Ліве око став мутно бачити - причини: що робити з поганим зором

Періодично навіть у людей з прекрасним зором спостерігається помутніння в одному або обох очах. Такий стан буває короткочасним (проходить через декілька годин, днів) або тривалим, затягуючись на місяці і роки. Стикаючись з даною проблемою, багато губляться і роблять неправильні дії, які тільки погіршують. Із-за чого відбувається це явище і як з ним впоратися?

Що таке помутніння зору

Око людини являє собою складну і одночасно вразливу систему, що складається з двох основних частин – очного яблука та зорового нерва, призначеного для проведення візуальної інформації в мозок. Чіткість і різкість сприйняття навколишнього світу безпосередньо залежать від стану цих центрів. Щоб зрозуміти, чому очі стали бачити мутно, необхідно знати, з чого складається зоровий апарат.

Структура очного яблука

Складові

Елементи

Призначення

Оболонка

Сітківка

Периферичний відділ зорового аналізатора з фоторецепторами, забезпечує уловлювання і перетворення електромагнітного випромінювання видимого спектру в імпульси

Судинна сітка

М'яка пігментована оболонка, багата судинами. Відповідає за харчування органів зору

Рогівка

Покриває око зовні, виконує оптичну й захисну функцію

Склера

Охоплює внутрішню частину, схожа на варений яєчний білок

Ядро

Скловидне тіло

Гелевидний речовина, що заповнює майже всю очну порожнину

Кришталик

Прозора лінза двоопуклої форми, є провідником світла і створює акомодацію (можливість фокусуватися на разноудаленных предметах)

Водяниста субстанція

Служить светопреломляющей середовищем, сприяє виведенню патогенної мікрофлори, забезпечує внутрішньоочний тиск

Кон'юнктива

Слизова тканина

Виділяє слізну рідину, яка змочує і змащує очей

Райдужка

Спеціальна мускулатура

Скорочує і розширює зіниці, регулює кількість світлових подразників

Помутніння зору – це втрата здатності чітко і ясно розрізняти найближчі предмети. При такому стані спостерігається розмите і нечітке сприйняття зображення. Каламуть в очах не відноситься до окремих захворювань, але вона свідчить про порушення в роботі зорового апарату. Офтальмологи пов'язують такий прояв з дефектами оптичних частин очного яблука. Для усунення помутніння необхідно встановити джерела його виникнення, пройшовши медичне обстеження.

Причини

Якщо мова йде про двосторонній затуманення зору, то природа його походження в більшості випадків носить загальний характер. До захворювань, що негативно впливає на очне яблуко, відносяться:

  • цукровий діабет;
  • рясне кровотеча;
  • серцево-судинні хвороби;
  • інсульт;
  • хвороба Паркінсона;
  • патології нирок.

Односторонні процеси погіршення зору, коли тільки лівий або правий очей став мутно бачити, запускаються при розвитку очних недуг. Діяльність зорового органу пригнічується різними факторами. Найпоширенішими з них вважаються:

  1. Перевтома очей, пов'язане з тривалою роботою за комп'ютером, читанням, переглядом телевізора або візуальним використанням мобільного телефону.
  2. Атонія або ослаблення мускулатури кришталика.
  3. Висушування кон'юнктиви, провоковане високим навантаженням на оптичну систему.
  4. Глаукома – стан, що характеризується неповноцінною роботою зорового нерва.
  5. Катаракта, при якій каламуть в очах з'являється поступово, збільшуючись у міру прогресування недуги.
  6. Помутніння рогівки, що виникає внаслідок запальних процесів або пошкоджень.
  7. Втрата прозорості склоподібного тіла.
  8. Аномалії рефракції, викликають каламутність в очах. До них відносяться астигматизм, короткозорість, далекозорість.
  9. Відшарування сітківки, викликана порушенням загального стану кровообеспечения організму.
  10. Вікова макулярна дегенерація – руйнування світлочутливих пігментів, що приводить до пригнічення функції відтворення візуальних картинок.
  11. Інфекції, найнебезпечнішою з яких є бленнорея у дитини перших років життя.
  12. Травми та опіки очей, сприяють значної втрати зору.
  13. Механічний вплив, такий як постійне здавлювання пов'язки для сну.
  14. Головний біль або мігрень може стати причиною того, що праве або ліве око стане мутно бачити. Як правило, даний прояв проходить після зникнення нападу.
  15. Неправильне застосування м'яких контактних лінз, в результаті чого в них утворюються відкладення з біоматеріалу зорової системи.
  16. Онкологічне ураження очної структури або ділянок нервової системи, що відповідають за функціонування органу.
  17. Тимчасове помутніння зору спостерігається у вагітних жінок, навіть володіють бездоганним зором. Це пов'язано з гормональною перебудовою.
  18. Реакція на очні краплі, що виникає при індивідуальній непереносимості компонентів лікарських препаратів.

Чому ліве око став мутно бачити

Відокремлених причин розпливчатого зору з лівої сторони не виявлено. Механічні дії, інфекційні захворювання можуть спровокувати помутніння тільки одного ока. Нерідко каламуть в оці з'являється з-за попадання чужорідного тіла. При сильному расчесе ока виникає подразнення оболонки з відповідним погіршенням видимості. Лікарі виділяють непрямі фактори, що сприяють порушенню зорового сприйняття. До них відносять хронічні хвороби, алкоголізм, стреси, фізичне і розумове стомлення.

