Що таке гормон пролактин

Проблеми зі здоров'ям у жінок часто пов'язані з надлишком пролактину. Особливо, коли мова йде про порушення циклу і безпліддя. Гормон пролактин виробляється в гіпофізі, його передній частці. Поширене відхилення від норми – підвищений рівень цього гормону, гіперпролактинемія. Якщо вона викликана природними причинами: вагітністю та годуванням, то проходить сама. Коли гормон підвищено з-за порушень в організмі, потрібне лікування.

За що відповідає гормон пролактин

Це речовина, вырабатывающееся в організмі, відносять до біологічно активним, нейромедіаторам, що передає від нервової клітини електричні імпульси. Пролактин, що це таке: гормон, спільно з інсуліном та кортизолом відповідає за ріст молочної залози в період виношування і вигодовування дитини, вироблення молока. Його відносять до лактогенну гормонів.

Жінка годує грудьми, пролактин продовжує виділятися у великих кількостях, і подовжує лютеїнову фазу природного циклу, продовжуючи життя жовтого тіла яєчників. Гальмується овуляція не настає нове зачаття, запобігають місячні. Це природний «протизаплідний» механізм, який зменшує ймовірність вагітності в період годування дитини грудьми.

Якщо у дівчини, жінки постійно підвищений пролактин, можливі наслідки такі:

  • менструальний цикл порушується;
  • молочні залози збільшуються, аж до макромастии, розвиваються кісти і аденоми;
  • загрожує безпліддя;
  • спостерігаються фригідність та аноргазмія.

Коли гормон пролактин надлишковий у чоловіка:

  • знижується рівень тестостерону;
  • дозрівання сперматозоїдів пригнічується;
  • можлива імпотенція;
  • збільшуються молочні залози.

В яких випадках призначають аналіз

Дослідження вмісту в крові гормону пролактину призначають фахівці:

  • терапевт;
  • ендокринолог;
  • гінеколог (жінкам);
  • андролог (чоловікам).

Симптоми, при яких здавати кров відправляють жінок:

  • почала різко зростати груди;
  • порушився менструальний цикл;
  • без причин виділяється молозиво;
  • не виходить завагітніти.

Перевіряють рівень гормону пролактину і в разі, якщо на МРТ виявили аденому гіпофіза, щоб виключити у пухлини гормональну активність. Чоловіки отримують направлення на аналіз, поскаржившись на згасання статевого потягу (аж до імпотенції), безпліддя. Ознаки високого рівня гормону, що не залежать від статі:

  • маса тіла збільшується;
  • з'явився множинний карієс;
  • голова часто болить;
  • зір стало гірше;
  • настрій пригнічений.

Норми рівня пролактину

Одиниця виміру гормону – нанограм на мілілітр (нг/мл). У деяких лабораторіях воліють мкМЕ/мл, це мікро міжнародна одиниця на мілілітр. Щоб порахувати, скільки нанограммов у міжнародній одиниці, значення в мкМЕ/мл ділять на 30,3. В організмі присутні три форми гормону пролактину:

  • мономерний, переважаючий, його у крові близько 80%;
  • димерный – 5-20%;
  • тетрамерный – 0,5-5%.

Коли рівень гормону підвищений, можуть призначити додаткове дослідження макропролактин. Це речовина виводиться з організму повільніше мономерного пролактину, іноді накопичується у високих концентраціях, що відбивається на результатах аналізу. Норма пролактину в крові у жінок має кілька значень, залежить від того, на який день циклу здавати. Для кожної з фаз має своє допустиме значення:

  • для фолікулярної: 4,5–33 нг/мл;
  • для овуляторної: 6,3–49 нг/мл;
  • для лютеїнової: 4,9–40 нг/мл

У період виношування дитини рівень гормону пролактину змінюється в кожному триместрі:

  • I – 3,2–43,0 нг/мл;
  • II – 13,0–166,0 нг/мл;
  • III – 13,0–318,0 нг/мл

Рівень пролактину значно збільшений з восьмого тижня строку, досягає найвищої концентрації до 25-му тижні. Це важлива умова для розвитку легенів малюка. Перед пологами рівень знижується, і в наступний раз підвищиться при початку вигодовування. Чоловічі норми пролактину менше жіночих, здоровому організму належить мати концентрацію гормону 2,5–17 нг/мл

Як правильно здавати аналіз

Не так важливо, коли здавати кров на пролактин жінкам, інтерпретація результатів буде зроблена, виходячи з дня циклу. А ось як здавати аналізи на гормони, варто запам'ятати. Під час сну пролактин підвищується, і приходити в лабораторію потрібно не раніше 2-3 годин після пробудження. За два дні до цього утримайтеся від:

  • сексу;
  • помітних фізичних навантажень;
  • солодкої їжі;
  • огляду молочних залоз;
  • стресу.

