Лямблії у дітей: симптоми і лікування. Перші ознаки лямбліозу і аналізи, народні та медикаментозні засоби

Паразитуючі мікроорганізми схильні до масштабного поширення в організмі, тому їх потрібно терміново лікувати. Ознаки лямбліозу у дітей починаються з примх, а тривають неприємними відчуттями в анальному отворі. Медикаментозна терапія буде успішною, якщо правильно підібрати ліки, відповідно до вікової категорії пацієнта.

Що таке лямблії у дітей

Giardia – паразити, заселяють тонкий кишечник, жовчний міхур, дванадцятипалу кишку, які призводять до порушення мікрофлори органів ШКТ. Такі мікроскопічні гельмінти особливо небезпечні для печінки, оскільки сприяють поступовому руйнуванню цього цінного органу. Якщо у дитини лямблії, виявити їх можна в калових масах, з якими вони частково виділяються. Зовні цисти (найпростіші) схожі на дрібних черв'ячків білого кольору, відрізняються підвищеною активністю. Якщо вчасно не вбити паразитів, симптоматика проявляється з подвійною інтенсивністю.

Від чого з'являються лямблії у дітей

Причиною захворювання може виявитися екологічний або соціальний фактор, а зараження відбувається частіше у осіб з ослабленим імунітетом, схильністю до патологічних процесів органів травлення. З'являються лямблії у дітей в кишечнику через ротову порожнину, причому просуваються до самого шлунка. Там відчувають сприятливе середовище для подальшого розвитку та поширення прогресує лямбліоз. Шляхи передачі патогенної інфекції такі:

  • при контакті з іграшками, зараженої посудом, предметами повсякденного вжитку;
  • у разі вживання немитих ягід, фруктів, овочів;
  • при відсутності кип'ятіння води;
  • з землею, піском;
  • через материнське молоко при грудному вигодовуванні.

Лямблії у дітей – симптоми

Інкубаційний період відрізняється своєю нетривалістю. Потім стартує гостра стадія захворювання з частими рецидивами. Диференціювати характерний недугою простіше простого, гаданий діагноз-лямбліоз ставиться після збору даних анамнезу, детального вивчення скарг клінічного хворого. Отже, ознаки лямблій у дітей мають наступні різновиди, частіше переважають у комплексі:

  • напади нудоти, рідше блювання;
  • запаморочення, головний біль;
  • болі у верхній частині живота;
  • хронічні запори, пронос;
  • відрижка після їжі;
  • здуття живота, метеоризм;
  • випорожнення жовті консистенції каші;
  • різка втрата у вазі;
  • зниження апетиту;
  • загальна слабкість, підвищена втомлюваність;
  • ознаки диспепсії, неприємне бурчання;
  • рецидивуюча шкірний висип (атопічний дерматит);
  • поганий сон, надмірна дратівливість;
  • калові маси з домішками слизу;
  • стрибок температури вище 38 градусів;
  • скрип зубів у нічний час;
  • почервоніння в області пупка.

Як виявити лямблії у дитини

Малюки і підлітки однаково відчувають дискомфорт в задньому проході, про що повинні відразу ж повідомити дорослій людині – батькам. Діагностика лямбліозу у дітей – завдання гастроентеролога, інфекціоніста, проте одного збору даних анамнезу може бути недостатньо для визначення патогенного мікроорганізму, призначення медикаментозної терапії.

Лямблії в крові у дитини

Лабораторне дослідження біологічних рідин не тільки визначає характер найпростіших, але і ступінь їх розповсюдження, інтенсивність запального процесу. Серологическая діагностика є максимально інформативною. За результатами аналізу на лямбліоз у дітей можна виявити антитіла, сформовані у відповідь на підвищену активність лямбліями.

Лямблій в калі у дитини

Копрологічне дослідження передбачає вивчення калових мас і їх вмісту на мікроскопічному рівні. Визначити зазначену патологію таким способом можна на 50-70%, особливо виразно під мікроскопом видно цисти розміром до 8 мм. Щоб констатувати факт присутності лямблій в калі у дитини, характерне дослідження потрібно провести 3-4 рази.

