Закладеність вуха без болю - як лікувати. Причини виникнення закладеності вуха без болю

З цим неприємним відчуттям стикався практично кожен, але зрозуміти природу вушної закладеності вдається далеко не завжди. Симптом виражається в приглушении навколишніх звуків, зміну звучання власного голосу, відчуття тяжкості голови. Закладеність вуха без болю, як правило, виникає при патологічних процесах в слуховому каналі або проході, що з'єднує барабанну порожнину з носоглоткою. Якщо зниження слуху довго не проходить або неприємний симптом часто повторюється – це вагомий привід звернутися до лікаря.

Чому закладає вуха без болю

Як правило, безболісна закладеність вуха виникає у гіпертоніків, у жінок під час вагітності або у людей, які страждають остеохондрозом шийного відділу. Симптом, крім того, може проявитися при тривалому перебуванні на великій висоті (після літака) або в результаті занурення на глибину. Закладеність без болю нерідко проявляється у дітей з кір, скарлатину, коклюш, дифтерію. Причини, які спровокували цей симптом, можуть бути різними. Нижче описані найбільш поширені з них.

Заклало вухо і шумить

Дзвін у вусі і закладеність називають синдромом Меньєра, досі не вивчений повністю. Симптом, як правило, супроводжує будь-які патологічні процеси, що відбуваються в організмі. До них відносяться: алергія, порушення гормонального балансу, знижений або підвищений артеріальний тиск, гормональні скачки при клімаксі, дистонія, отруєння. Як розвивається цей синдром, невідомо, але є думка, що його стимулює зміна обміну речовин у тканини внутрішнього вуха.

Дані проведених досліджень доводять, що 50% людей, у яких дзвенить і шумить у вухах, мають певні порушення рухливості і функціональності щелепно-скроневого суглоба. Лікуванням таких випадків займається остеопат. При наявності закладеності без болю з характерним шумом у вухах рекомендується відвідати лікаря, який проведе діагностику і зможе призначити адекватне лікування.

Вухо не чує, але не болить

Зниження слухової функції у людини може статися різко або наступати поступово. Причому у другому випадку, людина, як правило, тривалий час не усвідомлює, що став чути гірше. Причини втрати слуху без болю можуть бути різними, залежно від віку хворого та інших факторів. Часто людина починає глухнути при наявності механічної перепони (сірчаної пробки) у вусі або хвороб вушних каналів. Іншими факторами, які призводять до закладеності вуха без болю, є:

  • крововилив у мозок;
  • вікова перебудова організму;
  • надмірний прийом лікарських засобів;
  • наявність рідини в вушному каналі або сірчаної пробки;
  • шкідливі професійні умови (постійний гуде шум, робота з хімікатами);
  • атеросклероз.

Паморочиться голова

Якщо втрата рівноваги супроводжується закладеністю вуха, це може бути викликано різними інфекційними захворюваннями або черепно-мозковими травмами. Крім того, причиною таких симптомів часом стає отит середнього вуха – він надає загальну негативну дію на організм, включаючи втрату рівноваги. Періодичне закладання вух також можливе внаслідок порушення роботи вестибулярного апарату. Провокувати це явище можуть скачки артеріального тиску, тоді додатковими симптомами послужать:

  • мушки перед очима;
  • нудота;
  • потемніння в очах;
  • дзвін у вухах.

Болить голова і закладає вуха

Ці симптоми при одночасному прояві говорять про гіпертонії (підвищеного тиску). Її додатковими ознаками можуть стати нудота, слабкість, відчуття, що тисне на скроні. Якщо у вас виникла закладеність вух без болю з характерною мігренню, постарайтеся поспати або хоча б зробити перерву на роботі. При сильному стрибок тиску потрібно прийняти таблетку, а при її неефективності викликати швидку допомогу.

У вухах наче вода

Відчуття води у вусі вкрай неприємне, причому дискомфорт може тривати до 2 тижнів. Незважаючи на відсутність болю, людині варто звернутися до лікаря, який призначить відповідне комплексне лікування. Як правило, воно включає промивання вух для видалення накопиченої сірки і використання крапель. Якщо причиною закладеності все ж стала потрапила в вухо вода, спробуйте прибрати її наступним чином: протріть вухо рушником, вдихніть повітря і, закривши ніс пальцями, затримайте дихання. Зробіть видих, не відкриваючи рота і не розтуляючи носа – повітря з водою вийде через вуха.

Як лікувати закладеність вуха

Вилікувати вуха самостійно можна не завжди, до того ж це чревато небезпечними ускладненнями. При виникненні закладеності вуха варто звернутися до лікаря. Він з'ясує причину появи симптому і, грунтуючись на результатах обстеження, підбере терапевтичний комплекс. Так, при отиті вам можуть призначити краплі для вух і прийом лікарських препаратів. При розриві барабанної перетинки спеціаліст виписує антибіотики і знеболювальні засоби. Нижче наведено методики лікування вушної закладеності без болю.

Вушними краплями

Часто лікар рекомендує перекис, борний спирт або Отипакс при закладеності вуха. Крім них, впоратися з симптомом допомагають «А-Церумен», «Гаразон», «Отинум» та інші краплі. Препарат підбирається на підставі причини, що послужила розвитку закладеності без болю. Краплі для вух можуть бути призначені, якщо симптом викликаний:

  • скопившимся великою кількістю сірки;
  • отит;
  • розростанням грибка;
  • аэроотитом.

Масажем

Позбутися від закладеності вуха можливо за допомогою лікувального масажу. Цей метод застосуємо для усунення послепростудного симптому. Крім того, для лікування вушної закладеності застосовують масування барабанної перетинки. Для цього закривають вухо долонею і здійснюють колоподібні рухи в одну, потім іншу сторону. Цей метод ефективний при наявності води у вушних каналах (або відчуття, що всередині щось хлюпає).

Особливості лікування вуха в домашніх умовах

Оптимальний варіант – звернутися до досвідченого фахівця. Це особливо стосується людей, часто страждають від проблем з вухами. Однак якщо ваша температура тіла залишається нормальною, стан не викликає побоювань, можете спробувати усунути симптом самостійно. Проводити всі маніпуляції варто дуже обережно, тому якщо ви не впевнені в своїх можливостях, краще все ж проконсультуватися у лора. Чим лікувати вухо в домашніх умовах?

При застуді

Часто закладає вуха при застуді. Це є наслідком высмаркивания. Небезпеки даний симптом не несе, і з ним легко можна впоратися самостійно. Якщо у вас заклало вуха, закрийте ніс пальцями і починайте видихати велику порцію повітря, поки не відчуєте легкий хлопок. Відразу за цим кілька разів сглотните. Вухо може відкласти відразу або після 5-10 хвилин. Крім того, для зняття закладеності можете спробувати надувати повітряну кульку через соломинку для коктейлів.

При нежиті

Якщо закладеність вух виникла на тлі нежиті, симптом слід знімати за допомогою промивання носових пазух. Для цього приготуйте сольовий розчин (1 ч. л. на склянку теплої води). За допомогою невеликої груші акуратно потроху вливайте рідини в кожну ніздрю по черзі і відразу ж высмаркивайте її. Після процедури можна використовувати судинозвужувальні краплі для носа.

Дізнайтеся,що робити якщо болить вухо всередині.

Відео

Що робити якщо ЗАКЛАЛО ВУХО. Вуха. Закладає. При нежиті. Закладено. Вода у вусі. Гній. Застуда

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!