Що таке колоноскопія

Люди часто соромляться визнавати проблеми, пов'язані з кишечником і відкладають візит до лікаря. Проте, якщо у людини спостерігаються болі внизу живота, запори, кровотеча з ануса і інші неприємні симптоми, йому слід якомога швидше звернутися до фахівця, який випише направлення на процедури. Поширена маніпуляція – колоноскопія, що це таке, ви детально дізнаєтеся далі. Метод дослідження інформативний і дає повну клінічну картину.

Що таке колоноскопія кишечника

Фіброколоноскопія передбачає обстеження кишечника за допомогою колоноскопа – гнучкого довгого апарату у вигляді трубки зі світловодом. Пристрій обладнаний окуляром, трубками-повітроводами і щипцями, які безболісно беруть клітинний матеріал. Часто фахівцями призначається віртуальна колоноскопія. Метод грунтується на дії рентгенівських променів. Дослідження має обмеження – не дозволяє проводити забір гістологічного матеріалу і його біопсію, виявляти поліпи до 5 мм.

Свідчення

Ректороманоскопія або колоноскопія – два різних обстеження товстого кишківника, які фахівці проводять при таких симптомах:

  • висока температура протягом довгого часу, причина якої неясна;
  • постійна діарея або запор;
  • кишкова непрохідність;
  • підозра на добро - і злоякісні утворення;
  • виділення крові або гною з заднього проходу;
  • стрімка втрата ваги без видимих причин;
  • анемія;
  • виразковий коліт, хвороба Крона;
  • відчуття стороннього предмета в прямій кишці;
  • присутність у калі крові і слизу.

Протипоказання

Видеоколоноскопию не можна робити хворим з такими патологіями:

  • інсульт, гострий інфаркт;
  • гіпертонія;
  • аритмія;
  • анемія невстановленої етимології;
  • атеросклероз;
  • шоковий стан;
  • перфорація кишечнику;
  • аневризма аорти;
  • легенево-серцева недостатність вираженого характеру;
  • наявність спайок у черевній порожнині;
  • блискавична форма коліту;
  • перитоніт;
  • загострена стадія виразкового коліту.

До протипоказань процедури відноситься погана підготовленість кишечника, неодноразові хірургічні втручання в тазову область, грижі великого об'єму. Чи можна робити колоноскопію при геморої? Лікарі не забороняють проводити цю процедуру, навпаки, втручання дозволить своєчасно виявити вузли і почати їх екстрене лікування.

Колоноскопія при вагітності – яка думка фахівців? У цьому випадку лікар має оцінити співвідношення користі і шкоди від процедури. Її проводять, тільки якщо у пацієнта спостерігається рясне і тривале шлунково-кишкова кровотеча, є вагомі підозри на освіту в товстій кишці, важка діарея при неявному збудника (призначається ректоскопія), дисфангия, одинофагия і т. д.

Дізнайтеся також, що такедискінезія товстої кишки, як лікувати цю хворобу.

Як проводиться колоноскопія

Проведення ректосигмоколоноскопии здійснюється після триденної підготовки кишечника. Техніка процедури проста. Людина лягає на лівий бік і згинає ноги в колінах. У пряму кишку вводиться колоноскоп, трубка якого в ході маніпуляції просувається вглиб приблизно на 1,5 метра до місця переходу в тонкий кишечник. Спочатку кишка накачується повітрям, що полегшує просування апарату. Камера на кінці колоноскопа транслює зображення на екран, лікар його аналізує і робить фото ділянок з патологією.

Боляче робити колоноскопію? Хворобливі відчуття, але терпимі. На кінець колоноскопа наноситься мазь – місцева анестезія, і колонофіброскопія проводиться без наркозу. Дитині до 12 років, пацієнту зі спайками, деструктивним процесом в кишечнику і низьким порогом больової чутливості зроблять колоноскопію під наркозом. Тривалість процедури близько 15-30 хвилин.

