Кров при спорожненні

Захворювання прямої кишки зустрічаються часто у дорослих і дітей. Симптоми можуть бути абсолютно різними. Найпоширенішим залишається наявність крові при дефекації. Якщо ви раптом виявили червоні згустки в самому стільці, то це явна ознака того, що вам терміново потрібно звернутися до лікаря. Допомогти самолікуванням тут навряд чи вийде, такі проблеми з прямою кишкою вимагають глибокого обстеження і призначення лікувальних процедур і спеціальних препаратів.

Причини появи крові в калі у дорослого або дитину

Існує безліч захворювань, навіть дуже серйозних для людини, симптомами яких є наявність крові в калі:

  • геморой;
  • занадто твердий стілець;
  • тріщина в анальному проході;
  • цироз печінки;
  • ішемія кишечнику;
  • дизентерія;
  • амебіаз;
  • каловий перитоніт;
  • виразка шлунка.

Всі ці захворювання вимагають обов'язкового обстеження у лікаря і подальшого лікування професіоналами, інакше їх розвиток призведе до серйозних наслідків, які можна буде вилікувати тільки шляхом хірургічного втручання. Виходячи з деяких симптомів, ви самостійно зможете визначити причину появи крові в калі, однак вірити своїм висновкам на 100% не варто. Наступні симптоми розкажуть вам про можливе захворювання, з якими ви зіткнулися.

Червона кров на туалетному папері після спорожнення

Хвороби прямої кишки можуть супроводжуватися слідами крові на папері після дефекації. Часто це ознаки зовнішнього геморою, який вимагає якнайшвидшого лікування. Якщо цей варіант – не ваш випадок, то такі симптоми вказують на те, що у вас утворилися тріщини заднього проходу. Відсутність болю при дефекації означає, що нічого страшного немає, а тріщини з'явилися з-за неправильного дотримання гігієни або інших зовнішніх обставин. В цьому випадку можна придбати мазь і змащувати уражені ділянки щодня до повного одужання.

При наявності болю і встановлення більш точного діагнозу необхідно придивитися до кольору крові, адже вона може виглядати по-різному. Яскрава, червона кров із заднього проходу при дефекації – ознака тріщини в анальному проході. Колір, наближений до коричневого, означає, що запалений кишечник. Чорний колір крові загрожує таким захворюванням, як цироз, рак шлунка, гастрит. Встановити правильний діагноз може тільки лікар.

Рідкий стілець з кров'ю

Якщо виявлено рідкий стілець з кров'ю у дорослого або дитини, то це серйозна ознака того, що кишково-шлунковий тракт вражений інфекційним захворюванням. Воно повинно лікуватися в ізолюючому відділенні і вимагає госпіталізації хворого протягом всього курсу. Дизентерія (так називається це захворювання) небезпечна навіть для оточуючих, тому як її можна підхопити при спілкуванні з хворим. Крім того, щоб подбати про себе, пам'ятайте і про своїх близьких.

Згустки крові в калі

Наявність кров'яних згустків в залежності від їх кольору свідчать про захворювання кишечника. Серед основних причин можна відзначити шлункова кровотеча або травми тонкої кишки. Кров в калі може говорити про серйозні недуги, які супроводжуються появою крові при дефекації:

  • про ерозивно гастриті;
  • виразці шлунка;
  • наявність каменів в шлунку;
  • ерозивно бульбите та інших.

Кожне з цих захворювань впливає на стан слизової оболонки, що в результаті викликає внутрішні кровотечі та виділення з ануса. Пам'ятайте, що свідчення аналізів калу на утримання крові можуть виявитися невірними, якщо за день до цього ви їли м'ясні страви, яблука, печінка. Перш ніж здавати такий аналіз, витримайте дієту, і тільки потім вирушайте до лікаря з ранковим калом.

Слиз з кров'ю

Поява в калі слизу з кров'ю свідчить про злоякісної пухлини кишкового тракту, серйозних захворювань прямої кишки. Кров при дефекації у жінок може з'явитися після важких пологів. Існує маса способів лікування цієї недуги навіть під час лактації. Якщо помічена кров при дефекації у чоловіків, то тут слід приділити увагу діяльності протягом дня: якщо є сильні фізичні навантаження, то можливо, варто їх припинити хоча б на час. Краще всього проконсультуватися з фахівцем.

З болем при дефекації

Кривавий стілець, що супроводжується болями, однозначно свідчить про геморої. Причин появи цієї недуги багато:

  • неправильне харчування;
  • зловживання алкоголем;
  • перенапруження м'язів тазу;
  • постійні запори, які заважають нормально покакати;
  • недотримання норм гігієни.

Геморой лікується швидко і не має ускладнень при своєчасному зверненні до лікаря. Іноді болі при дефекації є симптомами більш серйозних захворювань, серед яких більш небезпечне – рак прямої кишки. Ви навряд чи зможете самостійно його діагностувати, тому не витрачайте час на самолікування і проконсультуйтеся у фахівця. Всі хвороби прямої кишки повинні лікуватися під суворим наглядом лікаря.

Що робити, якщо при стільці почалося кровотеча із заднього проходу

Якщо ви побачили, що разом з калом виходить кров, то це означає, що вам належить обов'язкова зустріч з лікарем. Причиною може стати як найпростіше поразку анального отвору, так і серйозні захворювання, у тому числі і невиліковні. Призначеннями і діагностування захворювань заднього проходу займається спеціальне відділення – проктологія. Кваліфіковані фахівці проведуть обстеження, підберуть аналізи і допоможуть позбутися від недуги, якщо це можливо.

Під час першого відвідування лікаря-проктолога вам проведуть дослідження прямої кишки пальцем і ректоскопію. Для більш точного діагнозу при серйозних захворюваннях використовуються ендоскопічні та рентгенологічні способи дослідження всієї товстої кишки. У будь-якому випадку всі процедури проводяться безболісним для страждають недугами чином. Сучасна медицина пішла далеко вперед, тому всі хірургічні методи лікування анального проходу проводяться під місцевою анестезією.

Відео: що робити, якщо у дитини кров при дефекації

У відеоролику ви дізнаєтеся, як зробити та до кого звернутися, якщо ваша дитина сходив в туалет по великому з кров'ю. Пам'ятайте: у даному випадку важливу роль відіграє своєчасне звернення до лікаря для швидкого і ефективного позбавлення від недуги. Якщо вам рекомендують лягти в лікарню, то не заперечуйте поради фахівця і слідуйте його інструкціям. Тільки так ви зможете швидко допомогти дитині впоратися із захворюваннями заднього проходу.

У дитини кров у калі, що робити?

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!