Тромбоз гемороїдальних вузлів - лікування

Наявність геморою заподіює сильний дискомфорт і порушує звичний спосіб життя пацієнтів. Ситуація ускладнюється ще більше з розвитком тромбозу – закупорки судин згустками крові. Ігнорування наявності проблеми на цій стадії вже стає фізично неможливим. Ускладнення гострого геморою представляють серйозну загрозу для життя, а відсутність своєчасного лікування захворювання може призвести до непоправних наслідків.

Що таке тромбоз гемороїдальних вузлів

Однією з форм ускладнень патологічного розширення гемороїдальних вен є аноректальный тромбоз. Захворювання являє собою тромбування наявних гемороїдальних вузлів і може спровокувати розвиток інфекційних хвороб, таких, як парапроктит і сепсис. В основі механізму формування тромбозу лежить активізація процесу згортання крові, яка виникає у відповідь на пошкодження цілісності судин. Згусток крові формується з фібрину і тромбоцитів, які надходять в область розриву судинної стінки.

Результатом захисної реакції організму є перекриття артеріального просвіту і застій крові. Порушення відтоку крові з вени призводить до кисневого голодування клітин, набряку та накопиченню продуктів метаболізму в уражених тканинах, що провокує розвиток місцевого запального процесу. Тромбоз гемороїдальних в 80% випадків виникає на тлі загострення хронічного геморою. Ймовірність того, що розів'ється тромбоз гостро, одночасно з утворенням шишок, мінімальна, але не виключена.

Проблему посилює сильно виражена болючість, яка носить постійний характер і посилюється під час процесу спорожнення кишечника. Хворий намагається відкласти неприємний процес дефекації, чим сприяє посиленню застійних процесів в органах малого тазу і провокує запори. При проходженні твердих калових мас у прямій кишці гемороїдальні вузли, збільшені внаслідок набряку, пошкоджуються, що супроводжується сильним болем і підвищенням ризику інфікування.

Причини

Початком розвитку тромбозу є утворення тромбів, яке відбувається під впливом провокуючих факторів. Ризик тромбування збільшується на пізніх стадіях геморою, але існує ймовірність розвитку ускладнень і на ранніх етапах хвороби, тому важливо своєчасно мінімізувати вплив сприяючих утворенню кров'яних згустків причин. Основними факторами, що сприяють розвитку захворювання, є:

  • пошкодження клітин анального ендотелію – може статися внаслідок травмування тканин ануса і прямої кишки під час спроб самостійно вправити випав назовні вузол;
  • генетична схильність до гіперкоагуляції (патологічно підвищеної згортання крові);
  • різке підвищення тиску в черевній порожнині – відбувається при надмірних фізичних зусиллях, підняттях тягарів, потугах під час пологів, при напруженні обстипации (випадання вузлів під час дефекації при запорах призводить до обмеження їх сфінктером);
  • застій крові в розширених венах.

Порушення кровообігу в органах малого тазу відбувається під впливом як внутрішніх, так і зовнішніх факторів. Якщо перша група відноситься або до вродженим або набутим захворюванням, і важко піддається корекції, то на другу групу можна вплинути, приклавши належні зусилля. До екзогенних факторів, що підвищують ризик тромбування судин, відносяться:

  • гіподинамія – кров може застоюватися в органах малого таза внаслідок сидячого способу життя;
  • вплив низьких температур – часті переохолодження сприяють утруднення кровообігу, необоротного звуження і деформації судин;
  • незбалансований раціон харчування – відсутність у щоденному меню життєво необхідних мікроелементів і вітамінів призводить до порушення складу крові;
  • прихильність шкідливим звичкам - зловживання шкідливими речовинами (тютюн, алкоголь, психотропні засоби) сприяє погіршення кровообігу, порушення структури стінок судин, підвищення їх ламкості;
  • запальні процеси в органах малого тазу – відсутність своєчасного лікування захворювань сечостатевої системи може призвести до розвитку хронічних недуг у цій сфері та порушення функціонування органів кровотворення.

