Причини асфіксії у новонародженого при пологах - профілактика, реанімація та наслідки

У медицині критичною вважається патологією асфіксія новонароджених: у дитини вона виникає із-за порушення дихання та розвитку гіпоксії при працюючому серці. Даний стан спостерігають у 4-6 % малюків. Асфіксія при пологах розвивається у дітей, що мають порушення серцево-судинної системи і відсутність рефлекторної діяльності. Прогноз при задусі залежить від своєчасності проведеної терапії і ступеня тяжкості стану.

Що таке асфіксія новонароджених

У перекладі з латинської мови асфіксія означає задуха, істотний дефіцит кисню. Патологічний стан, викликаний відсутністю рефлексу дихання, призводить до порушення газообміну. Процес супроводжується нестачею в тканинах і крові дитини кисню і збільшенням кількості вуглекислого газу. Дана патологія вимагає негайної реанімації.

Механізм розвитку асфіксії

Розлад роботи легень розвивається у дітей, які народжуються життєздатними, але не можуть зробити вдих самі або дихають судорожно, поверхнево на тлі наявних серцевих скорочень. Ступінь вираженості відбуваються в організмі змін через гіпоксії залежить від тривалості кисневого голодування. Асфіксія у новонароджених призводить до перебудови обмінних процесів, циркуляції крові та гемодинаміки.

Ускладнення проявляються збільшенням об'єму циркулюючої крові і гипергидратацией тканин. В результаті цього набрякають внутрішні органи: серце, печінка, мозок і інші. З'являються ділянки ішемії з крововиливами, артеріальний тиск знижується, а нирки перестають виділяти сечу. У дітей, які перенесли тривалий період кисневого голодування, розвиваються серйозні порушення роботи ЦНС.

Причини

Интранатальная асфіксія (що відбувається при народженні) поділяється на первинну і вторинну. Розвиток у плода первинної патології відбувається під час пологів внаслідок наступних причин:

  • гострого або хронічного внутрішньоутробного кисневого голодування;
  • черепної травми дитини при акушерської допомоги;
  • вад розвитку;
  • несумісності матері та дитини за групою крові;
  • закупорки навколоплідними водами і слизом дихальних шляхів;
  • наявності хронічних захворювань із загостренням під час вагітності у матері;
  • ендокринних розладів;
  • порушення розвитку плаценти, пуповини;
  • передчасного відходження навколоплідних вод.

Вторинна форма розвивається в постнатальному періоді, через кілька годин або діб з-за будь-якої причини:

  1. порушення кровообігу мозку у новонародженого;
  2. патологій нервової системи;
  3. хвороб серця.

Класифікація

Асфіксія у дітей має чотири ступеня важкості, вимірювані за шкалою Апгара: легку, середню, важку і клінічну смерть. Першої дається оцінка 6-7 балів. Дитина робить вдих, народившись. У нього зазначають посиніння обличчя і помірне зниження м'язового тонусу. Другий ступеня ставлять оцінку 4-5 бала. Дихання малюка нерегулярне, серце скорочується рідко. Спостерігається ціаноз шкіри обличчя і кінцівок. У новонародженого розвивається рухова активність кінцівок, підвищена збудливість.

Третя ступінь тяжкості має 1-3 бали. Вона характеризується відсутністю дихання, брадикардією, м'язової атонією. Шкіра малюка біла, у нього спостерігаються судоми і геморагічний синдром. Клінічна смерть діагностується, коли всіма показниками виставляють 0 балів при відсутності ознак життя. Стан дитини вкрай важкий, що вимагає негайних заходів по реанімації.

Діагностика

Патологія діагностується відразу після народження дитини з урахуванням характеристики дихання, серцевих скорочень, тонусу м'язів, забарвлення шкірних покривів і наявності рефлексів. Крім огляду, висновок про стан здоров'я дитини підтверджується аналізом крові. У разі встановлення діагнозу проводять обстеження головного мозку, спрямоване на визначення травматичних і гіпоксичних уражень.

Лікування

Починають лікування асфіксії новонароджених в пологовій палаті. В процесі відновлення життєдіяльності дітей лікарі спостерігають за основними життєвими параметрами: частотою серцевих скорочень, глибиною дихання, показниками крові та рівня електролітів. Керуючись отриманими даними, фахівці оцінюють, наскільки їх дії ефективні, проводячи корекцію при недостатньому насиченні крові киснем.

Реанімація новонародженого при асфіксії

Незалежно від причин, що викликали патологію, всім немовлятам з гіпоксією проводять необхідне лікування з перших хвилин життя. Система реанімації новонароджених передбачає певну послідовність дій. Потрібно:

  • очистити носоглотку й шляхи для дихання від навколоплідних вод, слизу, меконію;
  • нормалізувати дихання;
  • провести підтримку системи циркуляції крові.

