Класифікація засобів індивідуального захисту на підприємствах та при надзвичайних ситуаціях

В процесі роботи на виробничих підприємствах людина постійно стикається з шкідливими факторами навколишнього середовища. Це можуть бути хімічні засоби, пил, бруд, високі температури. Для того щоб захистити органи людини від шкідливих впливів розроблені спеціальні захисні комплекти. Людям, працюючим на великій висоті, необхідні пристосування, що оберігають їх від падіння. Для праці в таких умовах використовуються засоби індивідуального захисту у вигляді страхувальних поясів.

Що таке засоби індивідуального захисту

Запобіжні елементи, що захищають людини від отруйних речовин, зараження радіоактивними сполуками, травми, падіння, представлені одягом, взуттям, масками та іншими пристосуваннями. Вони спеціально розробляються для захисту населення від негативних зовнішніх впливів. Дані елементи повинні мати високу міцність, стійкість до термічних, радіаційних впливів. До засобів індивідуального захисту відносяться:

  • ізолюючі протигази;
  • респіратори;
  • захисний одяг;
  • монтажні запобіжні пояси;
  • спеціальне взуття;
  • окуляри, маски;
  • аптечка індивідуальна.

Застосування

На виробництвах застосовуються комплексні заходи для захисту працівників від шкідливих факторів. У них входить носіння спеціальних протихімічних костюмів, фільтруючих протигазів, термостійких очок. З метою захисту людей від морозу, трудящих на вулиці в холодну пору року, застосовують зимові комбінезони, утеплену робочу взуття. Для виконання монтажних робіт на висоті використовуються стропи, страхувальні, пояси. Загальновійськові захисні комплекти служать для захисту людини від отруйних речовин, радіоактивного пилу, бактеріальних засобів.

Класифікація

Засоби захисту людини можна розділити за принципом запобігання, способом виготовлення. В залежності від того, які органи оберігають дані елементи, їх ділять за призначенням. Всі запобіжні компоненти можуть призначатися для захисту:

  • очей;
  • органів дихання;
  • голови;
  • шкірних покривів;
  • від ударів, падіння з висоти.

За принципом захисної дії засоби бувають ізолюючі і фільтруючі. Перші виключають потрапляння в організм людини шкідливих виробничих речовин, захищають від світлових випромінювань, вогню, електричного струму. Дія друге засновано на принципі фільтрації. Заражений повітря, проходячи через очисні елементи, звільняється від шкідливих сполук і стає придатним для дихання. По виду виготовлення дані засоби бувають: випускаються промисловими підприємствами, що створюються на місці з підручних матеріалів.

Порядок використання

Ефективність застосування захисних засобів на підприємстві залежить від правильності їх вибору. Підбір необхідних елементів повинен здійснюватися з урахуванням виду діяльності, впливу небезпечних факторів навколишнього середовища на робочих. Співробітник повинен розуміти, що відноситься до засобів індивідуального захисту і правильно використовувати дані елементи.

Захисний одяг

Елементи для захисту шкірних покривів людини від шкідливих впливів являють собою костюми, комбінезони. При необхідності ці кошти колективної захисту оснащуються рукавичками, масками, спеціальної взуттям. Спецодяг може бути ізолюючого характеру і фільтруюча. Комплекти першого типу виготовляються з повітронепроникних матеріалів. Вони забезпечують надійний захист в умовах радіаційного, бактеріологічного зараження. До них відноситься загальновійськовий захисний комплект, який складається з прогумованого плаща, чобіт, рукавичок.

Фільтруюча одяг виготовляється із спеціальних матеріалів, просочених хімічними речовинами. Тканина не пропускає шкідливі пари, залишаючись повітропроникною. Індивідуальні противохимические комплекти спецодягу для роботи в осередках катастроф, аварій, шкідливих виробництвах. Халати, куртки зі звичайних тканин являють собою прості засоби захисту шкіри людини від біологічних засобів. Вони призначені для роботи на виробництві та захищають від потрапляння бруду, води, пилу.

Для оберігання ніг від води, шкідливих розчинів, передбачена спеціальна робоча взуття. Це можуть бути гумові чоботи, мають додаткові захисні елементи (посилений носок). Руки захищають за допомогою бавовняних або гумових рукавичок. Всі працівники зобов'язані користуватися наданими їм засобами. На початку зміни майстер повинен перевірити наявність захисних комплектів і правильність їх експлуатації. Непридатні для роботи речі замінюються новими по мірі зносу.

Монтажний пояс

Для монтажних робіт розроблені спеціальні індивідуальні засоби захисту, що запобігають падіння з висоти. Це пристосування може виготовлятися у вигляді страхувального пояса або строп з карабінами. Вони бувають лямкові і стрічкові. Дані елементи використовуються рятувальними службами, монтажниками, промисловими альпіністами. Стропи можуть оснащуватися амортизаторами, які забезпечують м'яке торкання з поверхнею без ривків. Пояс одягається поверх робочого комбінезона і закріплюється за допомогою фіксаторів.

