Як лікувати флюс будинку

Флюс (ньому. «потік», «течія») – запалення окістя, частини щелепи. Офіційне медичне назва захворювання – періостит. Виникає воно як через запальних хвороб зубів, так і внаслідок травми або ж інфекцій внутрішніх органів. Початок хвороби завжди однаково – швидко збільшуються набрякання, хворобливість ясен. Через пару днів набрякає подглазничная область (якщо запалення зверху, наприклад, флюс на небі), або щелепу (якщо запалення знизу) і дозріває абсцес, який є причиною набряку.

Як лікувати флюс в домашніх умовах

Як позбутися від флюсу? Зробити це можна консервативно або хірургічно. Якщо набряк сильний, піднялася температура вище 38 градусів, значить, необхідно звертатися за допомогою до лікаря. Стоматолог проведе резекцію гнійної порожнини, видалення хворого зуба. Потім лікар заповнить рану антисептиком і випише необхідні препарати. Якщо набряку немає, а спостерігається лише невелика припухлість і болючість, то можна спробувати вилікувати флюс будинку.

Антибіотиками

Чим лікувати запалення ясен в домашніх умовах? Перша черга коштів – антибіотики, вони дуже ефективні на початковій стадії запального процесу. Ліки швидко пригнічують розвиток хвороби, попереджають утворення гнійного вмісту. При більш запущених випадках антибіотики застосовують тільки після розтину абсцесу, для запобігання ускладнень у вигляді сепсису. Тільки йти до лікаря доведеться все одно – призначити ліки і визначити дозування зможе тільки він.

Народними засобами

Народна медицина знає безліч ефективних і не самих вдалих методів для лікування флюсу в домашніх умовах. З усіх найкращий ефект має полоскання рота всілякими відварами і розчинами. Наприклад, широко відомий такий спосіб, як лікування в домашніх умовах содою:

  • візьміть склянку води, бажано кімнатної температури;
  • додайте туди одну чайну ложку звичайної питної соди;
  • розмішайте;
  • полощіть 5 разів на день, обов'язково після прийому їжі.

Чим лікувати флюс, якщо сода не допомагає або з якихось причин не можна її використовувати? Тоді допоможуть лікарські трави. Відвари з них надають значну допомогу у такому болючому питанні, як лікування флюсу в домашніх умовах. Відмінно допомагає такий рецепт:

  • візьміть ромашки 15 г, шавлії лікарської – 20 г, кореневища аїру – 10 г, води 1 літр;
  • змішайте трави в глибокій посуді;
  • воду закип'ятіть, залийте окропом суміш трав;
  • накрийте кришкою;
  • настоюйте дві години;
  • процідіть і ретельно полощіть не менше трьох разів на день.

Особливості лікування флюсу

Лікування флюсу антибіотиками і ополіскувачами очевидно. Окремим пунктом варто сказати, чого при флюсі робити не можна:

  • Гріти хвору щоку (прив'язувати грілку, обмотувати шарфом, навіть просто гріти долонею). Це може викликати посилення запалення і поширення гною на більш обширні області.
  • Приймати аспірин – він розріджує кров, сприяє поширенню гною.
  • Самостійно розкривати нарив – це повинен робити тільки лікар.

На десні

Що робити, якщо флюс на десні (він же – зубний флюс) не дає спокою? Бажано як можна швидше звернутися до лікаря. Якщо запалення себе ще майже ніяк не проявляє, то тільки лікар призначить ліки. Коли процес вже сильно запущений, то лікування буде хірургічним. Призначають операцію, щоб уникнути розповсюдження інфекції, сепсису і остеомієліту. Вагітним жінкам особливо важливо вилікувати якомога швидше хворий зуб, оскільки сильне вогнище запалення може нашкодити плоду. Лікування флюсу дітям в домашніх умовах неприпустимо – запалені молочні зуби тільки видаляють.

На щоці

Флюс – це запалення кісткової тканини, осередок якого знаходиться завжди у кореня зуба, але у випадку, коли вражений останній зуб, процес може поширитися на щоку, і якщо на десні він проявляється чітким наривом, то щока просто набрякає, збільшується в розмірах. Лікування буде полягати в чищенні ураженого зуба, як при зубному флюсі. Лікар додасть ще й засобу для місцевого лікування, наприклад, хлоргексидин або мірамістин, які будуть зменшувати запалення.

Дізнайтеся,як вбити нерв в зубі.

Відео про те, як швидко вилікувати флюс будинку

На представленому нижче відео ви побачите різні способи домашнього лікування запалення зубів і ясен. Відвари, мазі, примочки – рецептів безліч, тільки при використанні народних методів не варто забувати про можливих алергічних реакціях. Після перегляду даного ролика ви будете абсолютно впевнені у своїх діях при виникненні гострого зубного болю.

Флюс на десні лікування в домашніх умовах

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!