Як лікувати гострий і хронічний періодонтит зубів - хірургічні методи і ефективні антибіотики

Дане стоматологічне захворювання характеризується хронічним або гострим запаленням області десни біля кореня зуба. Як правило, периодонтитный процес розвивається внаслідок незалеченного карієсу. Якщо не проводити лікування періодонтиту, можна втратити зуб, при цьому лікар може призначити консервативну терапію з прийомом антибіотиків та інших препаратів або, в запущених випадках, застосовуються хірургічні методи боротьби з проблемою.

Що таке періодонтит

Патологія являє собою запалення тканин, що оточують зубний корінь, і відповідають за те, як міцно він «сидить» в десні. Цей процес є реакцією організму, яка свідчить про виникнення якоїсь більш серйозної проблеми, наприклад – про наявність в тілі джерела інфекції. Через дірки в зубах при ускладненому карієсі патогенні бактерії та мікроби починають дратувати періодонт, стимулюючи тим самим сильну реакцію.

Гострий

Для даної форми хвороби притаманні яскраво виражені симптоми – сильний біль, набряк, припухлість. Якщо хворий довго не вдавався до лікування хвороби, вона прогресує, при цьому кісткова тканина, що знаходиться поряд із верхньою частиною кореня, розчиняється. Утворена порожнина під зубом заповнюється грануляціями, як наслідок, відбувається утворення нориці і мимовільне розкриття гнійного скупчення або гранульома продовжує зростати з подальшим перетворенням в кісту.

Хронічний

При такій формі періодонтиту відбувається непомітне перебіг захворювання, яке можна виявити за такими ознаками:

  • зміна кольору зуба;
  • дефект коронки;
  • слабка болючість при постукуванні.

Лікування хронічного періодонтиту проводиться після діагностики захворювання, яка включає рентген: тільки по знімках можна з упевненістю судити про наявність хронічного запального процесу. Оскільки патологія в такій формі має слабко виражену симптоматику, важливо своєчасно звернутися до лікаря, інакше є ризик втратити зуб, адже при виникненні кісти на коренях врятувати його неможливо.

Як лікувати періодонтит

Терапія захворювання спрямована на усунення запалення в зоні верхньої частини кореня зуба. Досягти цього можна за допомогою різних методів, причому складність лікування визначається ступенем розвитку процесу, будовою зубів і коренів, поширеністю захворювання, віком хворого. Лікування гострого періодонтиту або хронічної форми патології передбачає обробку антисептиком кореневих каналів. У випадках, коли зуб був залікували раніше, а коренева пломба видалення не підлягає, проводять хірургічне втручання шляхом резекції апікального фрагмента кореня.

Етапи

Запалення періодонта може бути різним, тому лікар для кожного пацієнта підбирається індивідуальний комплекс терапевтичних заходів. Хронічну форму патології, як правило, лікують за 2-3 відвідування, це пов'язано з тим, що найчастіше при такому захворюванні у верхівки зубного кореня немає серйозних запальних змін, тому можна відразу механічно їх обробити, провести антибактеріальні заходи, а після запломбувати кореневі канали.

Гостра форма періодонтиту вимагає більш складного лікування. При цьому терапія проводиться за такими етапами:

  • рентген;
  • видалення уражених зубних тканин під анестезією;
  • ліквідація омертвілої пульпи;
  • очищення каналів зуба;
  • резекція, дренаж десни (це необхідно для нормального відтоку гною);
  • застосування антибіотиків, препаратів НПЗЗ, знеболюючих засобів);
  • повторна санація каналів, приміщення в них препарату та встановлення тимчасової пломби;
  • промивання каналів, рентген для контролю стану коренів, установка постійної пломби або видалення незбереженого зуба.

Методи

Як лікувати періодонтит зуба? Терапевтичні заходи, спрямовані на усунення та нейтралізацію хвороби, діляться на 2 групи:

  • консервативне лікування;
  • хірургічне втручання.