Лямблії у дітей - лікування

Якщо хвороба встановлена, має місце противопаразитная терапія, спрямована на якнайшвидше винищення паразитує флори. Лікування лямблій у дитини має бути призначено винятково знаючим лікарем з урахуванням вікової категорії пацієнта. В іншому випадку можна тільки посилити ознаки інтоксикації організму, викликати небезпечні для здоров'я ускладнення. На фото у всесвітній мережі реально побачити, як можуть виглядати лямблії, але користуватися сумнівними радами некомпетентних людей в плані лікування категорично протипоказано.

Як лікувати лямбліоз у дітей

Якщо не вивести мікробів, симптоми характерного хвороби тільки посилюються. Однак перед тим як вивести лямблії у дитини, потрібно з'ясувати, на які синтетичні компоненти ліків в організмі маленького пацієнта переважає підвищена чутливість. Наприклад, у немовляти не до кінця сформований імунітет, тому педіатр радить зовсім відмовитися від «хімії», а задіяти переважно народні засоби. Загалом, схема лікування лямблій у дітей має наступний вигляд:

  • протипаразитарна терапія для знищення мікробів;
  • симптоматичне лікування симптомів;
  • прийом антигістамінних препаратів, щоб вилікувати висипання;
  • ферментотерапія для відновлення мікрофлори кишечника;
  • лікувальна дієта для скорочення активності патогенної флори;
  • вітамінний курс.

Чим лікувати лямблії у дітей

Прийом медикаментів передбачає присутність відразу декількох фармакологічних груп, які тільки підсилюють лікувальний ефект, забезпечують швидке одужання. Фото паразитів шокують, ще більше батьків лякають ускладнення, які вони можуть спровокувати. Тому лікувати лямблії у дітей важливо своєчасно. Інакше першої «під удар» потрапляє слизова органів ШКТ, після – печінка, при цьому не варто виключати дискінезії жовчних шляхів. Ефективне лікування лямбліозу у дітей включає застосування таких медикаментів:

  1. Протипаразитарні засоби від гельмінтів: Трихопол, Тиберал, Немозол, Фуразолідон, Метронідазол, Орнідазол, Албендазол, Макримор, Мепакрін, Тинідазол.
  2. Ентеросорбенти для виведення продуктів життєдіяльності лямблій: Полісорб, Ентеросгель, Смекта.
  3. Антигістамінні препарати проти сверблячих висипань на шкірі, ознак алергії: Фенистил, Тавегіл, Супрастин.
  4. Біфідобактерії: Симбітер, Биогая, Біфідумбактерин, Лінекс, Биовестин, живі йогурти домашнього приготування.

Лямблії у дітей - лікування народними засобами

Одна справа бачити на фото, як можуть виглядати лямблії, і зовсім інша – відчувати неприємні симптоми організму. Посилити дію медикаментів здатні рецепти альтернативної медицини, реалізовані в домашній обстановці. Якщо діагностовано в калових масах лямблії у дітей – лікування народними засобами можливо наступними методами, згідно переважаючим симптомів:

  1. Тампони з рослинним маслом на ніч – ефективний метод, який знижує активність гельмінтів, паралізує їх. Доповнювати таке лікування дієтою (наприклад, є більше сухофруктів), антигістамінними препаратами.
  2. Якщо вдалося розпізнати лямблії у дітей: симптоми і лікування взаємопов'язані. Якщо приготувати осиковий відвар (2 ст. л. сировини на 500 мл окропу) і давати його дитині на день протягом 10 днів, ознаки лямбліозу швидко зникають.
  3. Для усунення симптомів можна давати чай з березових бруньок, попередньо настояний на водяній бані. Лікування безпечне в будь-якому віці, пацієнт скоро забуває, як виглядають симптоми лямблій.

Відео: як лікувати лямблії у дітей

Лямблії та лямбліоз - Школа доктора Комаровського

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!