Профілактика геморою у чоловіків і жінок - правильне харчування, свічки і мазі, комплекси вправ

Деякі пацієнти впевнені: щоб забезпечити своєчасну профілактику геморою, необхідно підібрати ефективне проносне засіб для якісного очищення кишечника. Це помилкова думка, оскільки підхід до проблеми зі здоров'ям однозначно повинен бути комплексним. Однією нормалізації стільця не вистачає, щоб назавжди забути про настільки пікантній проблеми зі здоров'ям. У будь-якому випадку, при наявності хронічних запорів або відсутності таких профілактика і лікування геморою повинні обумовлюватися з проктологом в індивідуальному порядку.

Що таке геморой

Це наслідок застійних явищ в органах малого тазу, коли при порушенні локального кровотоку гемороїдальні вузли патологічно запалюються, випадають з анального сфінктера, сильно болять. При такого роду захворюваннях діагностика в домашніх умовах повністю виключена, оскільки проблема зі здоров'ям лише посилюється, а серед потенційних ускладнень – рясні крововтрати, приєднання вторинної інфекції. Щоб своєчасно запобігти геморой, рекомендується вчасно подбати про заходи профілактики.

Симптоми

В результаті появи помірних кровотеч і хворобливих відчуттів в області ануса пацієнт починає здогадуватися про переважну проблеми зі здоров'ям, але соромиться звернутися за допомогою до проктолога. Насторожити його мають і інші симптоми прогресуючого геморою, змусити без зволікань звернутися до компетентного фахівця:

  • промацування або випадання шишки в задньому проході;
  • набряклість вени анального сфінктера;
  • муки при болях під час дефекації;
  • гостре порушення стільця;
  • ослаблені м'язи тазу;
  • помірні кровотечі з ануса.

Може геморой пройти сам

В ході патологічного процесу патологічно порушується еластичність судин прямої кишки з наступними застійними явищами і локальним запаленням. Часто така проблема зі здоров'ям пов'язана з прогресуючої вагітності. Мабуть, це єдиний випадок, коли після пологів геморой може остаточно зникнути і більше не нагадувати про себе протягом довгих років. Проте так пощастило не всім породіллям, тому крім порушеного кровообігу не виключені розриви патогенного вузла при потугах (від надмірних навантажень).

Як уникнути геморою

Якщо пацієнт знає про власної схильності до геморою, повинен своєчасно подбати про заходи профілактики, виключити рецидив. В іншому випадку загострення ще не раз потурбує, оскільки хвороба за своїм перебігом вважається хронічною. В цілях профілактики можна довірити своє здоров'я спорту, підвищивши фізичну активність; або дотримуватися правил лікувальної гімнастики. Не варто займатися анальним сексом, свідомо порушуючи еластичність судинних стінок, проникність судин прямої кишки.

Спосіб життя

Вивчаючи комплексну профілактику геморою, насамперед потрібно зазначити, що ця хвороба частіше виникає у пацієнтів при сидячому способі життя. Тому в цілях профілактики насамперед рекомендується підвищити фізичну активність, регулярно бувати на свіжому повітрі, при цьому повністю відмовитися від вживання алкоголю і інших шкідливих звичок. Можна вибрати будь-яку кардионагрузку, але не довіряти своє здоров'я велосипеду. Це може бути біг, спортивна ходьба, плавання, заняття в тренажерному залі.

Проносний засіб для очищення кишечника

Якщо у пацієнта рідкий стілець і хронічна діарея, це передумови до швидкого розвитку геморою. Однак важливо уточнити, що і запор часто стає основною причиною характерного загострення. Регулярний стілець – ось надійна профілактика від геморою. Тому при виникненні проблем з дефекацією рекомендується звернутися до офіційної допомоги та альтернативної медицини. Наприклад, м'яке проносне засіб для очищення кишечника – краплі Гутталакс, свічки Глицелакс і Гліцерин, таблетки Регулакс і Бисадил. Проте з такими послабляющими стілець препаратами важливо не переборщити.

Проносні порошки

Щоб проносні препарати не викликають звикання, важливо змінювати ліки по рекомендації лікаря. Порошки використовують для прийому всередину, однак попередньо їх потрібно з'єднати з водою, використовувати тільки за рекомендацією лікаря. Ось найбільш ефективні та надійні фармакологічні позиції:

  1. Дюфалак. Препарат має кілька форм випуску, продуктивно послаблює випорожнення, нормалізує процес травлення. Запор проходить через 1 – 2 доби після прийому перорально.
  2. Форлакс. Приймати дорослому пацієнту рекомендується за 2 – 4 пакетики за добу, попередньо розчинивши порошок у воді. Ефект настає через кілька годин.

Натуральне проносне засіб для очищення кишечника

При бажанні вдатися до нешкідливого лікування, потрібно звернути увагу на гліцеринові свічки, призначені для застосування ректально. Вони практично миттєво пом'якшують затверділі калові маси, сприяють з безперешкодному виходу. В цілому, щоб сприяти повноцінному процесу дефекації, лікарі рекомендують звернути увагу на такі рецепти альтернативної медицини:

  1. Першим ділом потрібно подрібнити висушене листя подорожника. Потім залити 1 ст. л. сировини на 1 ст. окропу, настояти під накритою кришкою. Приймати по 0,5 склянки відвару до 3 – 4 разів за добу. Вже до вечора проблема з тяжкими походами в туалет буде остаточно вирішена.
  2. Аналогічним способом можна приготувати проносний відвар сени або солодки, після чого приймати всередину по такому ж принципу. М'який послаблюючий ефект спостерігається вже через кілька годин, при цьому рідкий стілець відсутній.

