Інструкція по застосуванню тройчатки при високій температурі для дітей і дорослих

Серед медиків даний медикамент вважається універсальним спосіб при необхідності швидко позбутися від симптомів спека. Трійчатка від температури – засіб, який є сумішшю трьох препаратів, при взаємодії вони допомагають ефективно справлятися з грипом, ГРВІ та іншими запальними захворюваннями. Можна використовувати у вигляді таблеток або внутрішньом'язових ін'єкції.

Що таке трійчатка

Засіб ще називають літичною сумішшю, при правильно пропорції складових речовин вдається швидко нормалізувати високу температуру тіла, побороти супутні симптоми. Досвідчений лікар може замінити один або два компоненти зі складу тройчатки. Іноді Анальгін замінюється на будь-яке інше жарознижуючий засіб, Супрастин може бути замінений на Діазолін, а Папаверин міняють на Дротаверин, Но-шпу або Парацетомол. Проводити експерименти самостійно строго не рекомендується, тому що важливо враховувати особливості взаємодії лікарських засобів.

Склад

Компоненти препарату можуть змінюватися при врахуванні індивідуальних особливостей пацієнта (непереносимість або алергія на препарати). Із сукупності властивостей всіх інгредієнтів і формується настільки виражений позитивний ефект. Що входить в тройчатку від температури при класичному варіанті:

  1. Але-шпа. Активною діючою речовиною цього препарату є дротаверин, що став похідним від ізохіноліну. Він володіє високим спазмолітичну дію по відношенню до гладкої мускулатури, формує ефект інгібування ферменту фосфодіестерази. Останній бере участь у гідролізі цАМФ і АМФ.
  2. Анальгін. Метамізол натрію у складі препарату є похідним піразолону. Засіб має слабку болезаспокійливу, жарознижувальну, протизапальну дію. Пов'язаний механізм дії з пригніченням синтезу простагландинів (ПГ). Через 20-40 хвилин після вживання медикаментів, розвивається фармакологічна дія. Максимальна ефективність компонента настає через 2 години.
  3. Діазолін. Виконує роль блокатора Н1-гистаминных рецепторів. Допомагає зняти набряклість слизових оболонок, чинить протиалергічну дію. У складі тройчатки цей медикамент допомагає послабити вплив гістаміну на гладкі м'язи кишечника, бронхів, матки, знизити вираженість гіпотонія, підвищити проникність судин. Медикамент добре проникає в ЦНС, при цьому він не виявляє седативну або снодійне дію. Має слабкі М-холінергічні, анестезуючі властивості. Ефект від застосування наступає через 30 хвилин, може тривати до 2 днів.

Фармакологічна дія

Трійчатка визнана всіма лікарями, як ефективний засіб проти температури при необхідності швидко знизити жар. Кожен компонент у складі засобу має свою фармакокінетикою. Препарати, з яких готується трійчатка:

  1. Анальгін. Здатний швидко і повно абсорбуватися відразу ж після застосування внутрішньо. Відсутня в крові незмінений метамізол, препарат виводиться нирками. Необхідно враховувати, що можуть виділятися метаболіти з грудним молоком. Виводиться засіб повністю з організму разом з сечею.
  2. Але-шпа. Абсорбується з ШКТ при застосуванні у вигляді таблеток. При першій фільтрації через печінку після метаболізму 65% препарату потрапляє у системний кровотік. Через годину досягає плазми.
  3. Діазолін. Медикамент всмоктується через ШКТ відносно швидко, засіб відразу потрапляє в тканини організму. Біодоступність діазоліну може бути в межах 40-60%. За 4 години відбувається напіввиведення з плазми, практично не проникає через гематоенцефалічний бар'єр. Переробляється печінкою та виводиться нирками.

Показання до застосування

Цей засіб може використовуватися у всіх випадках для дітей або дорослих при необхідності збити жар. Трійчатка при температурі ефективно бореться із запальними процесами, грип або сезонними застудами. До того ж суміш допомагає по-справжньому боротися з іншими інфекційними захворюваннями. Не рекомендується збивати температуру, якщо вона не піднялася вище 38 градусів. Середовище, яке створюється при таких умовах, не подобається хвороботворним бактеріям, що призводить до зупинки їх розмноження і загибелі.

Обов'язково збивати температуру за допомогою тройчатки або іншого засобу потрібно, якщо у вас:

  • часті судоми, непритомність;
  • вади серця;
  • психічні, невротичні розлади;
  • аритмія.

Як робиться трійчатка

Готувати дані медикамент проти температури слід тільки лікаря, який зможе точно розрахувати пропорції. Трійчатка є серйозним і сильнодіючим препаратом, яке пити без причини не можна. Призначають прийом медикаменту в екстрених випадках, коли є потреба швидко та ефективно збити температуру. Окремо потрібно враховувати, що вже було прийнято пацієнтом, повторний прийом анальгіну може привести до передозування.

