Причини геморою у жінок - чому виникає захворювання і симптоми зовнішнього або внутрішнього за стадіями

Важливо знати основні причини геморою у жінок і дівчат, щоб своєчасно запобігти виникненню чергового рецидиву, рясного кровотечі. Якщо відбулося запалення гемороїдальних вузлів, кожна дефекація супроводжується для пацієнтки гострим болем, сильної борошном. Зазначене захворювання схильне до хронічного перебігу. Щоб у майбутньому уникнути застою крові разом з запаленим анальним проходом, насамперед необхідно з'ясувати основні причини появи геморою у жінок, усунути їх та своєчасно перейти до консервативної терапії.

Що таке геморой у жінок

Це запалення гемороїдальних вузлів, пов'язане з застійними явищами в задньому проході. Захворювання частіше прогресує у представниць слабкої статі старше 25 років, особливо у народжували жінок і дівчат. Виникнення внутрішнього геморою сприяє дискомфорту, але при відсутності заходів своєчасного реагування запалений вузол починає сильно хворіти після кожної дефекації. Знаючи причини виникнення геморою у жінок можна запобігти неминучому хірургічне втручання з подальшим реабілітаційним періодом.

Як починається геморой

Етіологія патологічного процесу полягає в порушення локального кровообігу і венозного відтоку органів малого тазу. В результаті погіршуються застійні явища, венозні судини переповнюються кров'ю, провокуючи аномальний процес розширення вен. Так з'являються гемороїдальні вузли, які в ускладнених клінічних картинах можуть виходити за межі прямої кишки (випадати). При такого роду порушення пацієнтка відчуває наступні зміни в загальному самопочутті:

  • почуття печіння і свербіння в задньому проході;
  • внутрішній дискомфорт після кожної дефекації;
  • невелика кровотеча після походу в туалет;
  • рясне виділення слизу;
  • ускладнення природного процесу спорожнення кишечника;
  • порушена фаза сну, безсоння;
  • запалення варикозних вен.

Симптоми

Хвороба в організмі розвивається поступово. Якщо вчасно не визначити головні причини геморою у дівчат і жінок, на кожній із стадій клінічна картина лише ускладнюється, а симптоматика посилюється. На початковому етапі це лише внутрішній дискомфорт після дефекації, а в запущених випадках – випадання гемороїдальних вузлів навіть без докладання фізичних навантажень. Чим раніше почати консервативне лікування, тим більше шансів не запускати геморой. Нижче представлені симптоми для кожної стадії характерного недуги:

  1. Перша стадія. Набряк і набухання гемороїдальних вузлів (видно на фото в мережі), незначна кровотеча з анального отвору.
  2. Друга стадія. Збільшення шишки в розмірах, випадання геморою після дефекації, свербіж і дискомфорт після дефекації.
  3. Третя стадія. Часті анальні кровотечі, морфологічні зміни м'язової тканини, втрата еластичності судин, витончення слизової оболонки.
  4. Четверта. Гострі напади болю навіть у стані спокою, рясні кровотечі, прогресуюча анемія, неможливість вправити вузол.

Причини геморою

Виникнення зазначеного захворювання носить спонтанний характер: пацієнтка несподівано відчуває внутрішній дискомфорт після чергового випорожнення кишечника, а на туалетному папері з'являються краплі крові. Перший час дівчина не звертає уваги на хворобливі відчуття, але такі стрімко наростають. Загострення геморою часто пов'язане з неправильним харчуванням і малорухливим способом життя, але відомі й інші причини патологічного процесу:

  • наявність частих запорів;
  • фізичне перенапруження;
  • надмірна вага, ожиріння;
  • важка фізична праця;
  • варикозне розширення вен;
  • наявність пухлин області малого тазу;
  • тривалі стресові ситуації.

Суто жіночі фактори патології

Геморой є захворюванням представниць слабкої статі, особливо якщо жінки страждають запорами, ведуть малорухливий спосіб життя. Нестабільність емоційної сфери теж грає не останню роль при настанні рецидиву. До того ж, такий патологічний процес є специфікою окремих жіночих професій, серед яких трудова діяльність, пов'язана з сидячим способом життя. Інші патогенні фактори, які передують рецидиву, представлені нижче:

  • особливості періоду менструації;
  • тривалі стреси;
  • прогресуюча вагітність;
  • ускладнені пологи;
  • тривалі дієти;
  • неправильне харчування з проблемами органів ШКТ.

