Ізомальт - що це таке і властивості підсолоджувача, як робити прикраси для кондитерських виробів

Багато бачили торти та інші кондитерські вироби з неймовірними декоративними елементами: завитки, невагомі метелики, сердечка, феєричні кульки. Складно повірити, що все це виготовляється з продукту, який можна вживати в їжу. Що таке ізомальт? Це вторсировину, який не тільки принесе естетичне задоволення у вигляді їстівного прикраси, але і має корисні властивості.

Підсолоджувач ізомальт

Наукова назва изомальтит (або палатинит) з'явилося в кінці 50-х років двадцятого століття. Низькокалорійний вуглевод отримали, як побічний продукт виробництва. За смаком він нагадує звичайну сахарозу, а за всіма зовнішніми ознаками не відрізнити від звичного всім цукру. Ізомальт є рослинним продуктом, який присутній у складі очерету, буряка, так що для людини він повністю безпечний.

Вже до 1990 році цукрозамінник був офіційно визнаний безпечним і у США продукт дозволили вживати в будь-яких кількостях. Трохи пізніше до американським вченим приєдналися і в Європі: Об'єднаний комітет експертів ВООЗ з харчових добавок і EEC Scientific Committee of Food підтвердив його безпеку. З тих пір у багатьох країнах почалося широке використання в харчовій та фармакологічної промисловості. На полицях магазинів з'явилися жувальні гумки, шоколад або інші солодощі з цим цукрозамінником.

З чого роблять

Рослинний підсолоджувач виготовляють у вигляді білих кристалів або гранул. Кінцевий продукт - низькокалорійний вуглевод нової генерації без запаху, з солодким смаком. Ізомальт прекрасно розчиняється у воді. Добувають цей продукт навіть у домашніх умовах шляхом виділення сахарози з натуральних інгредієнтів:

  • мед;
  • цукрові буряки;
  • очерет;
  • крохмаль.

Властивості

Підсолоджувач Е953 відносять до натуральних сахарозамінникам, безпечних для людини. На смак він дуже схожий на сахарозу, але не такий солодкий, тому для додання страві солодощі доведеться додати в два рази більше продукту. Завдяки тому, що цей цукрозамінник слабо всмоктується стінками кишечника, його дозволено застосовувати при діабеті. Ізомальт низько калорійний. Калорійність становить 240 одиниць на 100 р.

Користь і шкода

За широкою популярністю ізомальт ховаються основні причини – це корисні властивості, якими може похвалитися цей продукт:

  • Ізомальт створюється з натуральних продуктів, при цьому має приємний солодкуватий смак. Його можна сміливо використовувати замість цукру, щоб підсолодити чай або каву, деякі страви.
  • Ізомальт безпечний для зубів, не сприяє розвитку карієсу, відновлюють зубну емаль.
  • Дієтичний продукт використовують для насичення. Так, грильяж або льодяники з ізомальт допоможуть позбутися від голоду, як рослинна клітковина.
  • Низькокалорійний.
  • Можна вживати в їжу при діабеті.

Шкідливі властивості продукту:

  • Оскільки ізомальт не такий солодкий, як звичайний цукор, продукт додають у два рази більше, щоб додати страві або напою бажаний смак. Так і калорій ви отримуєте більше.
  • Хоча він вважається абсолютно безпечним для організму людини, не варто їм сильно захоплюватися, інакше можливі проблеми з шлунково-кишковим трактом.