Етапи реанімації

Під час відновлювальних заходів ведуть безперервний контроль над показниками життєдіяльності малюка. Реаніматологи та неонатологи вживають наступні заходи:

  1. Новонародженого розміщують під інфрачервону лампу на пеленальний стіл.
  2. Відсмоктують з дихальних шляхів рідина, не торкаючись задньої стінки глотки.
  3. Насухо витирають шкірні покриви.
  4. Малюка кладуть на спину, підклавши валик під плечовий пояс для збільшення прохідності шляхів для дихання.
  5. Стимулюють вдихи погладжуючими рухами вздовж хребта разом з поплескуванням по п'ятах.
  6. Якщо дихання не відновилося, то проводять штучну вентиляцію легень з непрямим масажем серця.

Введення лікарських препаратів

Якщо частота серцевих скорочень нижче 80 ударів на хвилину, а самостійні вдихи не спостерігаються, то новонародженому вводять лікарські засоби. Підвищувати показники потрібно послідовно. Спочатку вводять внутрішньовенний розчин адреналіну. При ознаках гострої втрати крові проводять терапію для відновлення її обсягу ізотонічним розчином натрію. Якщо дихання не відновилося, повторюють введення адреналіну.

Подальше лікування і спостереження

Після реанімації маленького пацієнта переводять у палату для продовження терапії. Малюків з легким ступенем тяжкості патології поміщають в кисневу кімнату, а з більш важкими – в спеціальний кувез (пристосування з автоматизованою подачею кисню) з обігрівом. Цим новонародженим потрібна особлива увага. Їм проводять дегідратаційних та інфузійну терапію. Перша усуває набряки органів і тканин організму, а друга нормалізує метаболічні процеси і роботу сечовидільної системи.

Щоб запобігти мозкові кровотечі, використовують глюконат кальцію. У деяких випадках асфіксії може знадобитися симптоматичне лікування, спрямоване на попередження розвитку гідроцефального синдрому і судом кінцівок. Новонародженим з вираженою нервовою збудливістю призначають заспокійливі лікарські засоби. Двічі в добу дитину оглядають, а також проводять регулярні аналізи для оцінки функціонування організму.

Особливий догляд і годування

Новонародженого з легким і середнім ступенем тяжкості асфіксії годують через шістнадцять годин після появи на світ. Пацієнтам з тяжкою формою їжу дають через добу через спеціальний зонд. Коли малюка можна буде годувати грудним молоком, визначає спостерігає лікар. Це залежить від декількох факторів: ступеня тяжкості захворювання, інтенсивності процесу відновлення і вірогідність ускладнень.

Наслідки

Асфіксія пошкоджує нервову систему і головний мозок немовляти. При тяжкому ступені захворювання розвиваються порушення в роботі всього організму, які можна буде помітити через тижні або місяці. Патології проявляються як:

  • набряк і крововиливи в мозок;
  • некротичні зміни окремих ділянок тканин мозку;
  • летальний результат.

До небезпечних ускладнень асфіксії в роботі внутрішніх органів відносять:

  1. запалення головного мозку;
  2. сепсис;
  3. патології легень (пневмонії, ателектази);
  4. гідроцефалію;
  5. енцефалопатію.

Протягом перших років життя у новонароджених, які перенесли серйозне кисневе голодування, можуть проявитися декілька відхилень:

  • непередбачувана поведінка;
  • загальмованість;
  • висока збудливість;
  • порушення формування імунної системи;
  • затримка розвитку.

Прогноз при асфіксії новонародженого

Оцінюють прогноз стану здоров'я новонародженої дитини з асфіксією, використовуючи шкалу Апгара. У перший раз показник визначають одразу після появи на світ малюка, другий – через п'ять хвилин. Якщо спостерігаються суттєві зміни стану в бік поліпшення, то прогноз вважається сприятливим. Результат лікування захворювання залежить від своєчасності прийняття необхідних заходів. Навіть якщо у новонародженого важка асфіксія, але він одужує, то існує висока ймовірність розвитку ускладнень.

Після виписки малюк потребує правильного догляду. Він повинен перебувати у спокої, головку потрібно помістити на піднесення. Часто лікарі призначають кисневу терапію, для якої можна в аптеці придбати дихальні маски або носові канюлі. Усі новонароджені, що перенесли дану ситуацію, повинні регулярно обстежуватися у невропатолога і педіатра, щоб вчасно виявити можливі ускладнення і патології.

Профілактика

Ризик розвитку ситуації можна зменшити, якщо дотримуватися ряду рекомендацій. Особливо важливі заходи для вагітних, що знаходяться в групі ризику: мають захворювання внутрішніх органів, ендокринної системи, інфекційні інвазії. Якщо при періодичному огляді у жінки виявлено гестоз або недостатність плаценти, то потрібно провести лікування якомога раніше.

Запобігти розвитку хвороби допоможуть наступні заходи:

  1. періодичні обстеження з проведенням УЗД, КТ, лабораторних досліджень;
  2. регулярні відвідування лікаря;
  3. прогулянки пішки в парковій зоні;
  4. відмова від шкідливих звичок;
  5. прийом вітамінів;
  6. дотримання правильного раціону і режиму дня;
  7. терапія хронічних захворювань до настання вагітності.

Відео

Причини асфіксії новонароджених. Профілактика-правильне дихання при потугах

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!