Що таке антикоагулянти, які з них відносять до ліків прямої і непрямої дії

Щоб уникнути виникнення тромбів, як небезпечних згустків крові, в класифікації ліків є фармакологічна група під назвою антикоагулянти – список препаратів представлений у жодному медичному довіднику. Такі медикаменти забезпечують контроль в'язкості крові, попереджають ряд патологічних процесів, успішно лікують окремі захворювання системи кровотворення. Щоб одужання було остаточним, насамперед необхідно визначити і видалити фактори згортання крові.

Що таке антикоагулянти

Це представники окремої фармакологічної групи, що випускаються у формі таблеток та ін'єкцій, які призначені для зниження показника в'язкості крові, запобігання тромбозів, профілактики інсульту, в комплексній терапії інфаркту міокарда. Такі медичні препарати не тільки продуктивно знижують згортання системного кровотоку, але і підтримують еластичність судинних стінок. При підвищеній активності тромбоцитів антикоагулянти блокують утворення фібрину, що доречно для успішного лікування тромбозів.

Показання до застосування

Антикоагулянти використовують не тільки для успішної профілактики тромбоемболій, підходить таке призначення при підвищеній активності тромбіну і потенційну загрозу формування в судинних стінках небезпечних для системного кровотоку тромбів. Концентрація тромбоцитів поступово знижується, кров набуває допустиму швидкість течії, хвороба відступає. Список дозволених до застосування препаратів великий, а призначають їх спеціалісти при:

  • атеросклерозі;
  • захворюваннях печінки;
  • тромбозі вен;
  • захворюваннях судин;
  • тромбоз нижньої порожнистої вени;
  • тромбоемболії;
  • тромбах гемороїдальних вен;
  • флебіті;
  • травми різної етіології;
  • варикозі.

Класифікація

Очевидна користь природних антикоагулянтів, які синтезуються організмом і переважають в достатній концентрації, щоб контролювати в'язкість крові. Проте натуральні інгібітори згортання можуть бути піддані ряду патологічних процесів, тому виникає необхідність введення в схему комплексного лікування синтетичних антикоагулянтів. Перш ніж визначати перелік препаратів, пацієнту необхідно звернутися до лікаря, виключити потенційні ускладнення для здоров'я.

Антикоагулянти прямої дії

Список таких препаратів розрахований на придушення активності тромбіну, зниження синтезу фібрину, нормальну роботу печінки. Це гепарини місцевої дії підшкірного або внутрішньовенного введення, необхідні для лікування варикозу вен нижніх кінцівок. Активні компоненти продуктивно всмоктуються в системний кровотік, діють протягом доби, ефективніше при введенні підшкірно, ніж використанні перорально. Серед низькомолекулярних гепаринів лікарі виділяють наступний список ліків, призначених для введення гепаринів місцево, внутрішньовенно або всередину:

  • Фраксипарин;
  • Ліотон-гель;
  • Клексан;
  • Гепариновая мазь;
  • Фрагмин;
  • Гепатромбин;
  • Гидроцитрат натрію (гепарин вводять внутрішньовенно);
  • Кливарин.

Непрямі антикоагулянти

Це препарати пролонгованої дії, які діють безпосередньо на згортання крові. Антикоагулянти непрямої дії сприяють формуванню протромбіну в печінці, містять у хімічному складі цінні для організму вітаміни. Наприклад, призначають Варфарин при миготливій аритмії і штучних серцевих клапанах, тоді як рекомендовані дози Аспірину менш продуктивні на практиці. Список лікарських препаратів є наступна класифікація кумаринового ряду:

  • монокумарины: Варфарин, Синкумар, Мракумар;
  • индандионы: Фенілін, Омефін, Дипаксин;
  • дикумарины: Дикумарин, Тромексан.

Щоб швидко нормалізувати згортання крові і запобігти тромбози судин після перенесеного інфаркту міокарда або інсульту, лікарі настійно рекомендують оральні антикоагулянти з вмістом в хімічному складі вітаміну К. Призначають такого роду ліки і при інших патологіях серцево-судинної системи, схильних до хронічного протікання, рецидивів. При відсутності великих захворювань нирок слід виділити наступний список пероральних антикоагулянтів:

  • Синкумар;
  • Варфарекс;
  • Аценокумарол;
  • Неодикумарин;
  • Фенілін.

НВАК антикоагулянти

Це нове покоління пероральних і парентеральних антикоагулянтів, розробкою яких займаються сучасні вчені. Серед переваг такого призначення виділяють швидкий ефект, повна безпека за ризиком кровотеч, оборотне інгібування тромбіну. Проте є і недоліки таких пероральних антикоагулянтів, і ось їх список: кровотечі в органи ШЛУНКОВО-кишкового тракту, наявність побічних ефектів і протипоказань. До того ж, для забезпечення тривалого терапевтичного ефекту інгібітори тромбіну потрібно приймати довго, не порушуючи рекомендовані добові дози.

Препарати універсальні, але дія в ураженому організмі більше виборче, носить тимчасовий характер, потребує тривалого застосування. Щоб без серйозних ускладнень нормалізувати згортання крові, рекомендується приймати один із заявленого списку пероральних антикоагулянтів нового покоління:

  • Апиксабан;
  • Ривароксабан;
  • Дабигатран.

Ціна на антикоагулянти

Якщо необхідно в найкоротші терміни знизити згортання крові, лікарі строго за медичними показаннями рекомендують приймати антикоагулянти – список препаратів великий. Остаточний вибір залежить від фармакологічних особливостей того мул іншого ліки, вартістю в аптеках. Ціни різні, а звертати увагу більше на терапевтичний ефект. Нижче можна детальніше ознайомитися з розцінками по Москві, але при цьому не забувати основні критерії такої покупки. Отже:

Назва антикоагулянта – зі списку препаратів

Ціна, рублів

Фраксипарин

250

Ліотон гель

550

Варфарин

70

Клексан

180

Фенілін

240

Гепариновая мазь

60

Варфарекс

120

Відео

Які препарати застосовуються при антикоагулянтної терапії?

Відгуки

Марина, 29 роківУ мене з дитинства порушено згортання крові. Про антикоагулянтах, як фармакологічної групи, особливо нічого не знала. Лікар порадив щоранку приймати по таблетці Аспірину. Ось і продовжую таку процедуру протягом декількох років. Оскільки проблем зі здоров'ям не виникає, думаю, що таке ліки працює. Дешево і сердито.
Олександра, 37 роківЗі списку я вибрала для себе медичний препарат Ривароксабан. Медикамент новий, але ефективний – забезпечує ефективну профілактику тромбозів. У нас в сім'ї таке захворювання успадковується по жіночій лінії, тому я заздалегідь потурбувалася про загальнодоступних профілактичні заходи. Варто препарат недорого, претензій немає.
Вікторія, 32 рокиУ мене виявилося варикозне розширення вен вже кілька років як. Вени не просто стали причиною сильного комплексу неповноцінності, але і періодично болять. Допоміг мені медичний препарат Ліотон гель зі списку прямих антикоагулянтів. Ліки працює швидко, додатково знімає підвищену втому кінцівок після робочого дня.
Валентина, 41 рікЗі списку препаратів я можу похвалити Варфарин, який діє швидко і точно на проблему зі здоров'ям. У мене рік тому лікар мікроінсульт діагностував, причому для мене абсолютно несподівано – мабуть, на ногах перенесла. Відразу призначали це ліки для швидкої реабілітації. Препарат допоміг, побічні явища так і не виникли, хоча ними погрожували.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!