Тріщини в задньому проході: симптоми, як лікувати

Анальна тріщина – це розрив на слизовій оболонці прямої кишки, який може бути різної глибини. Тріщини в задньому проході можуть виявлятися у людей, ведучих малорухливий спосіб життя, а також при наявності запору, що має хронічний характер. Близько 20% пацієнтів, які звертаються з питаннями почуття дискомфорту в області прямої кишки, стикаються з даною проблемою.

Симптоми і ознаки тріщин в задньому проході

Головний симптом появи в задньому проході тріщин – це сильна болючість. Глибина тріщин не перевищує 1,5 см, він якщо вони набагато глибше, пацієнт відчуває сильні страждання, пов'язані з гострим болем. Діагностувати захворювання можливо і самостійно, якщо турбують неприємні і підозрілі симптоми.

Практично у всіх випадках страждає нижня або верхня область анального отвору. Відбувається пошкодження епітелію навколо заднього проходу, що і викликає гострий болісний напад – епітелій стає чутливим. Вкрай рідко зустрічаються тріщина на задній і передній стінці заднього проходу. Недуга у хворого викликає неприємні відчуття, тому будь-який акт дефекації супроводжується болісними відчуттями.

Кожен акт дефекації за рахунок фізіології викликає тривалий спазм сфінктера, що ускладнює перебіг захворювання. Це відбувається з-за того, що кожен спазм погіршує процес загоєння тріщин. Якщо вчасно не почати лікувати це захворювання, починається швидка його хронізація. При гострій формі захворювання в якості основного лікарського засобу хворому призначається мазь: мазати проблемну область необхідно регулярно.

Якщо ж захворювання протікає в хронічній формі, пацієнту, як правило, пропонують оперативний метод лікування. Операція повинна проводитися негайно, поки не погіршився стан пацієнта, однак перед нею необхідно пройти обстеження і діагностику, призначену лікарем. При появі першого почуття дискомфорту під час дефекації необхідно терміново звернутися за допомогою до лікаря, щоб звести до мінімуму ризик розвитку ускладнень.

Відмінності гострої і хронічної тріщини

При гострій формі захворювання пацієнт відчуває неприємні хворобливі відчуття. Діагностується ця форма за умови, що краї тріщин рівні, не є рубців і з'явилися вони не більше трьох тижнів тому. У цьому випадку лікування тріщини в задньому проході проходить легко – хворому призначається застосування засобів, що знімають напади болю та свербежу. Також медикаменти призводять до швидкої регенерації тканин.

Хронічна форма захворювання діагностується за умови, що тріщина утворилася не більше одного місяця тому, а консервативна терапія не дала бажаних результатів. У 90% випадків є необхідність проведення термінової операції, щоб запобігти можливі ускладнення. Під час операції за допомогою лазера або скальпеля проводиться висічення тріщини.

Небезпека хронічної форми тріщин в задньому проході в тому, що вона здатна призвести до серйозних ускладнень:

  • появі рубцевих ущільнень країв тріщини,
  • утворення «сторожового горбика».

Але якщо говорити про те, яке з ускладнень максимально складне, то це гнійний парапроктит, виникнення якого відбувається в результаті попадання в травмовану область інфекції. Дізнайтеся більше про парапроктиті - лікування, симптоми та форми захворювання.

Причини

Спровокувати розвиток тріщин в задньому проході можуть різноманітні причини, найпоширеніші такі:

  • Запори. Наявність хронічних запорів призводить до того, що всі акти дефекації супроводжує неприємне відчуття хворобливості.
  • Діарея. При розладі кишечнику на анальний сфінктер дається підвищене навантаження, що провокує поява болісних тріщин у задньому проході.
  • Захворювання травного тракту (наприклад, виразкова хвороба шлунка, ентероколіт, геморой тощо).
  • Проведення медичних обстежень (аноскопия, колоноскопія), що викликає травмування слизової оболонки прямої кишки.
  • Вагітність і пологи. Під час вагітності є висока ймовірність появи в задньому проході тріщин, а лікування можливо тільки під суворим контролем лікаря. Під час пологів дитина сильно тисне на органи малого тазу, що провокує появу анальних тріщин і травмування в області промежини. Лікування тріщин у породіль в задньому проході відбувається з урахуванням годування немовляти.
  • Механічні травми. В першу чергу, в групу ризику входить певна категорія людей, які практикують анальний секс.

Для того, щоб лікування було ефективним, повинна бути точно встановлена причина, яка спровокувала початок розвитку захворювання. Приміром, якщо поява тріщин було викликано захворюваннями травного тракту, позбутися хвороби допоможе певне ліки, прописується спеціальна дієта і мазі, зовнішнє застосування яких прискорює загоєння.

