Що таке іригоскопія кишечника

Незважаючи на численні сучасні методи діагностики, іригоскопія як спосіб дослідження товстої кишки залишається затребуваною технікою. До теперішнього моменту не винайшли інший подібної методики, що надає можливість отримати повну інформацію про стан кишечника пацієнта, не травмуючи його. Іригоскопія кишечника – що це таке? Процедура являє собою рентгенологічне дослідження товстої кишки за допомогою введення в задній прохід контрастної суспензії, як правило, з сірчанокислим барієм.

Що показує іригоскопія

Ця процедура нетравматична і безболісна, крім того, вона менш небезпечна, ніж комп'ютерна томографія (по променевому навантаженні). Лікарі при виникненні необхідності в обстеженні товстої кишки методом рентгенографії використовують ірігоскопії. За допомогою даного методу дослідження кишечника пацієнта спеціаліст-проктолог може дізнатися:

  • діаметр, локалізацію та форму просвіту;
  • про ступінь еластичності стінок кишкової стінки;
  • про стан відділів кишечника;
  • про функціонування баугинієвої заслінки (кишкової складці, розташованої на стику клубової і товстої кишки);
  • який рельєф слизової кишечника (цей показник важливий для діагностики виразкової хвороби, свищів, синдрому подразненого кишечника, рубців, поліпів).

Пристрій для проведення дослідження

Апаратна іригоскопія кишечника людини – що це таке і чим виконується? Для дослідження контрастним речовиною товстої кишки застосовують особливий пристрій. Апарат Боброва для ірігоскопії використовують для видалення (відсмоктування) рідин під час процедури і зволоження кисню. Пристрій має вигляд скляної ємності об'ємом близько 2 літрів, яка щільно закрита спеціальною кришкою з металу з двома отворами.

До прорізам кріпляться дві тонкі трубки (до 1 см). Одна на кінці має гумову грушу (як на тонометрах), інша оснащена одноразовим наконечником, який лікар вводить в пряму кишку. Під час накачування повітря в посудину зрослий тиск проштовхує рентгенівську суміш крізь другу трубку в товстий кишечник. Принцип дії апарату Боброва схожий з функціонуванням старого флакони з парфумами, має невелику кришку з отворами, з'єднану м'якою трубочкою з міні-грушею. При здавлюванні гумової помпи вміст розприскується через маленькі дірочки на кришці.

Показання до процедури

До іригоскопії кишечника вдаються, якщо з певних причин немає можливості провести колоноскопію або при отриманні в ході її виконання неясних результатів. Іншим показанням може бути підозра на рак кишечника. Крім того, лікар призначає ірігоскопії пацієнту, який раніше лікувався від онкологічного захворювання, чи має обтяжений сімейний анамнез.

Якщо проктолог визначив, що пацієнтові більше підходить іригоскопія кишечника, наявні свідчення обов'язково попередньо зіставляються з ризиком виникнення негативних наслідків (побічних ефектів) та з протипоказаннями, якщо такі є. У таких випадках, якщо вони є, лікар призначає альтернативний вид обстеження. Показаннями до іригоскопії кишечника є:

  • проноси або запори в хронічній формі;
  • численні виділення слизу або гною з прямої кишки;
  • кровотечі;
  • болі в зоні ануса.

Підготовка до іригоскопії кишечника

  1. Дієта. За пару днів до проведення ірігоскопії пацієнт виключає з меню боби, хлібобулочну продукцію, солодощі та інші продукти, що стимулюють газоутворення. Забороняється перед процедурою їсти такі каші: перловка, вівсянка, пшенична. Крім того, під забороною повинні бути деякі свіжі овочі і фрукти – банани, яблука, абрикоси, морква, буряк, капуста. Дозволено їсти пісні м'ясні бульйони, рибу і птицю, приготовану в духовці або на пару. Вживається днем їжа повинна бути легкою, від вечері варто зовсім відмовитися. У день іригоскопії можна снідати.
  2. Очищення кишечника. Перед проведенням процедури варто зробити клізму або використовувати м'які проносні засоби. Очищення проводиться напередодні ірігоскопії вранці або ввечері попереднього дня. За один раз в пряму кишку вводять 1-1,5 літра води кімнатної температури. Клізми ставлять до тих пір, поки калові маси не перестануть виходити. Якщо ви віддали перевагу проносних препаратів, краще зупинитися на таких: Дюфалак, Фортранс, Фліт. Прийом починають за 1-2 дні до проведення ірігоскопії і закінчують ввечері напередодні процедури.

Як проводиться обстеження

Згідно відгуками пройшли процедуру людей, іригоскопія не викликає больових відчуттів і триває не більше 45 хвилин. Лікар заздалегідь готує контрастну речовину, змішуючи барій з водою і підігріваючи рідина. Для введення фарби в кишечник використовують апарат Боброва, описаний вище. Ємність наповнюють контрастом, з допомогою груші в неї нагнітають повітря, з-за чого під кришкою починає зростати тиск. Внаслідок цього барієва суміш починає підніматися по трубці надходить у кишечник. Коли підготовчий етап завершується, лікар приступає до основної частини процедури:

  1. Робить загальний знімок органів очеревини (пацієнт лежить на спині).
  2. Хворий змінює своє положення, перевертаючись на бік, руки кладе за спину, згинає ноги в кульшових суглобах. Лікар починає подавати в кишечник контраст через введену трубку.
  3. Для рівномірного розподілу барвника пацієнта перевертають на живіт, потім по черзі на бік і спину.
  4. Під час заповнення контрастом відділів кишечника роблять детальні та загальні фото черевної порожнини. Останній знімок роблять, коли барій повністю розподілиться всередині. Завдяки цьому лікар може ретельно оглянути стан внутрішніх органів пацієнта.
  5. Трубку витягують, спорожняючи кишечник пацієнта, і роблять ще один загальний знімок. Він дасть лікаря уявлення про структуру слизової оболонки кишки і функціональної активності органів травлення.
  6. Наступний етап – техніка подвійного фарбування (контрастування). За допомогою апарату Боброва в кишку поступово вводять повітря та роблять ще кілька фото. Оскільки на слизовій оболонці залишився тонкий шар контрасту, а повітря розгладив складки кишечника, це надає можливість краще дослідити стінки органів і побачити навіть найменші пухлини, кісти, виразки або поліпи.

Протипоказання

Серед станів, при яких не можна проводити процедуру, згадують:

  • вагітність;
  • важкий стан пацієнта (тахікардія, виражений порок серця, інші);
  • гострі запальні процеси кишечнику;
  • перфорації стінок кишки.

Що краще іригоскопія або колоноскопія

Іригоскопія кишечника людини – що це таке – ви вже знаєте. Колоноскопія є альтернативним дослідженням кишечника і дозволяє максимально терміново отримати високоточні результати. Порівняно з нею іригоскопія вимагає великих трудовитрат, хоча не програє в ефективності. Оскільки вибір між двома процедурами зробити складно, варто довіритися лікареві. Кожен метод має свої переваги і застосовується в певних випадках. Приміром, колоноскопію використовують виключно при показаннях лікаря, а іригоскопія вважається менш травматичною.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!