Эскапел - інструкція із застосування, показання протизаплідних таблеток, склад, побічні ефекти і аналоги

Препарати екстреної контрацепції вже не новина в сучасному світі. Для захисту від небажаної вагітності фармакологічний ринок надає жінкам безліч засобів, але найбільш затребуваними є протизаплідні таблетки Эскапел. Терапевтичний ефект препарату заснований на дії головного компонента – левоноргестрелу. Активна речовина здатне впливати на перебіг овуляції, знижуючи ризик запліднення навіть під час преовуляторной фази. Левоноргестрел впливає на ендометрій, попереджаючи імплантацію заплідненої яйцеклітини.

Інструкція по застосуванню Эскапела

Препарат іноді призводить до незначного збою менструації, але у більшості дівчат виділення крові відбувається у звичні терміни. Важливо пам'ятати про те, що ці таблетки не захищають від хвороб, що передаються статевим шляхом. Після вживання препарату слід обов'язково використовувати бар'єрні контрацептиви, такі як свічки, презервативи, внутрішньоматкова спіраль, ковпачки і т. д.

Головною перевагою препарату вважається відсутність необхідності проведення додаткових аналізів, приймати фармакологічний продукт дозволяється відразу ж. Тим не менш, лікарі рекомендують уважно ознайомитися з переліком протипоказань до того, як вживати пігулки. Використання не призводить до появи кумулятивного ефекту, при дотриманні рекомендованих доз фактори згортання крові залишаються незмінними.

Склад і форма випуску

Медикамент відноситься до групи гестагенних засобів посткоїтальної контрацепції, що перешкоджають заплідненню яйцеклітини. Основним компонентом складу виступає левоноргестрел, за засвоєння і вплив якого відповідають додаткові речовини, представлені в таблиці. Кожна упаковка препарату містить блістер з однією таблеткою круглої форми. На одній із сторін пігулок знаходиться фаска та гравірування.

Активний компонент

Додаткові інгредієнти

Концентрація, мг

Левоноргестрел

1,5

Крохмаль картопляний

1

Кремнію діоксид колоїдний

1

Магнію стеарат

2

Тальк

5

Крохмаль кукурудзяний

47

Лактоза моногідрат

142,5

Як діє Эскапел

Головне активно діюча речовина препарату має безпосередній вплив на слизову оболонку матки. Контрацептив перешкоджає впровадження заплідненої яйцеклітини до того моменту, поки імплантації ембріона не буде здійснена. Як тільки в ендометрії почнеться процес прикріплення, засіб стане марним. Эскапел здатний запобігти вагітності після незахищеного сексуального контакту в 84% випадків, не викликаючи клінічно значимих порушень.

Таблетки не впливають на перебіг плазмового і клітинного гемостазу, терапія з використанням препарату не призводить до патологічних розладів ліпідного або вуглеводного обміну. Левоноргестрел швидко всмоктується з шлунково-кишкового тракту, біодоступність речовини близька до 100%. Препарат досягає максимальної концентрації в плазмі крові приблизно через півтори години після прийому одноразової дози (0,75 мг). Близько половини надійшов левоноргестрелу вступає в контакт з білком альбумін, інша половина – з андроген-зв'язуючим глобуліном.

Активний компонент препарату піддається біотрансформації в печінці. Продукти метаболізму, що утворилися при цьому, вважаються фармакологічно неактивними. Тривалість напіввиведення кошти варіюється від 19 до 30 годин, метаболіти левоноргестрелу виводяться з організму через сечу або разом з вмістом кишечника. Речовина здатна передаватися з материнським молоком, тому при використанні таблеток під час лактації рекомендується припинити вигодовування на 36 годин.

Показання до застосування

Протизаплідний засіб показано для використання в разі необхідності проведення екстреної контрацепції. Препарат рекомендується приймати після незахищеного статевого акту або якщо існуючий метод контрацепції є недостатньо надійним. Таблетку слід випити не пізніше, ніж через 72 години після сексуального контакту. Медикамент доцільно застосовувати у разі пропуску прийому протизаплідних пігулок, при порушенні цілісності презерватива або після зґвалтування.

Як приймати

Препарат слід використати не пізніше, ніж через 72 години після незахищеного статевого контакту. Таблетки призначені для перорального застосування. Пацієнтка повинна вжити пігулку як можна швидше для забезпечення максимального терапевтичного ефекту, оскільки відстрочений прийом сильно знижує дію контрацептиву. У разі виникнення блювоти через пару годин після процедури, протизаплідний засіб необхідно прийняти повторно.

