Симптоми кору у дитини: як проявляється захворювання

Одне з найпоширеніших захворювань вірусного характеру, яке часто діагностують у дітей від 2 до 5 років – це кір. Іноді патологія з'являється у дорослих до 40 років, якщо людина не хворів у дитинстві. У більшості випадків хвороба розвивається у дитини, який не проходив вакцинацію і мав контакт із зараженим. Збудником кору є парамиксовирус. Він не живе поза організмом, гине під ультрафіолетовими променями, при низькій вологості повітря, але виживає при низькій температурі (до -70°С). Пік захворюваності – жовтень-квітень.

Перші ознаки кору у дітей

Захворювання передається повітряно-крапельним шляхом. Ймовірність зараження становить 99% при умові, що не робили щеплення від кору. Інфекція найчастіше вражає маленьких пацієнтів віком до 2-3 років. Хвора людина вважається заразним з останніх двох діб інкубаційного періоду (7-14 днів) до 4 дні до появи висипки. Після перенесеної хвороби залишається імунітет.

Діти, які були народжені мамами, які перехворіли на кір, не сприйнятливі до дії патогена до 3-х місячного віку. Це пояснюється тим, що організм захищають материнські антитіла. У вакцинованих малюків кір проявляє себе на 9-10 добу після потрапляння вірусу в організм. Захворювання протікає легко, катаральні симптоми та інтоксикація часто відсутні, є висипання одиничного характеру, які швидко проходять.

Загальні перші ознаки кору у дитини виглядають так:

  • слабкість, нездужання, висока втомлюваність;
  • сухий гавкаючий кашель;

  • підвищення температури (до 39°С і більше), лихоманка;

  • часткова чи повна відсутність апетиту;

  • рясний нежить, іноді з гноєм;

  • іноді артеріальна гіпотензія;

  • кон'юнктивіт (сильна сльозотеча, різь в очах, почервоніння);

  • в окремих випадках тахікардія;

  • світлобоязнь, головний біль.

Основні симптоми кору у дітей

Прояви вірусної інфекції у дитини залежать від стадії розвитку кору. Є кілька етапів протікання хвороби:

  1. Перший період називають катаральним. Він має характерні перші симптоми кору (запальний процес слизової оболонки верхніх дихальних шляхів) і ознаки загальної інтоксикації організму. Триває 3-5 доби.

  2. Потім у дитини з'являються висипання. Це відбувається через 3-4 дні після закінчення інкубаційного періоду. Висип спостерігається на обличчі, шиї, верхній частині грудей, а потім покриває все тіло цілком. Такий етап кору у дитини називається плямисто-папульозний висип (підносяться над шкірним покривом вузлики рожевого кольору, які з часом збільшуються і можуть зливатися між собою). Така стадія триває від 4 до 5 діб, після стан дитини починає поліпшуватися.

  3. Остання щабель розвитку кору – синдром реконвалесценції або шкірної пігментації. Тривалість 7-10 днів, цей період завершується одужанням (за відсутності ускладнень).

Катаральний період

Перші симптоми кору у дитиниМеханізм розвитку
Погіршення функції сну, дратівливість, примхливістьВиникають внаслідок попадання вірусу в відділи головного мозку.
ГіпертерміяПідвищення температури (захисна реакція).
КашельЗапалення, викликане кір в дихальних шляхах, швидко поширюється на голосові зв'язки, що призводить до захриплості, осиплости, появи гавкаючого кашлю.
Нежить у вигляді рясної прозорою слизу, больові відчуття в горлі, набряк слизовихПарамиксовирус вражає капіляри дихальних шляхів, носова слизова оболонка починає вироблення захисного білка. Секреція викликає подразнення носа і горла. Може розвинутися ларингоспазм (звуження або закриття голосової щілини).
Набряклість лицьової частини головиВірус провокує запалення в лімфовузлах шиї, що стає причиною розвитку набряків, застою лімфи і крові в судинах голови.
Кон'юнктивіт, боязнь світлаВиникає набряклість внутрішніх очних оболонок, що призводить до активного розмноження бактерій. Запалення є причиною негативної реакції на яскраве світло.
Плями Бєльського-Філатова-КопликаСимптом у дитини з'являється через 3-5 діб на внутрішній частині щік поруч з жувальними зубами. Виглядає як білі невеликі цятки з червоним обідком.
Корова енантемаРозвивається на 2-4 день на м'якому небі. Червонуваті плями діаметром приблизно 0,5 сантиметра. Енантема зливається з гіперемією (почервонінням) запаленого горла через добу-дві.
Шлунково-кишкові симптомиЗниження або втрата апетиту, біль у черевній порожнині, нудота і напади блювання, діарея – результати ураження вірусом слизової кишечника.