Останній пункт дуже важливий, стресова ситуація викликає стрибок не тільки пролактину, збільшити концентрацію можуть і інші жіночі гормони, наприклад прогестерон. Максимально інформативним буде аналіз, взятий при гарному самопочутті. Будь-яке нездужання, навіть застуда, дадуть недостовірний результат. За добу до забору крові не відвідуйте лазні, сауни, не приймайте гарячу ванну. Напередодні аналізу легко повечеряйте. Прийом їжі і відвідування лабораторії повинно розділяти 8 годин. Виспіться, не снідайте, продовжуйте зберігати спокій, здайте кров до 10 ранку.

Про що говорить відхилення від норми

У чверті пацієнток, що мають безпліддя і розлади місячного циклу, аналізи виявляють підвищення пролактину. Приблизно у 45% з них діагностується і небезпечний супутник гіперпролактинемії – макро-чи мікро пухлина гіпофіза. Найчастіше результати аналізу прояснюють клінічну картину, стають поясненням неполадок в організмі. Неприємні наслідки викликає як високий, так і низький рівень гормону.

Підвищений

Якщо результат показав надлишок пролактину, то це значить, що:

  1. Він пригнічує активність своїх «сусідів», інших гормонів гіпофіза: ЛГ і ФСГ. А ті повинні викликати овуляцію. Як наслідок, у жінки не настає вагітність.
  2. Впливаючи на інші статеві гормони, він змінює загальний фон, порушується робота щитовидної залози, її теж варто перевірити.
  3. Коли відповідні клітини передньої частки гіпофіза довго виробляють пролактин, вони збільшуються, утворюючи пролактиному. Ця доброякісна пухлина тисне на зоровий нерв, погіршуючи зір.
  4. Пролактинома впливає на ЦНС, людина впадає в депресію, неадекватно сприймає світ.
  5. Гіперпролактинемія призводить до постійного виділення молозива, розвивається мастопатія.

Знижений

Низький рівень вмісту гормону у жінки може означати:наявність синдрому Шимаха, захворювання, що проявляється гипофизной недостатністю, або апоплексію гіпофіза. На великому терміні вагітності зниження пролактину – ознака переношування. Іноді недолік гормону викликаний прийомом протисудомних препаратів, антигістамінних таблеток, морфіну.

Як знизити рівень пролактину

Лікарі не рекомендують лікувати гиперпролактинемию тільки народними засобами і травами. Вироблення гормону складно контролювати за допомогою харчування або нетрадиційної медицини. Не допоможе в цьому і дієта, але для хворих вона обов'язкова, оскільки при підвищеному пролактине надмірна вага є поширеною проблемою. А ожиріння призводить за собою додаткові хвороби.

Знизити рівень гормону дозволяють медикаменти. Стандартний термін лікування – близько двох-трьох років. Мінімальний курс – півроку. Сучасні ліки: «Достинекс», «Норпролак», «Себергин», їх можна купити за рецептом лікаря. Ці препарати пригнічують вироблення гормону, що діють вибірково, їхній недолік – висока ціна. Понад бюджетне засіб «Бромокриптин». Аналіз на пролактин повторюють регулярно, для контролю ефективності терапії. Призначаючи медикаменти, лікар враховує безліч факторів, включаючи бажання пацієнтки завагітніти.

Також дізнайтеся, яка норма тестостерону у жінок.

Де зробити і скільки коштує аналіз у Москві

Аналізи на гормони не відносяться до загальноприйнятих. Людям, яких направили їх здавати, в більшості випадків доводиться користуватися послугами платних лабораторій. При муніципальних клініках цей вид досліджень майже не роблять, лікар дає напрямок в приватний медичний центр. Розкид за цінами значний, у прайсах вказують ціну аналізу, а вартість процедури забори крові туди не входить, її треба шукати окремо. Щоб зорієнтуватися, пропонуємо кілька варіантів в Москві:

Назва медустанови, лабораторії

Аналіз на пролактин вартість

(в рублях)

Забір крові вартість

(в рублях)

Адреса, контакти

1

Лабораторія Гемотест

510

195

8 (800) 550 13 13

(101 відділення в Москві)

2

Інвітро

525

199

8 (800) 200-363-0

(понад 100 відділень)

3

Евромедпрестіж

450

300

Вул. Донська, д. 28 (м. Шаболовська)

8(495)255-27-60

4

МедЦентрСервис

410

150

8(499)641-07-48

(14 адрес)

П'ять

Лагис

350

250

вул. Москворечье, д. 1

(м. Каширськая)

8(499)324-27-38

Відео про причини і лікування підвищеного рівня пролактину

Причини підвищення рівня пролактину мають різну природу. Не тільки хвороби гіпофіза призводять до гормонального дисбалансу. Часто і самі жінки провокують у своєму організмі-це серйозне відхилення, самостійно «виписуючи» собі лікарські препарати, наприклад, оральні контрацептиви. Таблетки виконують свою головну функцію, а заодно і провокують гормональні відхилення. Про те, що може порушити гормональний фон, в яких випадках медики відправляють сімейну пару на аналіз крові, і чому пролактин називають «гормоном стресу», розкажуть фахівці у відео нижче.

Гормон пролактин

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!