Тростинний цукор - користь і шкода. Чим відрізняється справжній тростинний цукор від звичайного

Альтернативою звичному білому цукру-рафінаду з буряка все частіше пропонуються інші варіанти: нерафінований, карамельний, тростинний продукт. Дієтологи продовжують наполягати на шкоду «солодкої отрути», і харчова промисловість швидко переключається на рекламу різних аналогів, націлених замінити звичайний рафінад.

Тростинний цукор і звичайний - в чому різниця

Сахароза – вуглевод, значущий поживний елемент, службовець джерелом енергії, так необхідної для мозкової діяльності. Білий колір та продукту, отриманого не тільки з бурякових, але і з очеретяних рослин. Коричневий колір обумовлений процесом очищення без методу перекристалізації (рафінування сировини), що застосовується при обробці цукрового буряка. Це і є перша відмінність тростинного цукру від звичайного бурякового, але, по суті, вони однакові.

Що таке коричневий цукор? При технологічному очищенні з сахарози рослин очерету виділяється меляса – патока чорного кольору. Результат являє собою той же цукровий пісок, але з трохи меншим вмістом калорій і іншим складом мікроелементів. Організм не відчуває особливих відмінностей від споживаного цукрового продукту білого він або коричневого кольору. Припущення про зміст в мелясі більше вітамінів і мікроелементів порівняно з білою патокою все ще вивчається.

Цей тростинний цукор

Для виробництва такого виду харчової сахарози рослина культивується цукровий очерет благородний (Saccharum officinarum або Saccharum spontaneum). Цей тростинний цукор на наших прилавках повинен бути виключно привізним: область виростання тростини – Австралія, Індія, Бразилія, Куба. Упаковка продукту повинна містити інформацію про місце зростання рослини і фасування. Колір цукру варіюється від світло до темно-коричневого і залежить від регіону культивування та концентрації меляси: чим більше патоки, тим темніше відтінок.

Основні види коричневого цукрового продукту:

  • мусковадо;
  • турбінадо;
  • демерара.

Цукор Мусковадо

Цукор мусковадо (ще він може називатися барбадоський) виходить методом першого уварювання соку, в ньому міститься 10% меляси. Кристали Muscovado темні, липкі на дотик, відрізняються сильним запахом карамелі. При їх додаванні випічка набуває особливого медовий колір, аромат патоки і довго не черствіє. Ще Мусковадо підходить для додавання кави.

Цукор Турбінадо

Turbinado sugar рафінований частково, оброблений водяною парою (турбіною), тому й одержав таку назву. Це якісний біопродукт: для його виробництва не застосовуються хімічні елементи. Кристали цукру Турбінадо сухі, розсипчасті, від золотистого до бурого кольору залежно від часу обробки, застосовуються для підсолоджування чайних і кавових напоїв, коктейлів, для приготування салатів, соусів.

Тростинний цукор Демерара

У магазинах найчастіше зустрічається цей вид, виготовлений компанією Містраль із сировини з тропічного острова Маврикій. Це коричнево-золотисті великі тверді кристали. Тростинний цукор Демерара ідеальний для чаю, кави, коктейлів. Чудово карамелізується, розкриваючи в процесі багатий смак і приємний аромат. Такий цукор із тростини погано розчиняється у тесті, але відмінно буде виглядати обвалуванням на випічці.

Тростинний цукор - калорійність

«Солодкий яд» складається на 88% сахарози. Калорійність тростинного цукру рафінаду принципово не відрізняється: 377 ккал проти 387 ккал на 100 р. Такий зміст калорій становить 18% від денної норми споживання з розрахунку застосування 2000 ккал/добу. Енергетична цінність в пропорціях БЖУ: 0% білків/ 0% жирів/ 103% вуглеводів, тобто в ньому міститься багато вуглеводів і калорій – схуднути він вам не допоможе!

Тростинний цукор - користь

Від сахарози можна отримувати чимало потрібних здоров'ю елементів. Чим відрізняється коричневий цукор від звичайного білого? Перш за все, користь тростинного цукру обумовлена наявністю вітамінів групи В, необхідних для обмінних процесів. На Заході він використовується вегетаріанцями для заповнення залізодефіциту: містить багато магнію і заліза, тоді як у рафінад немає магнію зовсім, а заліза в кілька разів менше. Необроблений цукровий продукт зберігає корисні елементи патоки: натрій, кальцій, мідь, цинк, фосфор, калій, і корисний:

  • тим, кому рекомендована «солодка дієта» при проблемах печінки;
  • для регулювання тиску;
  • для нормалізації жирового обміну;
  • для прискорення білкового обміну;
  • для виведення шлаків з організму;
  • для нервової системи;
  • діабетикам: особливих відмінностей у вживанні його замість рафінаду при діабеті немає, необхідно стежити за дозою і кілокалоріями.

Як перевірити тростинний цукор на справжність

Характерний коричневий колір, який може бути від темно-бурого до золотистого, не гарантує достовірність. Відтінок залежить від концентрації меляси та місця зростання рослини. Але і сама патока використовується в якості барвника рафінованих виробів, тому важливо вміти відрізнити підробку, щоб не купити пофарбований карамеллю буряковий рафінад. Перевірити тростинний цукор на справжність можна так:

  • розвести сироп і додати краплю йоду; виник блакитний відтінок говорить про реакції на крохмаль, що міститься в натуральному продукті;
  • покласти цукровий брусок в теплу воду; якщо вода змінює колір – ви купили імітацію.

Цукор тростинний - користь і шкода

Реклама 2016 ФАРИНГОСЕПТ від застуди

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!