Сюрстрьомінг - шведський делікатес

Якщо ви хоч раз бували в Швеції, то чули про місцевий делікатес surstromming (сюрстрьомінг). А якщо пробували, то байдужими точно не залишилися: хтось став любителем, а хто-то надалі буде обходити стороною цю страву. Така розбіжність не є перешкодою для охочих спробувати продукт і популярність специфічного ласощів росте. Придбати та скуштувати його можна в нашій країні. У магазинах Москви оселедець сюрстрьомінг пропонується за ціною від 2500 грн. за банку. Але краще вперше ознайомитися з цим делікатесом в ресторані.

Що таке сюрстрьомінг

Сюрстрьомінг – це консервована квашена оселедець «з душком». Спочатку так було: для закваски використовували оселедець, але пізніше стали використовувати салаку. З-за свого невеликого розміру і меншої кількості кісток вона більше підходить для консервації в металевих банках, також смакові якості практично не відрізняються від звичайної оселедця. У продукту специфічний запах, який нагадує в кілька разів преумноженный аромат тухлих яєць. Це є вирішальним критерієм для тих, хто так і не може скуштувати делікатес.

Історія появи сюрстремминга

Історія походження страви йде корінням в XVI століття. Тоді була війна між Німеччиною і Швецією за лідерство в морських водах, солдатам практично нічого було їсти. Основним раціоном харчування була риба, її привозили на фронт засолену. Із-за дефіциту продуктів постачальники стали економити на солі, консервуючи оселедець, і вона прокисала. Солдатам доводилося їй харчуватися і, як не дивно, прокисшая оселедець подобалася.

У процесі ферментації з'являлися речовини, що роблять сприятливий вплив на організм. Кислуватий присмак припав до душі багатьом. Після закінчення війни шведська оселедець стала популярною серед бідних верств населення, потім вже продукт розсмакували більш заможні громадяни і сюрстрьомінг став місцевим делікатесом. Ресторани Швеції пропонують різні варіанти страви, до складу яких входить ця квашена риба.

Виробництво шведської оселедця

З часом квашена оселедець стала користуватися великим попитом, виникла необхідність в організації виробництва, яке повинно було забезпечувати Швеції пікантним рибним шиком. На острові Ульвен наприкінці XIX століття вперше було відкрито цех по виготовленню сюрстреминга, де стали використовувати норвезьку салаку замість оселедця.

Процес приготування складається з декількох етапів, що вимагають чималої кількості часу:

  1. Рибу ловлять строго в квітні.
  2. Очищають, видаляють голову і нутрощі, ікру залишають.
  3. Укладають в ємність зі спеціальним розсолом, при виготовленні якого використовується сіль, цукор і кілька секретних прянощів.
  4. Квасять близько 2-х місяців.
  5. На початку липня її сортують і закочують в металеві банки – бродіння триває і кришки здуваються,купуючи округлі форми. У такому вигляді сюрстрьомінг продається.

Смак і амбре сюрстремминга

На смак продукт нагадує солону оселедець, тільки солоніша і з додаванням прянощів. Кислинка надає пікантності смаку. Поєднання сірководню, продукту ферментації і рибного амбре створюють різкий запах. Деякі просто не можуть винести його, не наважуючись спробувати вміст консерви. Унаслідок такого «аромату» консерви заборонено перевозити в шведських аеропортах і проносити в номери готелів.

Як їдять і чим запивають квашену рибу

Поширений варіант вживання – бутерброд із чорного хліба з рибкою. Шматочок хліба намазується вершковим маслом, покласти кілька шматочків риби, зверху накривається кружечком вареної картоплі, можна ще додати дрібно нарізаний червоний лук, брусницю. Запивають ласощі пивом чи шнапсом; справжні гурмани – молоком. Багато шведи використовують такі консерви для приготування салатів з додаванням зелені, ягід, овочів.

Як приготувати сюрстрьомінг в домашніх умовах

Якщо у вас немає можливості купити сюрстрьомінг, але дуже хочеться спробувати,то можна приготувати в домашніх умовах. Рецептура проста, але кваситься оселедець два тижні. Знадобляться наступні інгредієнти:

  • 1 кг свіжої оселедця або салаки (голова і нутрощі прибираються, шкірка промивається водою);
  • 250 г солі;
  • 50 гр цукру;
  • 2 л води.
  1. Робите тузлук (концентрований розсіл). У ємність з водою додаєте сіль і цукор, перемішуєте.
  2. Укладаєте рибу в тару (дерев'яну або скляний) і заливаєте підготовленим розсолом.
  3. Прибираєте в прохолодне місце на два тижні.
  4. По закінченні часу беремо рибу за хвіст і дивимося відділяється м'ясо від кістки, якщо так, то продукт готовий до консервації.

Відео

ТАК РОБЛЯТЬ ГНИЛУ ОСЕЛЕДЕЦЬ! СЮРСТРЬОМІНГ (Шведський делікатес)

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!