Як часто можна пити Эскапел

Препарат дозволяється використовувати в будь-який час доби і на кожному етапі менструального циклу. Тим не менш, для запобігання розвитку негативних реакцій з боку організму, лікарі рекомендують вдаватися до препарату не частіше, ніж раз у півроку. Згідно інструкції по застосуванню, оптимальна частота прийому засоби – одна таблетка протягом одного менструального циклу.

Особливі вказівки

Лікарі рекомендують уникати повторного застосування Эскапела протягом одного циклу, оскільки це може привести до порушення менструальної функції. При регулярному використанні препарату спостерігається зниження ефективності речовини і підвищення частоти виникнення побічних реакцій з боку організму. Менструальна кровотеча повинно розпочатися не пізніше, ніж через тиждень після прийому пігулки, в іншому випадку необхідно обов'язково відвідати гінеколога для встановлення причини затримки.

Болі в нижній частині живота, зміна характеру виділень, непритомність – всі ці ознаки можуть свідчити про наявність позаматкової вагітності. Для підтвердження діагнозу слід звернутися за допомогою до лікаря. Приводом для консультації з фахівцем служить поява раптового маткової кровотечі. Дівчатам до 16 років не рекомендується використовувати цей контрацептив, виключенням служить лише призначення гінеколога.

При вагітності

Таблетки протипоказані вагітним жінкам, оскільки ніяк не впливають на вже сформований плід. Згідно з науковими дослідженнями, левоноргестрел не чинить негативного впливу на запліднену яйцеклітину у випадку, якщо вагітність наступила на тлі терапії з участю препаратів посткоїтальної контрацепції. Годуючим груддю жінкам не варто приймати таблетки, так як речовина передається дитині разом з материнським молоком. При терміновій необхідності використовувати засіб, годування слід припинити на деякий час.

Сумісність з алкоголем

Наслідки одночасного прийому алкогольних напоїв і даного препарату не були описані в інструкції по застосуванню. У медичній практиці таке поєднання рідко викликає ускладнення. Для переробки левоноргестрелу організм задіює печінку, нирки і кишечник, що посилює навантаження на ці органи при паралельному використанні речовини з алкоголем. З цієї причини лікарі рекомендують уникати подібних поєднань.

Лікарська взаємодія

Таблетки здатні вступати у взаємодію з іншими речовинами. Наприклад, поєднання медикаменту з індуктором печінкових ферментів призводить до посилення метаболізму левоноргестрелу. Засіб підвищує рівень плазмової концентрації глюкокортикостероїдів і знижує ефективність антикоагулянтів. Деякі комбінації препаратів можуть викликати зниження контрацептивного дії таблеток, до них відносяться барбітурати, препарати на основі звіробою і препарати тетрациклінової групи:

  • Рифабутин;
  • Карбамазепін;
  • Гризеофульвін;
  • Примідон;
  • Ритонавір;
  • Фенітоїн;
  • Третиноїн;
  • Ампренавір;
  • Невірапін;
  • Такролімус;
  • Рифампіцин;
  • Топірамат;
  • Окскарбазепін;
  • Лансопразол.

Побічні дії і наслідки застосування

Протизаплідний засіб визнано гінекологами одним з найбільш ефективних та безпечних медикаментів. Препарат повністю виводиться з організму пацієнтки протягом доби після прийому, тому немає категоричної заборони на застосування речовини навіть при лактації. Згідно з науковими дослідженнями, одна таблетка левоноргестрелу (1,5 мг) добре переноситься пацієнтками, але побічні дії Эскапела розвиваються у кожної шостої жінки. Більшість негативних проявів схожі з симптомами вагітності і не завдають сильного дискомфорту, до них відносять:

  • діарея;
  • алергія;
  • збій менструального циклу;
  • припухлість повік або щік;
  • поява кровотечі після прийому таблетки;
  • неприємні відчуття в молочних залозах;
  • дискомфорт у нижній частині живота;
  • появи висипки на тілі;
  • розлади координації;
  • короста;
  • мігренеподібні головні болі;
  • блювота.

За спостереженням вчених, побічні реакції після прийому препарату набагато рідше виникають у тих жінок, які ведуть здоровий спосіб життя. Вживання підвищених доз левоноргестрелу призводить до посилення вищеописаних негативних проявів. Речовина не має спеціального антидоту, тому для усунення наслідків передозування лікарі проводять симптоматичну терапію. Пацієнткам із синдромом порушеного кишкового всмоктування необхідно з обережністю приймати таблетки.

