Антибіотики при пневмонії - ефективні та безпечні ліки

Запалення легень починається з болю в грудях при диханні, сильного кашлю з мокротою, підвищення температури. Захворювання терміново потребує госпіталізації. Хворому показаний постільний режим, особливу вітамінне харчування, а основною складовою терапевтичного процесу є лікування антибіотиками.

Що таке пневмонія

Запалення легенів у народі називають пневмонію. Це інфекція нижніх дихальних шляхів з інкубаційним періодом від 2 до 10 днів, в яку втягуються легеневі тканини. Виділяють кілька видів захворювання:

  1. Атипова. Викликається хламідіями, легіонелами, мікоплазмами, тобто, атипової мікрофлорою.
  2. Аспіраційна. Виникає від попадання води, їжі або сторонніх предметів у дихальні шляхи.
  3. Госпітальна. Захворювання розвивається під час перебування пацієнта в стаціонарі.
  4. Позалікарняна. Виникає як ускладнення після перенесеної вірусної інфекції. Часто є причиною смертності з-за сильного зниження імунітету.

Антибіотики нового покоління допомагають уникнути ускладнення пневмонії, при якому може розвинутися абсцес легенів, емпієма плеври, пневмоторакс та інші серйозні хвороби. Найважче наслідок запалення легенів – це дихальна недостатність. Така патологія розвивається у пацієнтів з іншими хронічними захворюваннями або у літніх хворих, які не отримують адекватного лікування антибіотиками. Нерідко недостатність стає причиною смерті.

Антибіотики при запаленні легенів

Враховуючи гострий перебіг хвороби, антибактеріальні препарати широкого спектра дії призначають, не чекаючи лабораторних досліджень. Лікарі виділяють три ступеня тяжкості перебігу запалення легенів. При легкій стадії відбувається інтоксикація організму (слабовираженная), температура тіла хворого не перевищує 38°С, серце б'ється в нормальному ритмі. Свідомість пацієнт зберігає ясне, а при рентгенологічному дослідженні видно невелике вогнище запалення, що локалізується у верхній частці легені.

При важкій стадії відразу збільшується температура тіла до 39°С, спостерігається тахікардія (помірна), інтоксикація, на рентгені яскраво виражена інфільтрація. Найважча ступінь пневмонії (плевропневмонія) характеризується температурою тіла до 40°С, пацієнт марить, страждає задишкою, яскраво виражена інтоксикація. Призначають антибіотики при пневмонії, враховуючи наступні фактори:

  • стадію і тяжкість хвороби;
  • токсичність ліків;
  • протипоказання;
  • можливе прояв алергії;
  • спектр дії антибіотика;
  • швидкість проникнення в організм ліки;
  • швидкість розвитку резистентності бактерій до даного препарату.

Пеніциліни

Перші антибактеріальні препарати, які швидко проникають в тканини і рідини, тому їх застосовують при застійної пневмонії. Якщо збудником запалення є стафілококи або стрептококи, то лікування препаратами даного виду ефективно. Коли патологія виникає з іншої причини, то призначаються інші антибіотики. Пеніциліни вводяться перорально (таблетки, суспензії) і через ін'єкції (уколи). До пеніцилінів відносяться:

  • Амоксицилін;
  • Мезоциллин;
  • Флемоксин.

Тетрацикліни

Група препаратів, яка використовується при лікуванні пневмонії все рідше. Нестійкість їх до дії мікроорганізмів і здатність накопичуватися в тканинах цьому причина. Тетрацикліни мають безліч протипоказань: вагітність, період лактації, вік до 7 років, хвороби нирок. Відомі представники цієї групи антибіотиків:

  • Тетрациклін;
  • Доксициклін.

