Симптоми і лікування спондилоартрозу поперекового відділу хребта

Спондилоартроз – це патологія суглобових елементів хребта, що супроводжується сильним больовим синдромом. У 90% випадків зароджується з-за вікових змін в організмі, але в останні роки медики все частіше знаходять захворювання у молодих пацієнтів. Спондилоартроз поперекового відділу хребта викликає дегенеративно-дистрофічні зміни в хребетному стовпі, якщо не отримати своєчасну лікарську допомогу, може початися знерухомлення.

Що означає діагноз спондилоартроз поперекового відділу хребта

Спондилоартроз – це одна з різновидів остеоартрозу, при якому деформуються м'язи, зв'язки, хрящі, сполучні і фасеточні суглоби. На початковій стадії хвороба зачіпає тільки хрящі, потім спостерігаються дистрофічні перетворення, поширювані на кісткову структуру поперекового відділу. Надалі формуються остеофіти (кісткові нарости), провокують сильний біль в спині.

Причини спондильозу

Передумови до виникнення спондилоартрозу поперекового відділу хребта:

  • Важкі фізичні навантаження, продовжуються тривалий час.
  • Неправильно протікають обмінні процеси.
  • Систематичне перебування у нерухомому стані, негативно позначається на стані хребців (наприклад, сидіння за комп'ютером).
  • Патологічні порушення розвитку хребетного стовпа (сколіоз, дисплазія), що викликають зміщення хребців поперекового відділу.
  • Плоскостопість. Неправильна хода стає причиною нетипової навантаження на хребет. Суглоби швидше зношуються, починається дегенеративний-дистрофічний артроз.

Симптоматика дегенеративно-дистрофічних змін

Основним симптомом вважається сильний і різкий біль в ділянці крижового відділу хребта. Спочатку дискомфорт виникає тільки при русі, потім він набуває постійний характер, починаються тягнуть, виснажливі болі. На ранніх стадіях спондилоартрозу поперекового відділу хребта часто присутня індивідуальна симптоматика. Ознаки патології можуть бути наступні:

  • Сильні больові відчуття, що підсилюються при поворотах і нахилах.
  • Тягнуть болі в районі ребер і поперекового відділу.
  • Локалізація больових відчуттів (пацієнт точно вказує місце запалення).
  • В зоні поперекового відділу чутливість притупляється.

Діагностика зміщення хребців поперекового відділу

Обстеження завжди починається з пальпації, дозволяє визначити підвищений тонус в ураженій зоні. Іноді при первинному огляді вдається відшукати зрощення двох або декількох хребців. Симптоматика спондилоартрозу схожа з ознаками багатьох інших патологій хребта, тому для деталізації діагнозу лікар призначає ряд досліджень.

Методи діагностики:

  • Рентген в бічній і прямій проекції для виявлення деформацій в міжхребцевих суглоба, наявність остеофітів.
  • МРТ для визначення ступеня ураження м'язів, м'яких і кісткових тканин, нервових волокон.
  • Радіонуклідна діагностика для знаходження надлишкової кісткової тканини

Лікування хребта при деформуючому спондильозі хребта

Лікування спондилоартрозу спрямоване на позбавлення від болю, усунення запального процесу та причин больового синдрому, відновлення правильного положення хребетного стовпа. Вибір методу лікування залежить від тяжкості патології. Терапевтичні заходи підбираються індивідуально, з урахуванням віку, фізичного стану пацієнта, характеру захворювання.

Медикаментозне

Медикаментозна терапія проводиться двома групами препаратів:

  • Анальгетики та нестероїдні протизапальні засоби для купірування больового синдрому.
  • Хондопротекторы, вітаміни групи В і міорелаксанти для поступового відновлення хрящової тканини.

Лікарські засоби:

  • «Диклофенак». Активна речовина – диклофенак натрію. Відноситься до нестероїдних протизапальних препаратів, знімає запалення і чинить знеболювальний ефект при спондилоартрозі та інших патології опорно-рухового апарату. Не можна приймати при чутливості до активної речовини, серцевої та печінкової недостатності. Дозування – 100-150 мг на добу, розділити на 2-3 рази.
  • «Баралгін». Активні речовини – матамизол натрій, питофенон, фенпивериния бромід. Анальгетик, використовується для знеболювання, чинить слабку протизапальну дію. Не можна приймати при порушеннях функціональності печінки і нирок, I, III триместрі вагітності. Дозування – по 1-2 таблетки 2-3 рази на добу.
  • «Мукосат». Діюча речовина – хондроїтину сульфат. Надає хондопротекторну дію при хворобах хребта. Відновлює хрящі і сполучну тканину. Протипоказання – тромбофлебіти, вагітність. Приймати 2 рази на добу по 0,5-0,75 р.
  • «Мідокалм». Діючий інгредієнт – толперизона гидролорид. Міорелаксант, знижує напругу в м'язах. Використовується для лікування артрозу, спондилоартрозу. Протипоказання – міастенія. Приймати 3 рази на добу по 50 мг.

Мануальна терапія спондилоартрозу

Для усунення спазмів на пошкоджених ділянках застосовується мануальна терапія. Масаж підсилює кровообіг, зміцнює м'язовий корсет, зменшує больовий синдром. Метод заборонено використовувати під час гострої фази захворювання. При проведенні масажу потрібно дотримуватися обережності, щоб не травмувати деформовані хребці.

Фізіопроцедури для поперекового відділу

При комплексному лікуванні захворювання велика увага приділяється фізіотерапевтичного впливу. Лікувальні методи підсилюють ефект від прийому медикаментів, швидко знімають біль, надають протизапальний ефект, прискорюють одужання, зупиняють прогресування патології. Процедури призначають не тільки при хронічному, але і при гострому перебігу хвороби.

Фізіотерапія при спондилоартрозі:

  • Електрофорез.
  • Витягування хребців.
  • Магнітна та лазерна терапія.
  • Голковколювання.
  • Прогрівання.

Хірургічні методи

Оперативні способи лікування спондилоартрозу застосовуються дуже рідко, тільки в запущених випадках, коли інші методи не допомагають. Мета малоінвазивного хірургічного втручання – деструкція хребетного суглоба, який є джерелом сильного болю. У район суглоба вводиться тонкий електрод, по якій пропускається слабкий струм. Місце дії прогрівається до 70°С, вражений фасеточний суглоб руйнується.

Лікувальна гімнастика при грижі поперекового відділу хребта

При хронічному перебігу спондилоартрозу лікарі рекомендують зайнятися лікувальною фізкультурою. ЛФК для поперекового відділу хребта допоможе зміцнити м'язи спини, завдяки чому знизиться навантаження на хребетні суглоби. Регулярна гімнастика сприяє нарощуванню захисного м'язового корсета, який оберігає диск від надмірного навантаження.

Як зміцнити поперековий відділ хребта за допомогою вправ:

  • Лягти спиною на тверду поверхню. Вигнути хребет, лікті і коліна, при цьому потрібно з'єднати між собою.
  • Опуститися на коліна і руки, зігнуті в ліктьових суглобах. Округлити хребетний стовп, одночасно роблячи вдих і витягаючи підборіддя у напрямку до підлоги. Видихнути і прийняти початкове положення.
  • Лягти спиною на тверду поверхню, зігнути ногу. Підняти стегна, спираючись при цьому на голову і стопу.

Відео

Деформуючий спондилоартроз - попереково-крижового, шийного, грудного відділу хребта, що

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!