Висипання

ДеньСимптоми
ПершийВисип з'являється на обличчі, шиї, за вушними раковинами
ДругийВисипання поширюються на тулуб і верхню частину рук
ТретійПоразка ніг, нижньої частини рук, на обличчі висип стає блідою
Четвертий-п'ятийПеріод згасання висипу, розвивається пігментація
Важкий перебіг коруВисипання майже відразу покривають все тіло (навіть підошву і долоні). Розвиваються великі численні крововиливи на шкірному покриві, слизові оболонки очей та ротової порожнини теж страждають.

Пігментація

СимптоматикаМеханізм розвитку
Поліпшення стану дитиниІмунна система виявила, який вірус атакує організм, створила антитіла для її знищення. В результаті спостерігається зниження температури, зменшення кашлю, риніту.
Згасання висипаньЦе відбувається в тому ж порядку, в якому розвивалося. Папули поступово стають блідіше.
Пігментація, лущенняНа місці висипу виробляється меланін, тому від папул залишаються світло-коричневі плями. Лущення виникає внаслідок відмирання клітин верхньої частини епідермісу. Шкірний покрив покривається лусками білого кольору. Повне очищення покриву спостерігається через 7-10 днів.

Діагностика кору

Виражена клінічна картина кору, як правило, дозволяє поставити правильний діагноз після візуального лікарського огляду. Іноді в самому початку розвитку вірусної патології, при нетиповому перебігу або приєднання іншої інфекції потрібно диференціація з краснухою, скарлатиною, еритемою, висипом схожого характеру. Також проводяться додаткові діагностичні заходи.

МетодСуть
Загальний аналіз крові

Кір провокує зменшення рівня лейкоцитів, лімфоцитів, нейтрофілів, еозинофілів (іноді зовсім відсутні). Ще захворювання підвищує швидкість осідання еритроцитів (ШОЕ).

Імуноферментний аналіз на антитіла до вірусуЗ вени беруть кров, відокремлюють її в сироватку, а потім обробляють спеціальними ферментами. Дослідження титру антитіл до кору проводять з допомогою таких процедур: РГГА – реакція гальмування гемаглютинації, РН – реакція нейтралізації, РРГ – реакція радіального гемолізу, РИФ – реакція імунофлюоресценції.
Загальний аналіз сечіВірус кору в сечі викликає домішка білка і збільшення рівня лейкоцитів.
Рентген органів грудної кліткиАналіз дає шанс виявити тіні, які відповідають областям запалення в легенях, що говорять про запаленні дихальних органів.
Імуноглобуліни М (IgM) – речовини, які виробляє організм для боротьби з вірусом кору приблизно з 3-4 доби активного захворювання.

Про наявність хвороби говорять такі результати:

  • 0,12 – 0,18 МО/мл – сумнівно, вироблення антитіл ще не відбулася, а з початку патології пройшло мало часу (аналіз роблять повторно через 10 днів);

  • >0,18 МО/мл – наявність кору в організмі, розпізнавання патогенної мікрофлори і початок її знищення.

Імуноглобуліни G (IgG) – антитіла, що виділяються на 10-14 день після зараження (1-2 добу висипань). Такі речовини залишаються активними до кінця життя, захищаючи людину від рецидиву кору.

Результати аналізів:

  • 0 - 0,12 МО/мл – парамиксовируса немає, нездужання викликано іншими мікроорганізмами;

  • 0,12 – 0,18 МО/мл – неточний результат;

  • >0,18 МО/мл – підтвердження захворювання (прийнятне кількість антитіл для усунення вірусу).

Фото

Відео

Симптоми кору у дітей

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!