Консервативні методи передбачають застосування медикаментів і проведення фізіотерапії (лікування лазером, магнитотерапией, тощо). Крім того, лікування періодонтиту передбачає резекцію, санацію каналу і подальше закриті його пломбою. При цьому терапевтичні заходи можуть зайняти кілька місяців, однак це виправдана міра, оскільки ускладнення патології доведеться лікувати шляхом проведення операції.

Розріз ясен при періодонтиті

Крайнім заходом лікування запущеного періодонтиту є операція. Сучасна стоматологія використовує максимально щадні методи хірургічного втручання, спрямовані на збереження цілісності щелепи, тому видалення зубів відбувається лише у випадках гострої необхідності. Так, якщо розкрити зуб для здійснення консервативної терапії немає можливості, показана резекція десни, завдяки якій забезпечується відтік ексудату. Крім того, хірургічні методи лікування періодонтитів показано для профілактики розвитку більш серйозних ускладнень.

Антибіотики при періодонтиті

Консервативне лікування захворювання є тривалим і передбачає використання крім таких препаратів, як Димексид і Хлоргексидин, антибіотиків. Їх призначають, враховуючи резистентність мікроорганізмів у ротовій порожнині хворого, тому максимально ефективними вважаються засоби з групи лінкоміцину та препарати широкого спектру дії. З допомогою антибіотиків здійснюється:

  • нейтралізація/купірування запалення;
  • пригнічення бактерій в каналах кореня;
  • загальна десенсибілізація організму.

Лікування періодонтиту народними засобами

Дорослим людям і дітям з періодонтитом можна використовувати різні нетрадиційні методи лікування захворювання. Такі методи не допоможуть позбавитися від запалення, проте вони стануть ефективними профілактичними засобами, а також допоможуть швидкому відновленню тканин після проведення операції. Найбільш дієві рецепти коштів, які легко готувати в домашніх умовах:

  1. Йодна настоянка. Щоб позбутися від гною при періодонтиті, варто кілька разів за добу полоскати ротову порожнину засобом на основі йоду. солі та прополісу. У 200 мл теплої води додайте ½ ч. л. кам'яної солі, пару крапель йоду і настоянки прополісу. Перед застосуванням дайте засобу постояти 40 хвилин.
  2. Полоскання содою. Найлегший спосіб проведення антибактеріального лікування зубів в домашніх умовах – це обробка ротової порожнини содовим розчином. Приготувати його можна, змішавши 1 ч. л. порошку зі склянкою теплої води. Процедуру для лікування періодонтиту проводите 4-5 разів за добу.
  3. Настій дубової кори. Залийте 2 ст. л. засоби 35 мл окропу, настоюйте півгодини, після відцідіть. Обполіскуйте отриманим засобом ротову порожнину після кожного прийому їжі та перед сном.

Ціна на лікування періодонтиту

Вартість лікування періодонтиту залежить від прейскурантів приватних стоматологічних клінік, форми та ступеня тяжкості захворювання. При цьому в ціну терапії входить:

  • анестезія;
  • видалення старої пломби;
  • обробка каналів;
  • тимчасове пломбування.

Форма захворювання

Мінімальна ціна по Москві

Одноканальний періодонтит

5500-8000 рублів

Двоканальний періодонтит

6500-9000 рублів

Трьохканальний періодонтит

7500-10000 рублів

Помилки та ускладнення при лікуванні періодонтиту

У випадках, коли пломбування каналів не усунуло біль і симптоматика не пройшла протягом 5 діб після лікування, необхідно повторити рентген. Як правило, це вказує на рецидив періодонтиту, який стався внаслідок недостатнього рівня дезінфекції або неякісно проведеного пломбування. При цьому пацієнту потрібно проведення повторної терапії з дотриманням норм стерильності. Неправильна терапія може стати причиною розвитку таких ускладнень:

  • флегмона;
  • остеомієліт;
  • поширення періодонтиту на сусідні зуби;
  • перехід захворювання в гнійну форму;
  • періостит;
  • сепсис.

Відео: як лікують періодонтит

Періодонтит зубів і його лікування

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!