Захворювання гіпотиреоз щитовидної залози

Приблизно у 1/3 населення нашої планети виявлені захворювання щитовидної залози. Порушення в роботі органу проходять практично безсимптомно і часто призводять до запущеним станів – цим вони і представляють серйозну небезпеку. Одним з найпоширеніших і прогресуючих є гіпотиреоз щитовидної залози. Гіпотиреоз – це синдром, що виникає внаслідок недостатньої вироблення гормонів щитовидної залози. Розглянемо докладніше види, стадії, причини виникнення, основні методи лікування.

Види і стадії хвороби

Як протікає гіпотиреоз, що це таке, які бувають види? З хворобою, що має аутоімунний генез, або народжуються (вроджена), або вона з'являється в процесі життєдіяльності людини (придбана). За ступенем ураження гіпотиреоз щитовидки поділяється на первинний, вторинний. За ступенем складності виділяють: латентний, маніфестний, ускладнений.

По етіології

Розрізняють гіпотиреоз щитовидки вроджений, набутий. У першому випадку недуга проявляється з народження людини внаслідок захворювань щитовидної залози, пошкодження або недорозвинення органу при внутрішньоутробному розвитку, генетичної схильності. Позначаються погане харчування під час вагітності, недолік йоду. Набутий гіпотиреоз щитовидки з'являється і розвивається за життя людини. Захворювання виникає внаслідок травм шиї, запальних процесів, нестачі вітамінів і йоду, прийому ліків, в результаті видалення щитовидної залози.

За ступенем ураження

Гіпотиреоїдна дисфункція щитовидної залози має різний патогенез залежно від ступеня ураження. Хвороба діагностується у всьому світі, але її майже завжди виявляють з великим запізненням. Існують 2 стадії гіпотиреозу. Вони розрізняються вираженістю змін структури щитовидної залози, можливістю органу виконувати свої функції. Первинний гіпотиреоз щитовидки виникає із-за зміни структури і зменшення маси залозистої тканини щитовидної залози. У підсумку орган перестає синтезувати гормони ТЗ, Т4. Симптоми первинного гіпотиреозу щитовидки:

  • набряки обличчя, кінцівок;
  • знижена температура тіла;
  • придушення апетиту;
  • жовті шкірні покриви, випадання волосся;
  • захриплість голосу;
  • збільшення розмірів щитовидної залози;
  • зайва вага;
  • болі в горлі, утруднене ковтання.

Вторинний гіпотиреоз пов'язаний зі зниженням роботи щитовидної залози. Орган анатомічно здоровий, але не здатний виробляти тироксин. Це відбувається із-за втрати функцій гіпофіза, гіпоталамуса. Симптоми ураження щитовидної залози відсутні. Ознаки вторинного гіпотиреозу щитовидної залози:

  • набряклість тіла, особи;
  • проблеми з носовим диханням;
  • проблеми зі сном, зниження пам'яті;
  • збої в роботі нирок;
  • складності в ковтанні, зниження смаку;
  • знижена температура тіла;
  • відставання в рості, розвитку у дітей.

За ступенем тяжкості

Гіпотиреоз щитовидки здатний прогресувати. Чим у більш ранньому віці він розвивається, тим більше викликає ускладнень. Без належного лікування гіпотиреозу щитовидної залози у дітей порушується розвиток ЦНС, затримується фізичний, психічний розвиток. У працездатного населення без належної терапії формується мікседема. За ступенем тяжкості гіпотиреоз щитовидки ділять на наступні види:

  1. Латентний (субклінічний). Симптоматика змазана, щитовидна залоза має нормальні розміри. Лабораторні дослідження крові показують підвищений вміст ТТГ і нормальна кількість Т4.
  2. Маніфестний гіпотиреоз щитовидки. Характерно зниження рівня тиреоїдних гормонів і підвищення ТТГ. Ділиться на компенсований і декомпенсований. У першому випадку показники знаходяться в межах норми завдяки правильному і своєчасному прийому таблеток. У другому – нормальних показників не виходить досягти навіть при лікуванні.
  3. Ускладнений. Дана форма гіпотиреозу зустрічається, якщо хвороба не лікувалася. Характерні ускладнення: кретинізм, затримки в розвитку (у дітей), серцева недостатність.

