Поліартрит, симптоми і лікування

Вплинути на розвиток захворювання можуть різні фактори: збій обміну речовин, різні інфекції, алергія, травми суглобів. Дана хвороба часто відіграє роль вторинної, тому класифікація її форм ґрунтується на способі проникнення в організм людини і вигляді первинного недуги, який послужив головною причиною її розвитку. Поліартрит, симптоми і лікування якого визначає лікар-ревматолог, може виникнути у дорослих і дітей. Сучасна медицина здатна вилікувати захворювання, але процес цей важкий і повільний.

Що таке поліартрит

Це недуга, виникнення якого служать багато факторів. Для поліартриту характерно поступове розвиток гострого запального процесу в суглобах організму або одночасне ураження кількох з них. Захворювання часто зустрічається у літніх людей (50+), рідше у дітей і молодих жінок. Поліартрит суглобів може з'явитися з різних причин, однак симптоми хвороби завжди схожі – наростаюча біль, скутість рухів. При виникненні даних ознак важливо негайно почати лікування, інакше захворювання призведе до необоротної деформації суглобів.

Крім класифікації захворювання по типу первинного збудника, поліартрит ділиться на увазі суглобів, які він вражає. Так, плечовий порушує рухливість рук, із-за чого виникає ниючий біль у суглобах. Як правило, він виникає в результаті перенесених травм. Поліартрит колінного суглоба відрізняється підвищенням чутливості ураженої області, при зміні клімату ці болі можуть зникати і з'являтися. Ревматична форма захворювання носить хронічний характер і починається з пальців кистей, стоп, зап'ясть.

Симптоми поліартриту

Особливістю хвороби є схожість симптомів при різноманітті причин її розвитку. Незалежно від факторів виникнення поліартриту, існують загальні ознаки для всіх форм захворювання. Це припухлість суглобів, болючість під час руху, набряк, візуальна зміна шкіри в ділянці суглоба, локальне підвищення температури, скутість. Однакові прояви різних типів хвороби можуть мати причину, абсолютно не пов'язану з кістковою системою.

Лікується це захворювання? Діагностика поліартриту проводиться досвідченим ревматологом, оскільки визначити, який у пацієнта вид хвороби – дуже складно. Це необхідно зробити максимально швидко, адже, щоб вилікувати недугу, важливо своєчасно визначити його етіологію (джерело). Виділяють кілька поширених видів поліартриту, кожен з яких має індивідуальні симптоми.

Ревматоїдного артриту

Причина виникнення хвороби точно не встановлена. Ураження суглобів при ревматоїдному артриті відбувається повільно, процес характеризується помірними, локалізованими болями. Поліартрит даного виду розвивається на фалангах пальців і зап'ястях. Якщо запустити хворобу, ревматологи дають невтішний прогноз: запальний процес перейде на великі суглоби (плечові, тазостегнові, колінні). Поширений симптом ревматоїдного поліартриту – це деформація кісток і поступова атрофія деяких м'язів. Лікування та діагностика захворювання ускладнені.

Ревматичного артриту

Причина розвитку захворювання – ревматизм після ускладненої ангіни або грипу. Прогресує ревматичний поліартрит швидко, його симптомами є висока температура, симетричне ураження суглобів з характерною хворобливістю при натисканні. Причому болі можуть з'являтися і зникати. Як правило, ревматичний поліартрит б'є по дрібних суглобів кінцівок. При відсутності належного лікування, хвороба вражає серцевий клапан, а це спричиняє розвиток вад органу. Для оперативного лікування застосовуються антибіотики і протизапальні засоби.

Інфекційного

Інфекції суглобів виникають після перенесеного туберкульозу, гонореї, бруцельозу, сифілісу, скарлатини, грипу та інших захворювань. Інфекційний поліартрит, симптоми і лікування якого мають характерні відмінності, можна розпізнати за припухлостям і хворобливості суглобів, їх малорухливості. Правильно обраний метод лікування швидко пригнічує інфекцію. Хронічний інфекційно-алергічний поліартрит, який розвинувся на тлі третинної форми сифілісу або туберкульозу легенів, часто носить деформує суглоби, блукаючий характер.

