Як лікувати пародонтит

Знати, що таке пародонтит і як його лікувати, корисно будь-якій людині, тому що з недугою можна зіткнутися незалежно від віку і положення. Ця хвороба являє собою середню стадію запалення ясен, наступну за гінгівітом і попередню пародонтоз. Характерними симптомами служать кровоточивість ясен, біль і свербіж.

Методи лікування пародонтиту

Щоб знати, чим лікувати пародонтит, пацієнту корисно буде звернутися до стоматолога для з'ясування симптомів і їх комплексного усунення. На особистій консультації пародонтолог проведе діагностику, допоможе позбутися від ознак хвороби за допомогою чищення або медикаментів. У запущених випадках потрібно провести шинування або хірургічну операцію, а для швидкого загоєння користуватися домашніми засобами.

Консультація пародонтолога

Першим способом, як вилікувати пародонтит, є звернення до пародонтолога, де він подивиться симптоми перебігу хвороби, призначить подальші методи від її позбавлення. Основне, на що дивиться лікар при діагностиці – ступінь вираженості кровотечі, утворення зубоясенних кишень. При їх наявності підтверджується діагноз і призначається таке лікування ліками.

Якщо пародонтит виражений, є прикус порушений, відсутні зуби чи потрібно їх видаляти, то крім пародонтолога пацієнта оглядають ортопед з терапевтом. Це робиться для прогнозу стану зубів, складання плану лікування, проведення рентгенівського знімка, узгодження варіантів протезування. При простих випадках пацієнта оглядає тільки пародонтолог.

Чистка ясен

Наступним варіантом, як лікувати чищенням пародонтит у дорослих, стане застосування професійної процедури щодо усунення зубного каменю з-під ясен над ними. Це потрібно тому, що в більшості випадків причиною пародонтиту є недостатня гігієна у роті. З-за поганого очищення емалі на ній утворюються м'який зубний наліт, тверді відкладення каменю. Позбавлення від них ультразвуком або лазером усуне хворобу на ранніх стадіях.

Апарат Вектор для лікування пародонтиту

Якщо вас цікавить, чи можна вилікувати пародонтит без застосування складної терапії, стоматологи дадуть ствердну відповідь. Це можливо, коли неускладнений недуга лікується чищенням на сучасному ультразвуковому апараті Вектор. Він оснащений спеціальною головкою, яка знімає камінь, видаляє мікроорганізми, полірує корінь зуба, оновлює поверхню ясен. Виражений результат виявляється вже після одного сеансу.

Перевагами застосування апарату служать:

  • можливість проникнення в пародонтальні кишені без хірургічної операції на глибину до 1 см;
  • відсутність пошкоджень емалі, дентину, глибоких тканин;
  • відсутність болю;
  • невисока вартість лікування;
  • насичення тканин кальцієм.

Вибір медикаментозної терапії при різних захворюваннях пародонту

В продовження того, як лікувати пародонтит після видалення зубних відкладень і освіження в пам'яті правильної гігієни порожнини рота, проводиться медикаментозна терапія. Вона потрібна, щоб зняти запальні процеси, усунути набряк з болем, крово-, генетично. Крім цього протизапальна терапія пригнічує мікрофлору в кісткових кишенях, щоб хвороба не прогресувала.

Лікування пародонтиту антибіотиками

В складному питанні, як лікувати пародонтит, окремо можна виділити загальну терапію із застосуванням антибіотиків. Вони призначаються лікарем з урахуванням тяжкості запалення, індивідуальних особливостей пацієнта. Якщо у людини є супутні захворювання, то призначається 10-денний курс ін'єкцій антибіотиків, без них – курс таблеток. Кращими препаратами є:

  • Метронідазол;
  • Лінкоміцин;
  • Кліндаміцин;
  • Нолицин;
  • Сифлокс;
  • Таривід.

Місцева терапія

Як лікувати пародонтит, знають всі фахівці з цього напрямку. Крім загальної терапії з застосуванням антибіотиків, є можливість місцевої дії. Для цього застосовують:

  • полоскання ротової порожнини антисептиками (Хлоргексидин, Мірамістин);
  • промивання пародонтальних кишень перекисом водню;
  • аплікації гелями, що знімають запалення з набряком.