Не можна залишати проблему без уваги, розраховуючи на її швидке зникнення, але і не варто займатися самолікуванням. Неправильні дії призведуть до повної втрати зору. Якщо око став мутно бачити, рекомендується негайно звернутися до офтальмолога і пройти призначене їм обстеження. Лікування недуги залежить від причин, що викликали цей стан.

Різке помутніння

Несподівані напади каламутного зору одного або обох очей трапляються при перевтомі оптичного органу. Доведеться на деякий час відмовитися від роботи за комп'ютером, перегляду телевізора і читання. Як засоби екстреної допомоги призначають краплі Візин або інші препарати штучної сльози – Артелак, Гіпромелоза-П, Офтолик. Після одужання потрібно знизити навантаження на очі, регулярно проводити розслаблюючу гімнастику, пити вітаміни з селеном, лютеїном.

Одним з ефективних способів позбавлення від муті в очах, пропонованих народною медициною, вважаються домашні краплі соку чорниці. Для приготування суміші знадобиться витримка з 5-6 свіжих ягід і дистильована вода. Інгредієнти змішують в пропорції 1:2. Отриманим розчином закопують уражене око по 1-2 краплі 1-2 рази на добу. Тривалість терапевтичного курсу становить 2-3 тижні.

Різке помутніння зору, що супроводжується запамороченням, болем у скроневій частині, блювотою, порушенням мови, втратою м'язового контролю з лівої сторони тулуба, свідчить про розвиток наступних патологій:

  • пережиму судин;
  • нервовий розлад;
  • ортостатична гіпертензія;
  • порушення артеріального тиску;
  • гіпоглікемія;
  • вегетосудинна дистонія;
  • недокрів'я;

Залежно від причини, що спровокувала розмиття зору, призначають терапію. Високий результат при лікуванні помутніння оптичного середовища показали розсмоктуючі препарати, такі як Хімотрипсин, Фібринолізин. Їх прописують в комплексі з фізіопроцедурами і медикаментами, спрямованими на відновлення діяльності судинної і нервової систем, щитовидної залози. Крім того, лікар порекомендує коригувальну дієту, при необхідності підбере контактні лінзи чи окуляри.

Після алкоголю

Зловживання спиртними напоями призводить до збою у роботі всього організму. Помутніння зору в оці після алкоголю пов'язане з різким підвищенням артеріального тиску, розширенням і спазмами судин, токсичним ураженням нервових клітин. На початковому етапі такий стан триває до 20-30 хвилин, при повторах наступають незворотні порушення з частковою або повною втратою можливості бачити.

Лікування патологічного процесу повинне проводитися в стаціонарі під наглядом фахівців. Пацієнт проходить курс крапельниць, медикаментозних препаратів, призначених для очищення крові, виведення продуктів розпаду етанолу. До них відносять розчини Глюкози та Рінгера, Хлосоль, Гемодез, Діазепам. Повноцінне відновлення зору можливо тільки при відмові від алкоголю. Якщо одне око став мутно бачити після одиничного випадку вживання спиртного, то допоможе такий рецепт:

  • За добу треба випити невеликими порціями 3 літри рідини, щоб вивести токсичні речовини. Вживати можна не тільки воду, але і трав'яні відвари, чаї з шипшини.
  • Нейтралізувати алкоголь здатний сік зі свіжих цитрусових фруктів або яблук, розділений на 5-6 прийомів. Рекомендована добова доза – до 1 літра. Лікування проводиться 3-4 дні.
  • Негативні наслідки споживання міцних напоїв усуває мед, столову ложку якого додають до склянці теплої води і п'ють маленькими ковтками.

Вранці

Періодично одне око може мутно бачити відразу після пробудження через непрохідність центральної вени сітківки, пов'язаної з підвищенням згортання крові, гіпотензією, пригніченням серцевої функції. Дана патологія частіше зустрічається у літніх людей, хворих цукровим діабетом, атеросклерозом і жінок в період клімаксу. Серед молодих осіб каламутність зору вранці з'являється внаслідок інфекційних хвороб або є ускладненням грипу, пневмонії, сепсису.

Ранкова пелена перед очима характерна для ксерофтальмії – висушення рогівки і кон'юнктиви очного яблука, що розвивається на тлі порушення сльозовиділення. До симптомів, що вказують на захворювання, крім розпливчатого зору, належать світлобоязнь, каламутність оболонки, втрата блиску рогівки. Щоб запобігти прогресування недуги, обов'язково слід відвідати офтальмолога.

В якості натурального засобу, що сприяє відновленню зорової діяльності, в нетрадиційній медицині використовують суміш з меду, петрушки і лимонного соку в рівній кількості. Зелень дрібно нарізати і з'єднується з іншими компонентами. Протягом місяця необхідно вживати по 1 столовій ложки маси натщесерце. Кожні 3 дні слід готувати свіже ліки.

Бактеріальні агенти в очах (кон'юнктивіт, увеїт, кератит та інші) усуваються антимікробними та противірусними медикаментами – Альбуцид, Тобрекс, Полудан, Офтальмоферон. Більш серйозні ураження зорового апарату і нерва лікують під наглядом лікарів. Пацієнту показана комплексна діагностика з подальшою симптоматичною терапією, що враховує загальний стан здоров'я. В деяких випадках використовують антикоагулянти прямої і непрямої дії – Гепарин, препарати йоду.

Відео

"Мушки" в очах. Відшарування склоподібного тіла

Каламутні очі вранці: що робити

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!