Попередження геморою у чоловіків

Будь-які проблеми зі здоров'ям краще попередити, ніж очікувати розвитку серйозної недуги і проходити тривале лікування. Це відноситься і до запалення гемороїдальних вузлів. Профілактика геморою у чоловіків є відмінним методом запобігання появи хвороби. За допомогою спеціальної дієти, гімнастичних вправ і нескладних рекомендацій кожна людина доб'ється гарного самопочуття. Розглянемо профілактичні заходи більш детально.

Профілактичні заходи для попередження захворювання

Якщо дотримуватися заходів профілактики геморою, то можна уникнути розвитку варикозного роздування вен в прямій кишці і задньому проході. Плюс до цього з'являється шанс позбавитися від запалення гемороїдальних вузлів, якщо воно знаходиться на початковій стадії. Профілактичні заходи доведеться дотримуватися постійно, не тільки після одужання або на етапі ремісії захворювання, але й у випадку схильності чоловіків до захворювання.

Загальні поради проктологів для профілактики геморою у чоловіків:

  • дотримання збалансованого раціону, в якому повинні бути вітаміни і клітковина;
  • не варто вживати спиртні напої, солону, гостру їжу в надмірних кількостях;
  • зовсім незайвими будуть щоденні гігієнічні заходи, спрямовані на очищення геніталій і анального проходу;
  • рекомендується не переохолоджуватися;
  • запобігайте запори;
  • для профілактики геморою відмінно підходять прості вправи для загальної розминки, зміцнення м'язів живота, прямої кишки;
  • щоб зменшити неприємні відчуття в області заднього проходу і запалення, лікар-проктолог виписує крем, мазь або свічки для профілактики геморою;
  • в деяких окремих випадках лікарі прописують вживання медичних засобів і рекомендують масаж.

Дієта

Існує спеціальне дієтичне харчування, яке використовується в якості профілактичних заходів при геморої. Як і в будь-якій іншій дієті, є заборонені і дозволені продукти. Почнемо з «шкідливостей», які послаблюють тонус судинних стінок, порушують кровообіг, що може стати причиною розвитку запалення гемороїдальних вузлів. Чоловікові доведеться відмовитися від:

  • смаженої, копченої їжі;
  • гострих, пряних, солоних страв;
  • білого хліба;
  • цільномолочних продуктів;
  • майонезу, кетчупу і подібних соусів;
  • редису, редьки;
  • міцних алкогольних напоїв, пива.

При профілактичної дієті дозволяється вживати в їжу:

  • гречану, вівсяну кашу;
  • фрукти, овочі;
  • м'ясо і рибу в запеченому або вареному вигляді;
  • домашнє вино;
  • кисломолочну продукцію;
  • житній хліб, вироби з борошна з висівками;
  • велика кількість рідини без газу: воду, сік, чай, компот.

Для складання раціону, спрямованого на профілактику геморою у чоловіка, бажано купувати виключно корисні, свіжі продукти харчування. Схема вживання їжі повинна складатися так, щоб сніданок, обід і вечеря відбувалися в один і той же час. Регулярний графік харчування допомагає налагодити стілець, що є одним з найбільш важливих моментів профілактики запальної хвороби гемороїдальних вузлів.

Комплекс вправ для лікування і профілактики геморою

Ще один ефективний профілактичний засіб від геморою для чоловіків – це комплекс спеціальних вправ. Зарядку необхідно робити щодня, повторюючи кожну вправу по 10 разів. Завдяки цій зарядці тренуються м'язи черева, ніг, сідниць. Отже, перший комплекс фізичної профілактики проти запалення гемороїдальних вузлів:

  1. Треба встати на карачки, зробивши упор на лікті. Робимо присідання тому, торкаючись сідницями спочатку лівої п'ятки, а потім правою. Така физнагрузка сприяє відновленню правильної роботи шлунково-кишкової системи. Одне з найкращих вправ для профілактики геморою.
  2. Стоячи на підлозі, схрещуємо ноги. Треба сильно напружити м'язи заднього проходу на кілька секунд, потім розслабитися. Зробити десять підходів. За допомогою цього нескладного вправи здійснюється нормальний відтік крові з вен анального отвору, гемороїдальних вузлів.
  3. Ще одна хороша вправа для профілактики геморою. Лягаємо обличчям на підлогу. Нижні кінцівки згинаємо в колінах, підтягуємо їх до живота і притискаємо, обхопивши руками. Тримаємо позицію 4-5 секунд. Ноги опускаємо руки маємо вздовж тіла. Гімнастика використовується для регулювання утворення газів при здутті живота.
  4. Знову приймаємо вихідну позицію ідентичну першій вправі. Праву ногу відводимо назад, повертаємо в початкове положення. Те ж саме проробляємо з лівою ногою. Коли нижня кінцівка рухається назад, необхідно максимально прогинати поперек у напрямку до підлоги. Цей вид вправи дозволяє відігнати кров з тазової області.
  5. Лягаємо на спину, робимо хрестоподібні махи ногами («ножиці»). Така фізична навантаження вважається дуже ефективною для профілактики геморою.

Другий комплекс лікувальної профілактичної гімнастики проти геморою називають вправами Кегеля (виконати кожне по 10 разів):

  1. Напружуємо м'язи черева, як при сечовипусканні. Тримаємо тонус 6-7 секунд.
  2. У швидкому темпі напружуємо/розслабляємо нижні м'язи живота протягом 5 секунд.
  3. Знову напружуємо черевні м'язи нижньої частини тулуба, поступово збільшуючи напруження, направляючи його вгору. Коли досягнете вищої точки, плавно розслабте м'язи у зворотному порядку.
  4. Практикуйте затримування струменя при сечовипусканні.

Вправи при геморої

Відео: профілактика геморою при сидячій роботі

Багато представників чоловічої статі часто змушені працювати в сидячому положенні. Малорухлива робота є однією з перших причин запалення гемороїдальних вузлів, тому потрібно заздалегідь подбати про своє здоров'я. З відео ви дізнаєтеся, як уникнути хвороби при сидячій роботі, яких профілактичних заходів необхідно дотримуватися, щоб не з'явився геморой.

Профілактика геморою у передачі "Здоров'я важливіше"

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!