Трійчатка з таблеток

При необхідності швидко збити високу температуру тільки фахівець може правильно приготувати суміш з медикаментів. Для цього використовується три таблетки, які повинні бути сумісні між собою, в деяких випадках підбираються аналоги. Наприклад, замість Папаверину використовують Парацетамол, Димедрол замінюють на Супрастин або Діазолін. Часто проблеми виникають через анальгіну (під час вагітності його не можна або вже був прийнятий раніше), його міняють на будь-яке інше знеболюючий засіб. Особливо обережним при створенні тройчатки необхідно бути при лікуванні дитини.

Спосіб застосування тройчатки від температури

Це серйозний засіб, яке важливо приймати акуратно, недбалість може призвести до появи побічних ефектів і ускладнень. Укол трійчатка проводиться за такими пропорціями:

  • антигістамінний препарат (Димедрол/Діазолін) – 1 мл;
  • Папаверин/Но-шпа – 2 мл;
  • Анальгін – 2 мл

Якщо ви вирішили зупинитися на варіанті в таблетках, то дотримати пропорції для боротьби з температурою набагато легше. Доросла людина повинна взяти по одній пігулці кожного засобу. Запийте великою кількістю води. Три таблетки від температури дитині давати не можна, необхідно підбирати дозування, виходячи з ваги хворого. Необхідно враховувати, що укол тройчатки або прийом таблеток від температури можна проводити не частіше 3 разів за добу.

Дозування дорослим

Не рекомендується приймати тройчатку для боротьби з температурою самостійно, призначити засіб повинен лікар. Перед прийомом рекомендується проконсультуватися з фахівцем. Він зможе порадити вам форму прийому (розчин тройчатки або таблетки). Укол принесе полегшення пацієнтові через 20 хвилин, пігулки почнуть діяти через 30 хвилин.

Підбирається оптимальна дозування з урахуванням ваги хворого. При вазі 60 кг людини готується розчин у співвідношенні 1:1:1 мл всіх компонентів. При вживанні таблеток необхідно прочитати інструкції до всіх медикаментів, як правило, вистачає по 1 пігулці кожного засобу. Перевищувати встановлені дози тройчатки не рекомендується, може статися передозування. Висока температура може повертатися, але більше 3 разів приймати засіб від температури не можна.

Дітям

Тільки лікар може призначати цей медикамент дитині. Трійчатка для дітей від температури може бути небезпечною при неправильному розрахунку співвідношення і кількості компонентів. Фахівець зможе правильно підібрати аналоги, якщо у дитини алергія або непереносимість одного з інгредієнтів тройчатки. Працівники медицини вкрай не рекомендують батькам проводити самолікування високої температури даним засобом. Дозування розраховується, виходячи з ваги пацієнта. Робити укол тройчатки можна тільки при різкому зростанні температури і відсутності можливості викликати лікаря.

Як правильно зробити ін'єкцію

Краще, якщо колоти тройчатку буде фахівець. При гострій необхідності виконати укол до приїзду лікаря, можна скористатися наступною інструкції, щоб збити температуру:

  1. Візьміть ампули з ліками і потримайте їх у долонях, щоб зігріти.
  2. Продезінфікуйте ватним тампоном зі спиртом ампули перед ін'єкцією.
  3. Наберіть в одноразовий шприц 2 мл Анальгіну.
  4. Далі наберіть 2 мл Но-шпи.
  5. Останнім набирають 1 мл антигістамінного засобу.
  6. Робити внутрішньом'язову ін'єкцію необхідно у верхню частку сідниці. У цьому місці протріть шкіру ваткою зі спиртом.
  7. Голку необхідно вводити перпендикулярно поверхні м'язи.
  8. Введіть голку на 2/3 довжини, повільно почніть вводите тройчатку.
  9. При виникненні на місці уколу ущільнення його необхідно змастити йодом (сіточка).

Використання тройчатки від температури під час вагітності

Під час виношування і годування дитини застосовувати даний медикамент не рекомендується. Пов'язано це з вхідним до складу Анальгіном, які може викликати побічні ефекти, здатний проникати в склад молока. Рекомендується замінити його на засіб із групи НПЗЗ (нестероїдні протизапальні речовини), які дозволяється приймати вагітним. Правильно підібрати компоненти зможе тільки фахівець лікар.

Протипоказання

Засіб належить до групи сильнодіючих, тому застосовувати його краще після консультації з лікарем. Трійчатка від температури протипоказане в наступних випадках:

  1. Алергія на один з інгредієнтів суміші.
  2. Гостра, ріжуча блукаюча біль у животі. Це може бути ознакою апендициту.
  3. Якщо прийом до літичною суміші вже був використаний анальгін або препарат, який його містить. Це призведе до високого ризику передозування.
  4. Період лактації, вагітність.

Передозування

При дотриманні всіх приписів лікаря даний медикамент є безпечним для здоров'я людини. Рецепт приготування включає анальгін, що часто і стає причиною передозування. Як правило, після цього виникають такі симптоми:

  • судоми;
  • блювання;
  • нудота;
  • втрата свідомості;
  • у рідкісних випадках кома.

Відео

Що робити, якщо після прийому жарознижуючого температура не знизилася? - Доктор Комаровський

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!