Як варити буряк швидко цілком чи шматочками. Час варіння буряків в каструлі, мікрохвильовій печі або мультиварці

Цей корисний овоч використовують в їжу для приготування салатів, ложа продукт в борщ. Сам по собі коренеплід багатий вітамінами, може підвищувати гемоглобін. Навіть відвар буряків і відходи можна використовувати в їжу або для лікування хвороб. Як приготувати, як зварити овоч правильно, описано далі.

Скільки вариться буряк

Час приготування цього овоча залежить від багатьох факторів, наприклад, від розміру продукту. На питання про те, як приготувати і скільки варити буряк до готовності, неможливо відповісти однозначно. Середній час варіння буряків становить 40-55 хвилин. Це довгий процес, але його можна прискорити. Для цього треба заливати воду рослинна олія: воно підвищить температуру при кипінні і потім термічна обробка буде більш швидкою, близько 30 хвилин.

Швидко можна приготувати кормової коренеплід в мікрохвильовій печі або скороварці в домашніх умовах. При цьому знадобиться поліетиленовий пакет. При такій обробці можна впоратися за 10-15 хвилин. Потрібно знати в якій воді варити: підсолена вода може зробити продукт більш жорстким, тим самим сповільнить процес. Способи готування відрізняються в залежності від страви. На салати, перші страви підбираються різні варіанти приготування.

Як варити буряк в каструлі

Для готування потрібно вибирати емальований посуд, можна з товстим дном для кращої тепловіддачі. Плоди потрібно підбирати, орієнтуючись на невеликий або середній розмір, тоненьку шкірку і рівна темний колір, без сторонніх синюватих і зеленуватих плям. Краще готується солодка, молода буряк. В процесі важливо залити плоди рідиною і стежити за тим, щоб вода не випаровувалася, а постійно покривала їх на кілька сантиметрів, при потребі її можна доливати.

Спосіб приготування:

  1. Очищати бадилля не потрібно, проварювати треба буряк цілком.
  2. Спочатку необхідно довести до кипіння, потім зменшити вогонь, додати лимонного соку, щоб не втратила колір.
  3. На питання, скільки вариться буряк по часу в каструлі, не можна відповісти однозначно. З моменту закипання потрібно чекати приблизно 45 хвилин.
  4. Перевірити готовність можна виделкою: якщо після закінчення такого періоду часу вона насилу проколює плоди, то процес потрібно продовжити ще на 10 хвилин, дати овочу повністю зваритися.

Як варити буряк в мультиварці

Сучасні господині обзавелися на своїй кухні сучасними чудесами техніки, які суттєво спрощують життя. Приготування буряка в мультиварці – справа нескладна. Варити можна як цілий буряк, так і порізаний. Потрібно скласти цілі плоди на дно чаші, залити їх водою, закрити кришкою. Вибирати потрібно режим готування на пару. Буряк потрібно дістати по закінченні процесу, про це повідомить сама техніка. У залежності від марки, можливостей цієї кухонної машини, час може коливатися від 30 до 45 хвилин.

Скільки варити буряк в скороварці

Ця новинка техніки існує у двох видах: вбудована функція в мультиварці або пароварка, яка готує на вогні. Примітна вона тим, що готує продукти під високим тиском пари, що істотно скорочує процес. До того ж продукти, приготовлені з таким пристосуванням, корисні для здоров'я, належать до здорової їжі. Буряк в пароварці цілком готується не більше 30 хвилин.

Спосіб приготування:

  1. Буряк потрібно помити і покласти в ємність.
  2. Залив туди води, додати сіль і перець, можна оцет або сік часнику для збереження кольору.
  3. Необхідно поставити скороварку на газ на слабкий вогонь і дозволити плодам чекати близько півгодини.
  4. Пар на клапані спускати не потрібно, адже це сповільнить час готування.
  5. Готовий буряк потім треба буде залити холодною водою на пару хвилин, як тільки він буде готовий: так плоди будуть простіше очищатися.

