Сало в духовці: рецепти з фото

При нинішньому розкладі сил на світовій політичній арені сало перетворилося в символ конфлікту між росіянами і українцями. Однак ця сучасна асоціація не повинна витісняти зі свідомості гурманів головне: правильно засолений і приготований шпик як в холодному, так і в гарячому вигляді може стати справжнім делікатесом (правда, про дієти доведеться забути).

Як приготувати сало, запечене в духовці

Наші співвітчизники рідко готують шпик як гаряче блюдо, вважаючи за краще подавати його на стіл в якості холодної закуски. Однак правильно зроблена грудинка, особливо якщо подавати з картоплею, здатна перетворитися на цвях святкового вечері. Це блюдо відмінно підходить як закуска до рясних узливань, оскільки жир перешкоджає швидкому всмоктуванню алкоголю в кров. Тому якщо ви впевнені, що гості не будуть обмежувати себе в горілці – приготуйте запечене сало з травами і гострими спеціями у фользі. Чоловіки оцінять грамотний вибір.

Підготовка інгредієнтів

Запікати рекомендується сирої шматок, який ще не піддавався засолюванні. Купувати шмат краще на ринку, у того різника, якого ви давно довіряєте. Віддавайте перевагу свіжому продукту. Наявність і кількість м'ясних прожилок визначається тільки вашими індивідуальними вподобаннями: комусь до душі чистий жир, а хтось любить смугасту, майже мармурову грудинку. Експериментувати можна з різними типами продукту. Для запікання потрібні ваші улюблені спеції, часник, зелень і приправи (наприклад, гірчиця або аджика).

Рецепт запеченого сала в духовці

Класичний поширений рецепт запікання сала в духовці передається з вуст у вуста, але кожна господиня обов'язково адаптує його до власних вподобань. Коли ви освоїте базову версію страви, можете спробувати різні варіанти – наприклад, нашпигувати шматок свіжим імбиром замість часнику, приправити пекучим перцем чилі, замаринувати у вині або гранатовому соку... Як будь-яка робота з м'ясо, підготовка шпику залежить лише від фантазії і смаків кухаря.

З картоплею

Оригінальна страва обов'язково сподобається тим, хто байдужий до м'яса як такого, але любить ароматну, просочену жиром картоплю. Рецепт картоплі з салом в духовці стане в нагоді, якщо ви чекаєте в гості голодну чоловічу компанію, однак цінителі цієї страви можуть готувати його без приводу, як буденного обіду або вечері.

Інгредієнти

  • шпик (без м'ясної прошарку) – 300 грам;
  • картопля – 6-7 шт.;
  • суха аджика – 1 ст. ложка;
  • сіль – половина чайної ложки.

Спосіб приготування

  1. Наріжте сало тонкими пластинками. Замаринуйте в аджике, додайте сіль і залиште на пару годин.
  2. Почистіть картоплю, наріжте кружечками середньої товщини.
  3. Підготуйте форму для запікання або невеликий глибокий лист.
  4. Викладіть продукти в 3-5 шарів так, щоб нижнім шаром була картопля, а верхнім – шпик.
  5. Запікайте при температурі 190 градусів 40 хвилин.

У фользі

Якщо ви не знаєте, як приготувати сало в духовці у фользі, для першого разу, використовуйте базовий рецепт. Спеції можна вибрати будь-які, це залежить лише від індивідуальних смаків, однак враховуйте, що таке жирне блюдо краще всього поєднується з гострими спеціями – адже про дієтичні рецепти мова все одно не йде... Чудовою приправою визнана пекуча гірчиця.

Інгредієнти

  • шпик – 700-800 грам;
  • гірчиця – 2 ст. ложки;
  • чорний перець горошком – 5-10 шт.;
  • гвоздика – 3-4 шт.;
  • часник – 3-4 зубчики;
  • лавровий лист.

Спосіб приготування

  1. Вимийте і обсушіть шматок.
  2. Зріжте шкірку, якщо вона є, і зробіть ножем кілька заглиблень.
  3. Пальцем пропихните туди горошини чорного перцю, суцвіття гвоздики, шматочки часнику і лавровий лист.
  4. Змастіть гірчицею. Залиште шматок на годину.
  5. Загорніть у фольгу (глянсовою стороною назовні) і запікайте 45 хвилин при температурі 180 градусів.

З часником

Поєднання запеченого сала з часником можна назвати сільським і класичним: це виходить смачно як в гарячому, так і холодному варіанті. Якщо ви збираєтеся зробити таке блюдо вперше, вибирайте шматок з великою кількістю м'яса в прошарку. Не забувайте додавати свіжу зелень, яка надає особливий приємний аромат.

Інгредієнти

  • шпик – 600 грам;
  • часник – 4-5 зубчиків;
  • перець горошком;
  • кріп;
  • сіль.

Спосіб приготування

  1. Шпик потрібно ретельно зачистити, а потім натерти сіллю.
  2. Ножем зробіть невеликі поглиблення, покладіть туди горошини перцю і зелень.
  3. Часник пропустіть через прес, а потім потрібно натерти їм весь шматок шпику.
  4. Використовуйте мотузку або щільну нитку, щоб зв'язати сало. Запікайте близько години при температурі 180 градусів.