Симптоми

Відмінною особливістю аноректального тромбозу по відношенню до інших форм геморою є раптова поява больових відчуттів. Біль з'являється несподівано і її інтенсивність варіюється під впливом різних чинників, але не пов'язана з процесом дефекації. З'явився больовий синдром вже не проходить і заподіює постійний дискомфорт хворому, у зв'язку з чим у нього з'являється специфічна «качина хода».

Розміри тромбованих утворень не впливають на ступінь болючості навіть невеликі гемороїдальні освіти можуть провокувати нестерпні хворобливі відчуття. До інших симптомів тромбозу відносяться:

  • посилення болю при ходьбі або сидінні;
  • набряклість в області прямої кишки і заднього проходу;
  • запалення ендотелію періанальної зони;
  • поява виділень з прямої кишки, які можуть виглядати, як сукровичні або слизові маси;
  • свербіж, печіння в задньому проході;
  • відчуття розпирання в анальному отворі;
  • періодичні кровотечі, які виникають після акту дефекації.

Види та стадії

Для призначення адекватного лікування захворювання тромбоз класифікується за кількома ознаками. Залежно від місця локалізації вузлів розрізняють внутрішній, зовнішній (зовнішній) і змішаний (комбінований) тромбоз. При внутрішньому згусток крові формується у внутрішніх вузлах і шишках, при зовнішньому тромботичний процес розвивається в судинах зовнішніх вузлів, а при комбінованому утворення тромбів відбувається, як всередині прямої кишки, так і за її межами.

Тромбоз зовнішнього гемороїдального вузла – найбільш часто диагностируемый вид захворювання, комбінований виявляється в дуже рідкісних випадках, але частіше призводить до виникнення ускладнень. За ступенем ураження тканин виділяють три стадії захворювання, які послідовно змінюють один одного при відсутності лікування. Вживаються лікувальні заходи та прогноз одужання будуть відрізнятися на кожному етапі тромбозу:

Відмінні ознаки

Перша стадія

Друга стадія

Третя стадія

Наявність запального процесу

Відсутній

Обмежений

Поширюється на прилеглі до геморроидальному сайту тканини (включаючи жирову клітковину)

Особливості вузлів

Без видимих змін

Різке збільшення розмірів внаслідок появи набряків, ущільнення, придбання темно-червоного забарвлення, синюшного відтінку

Висока щільність, локалізуються або всередині, або зовні і всередині, починаються некротичні зміни в тканинах

Вираженість больового синдрому

Різка раптово виникає і постійна біль, при механічному впливі посилюється

Постійна біль, посилюється при пальпації і здавлюванні

Носить постійний сильно виражений характер, для проведення діагностики потрібно місцеве знеболювання, анальний сфінктер спазмирован

Зміни венозної тканини

Порушення мікроциркуляції крові у венах призводить до її загущення

Відбувається формування щільного тромба, який частково закриває просвіт в посудині

Тромб майже повністю перекриває посудину, перешкоджаючи нормальному відтоку крові

Температура тіла

В межах норми

Підвищена

Висока

Прогноз

Сприятливий

При своєчасному лікуванні сприятливий, оперативне втручання потрібно рідко

Потрібне оперативне втручання

Ускладнення

Небезпека розвитку тромботичних процесів полягає в тому, що при наявності бактеріальної інфекції в області тромбозу руйнування тромбу може призвести до поширення інфікованих фрагментів по всій кровоносній системі. Повна закупорка судини згустком крові провокує розвиток повного або часткового некрозу прилеглих тканин (такий стан часто виникає при спазмировании сфінктера або випаданні глибоко розташованих вузлів). Періанальний венозний тромбоз може призвести до небезпечних для життя пацієнта ускладнень, таких, як:

  • виразки – при відторгнення некротизованих частин вузлів на їх місці утворюються болісні і кровоточиві виразки;
  • гнійного парапрактиту – захворювання, що виникає при збільшенні розмірів виразок та їх поширення на прилеглі тканини, результатом патологічного процесу є абсцес, при розриві якого інфекція поширюється на внутрішні органи;
  • сепсису – системне запальне ураження, що виникає при запущеній формі парапрактита, це важке з медичної точки зору стан супроводжується комплексними патологічними процесами у всьому організмі.