Протипоказання

Контрацептив протипоказаний при наявності підвищеної чутливості до левоноргестрелу. Медикамент заборонено приймати пацієнтам з порушенням всмоктування глюкози чи галактози. Те ж саме стосується людей з непереносимістю лактози, а також жінок, які страждають від галактоземии і лактозною недостатності. Дівчатам, які не досягли 16-го віку, дозволяється використовувати препарат тільки за призначенням лікаря. Протизаплідний засіб не слід приймати пацієнтам з вираженою функціональною недостатністю печінки.

Умови продажу та зберігання

Таблетки після незахищеного акта Эскапел дозволено приймати протягом 5 років після виготовлення продукту. Протизаплідний засіб слід зберігати в темному прохолодному місці, температура приміщення повинна знаходитись в межах від 15 до 25 градусів Цельсія. Препарат рекомендується тримати подалі від дітей.

Аналоги

У разі необхідності заміни протизаплідного засобу не варто займатися підбором аналога самостійно. Фахівці рекомендують проконсультуватися з лікарем, який зможе підібрати відповідний препарат. Замінники повинні обов'язково мати однаковий АТС-код або міжнародна непатентована назва. Такі кошти є аналогами Эскапела:

  • Постинор (гормональні контрацептиви для місцевого застосування);
  • Эскинор-Ф (посткоїтальний препарат);
  • Импланон (імплантат для підшкірного введення);
  • Міфепристон (синтетичний стероїдний антигестагенное засіб);
  • Чарозетта (пероральний контрацептив з прогестагенным компонентом);
  • Лактинет (гестагенсодержащие протизаплідні таблетки);
  • Экслютон (синтетичний прогестаген);
  • Модэлль мам (гестагенсодержащий пероральний препарат).

Гинепристон або Эскапел

Такі препарати, як Гинепристон і Женале відносяться до негормональних засобів екстреної контрацепції. Головним активним компонентом вищевказаних таблеток виступає антигормон міфепристон – синтетичний стероїд. Речовина блокує дію прогестерону на рівні гестагеновых рецепторів. Доза Гинепристона (10 мг) гальмує овуляцію на термін до 4 днів, завдяки чому усі сперматозоїди, що потрапляють в статеві шляхи, гинуть.

Левоноргестрел і прогестерон схожі по терапевтичній дії, Гинепристон чинить однаково сильний вплив у будь-яку фазу менструального циклу, пригнічуючи овуляцію або перешкоджаючи адгезії яйцеклітин. З цієї причини антигестагенные таблетки вважаються більш надійними протизаплідними засобами, які можна успішно застосовувати в будь-який день місяця. Крім того, ефективність Гинепристона не залежить від ваги жінки, чого не можна сказати про препарати на основі левоноргестрелу, активність яких суттєво знижується при наявності ожиріння.

Ціна

Засіб для екстреної контрацепції виробляє компанія «Гедеон Ріхтер», яка розташована в Угорщині. Унаслідок монополізації прав на таблетки, ціна залежить від вартості транспортування і умов роботи конкретної роздрібної мережі. Середня ціна препарату в Московській області знаходиться в межах від 240 до 430 рублів. Придбати фармакологічний продукт можна в будь-якій аптеці за рецептом лікаря.

Відео

Эскапел - принцип дії

Відгуки

Марина, 26 роківМи з чоловіком любимо незахищений секс, тому питання контрацепції для нас стоїть на першому місці. Я відвідала не одного гінеколога перш, ніж змогла вибрати підходяще для мене засіб. Препарат Эскапел став для мене паличкою-виручалочкою, оскільки я на всі сто відсотків хвилювалася з приводу свого стану.
Ганна, 31 рікУ студентські роки я користувалася тільки презервативами, оскільки вважала, що це найкращий спосіб убезпечити себе від вагітності. Через два роки стався інцидент, при якому контрацептив був порваний, і мені потрібно було терміново шукати препарат для підстраховки. На той момент мені порадили Постинор, але Эскапел працює не гірше.
Микита, 28 роківЯ закінчив медичний університет і можу з упевненістю сказати, що всі оральні контрацептиви діють приблизно однаково, тому немає сенсу викидати купу грошей на дорогі препарати. Раджу придбати недороге засіб і приймати відповідно до інструкції. При дотриманні інструкції проблем виникнути не повинно.
Вероніка, 19 роківКілька років тому я зустрічалася з хлопцем. Ми жили регулярним статевим життям, але я постійно використовувала спеціальні таблетки на основі левоноргестрелу. Лікарі мені гарантували абсолютну безпеку, але в кінцевому підсумку я все одно завагітніла. Не хочу сказати, що на жаль, але в ефективності дії Эскапела розчарована.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!