Ознаки прорізування зубів у немовлят

У багатьох молодих батьків викликають занепокоєння питання, коли ж почнуть рости зубки у їх крихти і яких сюрпризів очікувати від дитячого організму в даний період. Щоб вгамувати переживання марні, ознайомтеся з докладною інформацією, які основні та додаткові показники можуть з'являтися у немовляти у зв'язку з таким природним процесом.

Симптоми прорізування зубів у дітей до року

Багато матусь з деякою тривогою очікують періоду, коли у їхньої дитини почнуть виходити зубики. Чи почнеться їх зростання вчасно і потрібно щось робити, якщо однолітки вже мають перші різці, а у вашого малюка вони все ще не лізуть? Ці розвіює безпідставні побоювання доктор Комаровський: кожен дитина даний процес проходить індивідуально, в більш ранньому віці або пізніше, і медицина ніяк не може прискорити появу перших молочних зубів. Батькам просто треба знати, які реакції дитячого організму можуть спостерігатися в цей період, і допомогти дитинці їх перенести.

Основні ознаки зубів у немовлят

Зубки формуються у дитини ще в материнській утробі, а починають прорізуватися з десни переважно у віці 4-7 місяців. Спочатку у більшості випадків виростають різці – нижні і верхні, потім так само попарно великі корінні (жувальні) зуби й ікла (очні зуби). Батькам не варто сильно переживати, якщо у їх маленького прорізування перших молочних зубчиків відбувається в іншому віці або черговості. Лікарі відзначають, що час їхньої появи може відрізнятися навіть на півроку. Які ж симптоми при прорізуванні зубів у немовлят є основними?

Набряклі ясна у дитини при прорізуванні

Найчастіше перші ознаки прорізування зубів у немовлят матусі помічають підвищену чутливість ясен. Слизова оболонка на щелепах виглядає припухлою, а дитина тягне кулачки у рот або підручні предмети, щоб пожувати. Такі провісники можуть з'явитися навіть за місяць до появи зубика. Коли ясна набухають з-за того, що під ними з кістки вилазять зуби, цей процес робить немовля дратівливим і примхливим. Хорошим помічником у цей період для тат і мам будуть спеціальні іграшки-прорізувачі: малюк зможе їх пожувати і відволіктися.

Відсутність сну і апетиту

Одним з найбільш важко переносяться ознак прорізування зубів у немовлят є те, що малюк починає погано їсти і неспокійно спати. Така поведінка пояснюється тим, що набряклі ясна болісно реагують на їжу, тому прийом їжі дитині стає не в радість. Відчуття ж дискомфорту в роті і більше, ніж завжди, виділення слини, заважає дитині нормально спати. Ці ознаки майже завжди турбують найменших діток, але такі симптоми прорізування зубів у дітей після року теж бувають дуже часто.

Підвищене слиновиділення

Цей процес неминуче супроводжує поява молочних зубів. Посилене слиновиділення запускається тому, що так організм намагається пом'якшити подразнення слизової ясен. Потрібно знати, що постійно вологий одяг біля шиї і на грудях може викликати роздратування на шкірі. При появі висипань на обличчі мама повинна подумати, чи вчасно вона змінює дитинці мокрі від слини сорочечки.

Додаткові симптоми прорізування зубів у малюків

Протягом часу, коли у малюка ріжуться зубки, батькам слід очікувати самих різних реакцій організму їх крихти на таке явище. Нерідко молоді матусі в цей період помічають загальне погіршення самопочуття дитини, і дуже важливо розмежовувати з'явився жар, кашель, нежить або пронос із-за росту зубів, або це прояв іншого запального процесу. Ознайомтеся, на які ще ознаки прорізування зубів у малюка варто звертати увагу.

