Ревматоїдний артрит пальців рук - перші симптоми і ознаки

Аутоімунне захворювання, що вражає суглоби і внутрішні органи, називають ревматоїдний артрит. Відмітна особливість недуги – симетричність. Якщо уражаються суглоби пальців однієї руки, то аналогічна картина спостерігається і на другий. Основна причина хвороби досі не знайдена. Як правило, страждають від неї люди після 40 років. За статистикою ризик розвитку артриту у жінок в три рази більше, ніж у чоловіків. Небезпека захворювання в тому, що людина в підсумку може залишитися інвалідом.

Розвиток захворювання

Патологічне зміна суглобів пов'язано з порушенням роботи імунної системи людини. Артрит рук розвивається, коли лімфоїдні клітини починають атакувати власні тканини організму, а не чужорідних агентів. В результаті цих атак синовіальна оболонка суглобів руйнується, з-за чого починається запальний процес. Захворювання може розвиватися у двох варіантах:

  • Повільно (пролонговано). Клінічні прояви недуги наростають поступово. Спочатку у пацієнта спостерігається озноб, підвищення температури тіла, прискорений пульс, тахікардія, зниження апетиту, зменшення маси тіла, слабкість, безсоння. Потім з'являються перші симптоми артриту.
  • Гостро (раптово). Перші ознаки хвороби з'являються різко, виражені сильно. Протягом дня болісні болі в пальцях можуть раптово наростати і самостійно проходити кілька разів. Внутрисуставная болючість легко купірується анальгетиками, тому пацієнти забувають про неї, не кваплячись до лікаря. В результаті патологічний процес швидко переходить у тяжкі, незворотні стадії.

Перші ознаки ревматоїдного артриту

Запобігти неухильне прогресування хвороби допоможе лише раннє розпізнавання її симптомів. Перші ознаки ревматоїдного артриту кистей рук виглядають наступним чином:

  • Спочатку неприємні симптоми відзначаються в області вказівного і середнього пальців. У хворого виникає сильний набряк, почервоніння, припухлість, болючість, скутість рухів.
  • Потім уражаються симетрично інші суглоби. Болі відчуваються вранці, а до вечора стихають. Больовий синдром зменшується і збільшується рухливість суглобів після розминки пальців.
  • При пальпації подушечок пальців відзначається болючість. Пацієнти, які страждають від ревматизму, відразу після пробудження не можуть ворушити кінцівками.
  • Через деякий час відбувається деформація пальців: починають утворюватися ревматоїдні шишки – підшкірні вузлики. Болючості вони не доставляють – це косметичний дефект.
  • Під час спалахів артриту спостерігається загальна інтоксикація організму. Хворого турбує загальна слабкість, відсутність апетиту, безсоння, різке зниження ваги.

Системні прояви

По мірі розвитку патологічного процесу у пацієнта виникають системні прояви артриту. Крім характерних вузликів на фалангах пальців, у хворого спостерігаються наступні симптоми:

  • дерматологічний васкуліт (пошкодження підшкірної клітковини і дрібних судин);
  • синдром Шегрена (сухість слизових оболонок, що поширюється по всьому організму);
  • плеврит (запалення плевральних листків);
  • нейропатія (порушення та/або пошкодження роботи нервів);
  • поразка органів зору;
  • перикардит (запалення парієтального і вісцерального листків серця).

Відео

Перші прояви ревматоїдного артриту пальців рук

Ревматоїдний артрит. Що сковує руки

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!