Причини виникнення

Існує безліч причин розвитку серйозного захворювання щитовидної залози, як гіпотиреоз. Якщо говорити про первинній формі хвороби, всі процеси, що призводять до недугу, локалізуються безпосередньо в самому органі. Щитовидна залоза має вроджені дефекти, або зменшено обсяг функціонуючої тканини. І в первинній, і у вторинній формі причиною гіпотиреозу щитовидної залози є зниження рівня тиреоїдних гормонів в організмі.

Первинний гіпотиреоз

Причини бувають вроджені і набуті. Основні з них:

  • гіпоплазія (аплазія) щитовидної залози з народження;
  • прийом деяких лікарських засобів, лікування препаратами з вмістом радіоактивного йоду;
  • недолік селену, йоду;
  • вроджені захворювання щитовидки, її запалення, аутоімунний тиреоїдит;
  • операції за повного (часткового) видалення щитовидної залози;
  • ускладнення в післяопераційний період;
  • наявність ендемічного зобу, ракових пухлин.

Вторинний

Захворювання виникає внаслідок зниження активності гіпофіза. Причини вторинного гіпотиреозу:

  • видалення гіпофіза;
  • травми, крововиливи, пухлини, запалення гіпоталамуса/гіпофіза;
  • порушення кровообігу в мозкових артеріях;
  • аутоімунні захворювання, що викликають ураження гіпофіза;
  • прийом лікарських препаратів, що впливають на залізисті гіпофізарним.

Ознаки захворювання і їх симптоми

Часто ознаки і симптоми гіпотиреозу щитовидки інтерпретуються як клінічні прояви інших патологій. Пацієнти тривалий час спостерігаються у кардіолога, дієтолога, терапевта, психолога, отримують неправильні діагнози і безуспішно лікуються. Ознаки гіпотиреозу щитовидки розвиваються непомітно, повільно (на фото пацієнтів з легким ступенем не видно ніяких змін). з цієї причини люди не поспішають звертатися в клініки.

У дорослих

Перерахуємо загальні ознаки і симптоми гіпотиреозу щитовидки, характерні дорослим. Ступінь вираженості залежить від індивідуальних особливостей організму, форми, виду захворювання, віку та статі. Отже, симптоми:

  1. З боку нервової системи: постійна сонливість, недолік життєвої енергії, погіршення пам'яті, неможливість зосередитися.
  2. З боку ШКТ: схильність до запорів, підвищений апетит, дискінезія жовчовивідних шляхів;
  3. З боку серцево-судинної системи: задишка, уповільнений пульс, підвищений тиск (артеріальний і діастолічний), набряки у вечірній час.
  4. З боку статевої системи: істотно знижується лібідо. У жінок порушується менструальний цикл, з'являються проблеми з народженням дитини, у чоловіків порушується еректильна функція.
  5. Збільшення розміру щитовидної залози (ледве помітне в початкову стадії, яскраво виражене на наступних).
  6. Зміна голосу чи його повна відсутність.
  7. Сухість шкірних покривів.
  8. Знижена температура тіла (36,0-36,1).
  9. М'язові судоми.

У дітей

Дітям диференціальний діагноз ставлять вже в перші 2-3 місяці після народження. Страждають гіпотиреозом щитовидки діти народжуються з великою вагою. Характерні жовтушність шкіри, набряклість, сонливість, уповільнений пульс. У деяких новонароджених погано затягується пупкова ранка. Погано працює кишечник, спостерігається млявість. Діти старшого віку скаржаться на погану пам'ять, занепад сил. Слід насторожитися, якщо дитина проявляє надмірну агресивність або загальмованість.

Методи діагностики

Діагноз гіпотиреоз щитовидки ставиться після звернення до фахівця-ендокринолога. Лікар обов'язково направляє пацієнта на аналіз крові для визначення рівня ТРГ, ТТГ , рівня вмісту гормонів щитовидної залози. Крім цього проводиться біохімічний аналіз крові для визначення рівня холестерину та інших ліпідів. Розміри і структура щитовидної залози визначаються за допомогою УЗД. У ряді випадків додатково призначають біопсію органу, МРТ головного мозку, ізотопних сцинтиграфію щитовидки.

