Як лікувати артроз - препарати та народні засоби, операція по заміні суглоба

Патологія суглобового хряща вважається поширеним недугою, так як за статистикою їм страждають до 15% жителів планети. Лікування артрозу суглоба на ранніх стадіях успішно проводиться, як ліками, так і народними засобами. При прогресуванні хвороби, крім лікарських препаратів застосовуються хірургічні методи терапії. Найпоширенішими вважаються патології колінного, кульшового, фалангового хряща, що розвиваються на тлі природного старіння організму або в результаті травм, хронічних або інфекційних недуг.

Що таке артроз

Коли сильна біль виникає в суглобі, будь-якій людині без різниці, як називається хвороба. Однак щоб вчасно розпочати лікування, треба знати, що таке артроз – це деструктивне захворювання суглобового хряща, що виникає внаслідок його поразки. Часто недуга починає турбувати людей після 45 років, але бувають і винятки. Руйнування хряща є наслідком важких травм, переломів або надмірних фізичних навантажень. Захворювання проявляється періодичними загостреннями, частіше вражаючи пальці ніг, рук, голеностопы, тазостегнові суглоби і коліна.

Чи можна вилікувати артроз

Суглобова хвороба розвивається поступово. Спочатку симптомів майже немає, тому визначити її важко. Спочатку людина відчуває нетривалу біль у суглобі, слабку скутість. Перш, ніж буде поставлений діагноз, може пройти кілька років. Коли людину охоплює така проблема, у нього виникає закономірне питання, чи можна вилікувати артроз? Лікарських думок на це безліч, але кожен випадок має розглядатися індивідуально. Отже, як позбавитися від артрозу? Основна терапія спрямована на відновлення зруйнованої структури суглоба.

Методи терапії

Вибір методу лікування залежить від тяжкості процесу. Оскільки дегенеративні зміни суглоба при цьому недугу мають незворотний характер, то основне завдання лікаря не допустити ускладнень, зберегти функцію хряща. Методів декілька і вони застосовуються комплексно. Їх напрямки включають в себе поліпшення живлення хряща, розширення обсягу рухів, усунення супутніх патологій, пригнічення запальних процесів (скупчення рідини, набряку тканини). Для цього застосовуються:

  • медикаментозна терапія;
  • масаж;
  • фізіотерапія;
  • лікування в домашніх умовах народними методами;
  • лікувальна гімнастика;
  • хірургічне втручання.

Лікування артрозу без операції

Розрізняють 4 ступені розвитку даної патології. На початкових етапах (1,2,3 стадія) застосовується консервативне лікування. У період, коли руйнування хрящів, суглобів і оточуючих тканин призводить до масштабного некрозу, то порятунок пацієнта проводитися хірургічним шляхом (4 стадія). Перша і стадія хвороби лікується за допомогою щадних методів, спрямованих на зміцнення загального імунітету організму. На третьому етапі захворювання застосовуються більш серйозне лікування:

  • знеболюючі засоби (таблетки, уколи);
  • нестероїдні протизапальні препарати;
  • хондропротектори, які знімають набряки, пухлини;
  • засоби, що стимулюють мікроциркуляцію крові;
  • лікувальна фізкультура;
  • спеціальна дієта;
  • фізіотерапія (лазер, кріотерапія, магнітні хвилі та інше).

Операція

Якщо медикаментозна терапія виявилася безсилою, то призначається хірургічне втручання. Застосовують три операції при артрозі: артроскопію, артропластику, протезування. У першому випадку всередину ураженого суглоба вводиться голка, з допомогою якої видаляються хворобливі ділянки, потім поліруються. Протезування – це більш складна операція, при якій не тільки віддаляється уражена область, але і вбудовується на заміну нова у вигляді штучного протеза, який організм не відторгає, а носіння не доставляє дискомфорту.

Чим лікувати артроз

Лікарські препарати випускаються у вигляді свічок, гелів, розчинів для ін'єкцій, таблеток, мазей, пігулок, таблеток. Крім консервативного лікування в клініці і домашніх умовах, хворим показаний відпочинок у санаторіях, надає сприятливий ефект на весь організм. Основні ліки при артрозі, коли хвороба знаходиться в стадії загострення, призначені для купірування болю. З інших медикаментів використовуються;

  • вітаміни групи в (Ціанокобаламін, Тіамін);
  • десенсибілізуючі засоби (Піпольфен, Супрастин);
  • гормони наднирників (Преднізолон, Гідрокортизон).

Таблетки

Прибрати больовий синдром допомагають НПЗЗ (Диклофенак, Ібупрофен, Німесулід). Однак тривале їх застосування пере картину хвороби, і пацієнт впевнений, що патологія зникла, але хвороба продовжує прогресувати, адже протизапальні засоби лише прибирають біль. Знімають запалення, набряки та біль кортикостероїди (Гідрокортизон, Лоракорт), але ці таблетки при артрозі призводять до звикання і множинним побічних ефектів.

