Як позбавитися від хропіння уві сні жінці чи чоловікові

Хропіння – низькочастотний звук під час сну з-за вібрації піднебінної фіранки при вдиханні повітря. Він погіршує якість життя, викликає сонливість удень, порушення пам'яті, інші проблеми зі здоров'ям. За статистикою чоловіки від хронічного хропіння страждають частіше за жінок.

Причини хропіння

Хропіння може виникати навіть у здорових людей при переході між фазами сну, коли м'язи мови і горла максимально розслаблюються. Чим вже дихальні шляхи, тим сильніше і голосніше буде звук.

Всі причини хропіння можна умовно розділити на дві категорії: що не залежать від стану здоров'я і медичні.

Загальні

  1. Ослаблення м'язового тонусу з віком.

  2. Надмірна вага: жирова тканина в області шиї сприяє хропіння.
  3. Блокування дихальних шляхів через западання язика під час сну на спині.
  4. Алкоголь і куріння сприяють надмірному розслабленню м'язів, внаслідок чого виникає хропіння.
  5. Зміна рівня гормонів при вагітності може викликати набряк слизових оболонок, закладеність носа.
  6. Прийом препаратів – антигістамінних, снодійних, транквілізаторів.
  7. Анатомічні особливості. У чоловіків дихальні шляхи вже, ніж у жінок, тому вони частіше страждають від хропіння. На проблеми зі сном впливають збільшені аденоїди, неправильний розмір щелепи або носових ходів.

Медичні

  1. Набряк слизових оболонок при алергії викликає хропіння з-за звуження просвіту горла.

  2. Порушення будови дихальних шляхів: деформація перегородки, вроджена вузькість носових ходів, занадто довгий піднебінний мову, пошкодження після травм.
  3. Простудні захворювання – хронічний нежить, гайморит, синусит, ангіна.
  4. Порушення в роботі гіпофіза або ендокринної системи: гіпотиреоз, цукровий діабет обох типів призводять до гормональних збоїв, які викликають набухання тканин горла.
  5. Пухлини або поліпи в носі перешкоджають нормальному проходженню повітря.

Як усунути хропіння

З-за дискомфорту людина погано висипається. Це призводить до денної втоми, дратівливості, проблем у відносинах. У людей, що страждають на хропіння часто розвивається синдром апное – раптова короткочасна зупинка дихання. Стан може викликати або посилити інші проблеми зі здоров'ям: високий тиск, порушення роботи серця, інсульт.

Усуньте причину вібрації м'якого піднебіння і зміцните навколишні м'язи.

Неможливо зусиллям волі відучитися хропіти, але деякі способи допоможуть вирішити проблему:

  • Компенсуйте анатомічні порушення будови рота і носа за допомогою полімерних медичних пристосувань. Їх підбирають стоматологи і отоларингологи.

  • Вилікуйте захворювання, симптомом яких є хропіння.
  • Якщо немає медичних проблем, проаналізуйте спосіб життя, змінити звичну позу для сну, випробуйте народні засоби від хропіння.

Гігієна сну

Легкий хропіння часто залежить від положення тіла. Варто перевернутися на бік, як неприємні звуки зникають. Якщо під час сну ви постійно опиняєтеся на спині, пришийте до спинки піжами тенісний м'ячик – це допоможе зберігати безпечне положення.

Вироблення нових звичок і позбавлення від хропіння займає 3-4 тижні.

Якщо спати на боці не виходить, стежте, щоб голова завжди розташовувалася вище тіла. Купіть ортопедичну подушку або на ліжко з функцією підйому головах. Можна змінити рівень нахилу, встановивши під ніжки бруски висотою 10-15 см Підняте положення тулуба запобігає западання мови, сприяє відкриттю дихальних шляхів.

Зміна способу життя

  • Не пийте алкоголь мінімум 3 години до сну. Відмовтеся від сигарет.

  • Уникайте седативних, антигістамінних препаратів перед сном.
  • Якщо страждаєте від алергії, частіше провітрюйте приміщення, робіть вологе прибирання. Отселите в іншу кімнату домашніх вихованців.
  • Використовуйте зволожувач повітря.
  • Гуляйте перед сном, щоб поліпшити кровообіг, наситити клітини організму киснем.
  • Проблему може вирішити схуднення – намагайтеся правильно харчуватися, збільшити фізичну активність.

Спеціальні пристосування

Всі пристрої діляться на кілька типів:

  • Спеціальні засоби з «антихраповым» ефектом, наприклад, пластир на перенісся або спрей.

  • Трубки-подовжувачі для носа збільшують просвіт ніздрів, що полегшує дихання.
  • Ортопедичні пристосування (мундштуки, капи) зберігають правильне положення щелепи і мови.

Спреї

Часта причина хропіння – провисання м'якого піднебіння, яке вібрує при глибокому диханні. Препарати у формі спреїв повертають м'язам тонус, полегшують засинання. Вони ефективні, не накопичуються в організмі, але не працюють у людей з порушеннями будови носоглотки. Ще один недолік – ймовірність звикання.

Використовуйте спреї для особливих випадків: поїздок, відряджень, тривалих перельотів.

Оральні прилади

Стоматологічні пристрої бувають двох типів:

  • Пристосування, які висувають вперед нижню щелепу. Їх застосовують для лікування апное уві сні. Зовні прилад нагадує загубник боксерів. Пристрій замикається над верхніми і нижніми зубними дугами, потім фіксується металевими петлями.

  • Пристосування для утримання мови використовують, щоб дихальні шляхи уві сні завжди залишалися відкритими. Частіше такі прилади виконують з полімерів.

Оральні пристрою підбирають і встановлюють стоматологи. Після цього потрібно регулярно відвідувати лікаря для контролю розташування і роботи приладу. Якщо в результаті використання з'явилася біль, змінився прикус або почався карієс, пристосування необхідно відрегулювати або замінити.