Реактивного

Захворювання суглобів являє собою запальний процес, причина якого – перенесена інфекційна, вірусна або грибкова хвороба. Як правило, реактивний поліартрит з'являється після бактеріальних інфекцій в органах ШКТ або після транспортування їх дихальними, сечостатевими шляхами. Запальний процес починається через зниження імунітету. Часто від хвороби страждають молоді чоловіки. Розвиток поліартриту починається через 2-3 тижні після зараження інфекцією.

Реактивний артрит носить гострий характер, захворювання супроводжується високою температурою і ознобом, загальною слабкістю. Поліартрит вражає переважно ноги, але зрідка утворюється у верхніх кінцівках. Активний запальний процес в рідкісних випадках вражає міокард серця, не розвиваючи вад органу. Лікування захворювання триває від 7 днів до декількох місяців, залежно від тяжкості.

Псоріатичного

Форма поліартриту викликає набрякання суглобів з характерними ниючими болями. Першопричиною розвитку захворювання виступає псоріаз. Починається запальний процес з суглобової синовіальної оболонки. Відмінністю форми псоріатичної хвороби є її поширення не тільки на суглоби, але й інші частини тіла (зв'язки, сухожилля). Лікування ускладненого поліартриту передбачає хірургічне втручання.

Обмінного

Формі поліартриту притаманне відкладення солей у суглобах, які пошкоджують їх структуру, утворюючи тріщини і виразки. Захворювання виникає при надмірному вживанні алкоголю, м'ясної, жирної, копченої їжі. Такий раціон провокує відкладення солей у суглобах. Обмінний поліартрит, симптоми і способи лікування якого відрізняються від інших форм хвороби, першим вражає великий палець ноги (він припухає і червоніє). Початковий процес не відчутний, але при кристалізації солей хворий відчуває сильні болі. Якщо поліартрит вражає суглоби, на шкірі утворюються подагричні вузли.

Лікування поліартриту

Терапія повинна включати не тільки прийом лікарських препаратів, але також бути доповнена лікувальною фізкультурою, фізіотерапією, лікуванням у санаторіях, масажем. Як лікувати захворювання, може сказати тільки досвідчений лікар. Який лікар лікує поліартрит? Артрози і артрити можуть мати різні першопричини: від травм до патологій, які відбуваються в організмі. Залежно від збудника, хворий направляється до ревматолога, ортопеда, хірурга або травматолога. Нижче описані різні методи лікування, які краще застосовувати комплексно.

Народними засобами і харчуванням

Частою причиною поліартриту є зловживання шкідливою їжею, включаючи жирні продукти, солодощі, приправи, крохмалисту їжу (випічка, хліб, картоплю). У поєднанні зі стресами і фізичними перевантаженнями, нездорове меню сприяє накопиченню організмом токсинів, які стимулюють запальні процеси. Очиститися від токсичних речовин, скапливавшихся роками, можливо за допомогою голодування, яке повинно проводитися виключно під наглядом лікаря. Тривалість дієти встановлюють залежно від індивідуальних факторів.

Народне лікування поліартриту передбачає такі засоби:

  • Яєчна мазь. Збийте жовток з 1 ст. л. оцту і 1 ч. л. скипидару. Для лікування поліартриту втирати мазь у шкіру над хворими суглобами 1-2 рази в день.
  • Муміє. Щоб вилікувати суглоби, щодня роблять примочки з 3% розчину муміє і бішофіту в рівних пропорціях.
  • Ванни із хвоєю. Заварюйте соснові шишки і гілки, додайте відвар у ванну і приймайте її протягом 30-40 хвилин кілька разів на тиждень.

