Шум у вухах і голові, причини й лікування. Народні засоби і препарати від шуму у вусі

Якщо у дорослої людини або дитини при відсутності зовнішніх подразників в вухах чути шум, то це вказує на наявність деяких захворювань. На медичному мовою такий стан називається тиннитус і супроводжується не тільки шумовим фоном, але і різкими, жужжащими звуками. Якщо шум у вухах супроводжується болями, запамороченнями або знижується гострота слуху, потрібно негайно звертатися до Лора. Дізнавшись причину явища, простіше боротися з ним результативно.

Причини появи шуму у правому і лівому вусі

Слух у нашому житті відіграє важливу роль. Впливаючи на різні функції, він допомагає нам запам'ятовувати інформацію і орієнтуватися в просторі. Тому коли ми чуємо сторонні звуки, то відразу ж намагаємося виявити патологію. Причин може бути багато, адже орган знаходиться близько до головного мозку, а поруч розташовано безліч кровоносних судин, нервових закінчень і артерій. Фахівцю знайти причину шуму у вухах буває нелегко, але ми назвемо основні:

  • раптове підвищення тиску;
  • сірчана пробка;
  • струс мозку;
  • атеросклероз;
  • порушення кровообігу;
  • судинний збій;
  • пухлина мозку;
  • неврологія;
  • остеохондроз;
  • вегетосудинна дистонія;
  • закладеність носа;
  • слабкість при вагітності;
  • невроз.

Від чого з'являється пульсуючий шум?

Постійний пульсуючий шум у вухах – це ознака атеросклерозу, артеріальної гіпертензії або артеріовенозної мальформації. Найпоширеніше захворювання при вушної пульсації – це артеріальна гіпертензія, коли високий тиск сприяє звуженню малих судин головного мозку. За рахунок цього мозок не отримує потрібної кількості кисню, гостро реагуючи на ці зміни. При атеросклерозі судини накопичують холестерин, знижуючи їх діаметр, потік крові сповільнюється, звідси з'являється пульсація, головний біль, погіршується пам'ять, знижується слух.

При артеріовенозної мальформації порушується правильне сплетіння судин, тому кров, минаючи капіляри, одразу потрапляє у вени, чому пульсуючий шум наростає. Після струсу мозку нерідко вуха чують пульсуючі звуки, барабанний бій з наростанням гучності. Такий стан є передвісником блювання або запаморочення, особливо при нахилі тулуба.

Шум у вухах з головним болем

Якщо шум супроводжується запамороченням та головним болем, то такий стан, швидше за все, провокує один з трьох факторів:

  1. Хвороба слухового нерва.
  2. Атеросклеротичні бляшки.
  3. Струс мозку.

Якщо головний біль супроводжує нудота і напади блювоти після удару по голові або падіння, а у вухах періодично виникає шум, то це струс мозку і його потрібно терміново лікувати. При виявленому атеросклерозі погіршується робота вестибулярного апарату, а шум постійно посилюється, особливо ввечері. При таких симптомах потрібно терміново обстежувати судини головного мозку.

З запамороченням

Шум, який супроводжується постійним запамороченням, може виникати через зміни шийного відділу хребта, адже на ньому з часом з'являються шипи або нарости. Нормальна висота дисків значно знижується, тому хребці стають один до одного ближче. З цими кістковими розростаннями стає не згодна хребетна артерія. Вона починає дратуватися і спазмовані, не пропускаючи потрібну кількість крові до головного мозку. Звідси і виникає нестійкість при ходьбі, шум у вухах, нечіткість зору.

Ідіопатичний шум

Нерідке стан, який виникає в 45% випадків, коли лікар не встановлює чітку причину шуму у вухах, називають ідіопатичним шумом. Дослідження показують, що багато пацієнтів, що скаржаться на тиннитус – це люди від 40 до 80 років. Це обумовлено як прийомами лікарських препаратів, віковими змінами, так і нормальним фізіологічним шумом, пов'язаних з рухом крові у внутрішньому вусі.

Способи лікування тиннитуса

Лікування шуму у вухах безпосередньо залежить від причини. Тиннитус - це не просто шум у голові, а велика сукупність соціальних, психічних і емоційних проблем. Близько 5 % населення планети страждає хронічним тиннитусом, який призводить до стресів, страхів, до порушення концентрації уваги. Сам по собі шум у вухах не є самостійним захворюванням, а скоріше симптомом іншого захворювання або послабленням слуху.

Нерідко шум у вухах виникає при цукровому діабеті або при захворюваннях нирок. ЛОР-лікар при обстеженні пацієнта повинен звертати увагу на його загальний стан, з'ясовувати, не бере він медикаменти і першим ділом виявити наявність сірчаних пробок, які викликають шум і дзвін у вухах. Якщо тиннитус викликаний віковими змінами, то лікування від нього не існує. Пацієнтові доводиться підлаштовуватися під нову проблему, а тільки лікар зможе порадити препарати для зменшення тяжкості старечого зміни внутрішнього вуха.

Медикаментозне лікування шуму, який іноді виникає у вухах, показано не у всіх випадках. Тиннитус нерідко виникає і зникає раптово, а якщо це сталося ненадовго і одноразово, то лікарі стверджують, що переживати не варто. Звертатися до фахівців потрібно, якщо:

  • шум і дзвін у вушних раковинах регулярний;
  • дискомфорт від дзвону суттєвий, заважає працювати;
  • ви знаєте про захворювання, яке провокує тиннитус.

