Гемороїдектомія - що це таке, показання до проведення операції, підготовка та ускладнення

Даний вид хірургічного втручання є чи не найчастішим в проктології. При ситуації, коли вам призначена гемороїдектомія – що це таке можна дізнатися у лікаря, який доступно роз'яснить всі нюанси операції, а також розповість про найбільш ефективному способі вирішення проблеми за допомогою методу Миллигана-Моргана, відповість на інші запитання. Дізнайтеся, в яких випадках показане радикальне усунення варикозних вен аноректальної області.

Що таке гемороїдектомія

На сьогоднішній день патології прямої кишки займають лідируючу позицію серед інших захворювань ШКТ. Запалення і тромбоз гемороїдальних вузлів діагностуються у кожного п'ятого жителя планети. Така сумна статистика в чому обумовлена сучасним способом життя і зниженням рухової активності. У певних випадках захворювання протікає настільки важко, що пацієнтам призначається гемороїдектомія, або операція з видалення гемороїдальних вузлів.

Показання та протипоказання

Плануючи хірургічне втручання, лікар в обов'язковому порядку оцінює передбачувану користь і ризики такого лікування. Крім того, береться до уваги загальний стан пацієнта, його вік, наявність супутніх патологій. У більшості хворих раціональне консервативне лікування, як правило, дає хороший результат. При всьому цьому нерідко трапляється так, що подібні заходи не призводять до стабілізації стану і тоді хворому рекомендується пройти операцію. Крім цього, гемороїдектомія призначається за такими показаннями:

  • наявність 3-4 стадії геморою;
  • випадання гемороїдальних вузлів при акті дефекації;
  • розвиток анемії внаслідок постійних кровотеч;
  • тромбоз гемороїдальних вен.

Поряд з усіма свідченнями, існує чимало обмежень до проведення втручання. Так, для хворих цукровим діабетом, гіпертонією оперативне втручання може бути достатньою мірою ризикованим і не завжди виправданим. Літній вік пацієнта теж нерідко стає перешкодою для геморроїдектомії. Серед інших протипоказань до хірургічного видалення варикозних вен аноректальної області слід виділити:

  • загострення хронічних захворювань кишечника;
  • злоякісні новоутворення;
  • порушення згортання крові;
  • тяжкі декомпенсовані патології внутрішніх органів;
  • гострі інфекційні процеси.

Різновиди втручання

Сьогодні найефективнішими хірургічними способами видалення варикозних вен аноректальної області визнані класична або відкрита, гемороїдектомія по Миллигану-Моргану, закрита – за Фергюсону і підслизова, що передбачає резекцію слизової анального каналу прямої кишки за методом Лонго. Кожна з методик має як свої плюси, так і мінуси, але перший вид радикального втручання більш популярний. Тим не менш гемороїдектомія по Лонго незабаром може скласти йому вельми гідну конкуренцію.

Метод Миллигана-Моргана вважається достатньою мірою травматичною маніпуляцією, яка проводиться виключно під загальним наркозом, що саме по собі передбачає ґрунтовну підготовку. Незаперечною перевагою цього виду геморроїдектомії є можливість видалення не тільки внутрішніх, але і зовнішніх варикозно розширених вузлів прямої кишки.

Методика доктора Фергюсона – відносно новий спосіб усунення патологічно змінених вен анального проходу. Закрита гемороїдектомія якісно відрізняється від інших видів хірургічного вирішення проблеми тим, що по завершенні операції посічена тканина прямої кишки зашивають. Внаслідок цього загоєння ран проходить набагато швидше. При цьому важливо сказати, що ризик ускладнень після такого лікування в цілому не великий, але пов'язане з такими негативними станами:

  • кровотечами;
  • випаданням прямої кишки;
  • розбіжністю швів;
  • виникненням набряків.

На відміну від класичного видалення геморою, операція Лонго вважається більш щадною. У ході хірургічного втручання відбувається резекція лише невеликої ділянки слизової оболонки прямої кишки. При цьому не проводиться висічення гемороїдальних вузлів: вони, умовно кажучи, підтягуються і фіксуються на певній відстані від анального проходу.

По закінченні оперативного втручання замість швів на пошкоджену слизову оболонку накладають спеціальні скоби. Додатковим плюсом цього способу видалення геморою можна вважати відсутність необхідності загальної анестезії. Єдиним недоліком операції з Лонго є неможливість усунення зовнішньо розташованих вузлів, що помітно звужує коло її безпосереднього застосування.

Підготовка до операції

До запланованого хірургічного втручання пацієнтові рекомендується пройти необхідний мінімум обстежень для виявлення прихованих інфекційно-запальних процесів і патологій внутрішніх органів. З цією метою хворому призначаються УЗД, лабораторні дослідження крові і сечі. Крім того, в обов'язковому порядку проводяться пальцеве дослідження прямої кишки пацієнта, аноскопия.

Особливу увагу слід приділити дієті. Під час підготовки до геморроїдектомії вкрай небажано вживати в їжу продукти, що викликають газоутворення і формування надлишкових калових мас. Перевагу необхідно віддавати легкозасвоюваній їжі: яєць, кисломолочних продуктів, манної крупі. Крім того, підготовка пацієнта напередодні та в день операції з видалення геморою включає наступні моменти:

  • Останній прийом їжі повинен бути не менш, ніж за 12 годин до втручання.
  • Напередодні операції хворий повинен прийняти душ або ванну і одягти чисту білизну.
  • Напередодні втручання обов'язково проведення очисної клізми, яку можна замінити проносними препаратами (Микролакс або Фортранс).