Цефалоспорини

Активно діють на всі бактерії групи коків, володіють чудовими антибактеріальними властивостями до грамнегативної і грампозитивної флори, впливають на мікроорганізми, які стійкі до ліків пеніцилінової групи. Серед побічних реакцій виділяють прояв алергії. Застосовується внутрішньовенний або внутрішньом'язовий спосіб введення ліків. До антибіотиків цієї групи відносять препарати:

  • Цефтриаксон;
  • Цефоницид;
  • Цефтизоксим.

Макроліди

Ця група антибіотиків при пневмонії застосовується для нейтралізації хламідіями, легіонелами, коків. Макроліди добре всмоктуються, але пригальмовувати процес може прийом їжі. Побічні ефекти й алергічні прояви зустрічаються вкрай рідко. До протипоказань відносяться захворювання печінки у пацієнтів. Представники даної категорії препаратів:

  • Сумамед;
  • Еритроміцин;
  • Кларитроміцин.

Аміноглікозиди

Діють на грамнегативні аеробні мікроорганізми. Застосовуються, коли запалення легенів викликано декількома видами бактерій, тому терапія призначається разом з антибактеріальними або противірусними препаратами. Наприклад, дія антибіотика Амікацину при атипової пневмонії посилить антибактеріальний Метронідазол. При спільному прийомі слід спостерігати над швидкістю клубочкової фільтрації в нирках (видільною спроможністю). Представниками групи є:

  • Гентаміцин;
  • Изепамицин;
  • Неоміцин.

Фторхинолы

Ліки активно впливають на кишкову паличку, легіонели. На сьогоднішній день фторхинолы займають одне з провідних місць при лікуванні бактеріальної пневмонії. Це препарати широкого спектру дії зі здатністю глибоко проникати в тканини. Резистентність мікроорганізмів до фторхинолам рідко розвивається завдяки структурним змінам ДНК і проникності бактеріальної стінки. Відомі антибіотики цієї групи:

  • Офлоксацин;
  • Пефлоксацин;
  • Цифроплоксацин.

Як лікувати пневмонію антибіотиками

Які приймати антибактеріальні препарати вирішує тільки лікар. Самостійне лікування пневмонії у домашніх умовах може привести до смертельного результату. Антибіотикотерапія проводиться не більше 10 днів, так як багато препарати токсичні. При двосторонньому запаленні легенів лікування може бути продовжено на більш тривалий термін. Фахівець враховує загальний стан хворого, його вік та лікарську форму препарату. Потрібна така доза антибіотика в крові, щоб він був ефективний при даній ступеня захворювання.

У дорослих

Після 18 років призначають антибіотики при пневмонії в дозуванні, розрахованої індивідуально. Дорослому лікар може прописати застосування, як одного препарату, так і антибактеріальні засоби декількох груп. В основному застосовуються ліки в ампулах, адже деякі сучасні препарати, наприклад, Цефтріаксон, в таблетках не випускаються. До того ж фахівці стверджують, що антибіотики більш ефективні, якщо їх колоти, а не пити.

Якщо після закінчення 3 діб терапевтичний ефект відсутній, то лікар повинен замінити ліки іншою групою антибіотиків. Часто міняти препарати теж не рекомендується, щоб не розвинути до них стійкість мікроорганізмів. Коли причиною запалення є вірус, то додатково призначаються імуномодулятори:

  • Гропринозин;
  • Аміксин;
  • Арбідол.

Дізнайтеся більше методів лікування пневмонії у дорослих.

У дітей

Особливо небезпечна дитяча пневмонія, адже вона виникає приховано після перенесених ГРВІ, а не як самостійна хвороба. Дитина стає млявою, втрачає апетит, з'являються кашель, хрипи, висока температура. Основою дитячої терапії теж є антибіотики, які вводяться парентерально. Малюкам прописують природні і напівсинтетичні пеніциліни або макроліди, при яких тривалість лікування триває не більше 5 днів. Попередньо педіатри роблять пробу на чутливість до призначеного дитині антибіотика.

Відео: Лікування пневмонії антибіотиками

Антибіотики при запаленні легенів - Доктор Комаровський - Інтер

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!