Скарлатина - симптоми у дітей і дорослих. Скарлатина у вагітних

Інфекційні хвороби горла частіше розвиваються в дитячому віці. Будь турботливий батько повинен знати, як виявляється скарлатина, щоб вчасно надати медичну допомогу своїй дитині. Основна мета дорослих – вчасно розпізнати перші симптоми, консервативними методами знищити активний стрептокок групи А.

Перші симптоми

В інкубаційному періоді хвороба себе ніяк не проявляє, активність стафілокока відчутна лише на 5-7 (максимум 12) день з моменту інфікування дитини повітряно-крапельним шляхом. Головний ознака, як починається скарлатина, - висока температура, гостра біль горла. Дорослий зауважує, що маленький пацієнт перестав їсти, веде себе пасивно, раздражительно більше спить. Якщо дитину вбила скарлатина - симптоми цієї дитячої хвороби такі:

  • запалення і набряклість гортані;
  • напади мігрені;
  • загальна слабкість;
  • судоми;
  • нудота, блювання;
  • порушення температурного режиму до позначки 40 градусів;
  • маячня.

Клінічні симптоми скарлатини

Захворювання проявляється стихійно, а з моменту початкової стадії до клінічних проявів проходить не більше години. Гострий період потрібно лікувати, інакше симптоматика по інтенсивності тільки посилюється, приковує пацієнта до ліжка. Лікарі настійно рекомендують звернути увагу на симптом Філатова при скарлатині. Він характеризує блідість носогубного трикутника на тлі загальної шкірної висипки. Інші ознаки скарлатини такі:

  • поява на шкірі червоних точок діаметром 1-2 мм;
  • наростаючі симптоми ангіни;
  • збільшення мигдалин з появою білого нальоту на слизовій рота;
  • свербіж запаленої шкіри;
  • багаторазова блювота;
  • сильні напади болю;
  • слабкість у м'язах.

Скарлатина у дітей – симптоми

Якщо на шкірі з'являється дрібна висипка, яка формує великі вогнища в складках, це перші ознаки скарлатини. Дорослі повинні подивитися стан горла, виміряти температуру тіла. Симптоми скарлатини у дитини наростають стихійно, тому складно не помітити рецидив. Форми зазначеної хвороби бувають:

  1. Атипова. Хвороба протікає в легкій стадії. Симптоми виражені слабо, хворий почуває себе задовільно, ускладнень після одужання не передбачається.
  2. Типова. Лякає інтенсивної симптоматикою, протікає у важкій формі з потенційними ускладненнями для гортані, потрібно своєчасне антибіотичну лікування.

Перші симптоми скарлатини у дітей

Відразу після інкубаційного періоду на верхньому шарі епідермісу з'являється дрібна висипка спочатку рожевого, а потім насичено червоного кольору. Це наслідок підвищеної активності хвороботворної інфекції, усунути яку можна за допомогою антибіотиків. Висип при скарлатині у дітей сильно свербить, поширюється по всьому корпусу, збільшується в розмірах, нагадує «гусячу шкіру». В складках лікар діагностує масштабні висипання, які при відсутності терапевтичних заходів перетворюються в рани.

Основні симптоми скарлатини у дітей

Дрібна висипка на тілі дитини насторожує батьків. Дорослі знають, як виглядає скарлатина, тому не повинні зволікати з проведенням лікувальних заходів, тим більше, не займатися самолікуванням. Якщо шкіра чиста, це не означає, що хвороба відсутня, важливо викликати лікаря додому та обстежувати стан горла при характерних скаргах. Навіть в проведенні лабораторних досліджень немає потреби, щоб запідозрити патологію. Початкові ознаки скарлатини у дітей такі:

  • рихлість слизової ротової порожнини;
  • почервоніння і набряк мигдаликів;
  • білий наліт порожнини лакун;
  • болючість горла, підсилюється при ковтанні;
  • збільшення лімфовузлів.

Прихована скарлатина у дітей – симптоми

Деякі батьки невірно вважають, що зазначене захворювання завжди супроводжується шкірним висипом з сверблячкою. Це не так, відомі випадки загострення хвороби без набряклості і гіперемії дерми. Відсутність вираженої симптоматики помітно ускладнює діагностику, оскільки потрібно швидко диференціювати недуга, переступити до інтенсивної терапії. Скарлатина без висипу не менш небезпечна, оскільки юний пацієнт не може вживати їжу в звичних обсягах, мучиться від нудоти і блювоти.

У стадії рецидиву пацієнт відчуває слабкість, шум у вухах, болючість м'язів, неприємну тремтіння в тілі, сплутаність свідомості. Його можуть турбувати маячні і нав'язливі ідеї, судоми і нервові розлади. При важкій формі захворювання навіть при відсутності висипів спостерігається різкий стрибок температури, що стає вагомим аргументом для госпіталізації дитини в інфекційне відділення.

Скарлатина у дорослих – симптоми

Хвороба рідше розвивається у старшого покоління, проте лікарі не виключають несподіваний рецидив з подальшою необхідністю термінової госпіталізації. В легкій формі ознаки скарлатини у дорослих виявляються вкрай рідко, частіше це різкий стрибок температури понад 39 градусів. Інші симптоми схожі з проявами загальної інтоксикації організму, коли імунітет бореться з отруйними речовинами, що сприяє їх швидкому виведенню. Ознаки хвороби такі:

  • постійне відчуття нудоти;
  • періодично підкрадається блювання;
  • повна відсутність апетиту;
  • різке зниження ваги, схуднення;
  • запаморочення, шум у вухах;
  • яскраво виражені ознаки диспепсії.

Скарлатина у вагітних – симптоми

Консервативне лікування при виношуванні плоду має свої обмеження. Наприклад, заборонено приймати антибіотики, інакше можна нашкодити внутрішньоутробного розвитку дитини. Тому майбутній матусі потрібно проявляти особливу пильність, якщо в вагітному організмі прогресує інфекційне захворювання. Важливо звернути увагу вже на перші симптоми при скарлатині, звернутися до лікаря, отримати цінні рекомендації щодо майбутніх дій.

При вагітності хвороба проявляється в легкій формі, не ускладнює виношування плоду і не шкодить його внутрішньоутробного життя. Головними симптомами вважається шкірний висип, яку можна лікувати трав'яними відварами, і сильний біль у горлі. Щоб усунути больовий синдром, лікарі рекомендують щадні медикаменти або народні кошти. Дільничний гінеколог стежить за станом майбутньої матусі, зазначає всі зміни загального самопочуття, гостро реагує на чергове загострення симптоматики.

Відео: що таке скарлатина і як вона проявляється

Скарлатина - симптоми і лікування

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!