Попрілості у дитини: як виглядають і чим лікувати

Ніжна шкіра немовляти в перші місяці після народження починає пристосовуватися до навколишнього середовища. Багато факторів, абсолютно безпечні для дорослих, можуть викликати серйозне подразнення шкіри у дитини. Дізнайтеся корисну інформацію, ніж лікувати попрілості у немовлят, щоб швидко усунути пошкодження епідермісу і не допустити ускладнень.

Що таке попрілість

В самому юному віці і хлопчики, і дівчатка практично з однаковою частотою можуть страждати від цього неприємного явища, тому батькам потрібно знати, які фактори до нього призводять. Попрілості – це пошкодження шкірного покриву, викликані тривалим контактом шкіри з вологою, тертям або перегріванням. Такий вид подразнень в медичній практиці ще називають пелюшковим дерматитом. Якщо дитина довго перебуває в одному і тому ж памперсі або в мокрій пелюшки, або якщо малюка одягають занадто тепло – надлишок вологи на шкірі неодмінно призведе до серйозних проблем.

Як виглядає попрілість у дитини

Роздратування може локалізуватися на різних ділянках тіла. Попрілості у немовлят виникають на шийних шкірних складках, пахвових і ліктьових згинах, а також пахових, межъягодичных, стегнових і підколінних областях. На початковій стадії на шкірі проявляється яскраво виражена гіперемія – наприклад, можна помітити почервоніння в паху у дитини. Якщо не вжити жодних дій, роздратування буде посилюватися, шкіра покриється мікротріщинами, на ній виявляться мокнення і висипання. Батькам потрібно знати, що існують різні види попрілостей:

  • Контактний дерматит – плоскі червоні висипання, які з'являються тільки в місцях тісного контакту шкіри з пелюшками.
  • Алергічне кільце – почервоніння навколо заднього проходу, яке фактично є проявом харчової алергії на надлишок нових продуктів у раціоні.
  • Интертриго – роздратування, яке виникає в шкірних складках внаслідок скупчення поту і постійного тертя ділянок шкіри один про одного.
  • Кандидамикотическая попрілість у дитини виникає, якщо до шкірного роздратування приєдналася грибкова інфекція. Кандидамікоз виглядає, як плямисті червонуваті висипання, які локалізуються біля геніталій малюка.
  • Себорейна екзема виглядає, як велике червоне пляма з чітко окресленими кордонами, яке локалізується в нижній частині живота, паху і навколо статевих органів. Шкіра на ураженій ділянці припухла, груба і жирна на дотик.
  • Імпетиго – це сильне подразнення виникає, якщо шкірний покрив інфікований гноєродной флорою (стафілококами і стрептококами). Такі висипання локалізуються на сідницях, вони характеризуються появою гнійників, які потім зливаються і покриваються присохлої скоринкою.

Як лікувати попрілості

Щоб швидко позбутися від такого подразнення шкіри, батькам не зайвим буде проконсультуватися з цього питання з лікарем. Необхідно знати, що лікування попрілостей у дітей, крім застосування місцевих засобів для обробки уражених ділянок, обов'язково включає регулярні гігієнічні процедури і повітряні ванни. Щоб вилікувати вже проявилися роздратування, потрібно регулярно підмивати малюка і своєчасно міняти підгузки, а ще – частіше давати дитині полежати без одягу, щоб шкіра дихала.

В паху у дитини

Це місце локалізації попрілості у дитини зустрічається чи не в кожного немовляти, адже шкірні складки тут схильні і частого тертя, і майже постійному впливу вологи, яку повністю увібрати не зможе навіть самий ідеальний підгузник. Щоб вилікувати попрілості в паху у дитини, батькам потрібно стежити, щоб шкіра на сідницях була сухою. По можливості, малюка частіше потрібно залишати полежати без памперса. Обробка роздратованих ділянок повинна включати використання присипки і спеціальних кремів або мазей.

На шиї

Такі натертості на шкірі часто загрожують огрядним діткам, які мають виражені шийні складки. Щоб швидко вилікувати попрілості на шиї у дитини, батькам дуже важливо стежити, щоб шкірний покрив тут залишався сухим. З цієї причини не треба сильно кутати малюка, щоб він надмірно не пітнів. Добре допомагає при даній проблемі використання присипок.

