Де знаходиться вуздечка у чоловіків і як її лікувати

Багато жінок упевнені в тому, що чоловіком бути легше: у них менше проблем зі статевими органами, оскільки вони розташовані зовні, їм не треба народжувати дітей і т. д. Урологи, що побачили багато за свою діяльність, викривають цю думку. Фімоз, коротка вуздечка у чоловіків або її механічне пошкодження – одна з поширених неприємностей, яка доставляє багато незручностей: від больових відчуттів, до депресивних станів і заниження самооцінки. Вивчивши інформацію про цьому органі, ви будете мати уявлення, для чого потрібна ця частина статевого члена, що робити при її порушенні.

Що таке коротка вуздечка крайньої плоті

Складка між головкою і тілом пеніса відіграє велику роль у нормальній роботі цього органу. Вуздечка у чоловіка представлена у вигляді еластичного ділянки шкіри, наповненого безліччю нервових закінчень, що має підвищену чутливість. Ця складка регулює закриття і відкриття головки пеніса. У медичній практиці описані випадки анатомічних патологій у чоловіків – коротка вуздечка статевого члена. Такий стан не є загрозливим, але тягне за собою можливі ускладнення, які можуть дуже зіпсувати життя чоловікові.

Характерні симптоми

У ранньому віці недорозвинена вуздечка члена ніяк себе не виявляє і не приносить незручностей. Чоловік виявляє цей дефект самостійно тільки при вступі в статеве життя. На фото можна побачити, як виглядає статевий орган при такій патології. Характерні симптоми короткої вуздечки у чоловіків:

  • під час статевого акту чоловік відчуває напругу біля основи головки члена;
  • занадто коротка вуздечка не дає повністю відкрити голівку пеніса, відчувається сильний натяг шкірної складки;
  • у запущених випадках відбувається помітне викривлення члена з-за постійної напруженості вуздечки;
  • причина слабкої ерекції – коротка вуздечка;
  • передчасна еякуляція з-за надто чутливою вуздечки;
  • часте запалення вуздечки крайньої плоті.

Можливі наслідки, пов'язані з патологією вуздечки

Коли складка між головкою і тілом пеніса дуже коротка, можуть відбуватися неприємні наслідки:

  1. Постійне відчуття натягу шкіри на члені не дозволяє зробити повноцінний статевий акт.
  2. Під час статевого акту вуздечка занадто розтягнута і в цей момент може порватися, що призведе до сильного болю.
  3. З-за великого вмісту кровоносних судин у пенісі, що виникли тріщини під час інтенсивного статевого акту можуть викликати рясні кровотечі;
  4. Велика ймовірність зараження різними інфекціями при незахищеному статевому акті, особливо легко в цьому випадку передається вірус папіломи людини (венеричні бородавки).
  5. Надриви, які можуть самостійно вирішити шляхом самовільного подовження вуздечки. У частих випадках на місці рани з'являються рубці, які призводять до ще більшого вкорочення.

Методи діагностики

Патологія крайньої плоті статевого члена може бути виявлена чоловіком без допомоги лікаря. Але це не повинно зупиняти похід молодого чоловіка в лікарню для більш детальної діагностики та постановки правильного діагнозу. За результатами обстеження, в залежності від складності патології, уролог виписує комплекс лікувальних і профілактичних процедур, які пацієнт зобов'язаний виконати, щоб згодом забути, що в нього було таке захворювання. На прийомі лікар повинен вислухати скарги пацієнта, оглянути його, призначити основне обстеження:

  • забір крові;
  • біохімічний аналіз сечі;
  • мазок з головки статевого члена на флору.

Перша допомога при розриві вуздечки

Під час статевого акту, при ерекції відбувається натяг укороченою складки і може відбутися її надрив. Цей момент дуже неприємний: у вуздечці проходять кровоносні судини і нерви, що призводить до рясного кровотечі і болю. При пошкодженні цілісності вуздечки у чоловіка до поїздки в лікарню необхідно здійснити такі дії:

  1. Місце розриву рясно обробити перекисом водню.
  2. Щоб зупинити кровотечу, необхідно накласти тугу бинтову пов'язку на область основи головки пеніса, але не занадто, щоб не нашкодити внутрішнім судинах.
  3. Забезпечити статевий спокій. Пояснюється це тим, що при наявності навіть мікротріщин на статевому органі існує великий ризик зараження різними венеричними мікробами починаючи від герпесу, хламідіозу, гонореї і закінчуючи ВІЛ-інфекцією.

