Тиск 90 на 50: що це значить і чим небезпечно

Хвороба, яка пов'язана з хронічно зниженим артеріальним тиском, називають гіпотонією. Вона викликає дискомфорт постійним запамороченням, слабкістю, сонливістю. Як лікувати низький тиск 90 на 50 – це вічне питання гіпотоніків, адже симптоми захворювання можуть призвести до розвитку серйозних серцевих патологій. Іноді такий стан вказує на порушення роботи інших внутрішніх органів. Причин зниженого верхнього і нижнього тиску дуже багато. Їх своєчасне усунення допоможе нормалізувати стан здоров'я.

Що таке тиск

По венах людини тече кров, яку приводять в рух скорочення серця. У цей момент кров має тиск, який називається артеріальним. АТ вимірюється в міліметрах ртутного стовпа. Артеріальний тиск ділиться на два показники: систолічний (верхнє) та діастолічний (нижнє). Щоб обчислити нормальний ПЕКЛО для кожної людини, слід скористатися формулою: 109 + (0,5 х вік) +(0,1 х вага) – для визначення систолічного і 63 + (0,1 × вік) + (0,15 × вага) – для виявлення діастолічного.

Причини низького тиску

Якщо АТ нижче норми, то такий стан називають у медицині гіпертензією або гіпотонією. Діагноз ставиться на підставі цифр, а якщо в наявності є клінічна картина. Нерідко люди з показами тиску нижче норми відчувають себе здоровими, але це все-одно залишається приводом для обстеження, так як знижений АТ є симптомом багатьох захворювань. Причини низького тиску численні:

  • ендокринні патології;
  • зневоднення організму;
  • жорстка дієта;
  • наявність тромбів;
  • вагітність;
  • тяжкі інфекції;
  • алергічні прояви;
  • значна втрата крові;
  • шкідлива робота;
  • різке схуднення;
  • тривале перебування стоячи;
  • серцеві захворювання;
  • різкий підйом.

Постійного

Знижений артеріальний тиск іноді вказує на проблеми в роботі організму. Існує три типи різновиди артеріальної гіпертензії:

  1. Ортостатична. Означає, що організм не може правильно і швидко регулювати показники. Для цього типу патології характерний різкий стрибок тиску після зміни положення.
  2. Постпрандиальная гіпотонія. Симптоми захворювання – раптовий приплив до нижніх кінцівках крові після їжі, різке зниження кров'яного тиску. Це вказує на порушення ендокринної системи, зміни в мозку або психічні відхилення.
  3. Вегетосудинна гіпертензія. Діагноз означає, що серцево-судинна система людини працює неправильно. Частіше діагностується у підлітків.

У жінок

Розвивається низький серцевий тиск частіше у представниць прекрасної статі, особливо під час гормональних змін або при перервах в атмосфері. Гіпотонія у жінки не завжди супроводжується тяжкими симптомами і не заважає вести звичний спосіб життя. Тиск 90 на 50 виникає при розширенні і зниження тонусу кровоносних судин, внаслідок чого сповільняться кровообіг, а внутрішні органи не забезпечуються киснем в достатній мірі.

У чоловіків

Якщо спостерігається систолічний тиск 90, а діастолічний тиск 50 у чоловіка, то це теж розвивається гіпотонія. Патологія буває первинною або вторинною. Перший варіант захворювання є самостійним. Причини розвитку первинної гіпертензії – це мала активність нервової системи (вегетативної) або сильне психоемоційне виснаження. Вторинна гіпотонія є ускладненням якого - небудь захворювання: цукровий діабет, гіпотиреоз, дисфункція надниркових залоз та інші.

При яких захворюваннях

Нерідко артеріальний тиск може знизитися під впливом зовнішніх причин. Основні захворювання, при яких АТ падає нижче норми:

  1. Вегето-судинна дистонія. Тиск не утримується на рівні, оскільки просвіт судин при зміні умов зовнішнього середовища недостатньо звужується.
  2. Церебральний атеросклероз. Схожий механізм гіпотонії є у людей похилого віку і літніх людей. При атеросклерозі головного мозку погіршується кровопостачання судинного центру на фоні атеросклеротичних змін.
  3. Зниження об'єму крові. Відбувається через крововтрати або зневоднення організму (пронос, блювота, зловживання сечогінними засобами, недостатнього надходження в організм рідини).

Вночі

Нерідко тиск 90 на 50 у людини виникає вночі. Показники падають внаслідок недостатності кровообігу, коли організм під час сну переходить на економний режим життєдіяльності. Для компенсації стану у людини активізується центр неспання, і він прокидається. Пробудження серед ночі і безсоння призводять до того, що хворий не відпочиває належним чином, а з ранку відчуває втому, озноб, оніміння кінцівок.

Після сну

Сон для гіпотоніків повинен тривати не менше 10 годин, особливо, якщо на вулиці дощова погода і знижений атмосферний тиск. Коли людина прокидається, йому не треба відразу підхоплюватися з ліжка на ноги, інакше низький тиск йому забезпечено. Щоб мінімізувати різкий перепад ПЕКЛО, необхідно декілька хвилин спокійно полежати, потім повільно опустити ноги на підлогу і ще пару хвилин посидіти, і тільки потім вставати з ліжка.

Симптоми

При тиску 90 на 50 людина відчуває пульсуючий біль у скронях або в потиличній частині. Іноді виникають мігрень в одній стороні голови. У доповненні до постійного болю може з'явитися нудота і блювота. Люди зі зниженим тиском відзначають погіршення стану під час зміни погоди. Нерідко у гіпотоніків виникають запаморочення і непритомність. Симптоматика хвороби проявляється слабкістю, високим потовиділенням, швидкою стомлюваністю, погіршенням пам'яті і неуважністю. Гіпотоніки дратівливі, емоційно нестійкі, схильні до різких перепадів настрою.

