Ознаки ревматизму

Якщо у людини болять всі суглоби, він повинен обов'язково звернути на це пильну увагу. Дане явище не тільки вкрай неприємно, але і свідчить про небезпечне захворювання. Суглобові болі – це головні симптоми ревматизму. Варто докладніше розповісти про те, які інші ознаки характерні для цієї хвороби. Знаючи їх, вам вдасться швидко потрапити на прийом до фахівця і отримати рекомендації з лікування недуги.

Симптоми і ознаки ревматизму

Багато хто помилково вважають, що захворювання властиво людям похилого віку, але це невірно: воно може уразити в будь-якому віці. Причина ревматизму полягає в недавно перенесеної стрептококової інфекції або спадкової схильності. Перші ознаки починають спостерігатися після нещодавно перенесеної ангіни, скарлатини, фарингіту, іншого інфекційного ураження.

Захворювання називають ревматичної лихоманкою або атакою. Чим раніше ви почнете лікування, тим менше постраждає ваш організм. Як правило, спочатку людина відчуває постійну втому, потім починається біль у суглобах. Це відбувається через два-три тижні після того, як людина перенесла інфекційну хворобу. Місцеві симптоми різні для кожної області поразки ревматизм.

Ревмокардиту

Якщо людина не почне лікування при перших симптомах, хвороба прогресує. У результаті розвиваються ревматичні вади серця. Ревмокардит проявляється задишкою, труднощами дихання, болями в грудній клітці. Ревматизм серця цієї форми вражає практично всіх хворих (за винятком 5%). Діагностика ревмокардиту є складною, бо він трансформується в наступні форми вад:

  1. Міокардит. Супроводжується сдавленностью в грудях, тахікардією. Якщо міокардит поворотний, то болі в серці будуть сильними, помітні порушення кровообігу.
  2. Ендокардит. Найнеприємніше відгалуження ревматичних процесів у серці. Вражає клапанний апарат.
  3. Перикардит. Супроводжується ревматичної лихоманкою, задишкою.

Ревматичного артриту та ураження суглобів

У початковій стадії хвороби починається гострий запальний процес. Суглоби (тазостегновий, кінцівок, кистей, стоп) починає сильно ломити, вони приймають полусогнутое положення. Температура шкірних покривів в районах суглобів істотно підвищується, спостерігається почервоніння і пухлина цих ділянок. Біль носить блукаючий характер. Завжди реактивний артрит повністю оборотний, але саме захворювання носить хронічний характер і періодично повторюється.

Рук

Симптоми:

  • артрит вражає великі суглоби – плечовий, ліктьовий, променевозап'ястний;
  • болить рука від ліктя до кисті;
  • симптоми проявляються симетрично;
  • сильно болять суглоби, розпухають, стають червоними і гарячими;
  • можуть запалитися і суглоби пальців, але тільки не середні фаланги, при цьому рухати кистями майже не виходить;
  • біль затруднює звичайну діяльність або знерухомлює руки зовсім.

Ніг

Ревматизм проявляється такими ознаками:

  • болять коліна;
  • суглоби опухають, червоніють;
  • симптоми симетричні і блукаючі;
  • прояв хвороби суглобів ніг повністю знерухомлює на деякий час.

М'язового ревматизму

Захворювання частіше зустрічається у жінок, але не молодих, а середнього і похилого віку. Відбувається процес руйнування м'язової тканини. Уражаються шийний, поперековий, грудний, плечовий відділи. Ревматизм м'язів може бути гострим або хронічним: другий настає при ігноруванні ознак першого і відсутності своєчасного медичного лікування. Загострення хронічного ревматизму м'яких тканин відбуваються при переохолодженні, стресах, в умовах підвищеної вологості і не зникають за декілька тижнів, а то і місяців.

Симптоми м'язового ревматизму:

  • тупий, ниючий біль м'яких тканин довільного характеру або при дотику;
  • паління;
  • тонус м'язів (може знижуватися або підвищуватися);
  • руху ураженої ділянки тіла скуті;
  • м'язи стають занадто худими або навпаки опухають;
  • мимовільні скорочення;
  • втрата фізичної сили;
  • посилення больового синдрому вночі, супроводжується безсонням;
  • постійне відчуття втоми, слабкості.

Дізнайтеся, як вибратипластир від болю в спині.

Ураження шкіри при ревматизмі

Види і симптоми прояву захворювання на шкірних покривах:

  1. Ревматичні вузлики. Щільні круглі утворення під шкірою, з боку нагадують шишки. З'являються в області уражених ревматизм суглобів. Не болять, не заподіюють незручностей. Групуються по кілька штук. Ревматичні вузлики не потрібно спеціально лікувати, вони пропадають при загальній терапії. Періодично можуть виникати і зникати.
  2. Кільцева еритема. Рожеві плями з чітко окресленим зовнішнім краєм. За формою схожі на кільця. Розміри можуть бути абсолютно різними. Шкіра при еритемі не лущиться, не свербить. Плями не промацуються, не провокують пігментацію або деформацію. Як правило, з'являються на плечах, торсі. Рідко еритема вражає шкіру передпліччя, гомілки, особи.
  3. Кропив'янка, папули. З'являються при ревматизмі в ряді випадків. За цим шкірним проявам діагноз ставити не можна. Медицина не довела, що ревматичні захворювання мають якийсь зв'язок з ними.

Дитячий ревматизм

Захворювання вражає малюків і підлітків і протікає більш швидко, ніж у дорослих. Симптоми дитячого ревматизму:

  1. Гострий початок хвороби. Висока температура, погане самопочуття, швидка стомлюваність. Часто дитина звертається зі скаргами на те, що у нього злегка болить живіт.
  2. Ревматичний поліартрит. Виражається сильним болем і збільшенням в розмірах великих суглобів, ломотою кісток. Вони деформуються. Дитині дуже важко рухатися. Мігруючі болі, виникають раптово, проходять також.
  3. Ревмокардит. Ураження серця, виражене заплутаним пульсом, задишкою, болем у грудях. Характерна підвищена пітливість тіла.
  4. Мала хорея. Поразка ревматизм нервової системи. хлопчиків цей симптом практично ніколи не вражає, від хореї страждають дівчатка. М'язи стають слабкими і починають мимовільно сіпатися. Симптом вражає руки, ноги, обличчя. Схоже, ніби у дитини нервовий тик або він просто кривляється. Порушується координація рухів, може спотворитися мова.
  5. Шкірні поразки. У дітей частіше, ніж у дорослих, з'являється кільцева еритема, а ще ревматичні вузлики.
  6. Періодичність. У дітей ревматичні атаки відбуваються приблизно раз в рік, при адекватному лікуванні тривають приблизно два місяці.

Відео про симптоми і лікування ревматизму після ангіни

Ревматизм. Що робити?

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!