На попі у дитини

Така проблема теж дуже часто виникає з природних причин – у немовлят вологість шкіри під памперсом завжди підвищена. Для ефективного лікування попрілостей на попі у дитини батьки повинні своєчасно проводити гігієнічні процедури, насухо промокати шкіру після купання і частіше робити малюкові повітряні ванни. Прибрати роздратування допоможе змазування цих ділянок спеціальними уходовыми засобами з водовідштовхувальним ефектом.

Чим лікувати попрілості у новонароджених

Батькам важливо пам'ятати, що оскільки роздратування на шкірі можуть бути проявом різних захворювань, лікування попрілості у дітей повинно проводитися тільки після огляду і консультації у педіатра або дитячого дерматолога. Лікар детально пояснить, що робити при тій стадії подразнення, яка спостерігається у малюка. Так, при невеликому прояві дерматиту, як засіб від попрілостей у дітей допоможе навіть дитячий крем, а при появі мокнутия вже не обійтися без спеціальних ліків.

Прискорить загоєння уражених ділянок шкіри препарат з протизапальною ефектом, наприклад, оригінальний лікарський препарат «Пантенолспрей» аерозоль для зовнішнього застосування. Це перевірений часом лікарський препарат, що містить декспантенол, який стимулює регенерацію шкіри. Оригінальний лікарський препарат «Пантенолспрей» аерозоль для зовнішнього застосування чинить протизапальну дію, покращує регенерацію тканин, швидко абсорбується (всмоктується) шкірою. Вікових обмежень немає, можлива індивідуальна непереносимість, застосування у дітей повинно здійснюватися під наглядом дорослих. На відміну від мазі або крему, аерозоль для зовнішнього застосування легко наноситься і швидко вбирається, не залишаючи жирних плям.
Потрібно бути дуже уважним при покупці препарату в аптеці, оскільки на ринку існує величезна кількість аналогів, упаковка яких часто візуально схожа на упаковку оригінального лікарського препарату «Пантенолспрей» аерозоль для зовнішнього застосування.
Оригінальний лікарський препарат «Пантенолспрей» аерозоль для зовнішнього застосування продається в упаковці білого кольору, з помаранчевими буквами і смайликом поруч з назвою препарату.
На новій упаковці (до 2019 року) присутній знак «зроблено в Європі»

Мазь

Чим мазати попрілості у немовлят? Хороший загоюючий ефект для тільки що проявилися подразнень надають препарати Бепантен, Деситин, Пурелан, таниновая мазь. Підсушити шкіру і пом'якшити запалення допомагає цинкова мазь. Якщо ж є стійке ураження і через мікротріщини на шкірному покриві проникла інфекція, то дерматологи, як мазь від попрілостей у новонароджених, призначають Банеоцин, синтоміцинову або нистатиновую мазь.

Присипка

Такий засіб дає малюкові швидке полегшення. Присипка від попрілостей у немовлят у вигляді пудри або тальку рідкої консистенції підсушує вологу в роздратованих місцях і пом'якшує тертя шкіри об одяг. Важливо: батькам потрібно забути про лікування попрілостей у немовлят з допомогою картопляного крохмалю! На тілі цей порошок збирається в грудки і не те що не допомагає, а навіть додатково травмує уражені ділянки.

Народні засоби

Перше, що нетрадиційна медицина рекомендує для швидкого позбавлення від попрілості у дитини в домашніх умовах – щодня робити грудному маляті ванночки з відварами ромашки, череди, кори дуба. Ще більш швидкий спосіб зробити щоденне купання лікувальним – додавати у воду розчин марганцівки. Ефективні народні засоби від попрілостей у немовлят – це природні олії: оливкова і обліпихова. Якщо з їх допомогою регулярно обробляти чисті сухі ділянки дерматиту, шкіра буде швидко гоїтися, плюс жирна мастило запобіжить натирання в шкірних складках.

Профілактика

Батькам потрібно пам'ятати, що основний засіб попередження подразнень на шкірі – це своєчасна гігієна. Для профілактики попрілостей у немовлят потрібно міняти підгузки кожні 3 години або після кожної дефекації. Для дбайливого догляду за дитячою шкірою важливо використовувати спеціалізовані мийні засоби для малюків. Боротися з появою запалень допоможуть часті повітряні ванни і уникнення перегріву тіла під одягом. Щоб запобігти попрілості у малюка, рекомендується регулярно змащувати природні шкірні складки (шия, пахви, в паху) дитячим кремом.

Відео

Попрілості у дитини

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!