Можуть хворіти діти

Прийнято вважати, що від цього захворювання страждають літні люди, але в зоні ризику знаходиться і новонароджена дитина, а також діти старшого віку. Не рекомендується намагатися проводити лікування дитини самостійно, а також використовувати поради некомпетентних людей. Не завжди допомагають і народні методи лікування, але вони можуть зняти такий неприємний ознака, як біль, свербіж, печіння.

Біль при дефекації у дитини будь-якого віку – це небезпечний симптом, що вимагає негайного медикаментозного лікування. Варто пам'ятати, що діти важко переносять яскраво виражений больовий синдром, тому одним з важливих етапів лікування буде правильний підбір лікарем знеболюючих засобів. Свічка й анестезуючі мазі дають бажаний лікувальний ефект, але найголовніше, щоб вони були повністю безпечними.

Особливу увагу необхідно приділяти і дитячому імунітету, адже він не здатний створювати ефективний бар'єр інфекцій, як у дорослої людини. При підборі лікування важливий фактор – це вік пацієнта. Якщо підвищується температура у дитини, є ймовірність наявності в організмі інфекції, що в наслідок призведе не до найприємнішим явищ.

У разі появи тріщин анального отвору у дитини підвищується ризик інфікування всій області заднього проходу. Цього допускати не можна, адже в результаті процесу пряма кишка починає кровоточити, приносячи сильні болі і постійний дискомфорт. Захворювання у малюків протікає важко. Батьки помічають появу крові із заднього проходу, не можуть зволікати, в інтересах малюка якомога швидше звернутися до лікаря.

Як лікувати анальну тріщину

Залежно від тяжкості захворювання підбирається методика лікування. Під час лікування проводиться профілактика всіх тріщин, зупиняється кров, в деяких випадках робиться мікроклізма, призначається мазь «Левомеколь», сидяча ванна, свічки, а також спеціальна дієта, завдяки якій наводиться в норму робота кишечника.

При лікуванні хронічної форми захворювання відбувається рубцеве зміна тканин. На цьому етапі консервативна методика не дає бажаних лікувальних результатів, тому хворому призначається операція, під час якої проводиться висічення травмованих областей. Завдяки цьому захворювання швидко повертається до гострій формі і в післяопераційний період проводяться консервативні методи.

Лікувальна дієта

Не тільки на початковій стадії захворювання, але і в подальшому хворому призначається дотримання простої дієти. В обов'язковому порядку необхідно стежити за своїм раціоном харчування, виключити всі продукти, які надають подразнюючу дію. Всі тонкощі дієти пояснить лікар, але в щоденне меню обов'язково додаються фрукти, кисломолочні продукти, овочі, цільнозернові і висівковий хліб.

Свічки і мазі

Обов'язково хворому призначається застосування мазей і свічок, які не тільки знімають неприємні хворобливі відчуття, але і в кілька разів прискорюють процес загоєння тріщин. Такі кошти може призначати тільки лікар, з урахуванням перебігу та форми захворювання. Не рекомендується намагатися проводити самостійне лікування, щоб не погіршити стан.

Дізнайтеся, які свічки від геморою недорогі та ефективні.

Спазмолітичні препарати

Після того, як буде встановлена форма захворювання (хронічна або гостра), в індивідуальному порядку призначається курс лікування. Хворому прописують свічки і мазі, а також спеціальні спазмолітичні препарати, що усувають спазм після дефекації. Такі препарати повинен виписувати лише лікар, з урахуванням перебігу захворювання та стану хворого.

Оперативне лікування

Якщо була діагностована хронічна форма захворювання, відбувається травмування тканин. У цьому випадку потрібне проведення негайного оперативного втручання, щоб запобігти можливі ускладнення. Після операції хворому призначається консервативне лікування та внутрішній прийом медикаментозних препаратів, які призначає тільки лікар.

Можливо позбутися тріщин народними засобами

Народний метод лікування не завжди допомагає вилікувати. Обліпиховий крем і масло або мазь допомагають зняти неприємні хворобливі відчуття. Ці засоби наносяться на тріщини, навколо анального отвору, біля області промежини. Народна медицина має використовуватися під суворим контролем лікаря. Не рекомендується проводити самостійне лікування.

Дізнайтеся, що таке анальна тріщина - як лікувати в домашніх умовах.

Відео

Якщо не буде розпочато лікування захворювання, відбувається збільшення болючості, відкривається кровотеча, формується ректальний свищ. Лікування повинен проводить тільки досвідчений лікар, також буде корисно ознайомитися з наступним відео.

Лікування анальної тріщини

Фото: Як виглядають тріщини близько заднього проходу

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!