Інфрачервоний термометр для вимірювання температури тіла

Важливим показником стану здоров'я є температура тіла. У побуті і медичних установах використовують звичайний термометр, який забезпечує точні вимірювання, але він небезпечний у вживанні через крихкість скла і наявності ртуті. Існують сучасні прилади, які дозволяють вимірювати температуру поверхні безконтактним методом. Схвальні відгуки отримав медичний інфрачервоний термометр – він зручний для контролю температури тіла дитини.

Що таке інфрачервоний термометр

ІНФРАЧЕРВОНИЙ термометр являє собою прилад, призначений для дистанційного вимірювання температури будь-яких поверхонь. При правильному зверненні пристрій забезпечує найвищу точність. Пірометри використовують у промисловості для визначення на безпечній відстані температурних показників різних об'єктів при будь-яких умовах: обертових предметів, що знаходяться під напругою або у шкідливому середовищі. Ідеально підходять пристрої для домашнього використання – для безконтактного вимірювання температури сплячого маленької дитини.

Принцип роботи

Довжина хвилі теплового випромінювання об'єктів залежить від температури їх поверхні. Принцип дії інфрачервоного приладу полягає у вимірюванні амплітуди коливань інфрачервоного випромінювання і перетворення, що відповідає цій величині температурний показник. Тепловий промінь фокусується оптичною системою і потрапляє на датчик, який вимірює довжину хвилі. Потім сигнал надходить в електронний перетворювач, який обчислює температурну величину, що відповідає амплітуді коливань, і передає її на цифровий дисплей.

Види

В основу класифікації пристроїв покладено спосіб вимірювання показників. Розрізняють такі види термометрів:

  1. Вушної. Відрізняється високою точністю, але вимагає певних навичок користувача. При застосуванні необхідно трохи відтягнути вушну раковину. Не можна користуватися приладом при запаленні середнього вуха або, коли дитина кричить – можна отримати неточні дані.
  2. Лобовий. Показники отримують після торкання наконечником термометра шкіри в області чола або скроні.
  3. Безконтактний. Пристроєм визначають температурні показники на відстані. Із зображення на фото видно, що безконтактні прилади нагадують за формою пістолет.

Переваги і недоліки

Інфрачервоні вимірювачі температурних показників відрізняються зручністю в застосуванні. З позитивних властивостей можна назвати наступне:

  1. Інфрачервоний термометр простий у використанні. Показники відображаються на великому дисплеї. Прилад за допомогою звукових сигналів повідомляє про підвищення температури, закінчення вимірювання.
  2. Завдяки підсвічуванню дисплея результати вимірів видно вночі.
  3. Визначення температури можливе в широкому діапазоні, у багатьох термометрах доступно переключення від шкали Цельсія до шкали Фаренгейта.
  4. З допомогою цих приладів можна отримувати дані на відстані від тіла хворого.
  5. Інфрачервоний пірометр, на відміну від ртутного градусника, є безпечним приладом.
  6. За допомогою пристрою можна миттєво виміряти температуру.

Медичні пірометри для вимірювання температури безконтактним методом, як і вся інша техніка, мають недоліки. Стоять прилади дорого. Відомо, що:

  1. Визначення показників з допомогою таких пристроїв відрізняється меншою точністю, ніж при застосуванні звичайного ртутного градусника. Це може становити небезпеку при заниженні температурних показників. Для отримання більш достовірних даних рекомендується використовувати усереднену величину.
  2. Велика похибка виходить, якщо вимірювати показники після прийому гарячої їжі або при наявності на шкірі дитини поту.

Як користуватися

Алгоритм дій користувача для визначення температурних показників залежить від передбачених виробником опцій і докладно описано в інструкції. Для отримання точних даних потрібно дотримувати наступні правила:

  1. Не можна прилад кидати, ударяти іншими предметами.
  2. Стежити за зарядкою батарейок.
  3. Протирати рідкокристалічний дисплей і датчик змоченою спиртом серветкою і не торкатися руками.
  4. Перед вимірами безконтактним інфрачервоним пристроєм потрібно насухо протирати шкіру хворого.
  5. Вимірювати показники кілька разів і використовувати усереднений результат.
  6. Щоб уникнути перегріву пристрою та отримання недостовірних даних після 4 маніпуляцій робити перерву на 10 хвилин.
  7. Для визначення похибки апарату потрібно виміряти температуру при хорошому самопочутті, порівняти її з нормою (36,6 градуса). Отримане відхилення можна використовувати для уточнення результату при подальшому застосуванні.

Рейтинг інфрачервоних термометрів

Купити ІНФРАЧЕРВОНИЙ термометр можна в аптеці або спеціалізованому магазині з медичною технікою в Москві і Санкт-Петербурзі. Продаж пристроїв виробляють інтернет-магазини. Доставка замовлення здійснюється кур'єрською службою або можна отримати товар поштою. При покупці по інтернету рекомендується стежити за акціями і розпродажами. Можна купити товар дешево, якщо вибрати пристрій зі знижкою.