Засоби захисту органів дихання та шкіри

Найнадійнішим елементом, оберігає особу й дихальні шляхи людини від отруйних речовин, вважається протигаз. Він працює за принципом фільтрації, або ізоляції від зовнішнього впливу. Фільтруючі протигази оснащені системою очищення повітря. Це пристосування є основним елементом серед індивідуальних засобів захисту органів дихання. Протигази поділяються на цивільні і промислові. Вони мають різне призначення.

Сучасні цивільні протигази, до яких відносяться фільтруючі, застосовуються для оборони населення. Виявивши ознаки бактеріологічного зараження, слід надіти шолом-маску на голову. При правильному надяганні протигаза повинен щільно прилягати до обличчя, окуляри - знаходитися точно напроти очей. Дані кошти видаються населенню в спеціальних сумках. Існують дитячі модифікації, які захищають дитину від шкідливих виділень навколишнього середовища. Для цього використовуються фільтруючі системи.

Ізолюючі протигази призначені для роботи в зонах ураження радіоактивними речовинами (ядерних аварій, катастроф). Вони застосовуються в тих випадках, коли фільтруючі елементи не можуть забезпечити потрібний рівень захисту. У промислових протигазах відбувається блокування потрапляння зараженого повітря в організм людини. Елемент захисту оснащений дихальним мішком, регенеративним патроном і сумкою. Зберігання протигазів здійснюється відповідно до вказівок органів санітарного нагляду.

Респіратори застосовуються на шкідливих виробництвах для захисту дихальних шляхів працівників від шкідливих домішок. Даний засіб являє собою полумаску з фільтруючою тканиною. При користуванні респіратором необхідно стежити, щоб він щільно прилягав до голови для виключення попадання забрудненого повітря в легені. За допомогою підручних матеріалів робітники можуть самостійно зробити противопылевую марлеву пов'язку.

Органів зору

Для захисту очей на виробництві використовуються спеціальні очки. Скла можуть бути протиударними, металізованими, оснащеними світлофільтрами. Перший тип окулярів використовують при роботі з твердими матеріалами: металом, деревом, каменем. Вони забезпечують захист очей від стружок, іскор, виробничого пилу. Окуляри з фільтрами оберігають зір від ультрафіолетових, інфрачервоних хвиль. Особисті захисні засоби для очей можуть бути представлені у вигляді:

  • головних щитків;
  • масок;
  • шоломів.

ЗІЗ голови

На заводах, будівельних підприємствах в комплект спецодягу входять каски і спеціальні головні убори. Призначення засобів індивідуального захисту голови полягає в тому, щоб уберегти людину від механічних травм. Додатково вони захищають волосся і шию від забруднень, пилу. Каски використовуються при проведенні монтажних робіт, на промислових виробництвах. Додатково вони можуть оснащуватися подшлемниками, окулярами, елементами для захисту шиї.

Обов'язки роботодавця щодо забезпечення працівників ЗІЗ

Охорона праці працівників передбачає безкоштовне забезпечення працюючих спеціальним взуттям, одягом, додатковими засобами захисту. Всі необхідні елементи видаються згідно з нормами і строками, що діють на конкретному виробництві. Працюють не повинні допускатися до робочого місця без елементів індивідуального захисту. Адміністрація зобов'язана регулярно проводити інструктаж по техніці безпеки, щоб співробітники знали, що таке ЗІЗ. Необхідно влаштовувати тренування по правильному застосуванню засобів.

Захисні комплекти зберігаються в сухих приміщеннях з нормальним рівнем вологості. Після використання одяг, взуття, маски піддаються чищенню, ремонту, дезінфекції. Роботодавець повинен забезпечити своєчасну обробку спеціального одягу. Адміністрація зобов'язана вчасно придбати нові комплекти за оптимальною ціною і замінити ними прийшли в непридатність. При звільненні працівника отриманий ним комплект здається на склад. Чергові спецзасоби, які використовуються групою робітників, повинні знаходитися в окремому складі і видаватися майстром на час виконання робіт.

Норми видачі

На кожному підприємстві одержання захисних засобів, комплектів додаткових елементів проводиться під контролем адміністрації. Кількість елементів і строки використання визначаються згідно з нормами видачі. Приклади можна подивитися в даній таблиці:

Посаду

Найменування спецзасобів

Норма видачі на рік, штуки (комплекти)

арматурщик

Захисний костюм

1

Рукавички з полімерним покриттям

12 пар

Рукавички з точковою поверхнею

До зносу

Очки

До зносу

Водій навантажувача

Костюм для захисту від загальних забруднень

1

Чоботи гумові

1

Рукавички з полімерним покриттям

6 пар

Респіратор

До зносу

Гальваник

Костюм, що захищає від кислотних розчинів

1

Халат, захисні штани

1 комплект

Фартух з полімерним нагрудником

2

Чоботи гумові з захисними елементами

1

Рукавички з полімерним покриттям

6

Рукавички гумові

6

Окуляри захисні

До зносу

Відео

Засоби індивідуального захисту. Відеоурок по ОБЖ 10 клас

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!