Пластини для вирівнювання зубів

Що виділяє нас з натовпу? Це чарівна і неповторна посмішка, але нерівні від природи або із-за травми прикус може зіпсувати його зовнішній вигляд. Тут вступають в бій різні стоматологічні пристосування. Це можуть бути брекети, але іноді допомагають і звичайні пластини для вирівнювання зубів. Скоби в силах правильно оформити зубний ряд, щоб надалі не вдаватися до хірургічних методів.

Як вирівняти зуби без брекетів

Як виправити криві зуби? Один із способів – це пластини для виправлення прикусу. Різні моделі, як видно на фото, мають 2 загальні деталі: дуга з металу, обвідна зубний ряд і м'які пластикова піднебінна частина. Металева Пластинка, тому що дугова частина виготовляється з нікелю чи титану. Вони «пам'ятають» форму, яку їм додали, тобто чинять опір зубного тиску. Ось які існують види пластинок для зубів:

  1. Знімні. Включають в себе систему гвинтів і пружин, від кількості яких залежить вартість виробу. Виготовляються під конкретну людину для невеликої корекції прикусу верхньої або нижньої щелепи. Термін носіння становить від 1,5 до 2 років.
  2. Незнімні. Вони кріпляться з зовнішньої сторони зубного ряду за допомогою комплексу замків, в які вставлена металева дуга. Іноді її підтягують.

Як ставлять пластинки на зуби? Процес включає кілька етапів:

  1. Рентгенологічне дослідження.
  2. Виготовлення зліпків та гіпсових моделей з них для конкретного пацієнта.
  3. Установка пластини для подальшого вирівнювання зубів, яка безболісна. Після установки можливі короткочасні підвищення слиновиділення і порушення артикуляції.

У дорослих

Виправлення сформувався прикусу – процес більш складний, адже лицьові кістки мають вже свою остаточну структуру і практично не змінюються. Якщо вас цікавить вирівнювання зубів без брекетів, то стоматолог зможе запропонувати декілька способів. Тільки звичайні пластинки не рекомендують для дорослих. Установка можлива, але при цьому піде більше коштів і часу на лікування. З-за цього застосовують інші способи, як вирівняти зуби в домашніх умовах:

  • вініри або люминары;
  • елайнери або естетичні капи.

Ортодонтичними пластинками у дітей

Юний вік має перевагу перед більш зрілим: виправити ще несформований прикус набагато простіше. Для цього стоматологи застосовують дитячі пластинки, які на ранній стадії виправляють проблеми з прикусом. Ці стоматологічні конструкції встановлюються віком до 12-15 років та відрізняються більш м'яким впливом. Ось які функції виконують пластини на зуби дітям:

  • перебудовують роботу м'язового каркаса;
  • направляють щелепу на нормальний ріст;
  • збільшує місце між зубами, даючи рости ще непрорезавшимся;
  • оберігає від зміщення окремих зубів від осі росту.

Скільки носити пластинку для зубів

Час носіння конструкції залежить від конкретного дефекту, вивчивши який лікар призначає період, необхідний для ефективної корекції прикусу. Термін використання залежить ще від кількох факторів:

  1. Після брекет-системи пластини для вирівнювання ними зубів носять період, який у 2 рази перевищує лікування брекетами.
  2. Для позбавлення від викривлення носіння коригуючих конструкцій має бути не менше півроку для дітей і для дорослих.
  3. Щоб вирівнювання передніх зубів було ефективним, конструкції мають цілий день, а для простої профілактики – тільки вночі.

Скільки коштує вирівняти зуби

Що стосується питання, скільки коштує поставити платівку на зуби, то діапазон цін варіюється в залежності від виду самої конструкції і може складати:

  1. Скільки коштує платівка на зуби без гвинтів? Її ціна змінюється від 8 до 10 тис. р.
  2. Дорожче обходиться пластина з гвинтовими пристроями – від 11 до 13 тис. р.
  3. Комплект з 2 пластинами, тобто цілий апарат – від 15 тис. р.

Відео: що краще брекети або пластинки

Лікування яким пристосуванням буде краще, пластинами або брекет-системою? Ситуація неоднозначна, адже у обох конструкцій є свої особливості, так і рішення залежить від дефекту щелепи та віку пацієнта. Якщо ви хочете визначитися з тим, що краще підійде вам, то подивитеся корисне відео. Знання характеристик цих пристосувань допоможе у визначенні більш раціонального лікування.

Знімна пластинка або брэкеты?

Відгуки

Тетяна, 38 років У мене син, йому 8 років. Довелося поставити пластину. Вже після року носіння результат на обличчя, при цьому щодня носили тільки близько півроку. Потім нам дозволили надягати тільки вночі. Моя порада – не затягуйте, щоб не довелося ставити брекети.
Наталя, 34 роки Моєї 10-річній доньці пластини прикус виправили дуже швидко – вистачило всього півроку носіння. Крім того, аденоїди трохи витягли верхню щелепу. Виправився і цей дефект. Добре, що встигли вчасно. Рекомендую батькам.
Світлана, 41 рік Синові 15 років за нерівних зубних рядів вже хотіли поставити брекети, але лікарі вирішили спробувати поки пластинки, адже вік ще не дозволяє. Носить він їх вже довго, близько 2 років, але позитивна динаміка є. Сказали, що ще трохи треба поносити для закріплення ефекту. Ефективність є навіть у такому віці.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!