Білий чай - користь і шкода. Властивості білого китайського чаю і як правильно заварювати

Вишуканий напій впевнено переступив межі просто приємного і ароматного,він визнаний у всьому світі дуже корисним продуктом. Якщо його правильно заварити, то можна насолоджуватися найтоншим смаком, запахом, якими відрізняються тендітні прозорі нирки чаю, іменованого білим, одночасно позбавляючись від хвороб і поганого настрою.

Білий чай – що це таке

Гурмани відмінно знають, що білий чай – це вишуканий напій, що володіє оригінальним смаком, ароматом і цілющим впливом. У давні часи правління династії Сун (з 960 по 1279 р.) був відкритий цей сорт чаю, пізніше опис вирощування рослини зустрічаються в стародавніх книгах династії Мін (1368-1644 р.). Продукт поставлявся лише імператорської сім'ї, але контрабандисти зуміли налагодити постачання європейським шанувальникам чаю Срібні Голки. Чим же пояснюється елітарність цього продукту?

Вирощений на півночі високогірній провінції Фуцзянь, чай збирають в квітні, коли весна пробуджує зелені листочки. Ніжні, майже прозорі бруньки та молоді листки, які покриває сріблястий ворс, рано вранці обережно зривають з кущів, піддають незначною ферментації або окислення. Тільки неушкоджене сировина зберігає свій неповторний запах і вишуканий вигляд, яким славиться елітний сорт чаю.

Білий чай – користь і шкода

Спочатку гурмани віддали належне чудовому аромату та смаку напою, потім дослідники вирішили з'ясувати, в чому користь і шкоду білого чаю. Оскільки до споживача сировина надходить після мінімальної обробки, в ніжних нирках і листках зберігається максимальна кількість корисних речовин. Чай володіє антибактеріальними властивостями, тому особливо рекомендується до вживання в період поширення вірусних захворювань.

Щодо протипоказань до вживання продукту, то їх зовсім мало:

  • хвороби нирок (через сечогінного властивості чаю);
  • вагітність, годування груддю;
  • виразка, гастрит;
  • гіпертонія, діабет;
  • безсоння, оскільки чай володіє тонізуючим ефектом.

Властивості білого чаю

Цей напій визнаний еліксиром молодості, здатним дарувати енергію. Варто згадати більш детально про властивості білого чаю: сорт Срібні Голки вважаються найбільш корисним у порівнянні з іншими завдяки тому, що в склад входять в рекордній кількості вітаміни (групи В, С, РР), амінокислоти, мікроелементи, в тому числі і фтор. При цьому кофеїну в рослині менше, ніж в інших сортах.

Рівень антиоксидантів в цьому сорті значно вище, ніж у зеленому. Регулярно вживаючи продукт, ми захищаємо організм від розвитку хвороб серцево-судинної системи, онкології. Дослідники стверджують, що напій активно бореться з вільними радикалами, запобігаючи старінню тканин і порушення процесів обміну в організмі. Відзначають протизапальні, антисептичні властивості Срібних Голок.

Важливий і той факт, що напій дарує гарний настрій, допомагає боротися з синдромом хронічної втоми, ефективно втамовує спрагу. Це пояснюється наявністю ефірних масел, що благотворно впливають на організм людини. Активізуючи обмінні процеси, чай допомагає боротися із зайвою вагою, очищає організм від токсичних речовин, тому його вживають при отруєнні.

Користь білого чаю для жінок

Срібні Голки входять до складу препаратів для схуднення, для шкіри і збереження молодості. Якщо говорити про користь білого чаю для жінок, то необхідно згадати про високий рівень антиоксидантів в рослині, що дозволяє боротися зі старінням організму. Активно впливаючи на обмінні процеси, чай допомагає скинути зайву вагу, прекрасно знімає роздратування, заспокоює.

Косметологи з'ясували, що чай активно бореться зі старінням, тому його екстракт, що використовується при виготовленні омолоджуючих косметичних засобів. Маску наносять на обличчя, зону декольте, тримають чверть години, змивають теплою водою. Шкіра стане більш світлою, гладкою, пружною. У домашніх умовах легко приготувати чудову маску для обличчя, в її склад входять:

  • сметана – 1 ст. л.;
  • чайний лист – 1 ч. л.;
  • сік лимона – 1 ч. л.

Як заварювати білий чай

Рекомендується навчитися заварити білий чай, щоб не втратити ті цінні речовини, які дбайливо збереглися при зборі, сушці і дуже слабкою ферментації. Використовують якісну воду, спеціальну фарфоровий або скляний посуд. Рекомендований такий процес заварювання чаю:

  1. Прогріти посуд окропом.
  2. Насипати чай (2 чайні ложки на 200 мл води).
  3. Залити кип'ячену і охолоджену до 70-80 градусів воду. Це ідеальна температура, щоб чай відкрив всі смакові нотки, аромати.
  4. Напій залишають настоятися 2-3 хвилини, розливають у чашки.

Ціна на білий чай

Популярних сортів чаю декілька, і кожен з них відрізняється як за якістю, так і ціною. Бай хао інь чжень – це назва одного з відомих сортів, також популярний Баймудань, Шоу Мей, Гун Мей. Якщо Бай Хао Інь Чжень і Баймудань відносяться до продукції найвищої якості та придбати продукт можна за ціною від 1000-1200 рублів за 50 м, то Шоу Мей і Гун Мей більш доступні за ціною (по 400 рублів за 50 м), але і поступаються за якістю.

Відео: чим корисний білий чай

Білий чай. Королівський напій

Відгуки

Ірина, 26 роківВідмінний чай з тонким ароматом, злегка нагадує березовий сік або квітковий, фруктовий запах. Спочатку необхідно придбати якісний продукт, підшукати свою ідеальну пропорцію, щоб правильно заварити, а потім насолоджуватися чудовим смаком вранці. Особливо добре тонізує в спеку, допомагає швидко позбутися від застуди, поганого настрою.
Наталя, 42 рокиЗнайома порадила купити китайський білий чай для схуднення. Спочатку смак напою здався мені невиразним, але пізніше, навчившись правильно заварювати, я відчула цей легкий, приємний аромат! Крім допомоги в схудненні, цей чай допомагає позбутися від хвороб, а вартість чаю повністю себе виправдовує, адже здоров'я – дорожче!
Денис, 38 роківЯ вважаю себе цінителем і знавцем різних сортів чаю, але Бай хао інь чжень – мій улюблений. Прозорі тендітні бруньки, листочки дають ледь вловимий колір і дуже свіжий аромат. Особливо цей чай добре пити з ранку, коли потрібно підбадьоритися, поліпшити настрій, набратися сил. Тільки заварювати треба за правилами, інакше ефект зовсім не той.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!