Курс місцевої терапії становить 10 днів, протягом яких пацієнт або приїжджає в стоматологію для промивання кишень і накладання аплікацій, або самостійно проводить полоскання в домашніх умовах. Тільки в стоматології проводиться фізіолікування, під час якого на пародонтит впливають лазером або електрофорезом. Це знімає запалення, допомагає швидко лікувати тканини загоєнням. До місцевої терапії відноситься використання спеціалізованих зубних паст, що зміцнюють ясна.

Шинування зубів при захворюваннях пародонту

Варіантом того, як лікувати захворювання пародонтит, служить проведення процедури шинування. Воно показане, коли зуби мають рухомість 2 або 3 ступеня, а метою процесу є зміцнення молярів, зняття запалення та прогресування атрофія кістки. Все це зміцнює зуби і продовжує термін їх життя. При шинуванні використовують спеціальні скловолоконні матеріали або протези, закривають нижню частину коренів зубів.

Під час процедури в зубах висвердлюється борозна, яка закривається скловолоконим матеріалом і пломбується звичними светоотверждаемыми композитами. Є варіант заміни стрічки на коронки, тоді для них потрібно провести депульпирование, точіння коренів і установку самих протезів. Не виключено і застосування бюгельних протезів, які паралельно зміцнюють зуби і замінюють відсутні. Ціни на протези уточнюються в клініці.

Хірургічне лікування пародонтиту

У важких випадках потрібно лікування ясен при пародонтиті за допомогою хірургічного втручання. Це радикальний метод, що дозволяє повністю зупинити розвиток хвороби. Під час хірургічної операції з-під ясен видаляється запалена грануляційна тканина, яка утворилася на місці рассосавшейся кістки. Видалення тканини відбувається також з кишень, куди на її місце підсаджується штучна кісткова стружка.

Чим лікувати запалення ясен в домашніх умовах

Щоб провести лікування пародонтиту в домашніх умовах народними способами, потрібно спочатку відвідати лікаря, щоб той зняв відкладення і провів відповідну терапію. Самостійно вилікувати пародонтит не вийде, тому що це занадто серйозне захворювання, що веде до неприємних хронічним наслідків у вигляді утворення гною і розхитування зубів. Максимально можливе лікування запалення будинку – полоскання рота настоями ромашки або календули для дезодоруючий ефект.

Не можна застосовувати для лікування масляні розчини, адже це утруднить відтік запаленого вмісту кишень, приводячи до збільшення набряку і виникнення болю. Незначно знімають набряк полоскання морською сіллю, содою, аплікації з чайних пакетиків. Для знезараження порожнини рота можна застосовувати полоскання антисептиками, вживання журавлинного соку, втирання в ясна меду і лимонної пасти.

Масаж ясен при пародонтиті

Щоб знати, як лікувати самостійно пародонтит, зверніться до методу масажу ясен. Він сприятиме поліпшенню кровообігу в яснах, периодонтах, альвеолярних відростках. Масаж проводять великим і вказівним пальцями, захоплюючи десну з обох сторін. При виконанні техніки потрібно легко натискати на ясна робити рухи знизу вгору і назад. При масажі стежте, щоб всі ділянки були промассированы однаковою мірою.

Краще проводити техніку щодня перед сном після чищення зубів щіткою і пастою, застосування нитки. Для збільшення ефекту можна додати масаж мед з сіллю, що швидше зніме запалення, набряк, біль. Крім пародонтиту масаж усуває інші захворювання ясен, корисний навіть для здорових людей з метою поліпшення харчування тканин слизової рота і молярів.

Відео: лікування пародонтиту лазером

Лікування пародонтиту лазером Picasso

Відгуки

Марія, 40 роківВиявивши, що у мене кровотеча з ясен, я продовжувала усувати його полоскання содою. Відчувши гострий біль в яснах, яку не змогла терпіти, я звернулася до лікаря. З'ясувалося, що у мене пародонтит, який вимагав негайного лікування. Лікувати його довелося протизапальною терапією антибіотиками.
Микола, 39 роківЯ довго відкладав похід до лікаря з кровоточивістю ясен, бо думав, що все піде. Неуважність до зубів дала про себе знати – у мене розвинувся пародонтит, який зажадав шинування. Лікувати хворобу довелося довго, але це стало для мене уроком – я уважно стежу за станом порожнини рота, щоб не допустити запалень.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!