Що буде, якщо не лікувати геморой - стадії розвитку, ускладнення у чоловіків і жінок

Важливо знати, що буде, якщо не лікувати геморой своєчасно, інакше небезпечні наслідки і ускладнення для здоров'я не тільки доставляють муки, але і стають основною причиною несподіваного летального результату. Інтенсивність больових відчуттів без консервативного або оперативного лікування стрімко наростає, позбавляє сну і спокою. Тому при хронічному геморої, щоб уникнути рецидивів і рясних кровотеч, потрібна підтримуюча терапія.

Що таке геморой

Це запалення гемороїдальних вузлів, пов'язане з застійними явищами в органах тазу. Вени характерною області заповнюються кров'ю, втрачають свою еластичність. Крім того, патологічний процес прогресує при анальних тріщинах, хронічному запорі і під впливом інших патогенних чинників, що супроводжується сильним свербінням і дискомфортом заднього проходу, вираженою хворобливістю при дефекації.

Якщо несподівано загострився геморой, присутній ризик випадіння гемороїдальних вузлів, кровотечі при їх випадковому травмуванні. Кожній людині з групи ризику важливо лікувати і знати потенційні ускладнення геморою, щоб усунути вогнища патології ще на ранніх стадіях недуги. В іншому випадку необхідна операція, прогресує анемія при кровотечах.

Ознаки

Якщо не лікувати геморой своєчасно, пацієнт особисто стикається з украй неприємною симптоматикою, яку вже важко зупинити консервативними методами без операції. Щоб уникнути серйозних наслідків для здоров'я, необхідно детально розібратися, як виявляється характерний недуга і як його лікувати:

  • гострі болі в задньому проході;
  • кров'яні виділення з калом;
  • випадання гемороїдальних вузлів;
  • труднощі з процесом дефекації;
  • кровотечі (в запущених клінічних картинах).

Небезпечний геморой для життя

Саме захворювання в стані тривалої ремісії не небезпечно для здоров'я, а ось його ускладнення загрожує серйозними наслідками, можливий летальний результат. Пацієнт з сильною кровотечею може раптово померти від крововтрати. Пояснюється це так: при прогресуючому недугу не виключені тромбози гемороїдальних вузлів, які схильні до розриву при механічному пошкодженні, травмуванні. При таких пухлинах в задньому проході висока ймовірність розриву запалення вузла і смертельної кровотечі.

Чим небезпечний геморой, якщо його не лікувати

Зволікання в цьому питанні загрожує серйозними ускладненнями. Геморой небезпечний хвороботворними інфекціями, які приєднуються у ході патологічного процесу. В результаті гнійні запалення не обмежуються внутрішнім дискомфортом, і в запущених клінічних картинах формуються свищі. Тому при сильних болях із заднім проходом пацієнту доведеться пережити хірургічне втручання. Щоб уникнути загострення захворювання, лікування має відбуватися негайно після діагностики. Однак побоювання жінок і чоловіків дещо відрізняються.

Чим небезпечний у жінок геморой

При такого роду патологіях інтенсивна терапія в умовах стаціонару може запобігти серйозні наслідки для здоров'я. Особливо важливо замислитися над цим питанням при виношуванні плоду. Ризик розриву геморою можливий у процесі родової діяльності, тому лікувати характерний недуга важливо ще при плануванні свого «цікавого положення». Інші наслідки геморою у жінок представлені нижче:

  • хронічний геморой з участившими рецидивами;
  • защемлення гемороїдальних вузлів на тлі варикозного розширення вен заднього проходу;
  • прогресуюча анемія;
  • тромбоз гемороїдальних вузлів;
  • часті рецидиви при вагітності.

У чоловіків

При такому захворюванні буде складно ходити в туалет, тому представник сильної статі повинен своєчасно його лікувати. Важливо виключити всі провокуючі фактори, щоб значно продовжити період ремісії, медикаментозними і немедикаментозними методами уникати запалення слизових оболонок і випадкових кровотеч. В іншому випадку вкрай неприємні наслідки геморою у чоловіків представлені нижче:

  • нетримання калу;
  • гнійні виділення;
  • приєднання вторинної інфекції;
  • розрив гемороїдального вузла;
  • випадкові травми геморою.

Хвороби від запущеного геморою

Відгуки про ускладнених клінічних картинах не найсприятливіші, оскільки пацієнт може раптово померти від крововтрати. Якщо не приводити лікування, результат несприятливий. Нижче представлений список захворювань, які стали небезпечним ускладненням не пролікованого геморою. Отже:

  • некроз гемороїдального вузла;
  • тромбоз вен анального отвору;
  • гнійний парапроктит;
  • анальні тріщини;
  • приєднання вторинної інфекції.

Лікування

У боротьбі з внутрішнім і зовнішнім гемороєм лікувати вогнище патології буде тільки проктолог. Поверхневе самолікування повністю виключено, небезпечно для здоров'я. Оперативне видалення патогенного вузла на початковій стадії недуги не потрібно, цілком вистачає терапевтичного ефекту від консервативних методів. Лікарі надають наступні рекомендації, і такі загальноприйняті правила не рекомендується порушувати, ігнорувати:

  1. Необхідно повністю відмовитися від жирної, смаженої, солоної та пряної їжі; частіше вживати знежирену і пісну їжу.
  2. Важливо дотримуватися правил особистої гігієни, виконувати сидячі ванночки з протизапальними травами, не забувати про користь контрастного душу.
  3. Рекомендується задіяти противогеморройные супозиторії, додатково приймати венотоніки, знеболюючі і протизапальні засоби.
  4. Лікування належить проходити повним курсом, але розуміти, що хвороба, обострившись одного разу, ще не раз нагадає про себе гострим приступом болю, кровотечею.
  5. Оперативне лікування є крайнім заходом, але допомагає повністю позбутися від проблеми зі здоров'ям. Після видалення вузла необхідна реабілітація.

Ускладнення після операції з видалення геморою

Після операції проблем зі здоров'ям теж не уникнути. Наслідки видалення геморою можуть бути самими несподіваними, наприклад, відкривається кровотеча, прогресує анемія, необхідна термінова госпіталізація клінічного хворого. Такі ускладнення виникають не часто, головне – дотримуватися загальних рекомендацій освіченого фахівця. Суть операції – видалення запаленої гемороїдального вузла, суть реабілітації – скоротити ризик болю і кровотеч, прискорити процес регенерації травмованих тканин.

Якщо лікувати геморой після хірургічного втручання неправильно, ось яких проблем зі здоров'ям не уникнути:

  • нетримання калу, довільне спорожнення кишечника;
  • процес нагноєння на тлі відкладення в анальному отворі кров'яних згустків;
  • виникнення злоякісних пухлин;
  • хронічний криптит з частими рецидивами;
  • приєднання вторинної інфекції.

Після пережитої операції важливо контролювати крововтрати, тому пацієнт ще деякий час залишається в лікарні під наглядом фахівців. Після виписки теж розслаблятися рано. Якщо буде відкриватися рясна кровотеча, пацієнт потребує термінової госпіталізації. В іншому випадку виникає загроза втрати крові, яку в домашніх умовах складно лікувати (зупинити). Основне завдання лікарів – своєчасно позбавити пацієнта від летального результату.

Відео

"Сидяча" хвороба. Геморой

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!