Лікарські препарати

Існують певні ліки, що знижують шуми у вухах, але результат залежить від причини виникнення дискомфорту. Деяким допомагає застосування трициклічних антидепресантів, але ці препарати іноді викликають побічні ефекти: сухість у роті, нечіткість зору або проблеми з порушенням серцевого ритму. Противососудистые ліки, наприклад, «Габалентин» або «Клоназепам» також іноді знижують шуми, а деяким вдається зменшити звук за допомогою знеболюючих, заспокійливих і навіть антигістамінних лікарських препаратів, наприклад, «Бетасерк».

Список найбільш поширених антибіотиків, які викликають хворобливий дзвін у вухах:

  • протималярійні препарати;
  • деякі ліки від раку «Вінкристин» або «Мехлорэтамин»;
  • сечогінні ліки: «Фуросемід», «Етакринова кислота», «Буметанид»;
  • у великих дозах «Аспірин»;
  • деякі антидепресанти;
  • антибіотики: «Еритроміцин», «Поліміксин В», «Неоміцин», «Ванкоміцин».

Народні засоби

Небажані шуми у вухах прибираються тільки після дослідження першопричини, тому перш, ніж вдаватися до народних засобів, потрібно проконсультуватися з лікарем, особливо, якщо проблеми зі слухом у дитини. Існує кілька народних рецептів, щоб позбутися від цієї недуги:

  • Цибульний сік

Для цього потрібно 2 невеликих репчатых лука перетерти на дрібній тертці, а сік віджати через марлю і закапати їм вухо по 2-3 краплі. Процедуру слід повторювати 2 рази щодня до тих пір, поки дзвін не припиниться. Якщо проблема у дитини, то сік цибулі потрібно розбавити водою 1:1.

  • Беруші з меду і калини

Для цього ліки візьміть 3 ст. л. свіжої калини, залийте водою і поставте на вогонь. Після 5 хвилинного кипіння воду злийте, а до размятым ложкою ягодам додайте 3 ст. л. меду, ретельно розмішуючи суміш. З бинта зробіть 2 вузлика, які заповніть приготованою сумішшю і вставити у вуха на ніч перед сном. Процедуру повторювати кожну ніч до повного одужання.

  • Настій кропу

Три чайної ложки свіжого кропу залийте окропом, потім настоюйте 1 годину. Пити настій слід по 100 мл щодня 3 рази до їжі до повного одужання.

Як лікувати шум у вухах при застуді та ГРВІ?

Нерідко під час ГРВІ або застуди вуха болять і нерідко чується шум або дзвін. Причиною захворювання нерідко є набряк слухової труби і при спробі вдихнути через ніс всередині середнього вуха моментально виникає негативний тиск. Щоб полегшити стан хворого, лікар вписує судинозвужувальні препарати. Збалансувати вушне тиск допомагають позіхання або імітація жувальних рухів. Якщо вчасно не надати лікування, то після застуди виникне вже більш серйозне захворювання вуха – отит, який збільшує ризик взагалі втратити слух.

Лікування проводиться зігріваючими компресами і краплями у вуха. Краплі обов'язково містять у собі знеболюючі та антибактеріальні компоненти. Це такі препарати, як «Отипакс», «Софрадекс» або «Альбуцид». Якщо вухо гноїться, то потрібно використовувати розчини «Етонію», «Риванолу» або «Олимиксина» для очищення та зняття запалення вуха.

Після отиту

Отит – це запалення вуха, яке викликане загальним зниженням імунітету і проникненням патогенних мікроорганізмів. Способи лікування безпосередньо залежать від місця локалізації інфікування: зовнішнє, середнє або внутрішнє вухо. Середнє або зовнішнє запалення вуха легко усунути самостійно вдома, але якщо отит прогресував глибоко, то хворого направляють на стаціонарне лікування, так як є ризик запалення головного мозку.

При запаленні зовнішньої частини слухового проходу лікарі зазвичай рекомендують наступний курс терапії:

  1. Закопування борним спиртом, а при сильних болях слід прийняти знеболююче, наприклад, «Ібупрофен».
  2. Закопування вух краплями, які забезпечують антибактеріальний ефект («Неоміцин», «Офлоксацин»).
  3. Турунди з тетрациклінової або линкомициновую мазями.
  4. При виникненні абсцесу на зовнішньому вусі, його видаляють хірургічним шляхом.

До якого лікаря звернутися для діагностики?

Щоб дізнатися причину дзвону у вухах, потрібно звернутися до терапевта або невролога. Ці фахівці зобов'язані призначити обстеження, щоб виявити точну причину проблеми. Зазвичай призначають УЗД судин, загальні аналізи, а в крайньому випадку – МРТ головного мозку. Призначають і відвідування ЛОР лікаря, адже дзвін у вусі буває спровокована звичайної сірчаною пробкою, з якою ЛОР впорається за 5 хвилин.

Відео: як впоратися з шумом у вухах в домашніх умовах

Якщо в людини виникає відчуття звуку у вухах, то першим ділом він намагається позбутися від проблеми самостійно. Як правильно допомогти собі позбавитися від проблеми і не нашкодити, підкаже лікар-невролог з Новосибірська М. Шперлинг. Дивіться у відео:

ШУМ У ВУХАХ. ЯК ДОПОМОГТИ СОБІ ПРИ ШУМІ У ВУХАХ (поради лікаря)

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!