Алкогольний панкреатит - причини, хронічна і гостра форма захворювання, діагностика, лікування та прогнози

Якщо з причини гострої алкогольної інтоксикації страждає підшлункова залоза, таке захворювання з гострим запальним процесом називається алкогольний панкреатит. Консервативне лікування повинно бути своєчасним, інакше пацієнт може незабаром загинути. В результаті надмірного вживання алкоголю порушується звична вироблення ферментів травної системою, запалюється підшлункова залоза. Хронічний алкогольний панкреатит не лікується, тому діагностувати недугу бажано в гострій стадії.

Що таке алкогольний панкреатит

Якщо при тривалій дії етанолу виникає запалення підшлункової залози, серед потенційних ускладнень лікарі не виключають алкогольний цироз печінки і летальний результат клінічного хворого. Характерний недуга супроводжується тривалим анамнезом, а неприємні симптоми наростають поступово, стають більш інтенсивними, що знижують якість життя. Така різновид панкреатиту частіше прогресує на тлі хронічного алкоголізму або систематичного зловживання жирною, смаженою їжею.

Симптоми

Загострення хронічного панкреатиту починаються з гострого нападу болю в області травної системи. Больового синдрому властивий оперізуючий характер, приступообразні сутички, які при відсутності медикаментозного лікування лише посилюються. Виявляється знижена вироблення панкреатичних ферментів систематичними порушеннями травлення, які представлені діареєю, ознаками диспепсії, ознаками нудоти, блювотою. Інші симптоми зазначеного захворювання представлені нижче:

  • неоднорідні калові маси;
  • шматочки неперетравленої їжі у фекаліях;
  • блювотні позиви без довгоочікуваного полегшення;
  • кількість походів в туалет – до 6 разів за добу;
  • різке схуднення;
  • повна відсутність апетиту;
  • зниження артеріального тиску;
  • висока температура тіла;
  • нестабільність нервової системи;
  • м'язова слабкість.

Причини

Щоб забезпечити відновлення підшлункової залози після алкоголю, насамперед потрібно визначити етіологію патологічного процесу, повністю виключити з організму впливає патогенний фактор. Частота нападів повністю залежить від дози алкоголю і тривалості розпиття спиртних напоїв. Сурогати алкоголю, як сильні токсини, є основними винуватцями розвитку алкогольного панкреатиту.

У групу ризику потрапили дорослі пацієнти, які регулярно зловживають спиртними напоями, страждають надмірною вагою, є завзятими курцями, ведуть пасивний (диванний) спосіб життя. Частково конкретна клінічна картина залежить від виду спиртного напою, наприклад, «палена горілка» лише прискорює аномальний процес ураження печінки, розвивається некроз.

Перебіг хвороби

Під впливом шкідливих факторів руйнуються колись здорові тканини, активізуються ферменти залози та руйнують власні клітини. В результаті такого патологічного процесу підшлункова набрякає і росте в розмірах, надаючи підвищений тиск на сусідні органи. З часом запалена залоза розтягується, пацієнт стикається з гострим приступом болю. В цей час в організмі поширюються великі вогнища некрозу, які порушують роботу цього життєво важливого органу.

Класифікація алкогольного панкреатиту

Характерною патології властива гостра і хронічна форма, де одна поступово переростає в іншу, при цьому в останньому випадку вже не підлягає остаточного одужання. Коротка характеристика патологічного процесу представлена нижче:

  1. При гострому панкреатиті має місце вплив відразу декількох патогенних факторів, наприклад, коли пацієнт вживає жирну їжу, п'є щодня спиртне і постійно курить. Алкогольний Панкреатит частіше властивий молодим чоловікам, складно піддається консервативному лікуванню.
  2. Хронічну форму панкреатиту можна запустити, вона розвивається як самостійне захворювання. Перші симптоми з'являються через пару років систематичного розпиття спиртних напоїв, недуга супроводжується запаленням і помірними оперізувальним болями різної тривалості. Ефективне лікування проводиться при загостренні запального процесу.

Можливі ускладнення

Панкреатит від алкоголю сприяє розкладанню і дисфункції печінки травних ферментів. Прогресуюча інтоксикація може призвести до швидкої інвалідності і летальності, прирікає пацієнта на сильні муки. На тлі тривалої дії етанолу не виключені вірусні гепатити, цироз печінки, великі вогнища некрозу тканин підшлункової залози, свищі і кісти. Розвивається цукровий діабет і аденокарцинома.

