Висип на обличчі у грудничка

У перші місяці після народження маляти безліч змін відбувається в його організмі, адже він швидко пристосовується до життя в новій для нього середовищі. Для батьків, крім радісних хвилювань, це і період переживань, і пошуку відповідей на виниклі питання. Так, потрібно лікувати висип, яка в різній формі періодично з'являється на личку дитини?

З-за чого з'являються висипання на обличчі у немовляти – причини

Головне, що потрібно знати про таке явище – висип, що розповсюджується по ніжній шкірі немовляти, що може свідчити про початок захворювання або бути варіантом норми, а відокремлювати одне від іншого має тільки лікар. В нинішній час навколо так багато відкритої інформації про прояви хвороб у дітей з докладним описом і фото, але тільки лікар може провести повну діагностику і компетентно говорити про стан здоров'я дитини, оцінивши, де і у вигляді чого з'явилася высыпка.

Так, висип на обличчі у грудничка може з'явитися на лобі, щоках, навколо рота, на підборідді. Це обумовлено відмінностями в будові шкіри в цій області: тут локалізовано велика кількість сальних і потових залоз, функції яких ще тільки регулюються. Висипання в ряді випадків можуть поширюватися і далі по шиї і тіла. Ознайомтеся, які чинники можуть викликати появу висипки на обличчі у немовляти, і за якими ознаками їх можна відрізнити один від одного.

Алергічна реакція

У багатьох випадках висипання – це не що інше, як алергія на обличчі у немовляти. У такому разі з'явилися прищики сверблять, дитина з-за сильного свербежу стає неспокійним. Якщо швидко не усунути алерген і не вжити лікувальних заходів, може порушитися функціонування ще незміцнілого імунітету. Що найчастіше викликає алергію у немовлят? Ось приблизний список факторів:

  • реакція на неправильне годування;
  • харчової діатез;
  • ліки;
  • побутова хімія;
  • вдихання запахів при цвітінні рослин;
  • синтетичний одяг;
  • різка зміна погоди;
  • укуси комах та ін

Міліі у новонароджених

Нерідко висип на обличчі у немовляти – це нормальне фізіологічне явище. Наприклад, якщо на обличчі малюка з'явилися білі, безболісні вузлики, які називаються міліі або білі вугри, мамі не потрібно турбуватися. Така висип спостерігається на третьому тижні життя немовляти, вона є результатом активації сальних залоз дитини маминими гормонами. Фактично міліі – це скупчення шкірного сала в протоках, вони проходять самі через кілька тижнів. Намагатися їх лікувати не треба, адже цим можна тільки завдати шкоди дитині.

Гормональна висип у новонароджених

Такий вид висипки на обличчі у немовляти дуже часто зустрічається в перші місяці життя дитини тому, що дитячий організм активно пристосовується до життя поза утроби матері. Медики називають такі висипання пустулезом або висипом вугрів, адже вони проявляються у вигляді акне – гнійних прищів-пухирців. Цих проявів теж не потрібно лякатися, адже так організм реагує на встановлення природної мікрофлори. Ніякого лікування, крім контролю за дотриманням гігієни, гормональна висип не вимагає.

Інфекційні та вірусні захворювання

Той випадок, коли лікування обов'язково потрібно – коли висип на обличчі у дитини є симптомом його зараження хвороботворними бактеріями або вірусами, і контроль педіатра при цьому обов'язковий. На початок серйозного захворювання вказує висока температура у малюка. Найчастіше при інфікуванні висип локалізується не тільки в області обличчя або шиї, але і поширюється по тілу дитини. За зовнішнім виглядом висипання при таких хворобах можуть дуже відрізнятися, наприклад, рожеві плями з'являються при краснусі, невеликі пухирці з прозорою рідиною – при вітряній віспі і т. д.

Інші причини

Крім названих найбільше поширених причин висипки у маленьких дітей, такі прояви на шкірному покриві можуть бути викликані і іншими факторами. Наприклад, часто зустрічається потничка на обличчі у новонародженого, виглядає вона як розсип маленьких рожевих прищиків. Таке явище свідчить про те, що організм перегрівається, адже протоки сальних залоз немовляти поки ще не можуть швидко виводити рідину з організму. Нерідко з'являється висип при пелюшковому дерматиті.