Діагностика

Зважаючи характерної симптоматики аноректального тромбозу діагностування захворювання не вимагає особливих зусиль. Лікар-проктолог під час огляду пацієнта може візуально визначити наявність тромбованих вузлів за наявності щільних темних горбків, покритих нальотом. При виявленні ділянок чорного кольору виявляється присутність некротичних процесів. Крім візуального огляду лікар призначає такі види досліджень:

  • пальпування – вивчається щільність вен і утворень на прямій кишці, виявляється підвищений тонус м'язів навколо сфінктера, огляд за допомогою пальпації на пізніх етапах захворювання здійснюється з застосуванням місцевих анестетиків;
  • інструментальне – обстеження прямої кишки за допомогою введення всередину анального отвору ретроскопа, метод допомагає візуально оглянути ступінь тромбування внутрішніх вузлів;
  • лабораторне – оцінюється функціональний стан системи згортання крові за допомогою коагулограми шляхом вивчення взятої у пацієнта венозної крові.

Лікування тромбозу гемороїдального вузла

Після проведення діагностичних процедур і визначення стадії захворювання призначається відповідне лікування. Терапевтичні методи вибираються виходячи з тяжкості перебігу хвороби і ступеня ураження судин і тканин. На перших двох стадіях остророго геморою метою лікування є усунення запального процесу, зняття больового синдрому і розчинення згустків крові. Для досягнення цієї задачі застосовуються консервативні методи терапії із застосуванням лікарських препаратів місцевої або системної дії.

Неінвазивні способи лікування рекомендується поєднувати з фізіотерапевтичними процедурами для досягнення швидкого ефекту. Комплексний підхід, що включає пероральний прийом медикаментів, зовнішню обробку уражених ділянок, дотримання лікувальної дієти, виконання спеціальної гімнастики дозволить істотно скоротити період одужання.

Остання стадія хвороби вимагає радикальних заходів лікування через наявність серйозних поразок тканин. Перевагами хірургічного втручання є миттєве позбавлення від тррмбированных вузлів, недоліком – тривалий реабілітаційний період та наявність післяопераційних ран. Спосіб і схема лікування повинні бути призначені фахівцем в області проктології, самолікування гострого геморою загрожує небезпечними для життя ускладненнями.

Медикаментозний спосіб

Внутрішній або зовнішній гострий тромбоз гемороїдальних вузлів на перших двох стадіях добре піддається медикаментозному лікуванню. Умовою успішного позбавлення від недуги є дотримання всіх рекомендацій лікаря. На останній стадії хвороби теж призначається прийом лікарських засобів у складі реабілітаційної терапії після проведеної операції. Основними групами препаратів, що призначаються хворим з гострим гемороєм є:

Група лікарських засобів

Мета призначення

Препарати

Фібринолітичні

Прискорення процесу лізис (розчинення) тромбів, відновлення порушеного кровотоку у венозному руслу

Гепатромбин, Гепариновая мазь, Троксевазин, Гепазолон, Левомеколь, свічки Постеризан, Полидоканол

Венотонизирующие

Відновлення тонусу вен і судин, поліпшення циркуляції крові, нормалізація лімфатичного відтоку

Детралекс, Флебодіа, Венобене

Протизапальні

Пригнічення активності лейкоцитів, інгібування медіаторів запалення

Диклофенак, Німесил, Ксефокам, Преднізолон

Анальгезуючі спирт-новокаїнові блокади

Купірування больового синдрому, зняття спазмів

Аналгін, Баралгін, Нітрогліцериновій мазь

Антикоагуляционные

Запобігання тромбоутворення за рахунок зниження активності системи згортання крові

Варфарин, Аспірин

Антибактеріальні

Запобігання розвитку ускладнень при наявності острог поточного запального процесу