Як лікувати гіпотиреоз щитовидної залози

Прогноз сприятливий тільки при своєчасному зверненні до фахівця і правильно поставлений діагноз. Для лікування прописуються прийом гормональних препаратів та лікарських засобів із вмістом йоду, гомеопатія. Хороші успіхи досягаються, якщо прийом лікарських препаратів поєднують з дієтою, народними засобами, заняттями спортом. При діагноз гіпотиреоз симптоми і лікування у жінок, чоловіків в деяких моментах схожі з симптомами і лікуванням зобу.

Замісна терапія

Полягає у прийнятті пацієнтом медикаментозних засобів, що компенсують недолік гормонів. Як правило, прописують тиреотом, левотироксин, эутирокс, йодитирокс. Замісна терапія при гіпотиреозі щитовидки є довічною. Починають з малих доз ліків, поступово їх збільшують. Спочатку компенсують недолік гормонів в організмі, далі підтримують прийнятну дозу. Основний критерій при цьому – гарне самопочуття хворого.

Лікувальна дієта

Харчування при гіпотиреозі щитовидної залози рекомендовано збалансоване дієтичне, з низькою энергоценностью раціону. Лікарі настійно радять пацієнтам скорочувати кількість жиру і вуглеводів в їжі, виключати продукти з великою кількістю солі. При гіпотиреозі бажано вживати страви, що стимулюють вироблення шлункового соку і мають «послабляючи» властивості (вони сприяють схудненню). Протипоказані:

  • жирні м'ясні молочні продукти;
  • продукти, що містять сою;
  • випічка;
  • цукор, мед, варення;
  • рафіновані продукти (рис, цукор, біла мука).

Рекомендовані:

  • всі ягоди і фрукти;
  • бульйони, приготовані на кістках;
  • зелень;
  • риба, морепродукти;
  • сухофрукти;
  • кисломолочні продукти одноденного приготування (кисле молоко, сир).

Народні засоби

Сприятливий ефект на щитовидну залозу надає прийом соків (овочевих), різних трав'яних зборів. Вони не замінюють основне лікування гормональними засобами, але створюють сприятливі умови для роботи органу, що пом'якшують прояви гіпотиреозу, підсилюють дію медикаментів. Народні засоби різноманітні і не підходять для лікування кожної людини. Ось деякі методи:

  1. Лікування гіпотиреозу огірком. Необхідно з'їдати не менше 1 кілограма коренеплодів в день. В них міститься йод, який добре засвоюється організмом. Відгуки і враження від такої «терапії» лише позитивні.
  2. Лікування гіпотиреозу травами. Один з багатьох варіантів: взяти рівну кількість березових бруньок, звіробою, кореня оману, ягід горобини. Всі компоненти заварити 1 літром кип'яченої води, трохи потримати на слабкому вогні і настояти півдоби. Отриману суміш трав пити тричі на день до їди.

Можливі ускладнення і наслідки хвороби

Без лікування гіпотиреозу щитовидки обов'язково виникають наслідки та ускладнення. Знижується розумова здатність, з'являються збої в роботі серця, спостерігається постійне низький артеріальний тиск, страждає імунітет. Інфекційні процеси і хронічні захворювання на тлі гіпотиреозу щитовидки тривають довше звичайного. Якщо кількість гормонів щитовидної залози знизиться до критичного рівня, виникає гипотиреодная кома.

Профілактика захворювання

Для запобігання гіпотиреозу щитовидки важливо щорічно відвідувати ендокринолога і не залишати без уваги навіть найменші зміни органу. Необхідно загартовувати свій організм, дотримуватися правильного харчування, при необхідності приймати йодовмісні препарати. Дуже важливо підвищувати імунітет, уникати стресових ситуацій, які можуть бути небезпечні для організму.

Дізнайтеся, як проводиться лікування щитовидної залози у жінок.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!