Період вагітності

Вивчаючи основні причини геморою у жінок, важливо розуміти, що майбутні матусі в числі перших потрапили в групу ризику. Пояснюється це подвоєним кровотоком і підвищеної навантаженням на органи малого таза, схильністю до закрепів і здавленням судин під вагою зростаючого плоду. Кожна третя вагітна стикається з такою пікантною проблемою при виношуванні плоду. При прогресуючої вагітності значно підвищується тиск матки на пряму кишку, здавлюються венозні судини, тим самим посилюючи застійні явища.

Анальний секс і геморой

При сильних болях після дефекації виникає серйозна підозра на прогресуючий геморой, причини якого потрібно вивчити першими. Серед патогенних факторів лікарі виділяють заняття анальним сексом, в результаті чого спостерігається підвищене навантаження на стінки прямої кишки, не виключені травми і мікротріщини. Проникнення пеніса в анальний отвір порушує кровообіг, у результаті чого кров застоюється у венах і судинах малого тазу. Тому регулярний анальний секс сприяє набуханню гемороїдальних вузлів.

Причини загострення геморою у жінок

Спровокувати гостру стадію хвороби мають певні чинники, тому при хронічному геморої потрібно підтримувати тривалий період ремісії. Якщо порушити загальноприйняті правила серед пацієнток, рецидив починається набряком анального отвору, доповнюється сильними болями в задньому проході, причому не тільки після дефекації. Загострення може з'являтися з наступних причин:

  • вживання жирної, гострої, копченої їжі;
  • підняття тягарів, надмірні фізичні навантаження;
  • емоційне перенапруження, стреси;
  • рецидив в процесі пологів;
  • порушення правил особистої гігієни;
  • загострення основного захворювання;
  • анальний секс.

Чим небезпечний у жінок геморой

Зазначене захворювання загрожує великими крововтратами при черговому рецидиві, особливо на останній стадії. Жінка втрачає багато крові, а організмі розвивається анемія. У таких клінічних картинах без хірургічного втручання не обійтися, інакше наслідки для вже підірваного здоров'я виявляться самими непередбачуваними – трагічними. До того ж, завжди залишається ризик випадково травмувати запалений вузол, спровокувати приєднання вторинної інфекції. Серед інших ускладнень лікарі завжди виділяють парапроктит і тромбоз вузлів.

Лікування

Гемороїдальні вузли будуть з'являтися знову і знову, якщо не пройти комплексне лікування і не дотримуватися профілактичних заходів. Важливо розуміти, що геморой, обострившись одного разу, ще не раз про себе нагадає під впливом провокуючих факторів. Важливо не створювати такі причини, і тоді число неприємних нападів зійде нанівець. При схильності до тромбозу вузлів або перших симптомах недуги потрібно вчасно звернутися до проктолога, пройти діагностику для визначення форми і стадії геморою. Загальні рекомендації фахівців представлені нижче:

  1. При сильних болях потрібно користуватися противогеморройными мазями, а в стадії ремісії важливо стежити за харчуванням, дотримуватися правил особистої гігієни.
  2. Фото геморою лякає, тому при наявності такого захворювання важливо уникати посилення захворювання, а для цього, правильно харчуватися, більше рухатися, уникати навантажень і стресів.
  3. Важливо контролювати роботу травної системи, інакше розлад шлунка у вигляді запору або гострої діареї стає причиною загострення геморою.

Якщо геморой переважає в запущеній стадії (фото можна побачити в мережі), не варто шукати причини і свідомо відмовлятися від хірургічного втручання. На кожній стадії недуги свої методи інтенсивної терапії, коротко описані нижче:

  1. На першій стадії можна самостійно промацати шишку, а для лікування використовувати такі ректальні свічки, як Реліф, Проктозан та їх аналоги.
  2. На другій стадії потрібно звернутися до лікаря, а крім супозиторіїв ректально лікувати основне захворювання, наприклад, варикозне розширення вен.
  3. На третій доведеться лікуватися антибіотиками, проносними засобами, флеботропными і знеболюючими засобами; не виключено проведення операції.
  4. На четвертій стадії показано тільки хірургічне втручання з наступною реабілітацією.

Профілактика

Щоб вчасно уникнути вкрай неприємного рецидиву геморою, жінкам з групи ризику необхідно подбати про надійну профілактику, яка передбачає такі повсякденні заходи:

  • активний спосіб життя;
  • правильне харчування;
  • контроль роботи органів ШКТ;
  • фізичні вправи;
  • контроль ваги;
  • відмова від шкідливих звичок.

Відео

Причини геморою у жінок

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!