З м'ясним прошарком

Знати, як запекти сало з прошарком в духовці, потрібно, щоб приготувати відповідне блюдо для бутербродів на кожен день. Адже більшість чоловіків любить ароматну грудинку і з задоволенням замінить нею звичну копчену ковбасу. Однак правильно приготовлена грудинка з м'ясним прошарком, нагадує бекон, сподобається всій родині.

Інгредієнти

  • грудинка – 700-900 грам;
  • мелений чорний перець;
  • сіль;
  • коріандр або гвоздика;
  • свіжа зелень.

Спосіб приготування

  1. Потрібно очистити грудинку, зняти з неї шкірочку. Потім натерти сіллю.
  2. Додайте всі спеції, які ви хочете використовувати.
  3. Залиште шпик на пару годин, щоб дати маринаду вбратися.
  4. Загорніть у фольгу (бажано, щоб упаковка була герметичною ). Запікайте не менше півтора годин при температурі 180 градусів.
  5. Дайте грудинці охолонути, потім поріжте на порційні тонкі скибочки. Подавайте як на бутерброди, так і на святковий стіл, у складі м'ясного асорті. Діставати страву з холодильника потрібно безпосередньо перед подачею.

Копчене сало в духовці

Приготувати смачне і ароматне копчене сало в духовці буде легко, якщо правильно вибрати шматок для запікання. Мало хто в наші дні, якщо мова не йде про сільської домашньої коптильні, готовий чаклувати над шпиком самостійно. Купуйте шматок на ринку у перевіреного м'ясника, тоді вам буде забезпечений насичений яскравий смак страви.

Інгредієнти

  • сало - 700 грам;
  • майонез - 3 ст. ложки;
  • мелений перець;
  • часник - 2 зубчики.

Спосіб приготування

  1. Копчене сало очистити від кірки. Його треба просушити, потім натерти сіллю і перцем.
  2. Якщо ви не знаєте, як приготувати цю страву, для першого разу обмежтеся мінімальним набором спецій: часник сам по собі здатний дати хороший результат.
  3. Готовий шматок укласти на деко і запекти при температурі 190 градусів. Рекомендується їсти з хлібом.

У рукаві для запікання

Ситним незвичайним обідом може стати сало запечена в рукаві. Хоча цей продукт містить велику кількість холестерину, періодично допустимо дозволити собі надмірності. Ввібрати жир допоможуть додаткові компоненти, причому рекомендується вибирати адсорбуючі продукти, які врятують ваш організм (особливо печінка) від занадто важкого удару.

Інгредієнти

  • сало без м'яса - 500 грам;
  • картопля - 4-5 шт.;
  • жменя чорносливу;
  • сіль;
  • приправа хмелі-сунелі;
  • майоран.

Спосіб приготування

  1. Нарізати сало на невеликі кубики. Змішати зі спеціями і сіллю. Залишити на пару годин.
  2. Тим часом необхідно очистити картоплю і нарізати кубиками такого ж розміру.
  3. Чорнослив промити. Якщо плоди великі, порізати навпіл.
  4. Відмотайте шматок рукава довжиною приблизно півтора метра. Зав'яжіть його з одного боку, потім акуратно укладіть всередину сало, картоплю і чорнослив.
  5. Зав'яжіть з іншого боку, струсніть, щоб продукти рівномірно розподілилися.
  6. Укладіть рукав на поверхню листа так, щоб при необхідності можна було легко дістати його з духовки і перевірити готовність.
  7. Щоб запекти страву, потрібно близько години. Поєднання жиру і чорносливу створить пікантний незвичайний соус з ароматом ваших улюблених спецій.

Як правильно вибрати сало для запікання

Свинина вважається не самим складним у приготуванні м'ясом, адже завдяки великій кількості жирових прошарків її практично неможливо пересушити.Однак якщо перед тим, як випікати філе, його рекомендується відбити, жирна частина не вимагає таких приготувань. Якщо ви не знаєте, як вибрати сало з прошарком, зверніться за консультацією до знайомого м'ясника. Більшість мережевих магазинів пропонує вже готову солонину, яка буде не надто смачна печеної.

Уникайте шматків, мають жовтуватий відтінок. Правильний жир повинен бути білим, з легким рожевим відтінком. Сире сало не має запаху. Що ж стосується кількості м'яса, то цей аспект залежить від особистих переваг. Деякі гурмани вважають, що правильно зроблений шпик взагалі не має м'ясний прошарку. Однак, якщо ви віддаєте перевагу комбінований варіант, зверніть увагу на те, щоб товщина прошарку не перевищувала кількість жиру, інакше ви ризикуєте витопити весь смалець.

Якщо ви купили тонкий пласт, спробуйте приготувати його у вигляді рулету, загорнувши всередину попередньо відбитого шматка жирної свинини часник, лавровий лист і смужки болгарського перцю. Крім того, можна додати всередину такого рулету будь-які свіжі овочі, чорнослив або шматочки яблук. Під час запікання в духовці ці продукти вбере жир і, якщо приправити їх вашими улюбленими спеціями, придбають особливо пікантний смак, так що будуть чудовим блюдом самі по собі, без м'яса.

Відео

Шашлик з картоплі з салом в духовці. Skewers of potatoes with bacon in the oven

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!