Підготовка до колоноскопії

Від того, як ви будете слідувати рекомендаціям фахівців, залежать результати. Колоноскопія, що ж це таке, і які етапи підготовки вона в себе включає? Три основних кроки:

  1. Дієта для очищення кишечника триває три дні. Харчування має бути бесшлаковым – мати високий вміст волокон і надавати легке проносне дію.
  2. За день до обстеження правила харчування посилюються – на сніданок і обід необхідно є легкі продукти, ввечері можна тільки пити. В день процедури допускається виключно питво.
  3. Необхідно провести очищення кишечника. Багато вдаються до клізми. Її роблять кілька разів – перше очищення напередодні процедури, другу – безпосередньо перед втручанням. Процес не вимагає знеболювання.

Препарати для очищення кишечника

Сучасні лікарські засоби більш м'які, ніж клізма, і не призводять до ускладнень. Як очистити кишечник перед колоноскопією? Особливо популярна підготовка до колоноскопії фортрансом. Один пакет розчиняється на 1 л води, в середньому дорослій людині треба випити 3-4 літра з інтенсивністю приблизно 1 склянка/год. Дюфалак перед колоноскопією теж ефективний. Флакон 200 мл розводиться у двох літрах води і випивають за 2-3 години.

Меню дієти перед колоноскопією

Від того, як правильно ви будете харчуватися, залежить успішність виконання процедури. Що можна їсти перед колоноскопією:

  • кисломолочні продукти;
  • бульйони на нежирному м'ясі;
  • відварну птицю, яловичину, нежирну рибу;
  • легке печиво, білий хліб з борошна грубого помелу.

Щоб процедура пройшла без наслідків, необхідно виключити продукти, що викликають здуття: свіжі овочі, зелень, фрукти, ягоди, чорний хліб, бобові, пшоняну, вівсяну, перлову кашу, молоко, газовані напої, квас, горіхи. Останній прийом їжі напередодні процедури – до 12.00. Якщо ви підійдете до дієти з відповідальністю, апарат буде показувати достовірні дані.

Альтернатива колоноскопії кишечника

Варіанти цієї процедури є, який вибрати, залежить від показань. Що більш актуально: іригоскопія або колоноскопія? Перша процедура є рентгенологічним дослідженням, при якому в товсту кишку заливають воду і сірчанокислий барій, а потім роблять знімки. Маніпуляція дає високоточні результати при діагностиці раку кишечника. Ультразвукова колоноскопія теж відноситься до точних методів і призначається при діагностованій онкології.

Ще одне важливе питання: що краще – МРТ кишечника або колоноскопія? Перша процедура більш комфортна і не вимагає особливої підготовки. Проте вона не дає повну можливість розглянути накладені один на одного петлі кишечника і взяти матеріал для біопсії. Вартість процедур приблизно однакова, яку вибрати, скаже лікар.

Відео: як роблять колоноскопію

Проходити процедуру в цілях профілактики радять усім, кому за 40 років. Колоноскопія, що ж це таке, і чому вона така важлива? Юрій Шелыгин, директор Наукового центру колонопроктології, пояснює необхідність проведення маніпуляції. Олена Малишева розповідає про суть колоноскопії, паралельно ви побачите, як фахівці здійснюють цю процедуру.

Колоноскопія кишечника

Відгуки пацієнтів

Максим, 38 роківПісля того, як лікар призначає процедуру, треба дуже відповідально поставитися до підготовки. Я виконав всі приписи, але колоноскопія була болючою, тому що у мене в кишечнику спайки.
Іван, 42 рокиПроцедура пройшла нормально, я думав буде гірше, але мені вкололи Баралгін. Виникло кілька неприємних моментів, хоч і цілком терпимих. Головне знайти класного спеціаліста.
Олена, 35 роківМені було дуже боляче і неприємно! Після процедури ще дня два мучилася з животом, і діарея майже стільки ж не відпускала. Наступного разу буду робити тільки під наркозом.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!