Ліками

Будь-яка хвороба має свої симптоми і лікування. Поліартрит, симптоми та професійне лікування якого індивідуально, не є винятком. Тому назвати універсальні препарати неможливо. Основним напрямком медикаментозної терапії є усунення першопричини виникнення захворювання, ліквідація запального процесу і знеболювання. В залежності від діагнозу, лікування передбачає застосування таких груп фармацевтичних засобів:

  • Антибіотики (знищують інфекцію, яка стала причиною розвитку хвороби).
  • Кортикостероїди (пригнічують запальні процеси).
  • Нестероїдні протизапальні засоби (крім основної функції, усувають біль в уражених суглобах).
  • Протиревматичні препарати.

Гомеопатією

  • Мазь для лікування поліартриту. Змішайте сік чистотілу з вазеліном (1:4). Наносити на хворі суглоби 2-3 рази на добу.
  • Настоянка шабельника болотного. Хвороби суглобів рук і ніг лікуються прийомом 1 ст. л. трав'яного настою щодня перед кожним прийомом їжі. Наріжте 100 грам сухих стебел шабельника, помістіть в пляшку і залийте літром спирту (70%). Залиште на 21 день в темному місці, після процідіть і починайте лікування.
  • Збір трав. Залийте окропом суміш трав: листя шавлії, звіробій, мучниці, корінь аїру болотного (у рівних кількостях). Прокип'ятіть засіб 10-15 хвилин, відцідити рідину. Приймайте відвар щодня по 250 мл

Профілактика захворювання

Щоб запобігти розвитку захворювання, необхідно підтримувати нормальну вагу, оскільки надлишкові кілограми впливають на швидкість зносу опорно-рухового апарату. Крім того, слід стежити за поставою, частіше рухатися при сидячій роботі, відмовитися від звички класти ногу на ногу, забезпечити зручне робоче місце, уникати можливостей травмуватися і не піднімати важких предметів. Для профілактики поліартриту варто доповнити раціон амінокислотами, свіжими овочами та фруктами, скоротивши кількість солодкого, тваринних жирів і алкоголю.

Відео: як лікувати поліартрит пальців рук

Згідно з даними медичної статистики, в сучасному світі хворобами суглобів страждає від 70 до 85% населення планети. Деформація суглобів пальців рук – не тільки естетично негарне, але хворобливе явище. Щоб йому запобігти, необхідно своєчасно почати лікування поліартриту. Подивившись відео, ви дізнаєтеся, які терапевтичні методи є найбільш ефективними.

Поліартрит пальців рук Симптоми і лікування поліартриту кистей рук

Відгуки про лікування

Катерина, 34 роки Мій батько раніше був спортсменом, не хворів ніколи, але за останні 8 років поліартрит перетворив його в руїну, він отримав інвалідність. Лікування складалося з препаратів медрол, трамадол. Пізніше батько більше року брав горілку з рослинним маслом, відмовився від ліків. Легше не стало, але й погіршень немає. Нещодавно болю знову стали сильними, тому повернувся на таблетки.
Степан, 56 років Спочатку виникали періодичні болі в тазостегновому суглобі, які згодом стали сильнішими. Коли звернувся в клініку, лікар сказав, що це характерні для захворювання поліартрит, симптоми і відповідне лікування підібрав. Півроку пив виписані таблетки, прогрес спочатку був, пізніше болю знову повернулися. Недавно почав ходити в басейн, стало значно легше рухатися.
Тетяна, 29 років Місяць тому у дитини коліно опухло так, що насилу ходив, піднялася температура. Нас поклали в лікарню на 14 днів з діагнозом реактивний поліартрит. Робили уколи, приймали таблетки (диклофенак, фурагін, фламін, ін). Продовжуємо пити препарати за призначенням лікаря, але ефекту немає. Біль притупилася, а температура піднімається по вечорах (вдень вже немає).
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!