Види висипу

Висипання на шкірному покриві малюка можуть бути різних розмірів, форми і кольору. Залежно від причини виникнення, це можуть бути і маленькі точки, плями побільше, безбарвні освіти або прищики рожевого і червоного кольору. Висип може виглядати як лущення шкіри або як дрібні гнійники або пухирці з прозорим вмістом. Пам'ятайте, що нерідко різні стани організму малюка можуть проявлятися однаковими на перший погляд висипаннями, тому так важливо при їх появі не зволікати з консультацію у лікаря.

Білі прищики на обличчі у новонародженого

Такі висипання не завдають дискомфорту дитині, оскільки вони є лише свідченням того, що в маленькому організмі налагоджується робота сальних залоз і відбувається гормональна перебудова. Так, міліі у немовляти навіть не відчуваються на дотик, а просто видно скупчення шкірного сала, яке незабаром самостійно вийде на поверхню шкіри. Як наслідок стрибка гормонів, обличчя малюка може покритися дрібними білими акне, але такі гнійнички не треба лікувати і тим більше вичавлювати, адже вони незабаром пройдуть самі і без ускладнень за умови дотримання гігієни.

Червоні плями на обличчі у дитини

Ці зміни шкірного покриву малюка можуть мати різну природу. Наприклад, вони можуть з'явитися в результаті родової травми, якщо від натискання лопнули капіляри. Такі наслідки нічим йому не загрожують і поступово зникають з поверхні шкіри в перший рік життя. Інші ж причини, які викликають червоні плями на обличчі у немовляти, значно більш небезпечні для його здоров'я. Такі зміни можуть говорити про алергічному подразненні або про інфекційних хворобах:

  • скарлатині;
  • кору;
  • вітряній віспі;
  • краснусі;
  • імпетиго.

Безбарвні

Про що свідчить висип на обличчі у немовляти, що виявляється у втраті шкірою нормального тону? Нерідко так може проходити алергічна реакція, наприклад, при непереносимості дитиною незбираного молока. Іноді безбарвні плями говорять про порушення синтезу в шкірі меланіну – гормону, який повинен захищати організм дитини від шкідливого впливу зовнішнього середовища. Така ж реакція може з'явитися від гормональної перебудови, ураження грибковою інфекцією і навіть при надмірній збудливості дитини.

Дрібні прищики

Таку висип можна побачити на обличчі у малюка дуже часто. Наприклад, поки у тілі малюка налаштовуються механізми теплорегуляції, дрібні прищики на обличчі у немовляти найчастіше будуть сигналізувати про пітниці. Про те, що в організмі активно відбуваються гормональні зміни, що свідчать маленькі гнійнички – пустульоз. Висип дрібними прищами може бути і першим симптомом зараження інфекцією, тому з походом до лікаря для точного встановлення причин її появи зволікати не можна!

Шорстка шкіра

Такі зміни шкірного покриву обличчя немовляти ніколи не повинні залишатися без уваги. Найшкідливіші чинники, здатні зробити шкіру шорсткою – це вплив навколишнього середовища: холодна погода, сухе повітря, жорстка вода для купання і т. п. Ці ж прояви можуть вказувати і на серйозні захворювання у дитини:

  • атопічний дерматит;
  • авітаміноз;
  • глистові інвазії;
  • вроджений цукровий діабет;
  • гіпотиреоз – зниження активності щитовидної залози;
  • генетичну патологію – іхтіоз, гіперкератоз.

Як лікувати висип на обличчі у новонародженого

Догляд за дитиною, зовсім недавно з'явився на світ, викликає у батьків безліч переживань. Один з найпоширеніших питань, які вони повинні вирішувати – що робити з висипом на обличчі у немовляти? Потрібно пам'ятати, що імунітет дитини і захисні функції шкіри ще тільки формуються, тому поява різних висипань – явище закономірне. Щоб не порушити крихку рівновагу в організмі, категорично не можна займатися самолікуванням і намагатися позбутися від висипки, не проконсультувавшись у лікаря.

Фахівець підкаже, які методи застосувати, щоб вилікувати висип, наприклад, мазати її цинковою маззю або кремом Бепантен. З метою, щоб шкіра на обличчі дитини скоріше очистилася, мамі потрібно виконувати такі рекомендації:

  • дотримуватися певної дієти, не вживати продукти, які можуть викликати реакцію у малюка;
  • дотримуватися норм гігієни: купати немовля кожен день в м'якій кип'яченій воді, використовуючи при цьому відвари лікарських трав: череди, ромашки, чистотілу;
  • утримувати в чистоті одяг і постіль малюка, часто робити вологе прибирання в його кімнаті.

Відео: рекомендації лікаря Комаровського

Висип - Школа доктора Комаровського

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!