Методи лікування

Коротка вуздечка у чоловіків – вроджена патологія, яка лікується тільки за допомогою хірургічного втручання. Помітивши у себе такий дефект, не варто терпіти пов'язані з ним незручності, боятися чи соромитися звернутися за допомогою до уролога, який займається лікуванням сечостатевої системи. Завдяки сучасній медицині патологія розвитку практично безболісно піддається корекції. Лікар допоможе вам позбавитися від цієї недуги на все життя.

Обрізання

При часто повторюваному пошкодженні вуздечки на статевому члені місце розриву заживає у вигляді рубця, шкіра в цьому стоншується з-за відсутності епітелію. У цій ситуації лікарі радять зробити обрізання крайньої плоті, щоб не мучитися з постійними розривами шкіри, тягнуть за собою масу незручностей. Обрізання – поширена операція, при якій відбувається видалення крайньої плоті. Принципи операції:

  • відбувається в амбулаторних умовах;
  • не вимагає госпіталізації;
  • в день операції пацієнт виписується і відправляється додому;
  • проходить як місцевого, так і загального наркозу;
  • повернення до нормального статевого життя через один або півтора місяця.

Існує кілька видів цієї процедури, які відрізняються за обсягом і висоті шва:

  1. Якщо чоловік не хоче, щоб були помітні сліди операції, то в такому випадку проводиться часткове підрізання. При цьому видаляється лише уражену ділянку шкіри на статевому члені, але більша її частина залишається не пошкоджене. Однак існує ризик рецидиву захворювання, може статися фімоз.
  2. Помірне обрізання, при якому залишилася шкіра утворює складку, яка розтягується під час ерекції.
  3. Туге обрізання передбачає повне видалення вуздечки, після чого відсутні складки на статевому члені.

Френулопластика

Ця пластика є нескладною операцією, яка проводиться близько десяти хвилин під місцевою анестезією. У ході процедури відбувається корекція довжини шкірястою складки шляхом поперечного розрізу і проколу вуздечки. По завершенні маніпуляцій накладаються поздовжні шви, що розсмоктуються самостійно. Якщо нитки не відійшли остаточно, то необхідно прийти в лікарню, де хірург зніме їх залишки. По завершенні шести тижнів після операції пацієнтові дозволяється вступати у статеві контакти.

Z-подібна френулопластика

Цей вид лікування являє собою невелику урологічну операцію, при якій в спеціальному напрямку проводиться хірургічне розсічення шкіри крайньої плоті, з цього місця буде гоїтися вуздечка. Завдяки такому фігурного розрізу відбувається збільшення протяжності складки, що має такі переваги:

  • розтяжність шкіри на стовбурі статевого члена збільшується;
  • надалі статевий акт відбувається без розривів.

Реабілітаційний період після операції

Статевий член володіє ніжною, тонкою шкірою, здатної до швидкого відновлення і регенерації. Пошкодження на цьому органі заживають дуже швидко, не залишаючи слідів. У післяопераційний період чоловік буде відчувати дискомфорт в паховій області, який триває не більше двох днів. Щоб полегшити біль і нормально заснути вночі, рекомендується перед сном прийняти знеболюючий препарат. Які правила необхідно дотримуватися після операції на вуздечці чоловіки:

  1. Гігієна статевого члена. Кілька разів в день потрібно промивати господарським милом і теплою водою голівку, крайню плоть від виділеної сукровиці і корочок.
  2. У своїх рекомендаціях урологи наполягають на уникнення статевої активності протягом шести тижнів для запобігання повторних надривів на оперованої зоні, але мало хто з пацієнтів виконує цю вимогу.
  3. Як при будь-якому хірургічному втручанні ввечері може піднятися невисока температура, яку збивати необов'язково, якщо вона не приносить незручностей.
  4. На оперованої зони можуть з'являтися кірочки, які викликають прилипання крайньої плоті до голівці. Щоб такого не виникало потрібно кілька разів на день зволожувати складку спеціальним доглядають гелем. Такі засоби призначаються лікарем і купуються пацієнтом в аптеці.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!