Левосин, Левомеколь

Проносні

Розм'якшення калових мас, полегшення процесу спорожнення кишечника

Регулакс, Лавакол, Бисадил, Дюфалак

Гемостатичні

Блокування кровоточивості гемороїдальних вузлів

Натальсид, Реліф, Хемороидин

Біогенні стимулятори

Поліпшення репаративних властивостей тканин, прискорення процесу загоєння

Солкосерил, Актовегін, Постеризан

Одним з ефективних препаратів зовнішньої дії при гострій формі геморою є мазь Постеризан. Лінімент має багатокомпонентний склад та забезпечує комплексний вплив на проблему. Завдяки швидкій дії і відсутності побічних ефектів це засіб користується популярністю у пацієнтів проктологічних відділень:

  • назва: Постеризан;
  • характеристика: мазь для лікування геморою з імуномодулюючою дією на основі суспензії бактерій, убитих фенолом, має в складі фенол, ланолін і вазелін, за рахунок чого забезпечує протизапальний, протисвербіжну та регенеруючий ефект, протипоказанням до застосування є непереносимість фенолу;
  • спосіб застосування: засіб слід наносити тонким шаром щодня вранці і ввечері на уражені області, при внутрішньому розташуванні геморою препарат вводиться ректально з допомогою аплікатора, тривалість терапії становить 2-3 тижні;
  • побічна дія: нечасті алергічні прояви у вигляді почервоніння та свербежу в ділянці нанесення препарату;
  • переваги: швидкий ефект, мінімальні побічні ефекти;
  • недоліки: не виявлено.

Препарат подвійної дії Препарат чинить сприятливу дію на судини. Комплекс флавонідів, що входять до складу таблеток, сприяє нормалізації кровообігу і зниження негативного впливу медіаторів запалення на венозні стінки. Максимальний терапевтичний ефект досягається при комплексному застосуванні Детралекса і препаратів зовнішньої дії:

  • назва: Детралекс;
  • характеристика: венотонізуючу та ангиопротективное засіб, показано при лікуванні захворювань, спровокованих порушенням кровообігу, основною діючою речовиною є діосмін – рослинний поліфенол, що володіє здатністю збільшувати загальна кількість капілярів, після курсу лікування препаратом поліпшуються гемодинамічні показники, поліпшується регенерація тканин, прийом таблеток протипоказаний під час вагітності та грудного вигодовування;
  • дозування: курс терапії триває 1 тиждень, протягом якої перші 4 дні слід приймати по 6 таблеток за день, розбиваючи дозу на два прийоми, у наступні 3 дні добова доза становить 4 таблетки;
  • побічна дія: диспепсичні розлади, запаморочення, головний біль, алергічні висипання;
  • переваги: системне багатофакторне дію;
  • недоліки: наявність побічних дій, висока ціна.

Лікування в домашніх умовах

При виявленні перших ознак тромбування судин в прямій кишці можна застосовувати перевірені народні засоби для полегшення симптоматики захворювання і запобігання його прогресування. Самостійне лікування в домашніх умовах не повинно бути єдиною розпочатої заходом для розв'язання з'явилася проблеми – це лише допоміжний засіб, метою якого є профілактика поширення інфекції або розвитку запалення.

Вибір способу домашнього лікування повинен бути узгоджений з лікарем. Найефективнішими засобами проти аноректального тромбозу є:

  1. Ванночки з відваром лікарських трав. Для приготування лікувального складу слід залити 200 г сухих березових листя склянкою окропу, настояти протягом 1 години, після чого перелити суміш у ємність для прийняття сидячих ванн. Аналогічним способом можна приготувати ромашковий відвар або настій кори дуба. Час проведення процедури не має перевищувати 20 хв.
  2. Гірудотерапія. Застосовувати метод лікування п'явками в домашніх умовах варто тільки при наявності певних навичок у цій сфері. Спосіб полягає в прикладанні медичних п'явок до виступаючих назовні тромбозным вузлів, після чого вони повинні відвалитися самостійно. Лікувальний ефект полягає в виділяється п'явками ферменті гирудине (є природним антикоагулянтом), який сприяє швидкому розчиненню тромбів.
  3. Березовий дьоготь. Аптечне засіб у вигляді рідкої субстанції можна використовувати для приготування мазі (суміш дьогтю і баранячого жиру в рівних пропорціях) або для просочування анальних тампонів. Дьоготь володіє численними цілющими властивостями, але може викликати алергічну реакцію, тому перед його застосуванням слід перевірити чутливість шкіри до цього засобу.