Носові розширювачі

Пристосування являють собою невеликі кліпси, які кріпляться на носову перегородку. Вони здавлюють нервові закінчення, через ніздрі розширюються, хропіння тимчасово припиняється. Закладені носові пазухи перед установкою кліпс промийте фізіологічним або соляним розчином.

Піднебінні імпланти

У м'якому небі встановлюють три полімерні нитки Pillar довжиною 18 і діаметром до 2 мм Імпланти провокують запальну реакцію, під час якої штучний матеріал покривається фіброзною капсулою. В результаті формується сполучна тканина, яка ущільнює м'яке небо, від чого знижується частота його коливань при диханні уві сні.

СИПАП

Апарат підтримує постійний тиск у дихальних шляхах, що вирішує проблему хропіння. Спеціальна маска, що закриває ніс і рот, кріпиться до голови еластичними ременями. Вона з'єднується повітряною трубкою з компресором, який нагнітає повітря. СИПАП розміщується на прікроватной тумбочці так, щоб при рухах у сні апарат не впав.

Якщо правильно підібрати робочий режим, результат буде помітний відразу.

Лікування храпа

Щоденник сну допоможе розібратися у власному стані, а також дасть лікарю важливу діагностичну інформацію. Записуйте час відходу до сну, прокидання, випадкові нічні пробудження. Ці дані допоможуть спеціалісту оцінити ступінь ризику, визначити, що і як робити від хропіння. В легких випадках досить змінити спосіб життя. При апное, деформаціях носоглотки, інших проблемах необхідно медикаментозне або хірургічне лікування.

Терміново зверніться до лікаря при наступних проблемах:

  • порушення пам'яті та концентрації уваги;

  • втома, сонливість протягом дня;
  • біль у горлі;
  • напади задухи уві сні;
  • збільшення артеріального тиску;
  • частий головний біль;
  • сухість у роті;
  • карієс або інші проблеми ротової порожнини.

Ліки

Не існує універсальних препаратів, щоб назавжди повернути собі сон без хропіння. Назальні протинабрякові та стероїдні засоби (розчини, краплі для носа) на основі оксиметазоліну або флутиказона тимчасово покращують стан пацієнта, але не вирішують проблему.

Вибір лікарських засобів залежить від причини хропіння:

  • При простудних захворюваннях прописують краплі в ніс або зігріваючі пластирі – Изофра, Називін, Галазолін.

  • При алергії призначають таблетки – Лоратадин, Кларитин.
  • При захворюваннях щитовидної залози або серця схема лікування залежить від особливостей перебігу захворювання і організму пацієнта.

Хірургія

Коли апаратні методи і медикаменти не допомагають, лікар може порекомендувати одну з наступних операцій:

  • Увулопалатопластика (LAUP). Хірург вкорочує лазером язичок (звисає тканина задньої стінки горла), потім робить невеликі надрізи на небі. При загоєнні ран навколишні тканини стягуються, тонус м'язів збільшується, хропіння проходить.

  • Сомнопластика – малоінвазивна радіохвильова процедура з видалення язичка і частин м'якого неба. Операція проводиться під місцевою анестезією. Чинить дію на тканини, схоже з лазером.
  • Тонзилектомія, аденоидэктомия і термічна абляционная палатопластика (TAP) – використовуються для виправлення вроджених аномалій та деформацій носоглотки за рахунок розширення дихальних шляхів.

Як позбавитися від хропіння в домашніх умовах

Якщо обстеження не виявило захворювань і вроджених порушень будови органів, можна поліпшити самопочуття за допомогою гімнастики і народних засобів. Вправи зміцнять м'язи ротової порожнини, зменшивши вібрацію.

Мазі, настої з обліпиховою олією, капустою, медом поліпшать стан слизових оболонок носоглотки, що полегшить хропіння.

Вправи

  1. Перераховуйте всі голосні букви вголос 3 хвилини кілька разів в день.

  2. Закрийте рот, підніміть губи вгору. Затримайтеся в цьому положенні на 30 секунд. Вправа допоможе від хропіння, якщо повторювати його 10-15 разів у 3-4 підходи.
  3. Відкрийте рот, посуньте щелепу вправо. Замріть на 30 секунд. Повторіть на іншу сторону. Виконуйте 5-6 підходів в день.
  4. Розмістіть кінчик язика за верхні зуби, рухайте ним по піднебінню вперед-назад 3 хвилини 4-5 разів на добу.
  5. Відкрийте рот, напружте, потім розслабте м'язи задньої частини горла. Виконуйте вправу перед дзеркалом, щоб бачити, як язичок рухається вгору-вниз. Повторіть рух 10 разів.

Народні рецепти

  1. Подрібніть в блендері лист білокачанної капусти. Додайте до кашки 1 ч. л. меду. Нанесіть суміш на перенісся перед сном або вставити в ніздрі турунди (ватні тампони, просочені розчином) на 30-40 хвилин. Для позбавлення від хропіння потрібен курс 3-4 тижні.

  2. Змішайте по 1 ст. л. кори дуба і календули. Залийте збір 500 мл окропу. Настоюйте 2 години. Полощіть розчином горло вранці і перед сном протягом місяця.
  3. Змішайте і зітреш хвощ, листя бузини, корінь шабельника, реп'ях. Від загальної кількості відміряйте 1 ст. л. Залийте збір склянкою окропу. Настоюйте 1 годину. Приймайте по 30 мл 3-4 рази в день 4 тижні.
  4. Перед сном закапуйте по 1 краплі обліпихової олії в кожну ніздрю. Вилікуватися від хропіння можна застосовуючи цей спосіб протягом місяця.

Відео

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!