полоскати горло в домашніх умовах? З цією метою, як правило, використовують Мірамістин або Фурацилін. Крім того, ефективним засобом є сольовий-содовий розчин, який готують, розводячи у склянці теплої води з 1 ч. л. цих речовин і додаючи таку ж кількість яблучного оцту (9%). При цьому недостатньо пополоскати горло один раз на добу – робити це потрібно часто, приблизно кожні 50-60 хвилин.

Спрей для горла при ангіні

Така форма препаратів може застосовуватися як для лікування дорослих, так і дітей старше 3 років. Спреї допомагають швидко вилікувати ангіну, оскільки мають протигрибкові, антисептичні і дезинфікуючі властивості. Хронічний тонзиліт та гостру форму ангіни можна лікувати наступними засобами (в тандемі з антибіотиками):

  • Биопарокс(містить місцевий антибіотик у складі, може використовуватися для горла і носа;
  • Гексорал(надає антисептичну і протизапальну дію);
  • Стопангін(цей спрей від ангіни містить ефірні олії м'яти, апельсина і евкаліпта, дозволений до застосування дітям від 6 років);
  • Пропосол(створений на основі прополісу, надає протизапальний, антисептичний ефект);
  • Гексаспрей(допомагає швидко вилікувати ангіну за рахунок своїх антисептичних властивостей, може застосовуватися навіть при вагітності).

Лікування ангіни в домашніх умовах народними засобами

Як позбутися від ангіни швидко? Для цього важливо проводити комплексне лікування захворювання. Народні засоби від ангіни доповнюють антибактеріальну терапію, завдяки чому одужання настає раніше. Завдяки полосканиям, інгаляціям, растиркам і компрессам проходять неприємні симптоми хвороби. Як швидко вилікувати ангіну з допомогою нетрадиційної медицини:

  1. Горілчаний компрес. Щоб вилікувати ангіну, мочіть чистий бинт, складений кілька разів, в горілці. Помістіть тканина на задню та бічну частини горла, зверху накрийте компрес харчовою плівкою і обмотайте шию вовняним шарфом, залишивши на ніч.
  2. Сік буряка проти ангіни. Їм необхідно прополоскати горло хоча б 3-4 рази на добу.
  3. Сік алое для швидкого лікування ангіни. Якщо у вас заболіло горло, приймайте це засіб тричі на день по 1 ч. л., розводячи в склянці теплого молока з невеликою кількістю меду.
  4. Засіб для полоскання. У склянці води розчиніть 1 ч. л. соку часнику і полощіть горло при ангіні цим розчином не менше 5 разів на добу.

Відео: як вилікувати горло за 1 день

Як вилікувати АНГІНУ (хворе горло) за 1 день

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!