Техніка геморроїдектомії за Миллигану-Моргану

Суть операції полягає у видаленні варикозно розширених внутрішніх і зовнішніх гемороїдальних вен після попереднього прошивання судинної ніжки вузла. У ході підготовчого етапу пацієнт розташовується на кушетці, а його ноги фіксують за допомогою спеціальних підставок. За кордоном операцію за методом Миллигана-Моргана здійснюють у положенні хворого лежачи на животі. При цьому його таз трохи піднімають, що сприяє відтоку венозної крові. Лазерна гемороїдектомія проводиться під загальним наркозом і виконується згідно з наступним алгоритмом:

  1. Провести девульсию (розширення) анального сфінктера.
  2. Ввести аноскоп для отримання доступу до патологічних областях.
  3. Захопити «шишки» і витягнути їх назовні.
  4. Затиснути ніжку вузла.
  5. Прошити посудину і лігувати варикозно розширений ділянку.
  6. Видалити вузол.

Лазерна гемороїдектомія

Дана методика відноситься до числа малоінвазивних хірургічних втручань. Висічення гемороїдальних вузлів за допомогою лазерної технології дуже ефективно. Під час проведення операції застосовується місцеве знеболення. Незаперечними перевагами методу можна вважати швидкість виконання, малу хворобливість. Після декількох годин після завершення процедури хворому дозволяється повертатися додому. Лазерна коагуляція гемороїдальних вузлів проходить у кілька етапів:

  1. Проводиться девульсия прямої кишки.
  2. Вводиться аноскоп.
  3. Визначається локалізація патологічного ділянки.
  4. Проводиться пошарова коагуляція (випалювання) гемороїдального вузла.

Післяопераційний період

Відновлення після геморроїдектомії проходить цілком благополучно. При цьому значні незручності, згідно з відгуками пацієнтів, може принести необхідність спорожнення кишечника і забезпечення безболісності цієї фізіологічної потреби. В перший день після операції показаний повний відмова від вживання їжі при збереженні гарного питного режиму. На другу добу дозволяється їсти легкі супи, кисломолочні продукти, каші.

З метою прискорення процесів регенерації залишилися післяопераційні рани обробляються спеціальними мазями на основі метилурацилу. В цілому пацієнт залишається в стаціонарі близько 10 діб. При цьому реабілітаційний період триває приблизно два тижні. З метою закріплення терапевтичного ефекту і запобігання рецидиву геморою, ризик якого при будь-якому виді лікування все одно зберігається, пацієнтам рекомендується дотримувати наступні прості правила:

  • не піднімати тяжкості;
  • виключити фізичне навантаження, що передбачає напруга черевного преса;
  • уникати тривалого перебування в сидячому положенні;
  • правильно харчуватися;
  • вести активний спосіб життя.

Ускладнення після геморроїдектомії

Як і будь-яке інше оперативне втручання, дана процедура небезпечна розвитком післяопераційних синдромів. Тому у випадку, якщо вам показана гемороїдектомія – що це, цілком можна відчути, тільки поспілкувавшись з людьми, які пройшли аналогічне лікування. За відгуками пацієнтів, найбільш частим ускладненням після радикального видалення вузлів є кровотеча внаслідок поганого гемостазу або відпадання скоринки на посудині після його коагуляції. Серед інших несприятливих наслідків операції можна назвати:

  • проблеми з сечовипусканням і дефекацією;
  • анальні тріщини;
  • свищ;
  • звуження анального проходу;
  • рецидив геморою;
  • інфекції;
  • випадання прямої кишки.

Набряк

Такого роду ускладнення може виникнути внаслідок багатьох причин. Періанальний набряк після геморроїдектомії найчастіше є результатом доопераційного злиття варикозно розширених судин. Крім того, зазначене несприятливий наслідок може бути індивідуальною реакцією організму на проведене радикальне лікування. Незалежно від того, з якої причини з'явився набряк, за умови виконання всіх вимог лікарів він повинен пройти самостійно через 2-3 тижні після операції.

Ціна

Вартість операції залежить від ступеня занедбаності захворювання і статусу медичного закладу. Так, у приватних клініках ціна лікування апріорі вище, що обумовлюється використанням сучасної дорогої апаратури. Не варто забувати, що позбутися від геморою можна і безкоштовно в державних медичних установах, але в цій ситуації вам доведеться чекати своєї черги на операцію, що, за відгуками пацієнтів, займає багато часу. Між тим ціни на геморроидэктомию в клініках Москви відображені в таблиці нижче:

Назва медичного закладу

Ціна (р.)

Вид геморроїдектомії

Відкрита – за Миллигану-Моргану

Закрита – за Фергюсону

Лазерна

За методом Лонго

Столиця

13000

-

-

-

Медицина

-

-

-

46145

Петровські ворота

48300

-

18960

-

Дельтаклиник

15000

Тридцять тисяч

-

Медлайн-Сервіс

-

16200

-

50000

Відео

Гемороїдектомія. Операція видалення геморою

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!