Що таке геморой: симптоми і лікування

Пацієнти, які страждають від цього захворювання, постійно відчувають яскраво виражений дискомфорт в області анального отвору. Між тим хворі часто не мають ні найменшого уявлення, що робити при геморої для зменшення інтенсивності його симптомів. Дізнайтеся більше про етіологію, клініку і методи лікування цієї недуги.

Види геморою

Велика частина населення вважає за краще не звертатися за спеціалізованою допомогою, коли справа стосується патологій прямої кишки. При цьому пацієнти часто не знають, як визначити геморой, в результаті чого патологія часто приймає запущені форми. На пізніх стадіях недуги хворі страждають від утрудненої дефекації, кровотеч, больового синдрому. Вираженість останніх залежить від локалізації патологічного вогнища, який може бути:

  1. Внутрішнім – такого роду патологія розвивається у просвіті прямої кишки і не проявляється якимись яскравими симптомами.
  2. Зовнішнім (анальним) – даний вид геморою передбачає випадання змінених ділянок назовні. Зовнішня форма хвороби супроводжується великою кількістю різних негативних станів.
  3. Комбінованим – носить змішаний характер.

Геморой - симптоми

Щодо клініки цього захворювання можна сказати, що тільки зовні розташовані вузли доставляють хворого відчутний дискомфорт. Пацієнти, які страждають внутрішньою формою патології, часто навіть не мають уявлення, як проявляється геморой. З цієї причини симптоми хвороби приймаються за тимчасове нездужання або просто ігноруються. Між тим особи, які знають, що таке геморой, педантично ставляться навіть до незначних негативних відчуттів в задньому проході. Дійсними симптомами дисплазії кавернозного сплетення прийнято вважати:

  • сильний гострий біль в області заднього проходу, що підсилюється після спорожнення кишечника, зміні положення тіла і фізичних навантаженнях;
  • хронічні запори;
  • випадання назовні геморойних вузлів;
  • кров'янисті включення в калі;
  • часті позиви до спорожнення кишечника, діарея;
  • відчуття стороннього тіла в прямій кишці, не проходить після дефекації;
  • печіння та свербіж у ділянці ануса;
  • тріщини анального отвору;
  • високу температуру.

Перші ознаки геморою

При варикозному розширенні кавернозних вен прямої кишки важливо не пропустити початкові симптоми захворювання. На ранніх стадіях недугу можна вилікувати консервативною терапією. Перші симптоми геморою маніфестують з неприємних відчуттів в задньому проході. Хворі, як правило, скаржаться на важкість у цій області, яка не проходить навіть після дефекації. Крім цього, патологія супроводжується:

  • печінням і сверблячкою в анусі;
  • виділенням їдкого слизу;
  • гіперемією шкірних покривів навколо ануса;
  • анальними тріщинами;
  • метеоризмом.

У чоловіків

Вираженість ознак дисплазії кавернозних вен у сильної статі залежить від безлічі факторів. Велику роль при цьому відіграє сприйнятливість організму. Окремо варто згадати і психологічне ставлення людини до виникаючих у нього проблем зі здоров'ям. Як правило, чоловіки цураються обстежень у проктолога, вважаючи за краще смиренно переносити всі негативні стани. Такий підхід веде до поглиблення проблеми. Про те, як геморой проявляється у чоловіків, нижче:

  • роздратуванням анального отвору, яке схильне до переходу на область мошонки;
  • болем в анусі;
  • незначними кров'янистими виділеннями;
  • загостренням хвороби при палінні, вживанні алкоголю;
  • болючою дефекацією;
  • частими позивами до спорожнення кишечника.

У жінок

Більшість дам ігнорує перші ознаки розвитку захворювання. Тим не менш у кожної пацієнтки є власні думки щодо того, що таке початковий геморой. Фахівці відзначають відсутність кардинальних відмінностей в симптоматиці у жінок і чоловіків. Важливо відзначити, що жінки більш схильні до випадання вузлів назовні. Таке явище часто виникає внаслідок вагітності та пологів. Лікарі, описуючи, як геморой проявляється у жінок, називають такі стани:

  • гострий біль у прямій кишці;
  • присутність в калових масах крові;
  • метеоризм;
  • розлад дефекації.

Геморой - причини

Етіологія хвороби найчастіше обумовлюється спадковою схильністю. Питання, від чого виникає геморой, також необхідно розглядати з позиції сучасного способу життя та пов'язаної з ним гіподинамії. Особлива роль у розвитку патології відводиться неправильного харчування. Як видно, виявлення причин недуги вимагає від лікаря високої кваліфікації та чітких уявлень про те, що таке геморой і як він виникає. Без з'ясування етіології терапія недуги полягає лише в симптоматичному лікуванні.

У жінок

Слабка стать в силу природних особливостей більш схильний дисплазії кавернозного сплетення. Так, в період ембріонального розвитку плода матка тисне на прилеглі органи і тканини, що тільки сприяє розвитку патології. Геморой під час вагітності виникає практично у кожної четвертої жінки. Після пологів хвороба, як правило, посилюється.

У чоловіків

Умови життя в сучасному суспільстві змушують сильна стать більше трудитися на благо сім'ї. В процесі активної діяльності чоловіки відчувають масу стресів. Нервове перенапруження негативно позначається на перистальтиці кишечника і призводить до застійних явищ. В рамках питання, від чого виникає геморой у чоловіків, слід згадати і про таке явище, як культуризм, або бодібілдинг. При неправильному виконанні характерних для цього виду спорту силових вправ відбувається варикозне розширення вен прямої кишки і заднього проходу.