Мазь для профілактики

Щоб уникнути появи кровотеч, рекомендується використовувати протизапальні та регенеруючі засоби з місцевим ефектом. Рекомендовані лікувальні мазі потрібно наносити тонким шаром на можливі вогнища патології до 2 – 3 разів за добу при відсутності місцевих та алергічних реакцій. Ось ефективні фармакологічні позиції в заданому напрямку:

  1. Гепариновая мазь. Бюджетне лікуючу засіб для місцевого застосування, що володіє виборчим ефектом.
  2. Гепатромбин. Більш прогресивний препарат з мінімальним списком протипоказань, побічних явищ.

Гігієна

Теплі ванни тільки сприяють загостренню геморою, тому такі водні процедури пацієнтам з групи ризику рекомендується замінити на контрастний душ. Дотримання правил особистої гігієни – це головна міра профілактики запалення гемороїдального вузла, і такі загальноприйняті правила можна порушувати. Наприклад, після дефекації необхідно застосування вологих серветок, використання м'якого туалетного паперу. Прохолодні ванни і зовсім повинні стати нормою повсякденності, оскільки таким загальнодоступним способом судини можна утримувати в тонусі.

Особливості харчування для профілактики

В цілях профілактики необхідно вживати рослинну клітковину, щоб скоротити ризик виникнення хронічних запорів. В перевазі присутність в добовому меню кисломолочних продуктів і натуральних вітамінів. Харчуватися потрібно невеликими порціями – до 5 – 6 разів за добу, при цьому повністю відмовитися від вживання гострих, солоних, копчених, пряних і жирних страв. Вибираючи правильну дієту, необхідно включити в повсякденну їжу наступні корисні інгредієнти:

  • м'ясні, рибні та бобові страви вживати в ранкові години;
  • фрукти, овочі та зелень в якості натуральних антиоксидантів на протязі всього дня;
  • натуральні кисломолочні продукти в необмеженій кількості щодня.

Фізична активність

Геморой не стане проходити самостійно, чекає тривале медикаментозне лікування або операція. Щоб уникнути таких ускладнень, потрібно вчасно подбати про заходи профілактики, обов'язково підвищити фізичну активність. Нижче представлені цінні рекомендації, які для пацієнтів з групи ризику повинні стати нормою повсякденності. Отже:

  1. Не сидіти на жорсткому стільці, намагатися підкладати під крижі м'яку подушку у формі кола.
  2. Обов'язково робити перерви в роботі, в цей час бажано ходити або присідати.
  3. При роботі з тяжкістю уникати різких рухів і ривків.
  4. Щодня виконувати зарядку, більше ходити.
  5. Віддавати перевагу кардионагрузкам будинку, на вулиці або в тренажерному залі.

Профілактика геморою у чоловіків

Підняття тягарів сприяє застою крові в органах тазу, тому чоловіки, які обрали важку фізичну працю, автоматично потрапили в групу ризику геморою. В цілях профілактики лікарі рекомендують дозувати фізичні навантаження, не надриватися і, тим самим, свідомо не провокувати рецидив. Друга причина геморою для чоловіків – алкоголь і куріння, знижують еластичність судинних стінок. Для профілактики важливо відмовитися від усіх шкідливих звичок, і тоді, можливо, характерний недуга буде проходити стороною. А ось хлопцям важливо скоротити кількість мастурбаций.

Вправи

Щоб уникнути розвитку внутрішніх і зовнішніх геморроев, важливо вивчити спеціальні вправи, які з метою профілактики виконувати в будь-який зручний час. Три головних вправи і техніка їх виконання докладно викладено нижче:

  1. Встати на карачки, зайнявши позицію кішки. Виконувати ритмічні згинання – розгинання спини, при цьому максимально напружуючи і розслабляючи зону ануса. Вправа рекомендується виконувати вранці і ввечері по 3 підходи за тренування.
  2. З позиції лежачи на спині виконувати класичну вправу «Ножиці», при цьому долоні утримувати під сідницями. В ідеалі, такий рух рекомендується виконувати протягом 1 хвилини без перерви.
  3. Лежачи на спині, по черзі підтягувати коліна до грудей, завмираючи в такому положенні на декілька секунд. При цьому важливо максимально розтягувати задню поверхню стегна, напружувати задній прохід.

Профілактика геморою у жінок

Складно уникнути загострення, особливо якщо мова йде про прогресуючої вагітності. Рада всім жінкам з метою профілактики кожні 4 – 6 годин лягати на лівий бік і залишатися в такій позиції чверть години. Цього часу вистачає, щоб кровотік в нижній частині тулуба покращився. Ось інші заходи профілактики:

  • правильне харчування;
  • помірні фізичні навантаження;
  • відмова від шкідливих звичок і анального сексу.

Відео

Профілактика геморою

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!