Лікують захворювання хондропротектори, активними речовинами яких є Хондроїтин, Глюкозамін. Вони сприяють відновленню обмінних процесів в хрящах, активізують введення гіалуронової кислоти у суглоб його рухливості. Препарати цієї групи мають уповільнене дію, тому їх застосування показане від півроку і вище.

Уколи

Ін'єкційні препарати швидко купируют біль, знижують активну симптоматику. Внутрішньом'язове, внутрішньовенне або внутрішньосуглобове введення ліків повинен здійснювати тільки медичний працівник. Ці засоби не здатні позбавити хворого від причини розвитку хвороби, але ефективно знижують його негативні прояви. Більш часто використовуються такі уколи від артрозу:

  • Дипроспан;
  • Целестон;
  • Флорестон;
  • Кеналог.

Як лікувати артроз

Не треба забувати про простих і популярних мазях, позбавляють пацієнтів від болю в суглобах на первинній стадії розвитку патології. Терапія не позбавить від хвороби, але за рахунок розгону кровообігу прискорить процес відновлення тканин. Особливо дієвими мазі:

  1. Вишневського. Засіб відрізняється зігріваючим і дратівливим ефектом. Мазь створює на шкірі плівку, яка активує нервові закінчення, зменшує тепловіддачу.
  2. Гепариновая. Препарат відрізняться антитромботичним впливом. Засіб після нанесення діє на запалену ділянку.
  3. Траумель. Гомеопатичний препарат, ефективно відновлює крововилив, зменшує набряклість, купірує больовий синдром.

Як лікувати артроз колінного суглоба

За поширеністю локалізації зруйнованого хряща гонартроз знаходиться на першому місці. Патологією колінного суглоба страждають, як правило, люди похилого віку. Основні ознаки захворювання – розвиток синовіту, обмеження рухливості колін. Лікування гонартрозу складається з декількох методик, які використовують у комплексі. Основні завдання лікаря – виробити сильний м'язовий корсет коліна, поліпшити рухливість зчленування, попередити анкілози. Лікування артрозу колінних суглобів включає в себе прийом медикаментів та введення рідких трансплантатів:

  • Остенил;
  • Синвиск;
  • Гиастат.

Лікування артрозу тазостегнового

Прогресуюча патологія, при якій деформується хрящова тканина кульшового суглоба – це коксартроз. Початкова її стадія характеризується болями в КС, але особливого занепокоєння не викликає. Без своєчасної терапії патологія прогресує, з часом провокуючи інвалідність. Лікування артрозу кульшового на першій стадії – це відновлення структури хряща консервативними методами. Фінальна фаза не піддається медикаментозній терапії, тому проводиться операція по заміні хряща, призначаються спеціальні вправи для відновлення активності.

Лікування артрозу гомілковостопного

Запорукою успішного лікування ураження хряща стопи є своєчасна діагностика. Курс терапії включає в себе нормалізацію ваги, лікувальну фізкультуру, прийом медикаментів, знеболюючі мазі і фізіотерапевтичні процедури. Під час терапії велику роль відіграє правильне харчування: пацієнту показано холодець і страви, що містять желатин.

Лікування артрозу пальців рук

Коли деформовані суглоби пальців на руках, то патологія характеризується зниженням їх рухливості, викривленням, виникненням сильної болі. У запущених випадках хворий не може самостійно взяти вилку або інший предмет. Лікування артрозу пальців рук включає в себе комплексну терапію, як і при інших формах хвороби. Щоб уникнути грізного захворювання краще подбати заздалегідь про заходи профілактики: тримати в теплі зап'ястя, виконувати помірні навантаження на пальці.

Лікування артрозу хребта

Атрофированию піддаються суглоби хребетного стовпа, адже протягом життя навантаження на нього износит внутрішньосуглобової хрящ. Захворювання супроводжується болями в ногах, руках, потилиці, що залежить від локалізації защемлення спинного нерва. Якщо вилікувати хворобу не вдається, то на останній стадії захворювання застосовується оперативне втручання: денервация (виняток болю шляхом руйнування нервових закінчення термічно) або трансплантація (заміна хребця на штучний).

Лікування артрозу ліктьового суглоба

Місце локалізації хондроза ліктьового суглоба – область надвиростка. Хвороба характеризується зменшенням синовіальної рідини в суглобі, що призводить до збільшення тертя, розростання остеофітів. Лікування артрозу ліктьового суглоба включає в себе необхідність виконувати вправи, які розробляють хворе місце, відмова від перевантаження ліктя, використання медикаментів і в запущених випадках – оперативне втручання.

Народні засоби

Рецепти наших предків дозволяють в домашніх умовах позбутися від деформації хрящів в першій фазі захворювання. Народні засоби від артрозу або полиартроза підсилюють дію інших методів. Вони включає застосування відварів, мазей, настоянок, виготовлених з природних компонентів. Найбільш ефективні народні засоби:

  • компрес з свіжого капустяного листа, який потрібно накладати на хворе місце на ніч;
  • содово-сольові ванни (3 ст. л. солі і соди на таз гарячої води), які слід приймати по 15-20 хвилин щодня.

Відео: що таке артроз і як його лікувати

Лікування артрозу

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!