Як лікувати геморой

Терапія недуги проводиться в декількох напрямках. Методи лікування геморою на ранній стадії його розвитку припускають призначення медикаментозних засобів. Більш запущені форми дисплазії кавернозних вен підлягають хірургічному усунення допомогою геморроїдектомії. Безопераційне видалення вузлів стало можливим завдяки еволюції поглядів на проблему, що таке хронічний геморой. Малоінвазивні операції проводяться шляхом:

  • інфрачервоної коагуляції;
  • склерозування;
  • кріодеструкції;
  • лазерної коагуляції;
  • лігування латексними кільцями;
  • використання радиолучевого скальпеля.

Медикаментозне лікування

Лікарська терапія недуги передбачає використання мазей, таблеток, ректальних свічок. Медикаментозне лікування геморою неефективно без призначення флеботонических коштів. Останні допомагають зміцнити вени прямої кишки і ануса, що знижує ризик появи нових вузлів. При кровотечах хворим призначають препарати з адреналіном. Крім того, полегшити стан пацієнта дозволяють наступні засоби:

  • Проктолекс;
  • крем-віск Здоровий;
  • Проктосейв;
  • Хемороидин;
  • Реліф;
  • Венарус;
  • Аспірин;
  • Гліцеринові свічки;
  • Безорнил.

Зовнішній геморой - лікування

На ранніх стадіях захворювання цілком можливо обійтися і заходами консервативної терапії. При ситуації, коли медикаменти не впливають очікуваного ефекту, застосовуються малоінвазивне методи усунення проблеми шляхом інфрачервоного коагуляції або лігування вузлів латексними кільцями. У разі якщо у хворого діагностується запущений зовнішній геморой – лікування здійснюється за допомогою хірургічного втручання. Як правило, операція показана при тромбозі вузлів.

При вагітності

У період ембріонального розвитку плода жінки часто стикаються з проблемою запорів, що є основною причиною дисплазії кавернозних вен. Геморой у вагітних лікується за допомогою заходів медикаментозної терапії і малоінвазивних втручань. Досить ефективним і безпечним ректальним засобом вважається Нео-Анузол. Крім того, майбутнім мамам часто прописують гепаринова мазь і свічки з обліпихою.

Після пологів

На останніх термінах вагітності багаторазово зростає внутрішньочеревний тиск. Розуміння, що таке початковий геморой, неможливо без з'ясування наступного механізму його утворення. На тлі компресії утруднюється відтік крові з кавернозного сплетення і розвивається дисплазія вен. Під час потужного періоду сформовані вузли виходять назовні і виникає зовнішня форма патології. В силу особливостей фізіології жіночого організму мазь від геморою після пологів навряд чи допоможе. В період відновлення застосовується вичікувальна тактика.

Оперативне лікування

Хірургія показана при запущених формах патології. При цьому важливо розуміти, що таке геморой, щоб правильно оцінити плюси і мінуси тієї чи іншої операції. Менш травматичним способом видалення вузлів вважається гемороїдектомія підслизовим методом. Відновлення після цієї процедури відбувається в короткі терміни. Підслизовий метод не використовується при зовнішніх гемороїдальних вузлах – лікування такого виду патології здійснюється шляхом закритого або відкритого видалення патологічних ділянок. Між тим усунення проблеми такими способами загрожує рецидивами хвороби.

Після операції

Під час реабілітаційного періоду пошкоджені тканини можуть запалюватися, тому дуже важливо продовжувати лікування хвороби навіть після хірургічного втручання. Місце геморою після операції може сильно хворіти. Нестерпний синдром усувається наркотичними анальгетиками. Важливо відзначити, що після хірургії цілком можливий рецидив хвороби. Щоб уникнути подібних ситуацій пацієнтам потрібно бути добре обізнаними у питанні, що таке запущений геморой. Важливо сказати, що основним заходом боротьби з цією недугою все ж є профілактика виникнення.

Чим лікувати геморой в домашніх умовах

Народні рецепти не раз допомагали хворим позбутися навіть від самих серйозних недуг. В домашніх умовах для лікування запалених вузлів можна скористатися настоями цілющих трав. Окремо варто згадати про обліпихова олія і медові аплікації. Широко відомо застосування глюкози для усунення набряку і запалення вузлів. Дізнайтеся, як лікувати геморой народними засобами:

  1. Звіробоєм. Склад на основі цієї трави готується так: 2 склянки рафінованої олії змішується з квітками рослини і кип'ятити близько 40 хвилин на водяній бані, а потім проціджують. Отриманим засобом слід обробляти анальний отвір на протязі всього дня.
  2. Мікроклізмами з чистотілом. Вважається ефективним методом боротьби з недугою в домашніх умовах. Народна медицина рекомендує, як тільки починається біль в задньому проході, робити мікроклізму з відваром чистотілу. Обсяг останньої не повинен перевищувати 50 мл. Утримувати засіб необхідно 2-3 години.

Наслідки

Запущена хвороба супроводжується великою кількістю негативних станів. В основному виникає тромбоз вузлів, який з'являється на тлі спазму сфінктера. Як виглядає геморой з такими наслідками, хворі з початковими стадіями захворювання можуть тільки здогадуватися. Крім того, постійне запалення кавернозних вен може спровокувати гнійну патологію прямої кишки. Ще одним негативним наслідком геморою є анемія. Стан розвивається через постійно кровоточать на тлі запалення вузлів.

Відео

Медична довідка: геморой та його стадії

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!