Як працювати з изомальтом

Сучасні тенденції вказують на те, що в будь випічці з прикрасою все повинно бути їстівне. Професійні кулінари всього світу використовують цей матеріал для декорування тортів і тістечок. Продукт тягучий, податливий і гнучкий, йому можна надати будь-яку форму, при цьому він стійкий до високих температур і не липне до рук. Спосіб приготування сировини для кондитерських та інших виробів виглядає так:

  1. Цукрозамінник змішують з дистильованою водою в каструлі.
  2. Суміш ставлять на повільний вогонь і помішують до повного розчинення. Доводять до кипіння.
  3. З допомогою кондитерського термометра необхідно домогтися температури продукту в 167 градусів. Знімають з плити і охолоджують до 65 градусів.
  4. При такій температурі можна працювати з продуктом в латексних рукавичках або залити у формочки для отримання кондитерського скла або дієтичних цукерок. За допомогою склеювання та періодичного нагрівання, щоб маса могла розм'якшуватися, можна ліпити будь-які фігурки.
  5. Для завертання використовуйте силіконові килимки, фольгу, харчову плівку. Так буде простіше відокремити готову фігурку після застигання.

Хоча можна приготувати такий продукт вдома, сучасні технології все спрощують та у магазині можна купити вже готовий продукт для кондитерського творчості – изомальтовые палички Get Sassie. Вони продаються наборами різних кольорів. Потрібно просто їх нагріти по інструкції і перетворити пластичну масу в те, що вам захочеться. У застиглому вигляді прикраси із цих паличок схожі на скляні, красиво переливаються на світлі і надають десертів особливий лиск.

Ще одна розробка для полегшення процесу роботи з паличками – це Sassie Shot. Він допомагає робити оригінальні фігурки ще швидше і дуже просто. За лічені хвилини пістолет розігрівається, в нього вставляють паличку необхідного кольору, яка тут же починає плавитися і витікати у вигляді сиропу або більш густої маси (залежно від режиму, який ви вибрали).

Прикраси з ізомальт

Для приготування декоративних фігурок з цукрозамінника знадобиться не так вже й багато речей, головне в цій справі залишається акуратність і творчий підхід. Красиво виглядають кулі або сфери. Що необхідно для їх створення:

  • 100 г ізомальт;
  • дерев'яний шпатель;
  • фен;
  • силіконовий килимок;
  • помпа для ізомальт;
  • силіконові рукавички.

Процес виготовлення кулі виглядає наступним чином:

  1. Розігрійте ізомальт в каструлі до рідкого стану.
  2. Додайте кілька крапель потрібного вам барвника.
  3. Масу перемішайте дерев'яним шпателем.
  4. Охолодіть масу до консистенції пластиліну.
  5. Надіньте рукавички і зробіть кулю.
  6. Введіть в нього трубку помпи і почніть роздувати сферу. Важливо, щоб стінки кулі були однакової температури. Цього можна домогтися гарячим повітрям фена.
  7. Акуратно витягніть помпу з готової сфери, розігрів місце з'єднання.

Якщо залити форму для печива або льоду цікавої форми изомальтом, то ви отримаєте готове для прикраси торта. Також можна працювати з кондитерським мішком, щоб отримати їстівний декор будь-якої форми. Вам знадобляться: силіконовий килимок, ізомальт, барвник, спирт/горілка, кондитерський мішок або корнетик, форми, силіконові молди або форми для льодяників, шпатель. Після того як розплавлений порошок з допомогою нагрівання на плиті або в мікрохвильовій печі, дайте йому трохи заспокоїтися і перелийте в корнетик або кондитерський мішок.

Закрутіть корнетик зверху і почніть малювати. Попередньо обезжирьте силіконовий килимок спиртом або горілкою. Почніть малювати візерунок, напишіть ім'я або слова з цукрозамінника робіть все, що душі завгодно. Знімати фігурки з килимка потрібно акуратно, використовуючи дерев'яний або пластиковий шпатель, щоб не відбулося розтріскування. При використанні готових форм робота стає ще простіше: заповніть форму рідким изомальтом і залиште до охолодження.

Відео

ІЗОМАЛЬТ як і що з ним робити ○ ДЕКОР | Isomalt & CakePlay Decorating

4 види прикрас з ізомальт / isomalt decoration

Ізомальт, очі. / Isomalt

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!