Термометр для тіла GARIN

Пристрій призначений для визначення температури безконтактним способом на відстані 5-8 див Вимірювання в діапазоні 0-118 градусів можна проводити приладом:

  • назва: GARIN Точне вимірювання ІТ-1;
  • ціна: 1800 рублів;
  • характеристики: температурний діапазон знаходиться в межах 0-118 градусів; швидкість вимірювання – 2 секунди; автоматичне відключення через 30 секунд; допустима величина похибки для тіла – 0,2 градуси, для поверхні – 1 градус; передбачено використання шкали Цельсія і Фаренгейта; пам'ять приладу зберігає попередні дані; дисплей має підсвічування і звуковий сигнал підвищеної температури;
  • плюси: наявність додаткових опцій, ціна невисока;
  • мінуси: невисока точність.

ENDEVER TEMP-05

Інфрачервоний прилад використовується для безконтактного отримання температурних показників тіла, повітря, дитячого харчування, води. Для роботи в двох вимірювальних шкалах передбачений термометр:

  • назва: ENDEVER TEMP-05;
  • ціна: 1600 рублів;
  • характеристики: пам'ять останніх 32 вимірювань; величина похибки 0,2 градуси; має звукову та світлову сигналізацію підвищеної температури; швидкість вимірювання 1 секунда; автоматичне відключення через 5 секунд;
  • плюси: швидкість вимірювання, невисока ціна;
  • мінуси: невисока точність.

DADGET MT4004

Термометр відноситься до портативних. Для безконтактного визначення ступеня нагріву поверхні твердих предметів і рідини, для контролю температури тіла людини може бути використано пристрій:

  • назва: DADGET MT4004;
  • ціна: 1000 рублів;
  • характеристики: вага 40 г; швидкість отримання даних становить 1 секунду; величина похибки знаходиться в межах 2 градусів за Цельсієм; автоматичне відключення через 15 секунд;
  • плюси: низька ціна:
  • мінуси: мінімум функцій, висока похибка.

B. WELL WF 2000 лобовий

ІНФРАЧЕРВОНИЙ термометр використовується для визначення температурних показників безконтактним способом. Для вимірювання в температурному діапазоні від 22 до 80 градусів Цельсія використовують прилад:

  • назва: B. WELL WF 2000;
  • ціна: 1670 рублів;
  • характеристики: швидкість отримання даних складає 1-2 секунди; передбачена функція збереження останніх 25 показань; автоматичне відключення; допустима похибка становить 0,1 градуса;
  • плюси: невисока ціна, велика точність, наявність додаткових опцій;
  • мінуси: відсутні.

Термометр DT-635 цифровий інфрачервоний

Прилад відноситься до універсальних інфрачервоним пристроям. Вимірювати температуру двома способами – у вусі і на лобі можна за допомогою пристрою:

  • назва: DT-635;
  • ціна: 1136-1400 рублів;
  • характеристики: визначення температурних показників проводиться в діапазоні від 0 до 50 градусів; швидкість отримання показників – 1 секунда; допустима величина похибки – 0,1 градуса; наявність пам'яті останнього результату; передбачено сигнал підвищеної температури; має вбудований годинник і кімнатний термометр; автоматичне відключення; ударостійкий корпус;
  • плюси: висока точність, невисока ціна;
  • мінуси: відсутні.

Термометр для тіла BabyOno

Безконтактний термометр для дітей може показати температуру при розміщенні на відстані до 15 см від лоба. До високоточного приладу з похибкою 0,1 градуса відносять:

  • назва: BabyOno;
  • ціна: 5000 рублів;
  • характеристики: дисплей з підсвіткою; швидкість визначення результатів – 3 секунди; передбачена пам'ять 32 останніх результатів; наявність сигналу підвищеної температури;
  • плюси: висока точність, наявність корисних опцій;
  • мінуси: висока вартість.

Як вибрати інфрачервоний термометр

При виборі моделі інфрачервоного пристрою слід керуватися наступними критеріями:

  1. Для батьків новонароджених краще придбати безконтактний прилад і користуватися ним на відстані під час сну малюка.
  2. Вибирати пристрій з невеликою допустимою похибкою потрібно у випадках, коли висуваються вимоги високої точності даних.
  3. При невеликому бюджеті можна замовити якісний, але недорогий інфрачервоний термометр.

Відео

Інфрачервоні термометри для дітей

Відгуки

Галина, 33 рокиПри народженні малюка купила інфрачервоний термометр. Мене лякали неточністю результатів, але я порівнювала їх з вимірами на ртутному термометрі відхилення несуттєві. Постійно міряю температуру синові, коли він спить. Дуже зручно. Не можу уявити, як матусі користуються скляним термометром – це небезпечно.
Ігор, 28 роківПісля народження доньки постійно користуємося тільки сенсорним пристроєм для визначення температури всім членам сім'ї і не боїмося, що хтось розіб'є градусник і потрібно буде збирати ртуть. Є інформація про невисокої точності приладу, але нас він ніколи не підводив – вимірює швидко і відразу можна оцінити ситуацію.
Олена, 35 роківКупили інфрачервоний термометр, справно працював протягом року – порівнювали показання з ртутним. Через рік почав спотворювати результати. Після порад працівника сервісної служби почистили спиртом датчик і благополучно користуємося далі інфрачервоним пристроєм. Дуже зручно – результат отримуємо моментально.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!