Діагностика алкогольного панкреатиту

Визначити в організмі панкреатит алкогольної форми складно, оскільки симптоми схожі з іншими захворюваннями травної системи. Тому в обов'язковому порядку, крім збору даних анамнезу потрібно диференціальна діагностика, яка включає такі лабораторні та клінічні дослідження:

  • загальний і біохімічний аналіз крові;
  • лабораторне дослідження сечі для виявлення рівня діастази;
  • УЗД органів очеревини;
  • КТ і МРТ;
  • діагностична пункція за медичними показаннями.

Лікування запалення підшлункової залози

При інтоксикації алкогольними напоями повністю виключається паління та інші шкідливі звички. Це вкрай важливо, щоб розвантажити і зняти запалення з роздратованою підшлункової залози. Оскільки алкогольний панкреатит загрожує цукровим діабетом, лікарі вживають реанімаційні заходи для продовження періоду ремісії. Ось цінні рекомендації в даній клінічній картині:

  • щоб підтримати і зміцнити функцію печінки, пацієнтові на період лікування і ремісії категорично заборонено вживати в раціоні важку їжу – жири, копченості, консерванти;
  • оскільки при панкреатиті слабшають функції всього організму, необхідно відвідати консультації таких вузькопрофільних фахівців, як гастроентеролог, хірург-ендоскопіст, ендокринолог, радіолог, психотерапевт, нарколог.
  • оскільки алкогольні напої патологічно підвищують концентрацію цукру в крові, пацієнту необхідний систематичний контроль цього показника, пероральний прийом жиророзчинних вітамінів, мікроелементів.
  • у стадії рецидиву необхідно зайняти горизонтальне положення, прийняти всередину пару пігулок Но-шпи і прикласти до живота холод. Рекомендується тимчасово поморить себе голодом, не перевантажувати запалену підшлункову залозу.
  • хірургічну процедуру показано проводити в ускладнених клінічних картинах шляхом розтину і видалення кісти, тим самим виключити ризик небезпечних ускладнень.

Лікувальна дієта

При алкогольному панкреатиті потрібна корекція повсякденного раціону. Під забороною для пацієнта знаходяться кондитерські вироби, солодощі, цукор, молоко, солона, гостра і копчена їжа. Ці харчові інгредієнти сприяють вироблення панкреатичного соку, почастішання кількості рецидивів. Забороненими є й інші продукти харчування, серед яких:

  • ковбасні вироби;
  • консерванти;
  • перші бульйони;
  • кислі фрукти;
  • спеції та сіль;
  • газована вода, пиво, каву.

У процесі вживання їжі рекомендується зробити особливий акцент на наступних харчових інгредієнтах, корисних при алкогольному панкреатиті:

  • нежирні супи;
  • пісні сорти м'яса;
  • пісні каші;
  • знежирені сорти риби;
  • печені яблука;
  • трав'яні чаї, відвари;
  • варені овочі.

Прогноз захворювання

Клінічний результат несприятливий, оскільки скорочується тривалість життя хворого, не виключено раптовий летальний результат. Панкреатит є хронічним недугою, а при відсутності своєчасного лікування кількість болючих приступів тільки збільшується. Не виключена потреба негайної госпіталізації з проведенням реанімаційних заходів. Зазначена хвороба в ускладнених клінічних картинах закінчується панкреонекрозом з подальшою загибеллю організму.

Тривалість життя

Пацієнти з порушеним протокою підшлункової залози можуть тривалий час навіть не здогадуватися про існування в організмі смертельного захворювання. Патологічний процес прогресує стихійно, коли має місце вже хронічна форма панкреатиту. Після першого нападу тривалість життя скорочується, а при почастішали кількості нападів хворий не проживе 2 – 3 років. Якщо лікуватися і дотримуватися стадії ремісії, можна прожити і 10 років, але за умови повної відмови від шкідливих звичок.

Профілактика

Головним профілактичним заходом є повна відмова від розпивання алкогольних напоїв. Пацієнту доведеться до кінця життя дотримуватися «сухого закону», обмежити надходження в організм токсичних і отруйних речовин (наприклад, з цигарками). Ефективна профілактика панкреатиту алкогольної форми полягає в правильному харчуванні, лікувальної дієти. Особливий акцент рекомендується зробити на наступних моментах:

  • збагатити добовий раціон достатнім вмістом білка;
  • щорічно обстежуватися у гастроентеролога.

Відео

Алкоголь при запаленнях підшлункової залози

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!