Підвищення температури тіла у дітей

Батьки дуже тривожно сприймають такий ознака прорізування зубів у малюка, як поява спека. При цьому їм треба вирішити питання, супроводжує висока температура появі і зростанню цих нових органів або вона з'явилася з-за якоїсь хвороби. Так, жар у дитини з'являється при застуді або вірусному герпетичному стоматиті. Щоб вчасно допомогти немовляті впоратися з можливим захворюванням, батькам при будь-якому сумніві треба проконсультуватися з педіатром. Візит до педіатра не можна відкладати, якщо у малюка вже другу добу тримається температура вище 38,5-39 градусів!

Нежить при прорізуванні зубів

Чому дитина в цей період схильний до цієї проблеми? Закладеність носа і нежить – часті симптоми прорізування зубів у немовлят з-за сообщенности слизових. Коли запалюються ясна, цей процес зачіпає і оболонку носової порожнини. Залози сприймають таку зміну стану як сигнал, що треба боротися зі збудником хвороби, і починають виділяти слиз.

При появі нежиті мама дитини повинна бути насторожі і уважно спостерігати, не супроводжує чи появі зубів протікання у малюка інфекції. Немовля в даний період життя починають вводити прикорм, а вживання грудного молока знижується. Такі зміни в раціоні тягнуть за собою зменшення надходження в організм материнських антитіл, що безпосередньо впливає на зниження дитячого імунітету і підвищення сприйнятливості до багатьох інфекційних захворювань.

Гематома на десні

Таке явище у формі шишки, наповненої кров'янистою рідиною, яка може набувати навіть синюшний відтінок, може дуже сильно сполохати батьків. Лікарі ж кажуть, що панікувати при появі такої освіти не варто. Гематоми на яснах – рядові симптоми прорізування зубів у дитини, а не ознака будь-якого запального процесу. Мамі все ж потрібно показати дитину лікарю і далі спостерігати, не збільшується чи це освіта. Тільки у випадках, коли такі шишки сильно розбухають, фахівці можуть зробити прокол і випустити зібралася рідина.

Батькам потрібно насторожитися, якщо на слизовій рота помітні ділянки запалення, що виділяються яскраво-червоним кольором або наявністю маленьких бульбашок з прозорим, але трохи мутним вмістом. Так часто проявляється герпетична форма стоматиту, ця недуга також супроводжується жаром. При підозрі на цю інфекцію потрібно без зволікань звернутися до фахівця для визначення схеми лікування.

Кашель при прорізуванні зубів у дітей

Можлива причина появи цього симптому така: коли у немовляти значно підвищилося слюноутворення, дитина не може вільно дихати, адже йому заважає зайва рідина в горлі. Відмінною особливістю такої ознаки є те, що такий вологий кашель посилюється, коли малюк лежить. Даний симптом не повинен спостерігатися дуже довго. Якщо дитина кашляє більше 2 днів, це вже може бути ознакою росту зубів, а наявністю застуди або іншого інфекційного захворювання. Консультація з педіатром у такому випадку обов'язкова.

Діарея і блювота

Чому нерідко виявляються такі симптоми зубів у немовляти? В цьому знову-таки спричиняє підвищене слюноутворення. Маленький проковтує багато слини, що впливає на перетравлювання їжі і перистальтику кишечника. При цьому водянистий пронос, нечастий і триває лише кілька днів. Недосвідченим батькам потрібно знати, що при появі у малюка позивів до блювання та рідкого стільця варто звернутися до лікаря, адже так може давати про себе знати вірусна інфекція. Особливо уважно потрібно поставитися до зазначених ознак, якщо дитина має підвищену температуру тіла.
Почали різатись зубки? Боляче дивитися на дитину, яка плаче? Ви можете значно полегшити його страждання, купивши в аптеці розчин для прийому всередину Дантинорм Бебі. Завдяки комплексній дії натуральних компонентів, всього три дози препарату в день допоможуть захистити дитину від всіх основних симптомів прорізування зубів протягом 24 годин. Це дозволить батькам спокійніше пережити цей етап, а дітям — продовжити розвиватися без сліз.


Відео: Ознаки прорізування зубів у дітей до року

Перші зуби - Школа доктора Комаровського

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!