Операція

Показаннями до застосування радикальної терапії тромбозу служить відсутність позитивних результатів консервативного лікування і рясна кровотеча. На 3 стадії захворювання операція призначається в 90% випадків. Якщо у хворого діагностовано сильне виснаження, зневоднення, сепсис або передсмертний стан, оперативне втручання не проводиться. Тромбированный гемороїдальний вузол можна видалити за допомогою таких маніпуляцій:

Вид операції

Суть процедури

Можливі ускладнення

Переваги

Недоліки

Тромбэктомия

Висічення всіх утворених тромбів на прямій кишці за допомогою хірургічного інструментарію. Операція виконується з використанням місцевої анестезії. Видалення вузла відбувається за допомогою вчинення кількох розрізів. Реабілітаційний період триває 5-7 днів

Неприємні відчуття в протягом декількох днів після процедури, рідко - розвиток сепсису, повторне утворення згустків крові, кровотечі

Результат помітний відразу після процедури, швидкість проведення операції

Часті ускладнення, сприяє нормалізації кровообігу, але не позбавляється від захворювання

Склерозування

Видалення вузлів здійснюється шляхом введення этоксисклерола (склерозуючого препарату), результатом маніпуляцій є розвиток запальної реакції і фіброзні зміни, які призводять до руйнування вузлової тканини

Відкриття кровотечі, болючість при неправильно вибраному місці введення препарату, попадання ліків в анальні вени або передміхурову залозу

Безболісність, відсутність необхідності в анестезії, короткий реабілітаційний період

Рецидив захворювання через 12-18 місяців, не підходить для позбавлення від великих шишок

Лігування

Накладення латексних кілець на тромбированные вузли, що призводить до передавливанию ніжки вузликового освіти і його відмирання

Наявність больового синдрому, ректальна кровотеча, утворення нових тромбів

Наявність рубців на місці відпали вузлів, при наявності множинних утворень потрібно проведення декількох процедур

Не рекомендується для лікування комбінованого геморою

Гемороїдектомія

Операція проводиться під загальним наркозом, висічення вузла відбувається з допомогою скальпеля після прошивання підходящої до сайту артерії

Виражена болючість, зовнішня або внутрішня кровотеча, інфікування рани, нетримання калу, поява анальних тріщин

Єдиний спосіб, який підходить для видалення дуже великих вузлів

Висока травматичність процедури, важкий реабілітаційний період

Коагуляція

Деструктивний вплив на слизову оболонку інфрачервоним випромінюванням, лазером або електричним струмом. Процедура відноситься до малоінвазивних методів лікування, принцип дії полягає в коагулірованіі (слипании часток) уражених тканин, що призводить до їх відмирання

Спазмування анального сфінктера, деформування прямої кишки, кровотечі

Низька травматичність тканин

Часті рецидиви, післяопераційні ускладнення, неефективність при лікуванні захворювання на 3 стадії

Профілактика

Комплекс превентивних заходів щодо попередження утворення тромбів в гемороїдальних вузлах показаний пацієнтам, які пройшли курс лікування і тим, у кого геморой знаходиться в хронічній стадії. Основний профілактичною процедурою є своєчасна терапія варикозного розширення вен прямої кишки і мінімізація негативного впливу факторів, що провокують перехід захворювання в гостру форму. Профілактика утворення тромбозу полягає у виконанні наступних кроків:

  • нормалізація роботи шлунково-кишкового тракту, що досягається за допомогою правильного харчування, виключення жирної і гострої їжі з раціону;
  • відмова від пристрасті до психостимуляторів (тютюну, алкоголю, наркотичних речовин);
  • підвищення рухової активності;
  • періодичне проходження курсу фізіопроцедур;
  • застосування засобів народної медицини для усунення ознак хронічних хвороб.

Відео

Тромбоз гемороїдального вузла

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!