Скільки варити буряк в мікрохвильовці

Найшвидший спосіб придумали винахідливі господині. Він не вимагає додавання води. Потрібен лише пакет та мікрохвильова піч. Буряк має унікальну властивість не втрачати свої корисні якості під термічною обробкою. Доведено, що вітаміни залишаються в цілісності під будь-який вплив з боку. Розглянемо, як і скільки варити буряк в мікрохвильовці в пакеті.

Спосіб приготування:

  1. Плоди потрібно вимити і залишити неочищеними.
  2. Щоб продукт не вибухнув, на ньому потрібно зробити ножем кілька десятків проколів.
  3. Води додавати не треба.
  4. Потрібно покласти коренеплоди в пакет і зробити так, щоб він був герметично закритий.
  5. Виставити в налаштуваннях потужність 800 ватт та залишити готуватися на 8-10 хвилин, після чого вийняти з печі.

Як зварити буряк швидко і смачно

Цей плід можна готувати різними способами. Потрібно дотримуватися основних правил, і знати, як приготувати і як правильно зварити буряк. Буряк у шкірці містить найбільшу кількість корисних елементів. Крім шкірки, не можна зрізати і хвостик: все повинно бути цілісним. Додавання солі сповільнить процес варіння. Чайна ложка цукру, лимонної кислоти, сік лимона, оцет допоможуть утримувати колір.

Плоди середнього та дрібного розміру швидше приготуються, при цьому вони солодші і смачніше. Цукор можна додавати, якщо буряк попався несмачний. При розрізі хороша буряк червона, має яскраво виражений, наближений до червоному колір. Скороварка і мікрохвильовка можуть впоратися з цим завданням набагато швидше звичайної каструлі, мультиварка максимально збереже вітаміни.

Як правильно варити буряки для вінегрету

Цей салат з давніх радянських часів популярний на щоденних та святкових столах країни. Популярність його обумовлена бюджетностью і мінімальним набором продуктів. Один з основних інгредієнтів – буряк. Багато господинь цікавляться, як варити буряки для вінегрету, щоб вона була червоною, червоною, смачною, мала насичений колір, надавала страви естетичний вигляд і радувала смаковими якостями.

Спосіб приготування:

  1. Плоди, не очищаючи від шкірки, потрібно помити, щільно загорнути фольгою.
  2. Духовку нагріти до 200 градусів, викласти буряк на деко і залишити пектися на 20-25 хвилин в залежності від розміру овочів.
  3. Після цього духовку вимкнути і залишити для повного остигання. А якщо часу немає, то остуджувати можна холодною водою, насичений колір при такому методі гарантований.

Як варити буряк для салату

Популярний зимовий салат «Оселедець під шубою» теж готується з цим коренеплодом. Його часто можна зустріти на новорічних і різдвяних столах. Буряк для цієї страви натирається на крупній тертці, тому плоди повинні бути пружними. На питання, як правильно варити буряк для салату, однозначної відповіді не існує. Однак можна точно сказати, що варити її для шуби потрібно цілком, а потім подрібнювати (дивіться рецепт з фото для цього салату). Краще всього підійдуть вищеописані способи з каструлею і пароваркою.

Варений буряк для борщу

При готуванні цього смачного першого страви використовується або тертий, або нарізану дрібною соломкою плід. Готується він вже нарізаною вигляді. Овоч потрібно очистити від шкірки, а потім максимально важливо зберегти колір, передати солодкий смак. Для цього потрібно знати, як зварити буряк для борщу. Головне – не переварити продукт: 10 хвилин кипіння нарізаного овоча цілком вистачить, інакше він не буде солодким. При варінні необхідно додати оцет або лимонну кислоту, терту моркву, щоб буряк не виглядав вицвілим, був виражено червоним, добре тримав колір і форму.

Дізнайтеся,чим корисна буряк.

Відео: Як відварити буряк

Як Правильно Зварити Буряк

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!