Чим небезпечно низький тиск у людини

Крім погіршення самопочуття, при постійному тиску 90 на 50 головний мозок недоотримує кисень і кров, що може викликати кардіогенний шок, непритомність і, як наслідок, мозковий інсульт. З роками низькі показники АТ призводять до перебудови організму, після чого гіпотонія не рідко переходить у гіпертонію. Скачки тиску колишні гіпертоніки переносять набагато важче, ніж люди з хронічно високим тиском.

Нижня 50

Низьке діастолічний тиск може спровокувати гіпоксію внутрішніх життєво важливих органів. Знижені показники можуть вказувати на такі патологічні процеси в організмі, порушення роботи нирок, артеріальна гіпотензія, варикоз, хронічні соматичні хвороби, різні запалення або інфекції та наявність злоякісних пухлин. Одноразове прояв низького діастолічного тиску говорить про нестачу води в організмі або про тривале перебування в задушливому приміщенні або на сонці.

Верхнє 90

Низький систолічний показник говорить про розвиток серйозних серцевих або ниркових патологій, серед яких аритмія, тахікардія, брадикардія, захворювання серцевого клапана. Верхня цифра дає розгорнуту інформацію про інтенсивність серцевого «насоса». Зрозуміти, наскільки велика загроза для здоров'я, можна після вимірювання тиску. При систолічному показанні нижче 60 хворий може втратити зв'язок з реальністю, у нього ноги стають ватяними, в очах каламутніє, він втрачає свідомість. Важливо вчасно надати хворому медичну допомогу, адже людина може померти.

90 на 50 при вагітності

Коли знижується тиск у вагітної до цифр 90/50, то їй терміново треба звернутися до лікаря. Крім поганого самопочуття, плоду не вистачає кисню, що може загрожувати порушеннями в його розвитку та ускладненнями під час пологів. Коли в плаценті порушується кровообіг, виникає плацентарна недостатність, а дитина відчуває кисневе голодування і починає задихатися. Найгірший варіант розвитку ситуації при гіпотонії – викидень на пізньому терміні вагітності. Розвиток гестозу – ще одне ускладнення, яке призводить до розладу систем і органів організму жінки.

Що робити при тиску на 50 90

При різкому зниженні тиску існує небезпека інфаркту міокарда та виникнення інших патологій. Щоб уникнути неприємних наслідків, потрібно під час нападу відразу лягти на спину, а ноги підняти вище рівня серця. Хворому допомагає чашка міцної кави та багато рідини (простої води). Солона їжа теж допоможе знизити тиск, адже вона підвищує в організмі вміст іонів натрію. Для профілактики таких станів людині треба займатися спортом, регулярно гуляти на свіжому повітрі, не піддаватися стресу і депресивних станів.

Як лікувати

На відміну від гіпертонії, таблеток для лікування гіпертоніків придумано мало. Основу лікування низького тиску становить застосування тонізуючих коштів. повноцінний відпочинок і фізичні вправи. В якості допоміжних засобів при нападі рекомендовані препарати, що містять кофеїн і адаптогени – ліки рослинного походження. Важливо повноцінно харчуватися, нормалізувати режим дня і уникати зневоднення.

Таблетки

Що пити при зниженому тиску рекомендують медики? Хоча ліки при даної хвороби відіграють другорядну роль, за рецептом лікаря можуть призначатися препарати для швидкого підвищення АТ:

  • кофєїнсодержащие: Цитрамон, Пенталгін, Пірацетам, Ефедрин, Алгон;
  • адаптогени: настоянка женьшеню, китайського лимонника, левзеї, елеутерококу;
  • лікувальні трави: деревій, кропива, пижмо, полин, календула;
  • тонізуючі чаї на основі лікарських трав.

Вітаміни

Вилікувати гіпотонічну хворобу можна комплексними засобами. Кров'яний тиск підвищується з допомогою прийому вітамінних комплексів. Для інтенсивного живлення серцево-судинної системи лікарі рекомендують приймати вітаміни групи В. Це не тільки допоміжний захід, але й ефективна профілактика розвитку гіпотонії. За рекомендацією лікаря, дорослим і дітям при низькому тиску можна приймати такі лікарські препарати:

  • L-карнітин;
  • Оротат калію;
  • Панангін;
  • Гипотензин Плюс;
  • Глутамінова кислота.

Кава

Кофеїн може викликати тимчасове збільшення кров'яного тиску. Це відбувається через блокування певних рецепторів при вживанні кави. Активна речовина допомагає утримувати просвіти артерій в розширеному стані. Під впливом кофеїну рецептори знижують свою активність, а тиск підвищується. Численні експерименти показали, що цей механізм не на всіх людей однаково працює. Любителі кави на собі відчувають цей ознака набагато меншою мірою, оскільки організм звикає до кофеїну і перестає на нього з часом реагувати.

Народні засоби

В домашніх умовах підвищити показники тиску допомагають народні рецепти. Щоб швидко підвищити артеріальний тиск, слід випити півтаблетки аскорбінової кислоти і дві чашки солодкого чорного чаю. Допомагає позбутися від больових відчуттів голови точений масаж області потилиці, шиї і скронь, який слід проводити протягом 5 хвилин. Прибрати велику різницю між верхнім і нижнім показником тиску можна за допомогою продуктів харчування з високою концентрацією вітамінів А, С, Р. До них відносяться:

  • печінка;
  • жирна морська риба;
  • соління: ікра, риба, овочі, морепродукти, квашена капуста та інші;
  • кисломолочні продукти з високою жирністю;
  • м'ясо.

Відео

Знижений тиск. Жити здорово! (24.02.2016)

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!