Варення з винограду кишмиш

Серед солодких домашніх заготовок на зиму самим незвичайним ласощами вважається варення з винограду. З настанням осені, коли плоди рослини досягають стану стиглості і ціна на нього невисока, приходить час поласувати ягодами або запастися про запас. Якщо є бажання приготувати оригінальне варення на зиму, то слід вибирати варення з винограду кишмиш. Багатий на вітаміни групи В, що містить мінерали, органічні кислоти – виноград – представлений різними сортами. Одні види придатні для вина, інші – для кулінарії яких косметичних процедур.

Як правильно вибрати і підготувати виноград для заготівлі на зиму

Щоб заготовити виноград на зиму у вигляді варення, доведеться вийняти з кожної ягідки кісточки, заняття малоприємне, якщо не сказати більше. Але зварити домашнє оригінальне ласощі, де головним компонентом виступлять плоди виду кишмиш, не важче, ніж будь-яке інше. Відсутність кісточок не тільки спрощує процес заготівлі, але і дозволять зберегти виноградинки цілком,а смак солодкого частування більш вишуканий.

Солодкі сорти винограду зажадають менше цукру, хоча зовсім не виключають його, щоб варення не забродило. Зменшити солодкість вийде з допомогою лимонної кислоти або вибирати сорти з кислинкою. Смачне виноградне варення вийде і з таких сортів, як Талісман, Агадаї, Карабурну, Чауш, Захват, які відрізняються великим розміром ягід і соковитою м'якоттю.

Для заготівлі на зиму вибирають непошкоджені плоди, без гнилі, акуратно видаляють плодоніжки, щоб не пошкодити м'якоть. Миють виноград під проточною водою, злегка просушують, розкладаючи на тканини, але не витирають. Сорти з щільною шкіркою треба обов'язково бланшувати, тоді окріп зробить шкіру більш м'якою. Кісточки видаляють за бажанням, але якщо їх залишити, то смак варення вийде дещо іншим.

Який посуд знадобиться

Щоб приготувати солодкий десерт на зиму за домашнім рецептом, необхідно подбати не лише про вибір відповідного сорту. Поусуду, яка знадобиться для консервації, теж необхідно підготувати заздалегідь. Підготувати скляні банки з кришками відповідного обсягу і простерилізувати їх. Не обійтися при заготівлі оригінального ласощі без посуду для варіння варення, ще під рукою повинен бути друшляк, дерев'яна лопатка або ложка. Деякі рецепти передбачають використання мультиварки зразок Редмонд, Поларіс чи підійде мікрохвильова піч Панасонік.

Покрокові рецепти смачного варення з винограду кишмиш з фото

Навіть з першого разу зварити смачне домашнє ласощі зможуть ті, хто скористається покроковими рецептами з фото. Як зберегти мармеладний або смарагдовий відтінок, додати медовий смак або дати винограду засахариться? Детальніше про це розповідається у покрокових рецептах. Вони допомагають підібрати правильну пропорцію продуктів або відкриють секрет, як простіше і смачніше зробити домашню заготовку. Фото, які супроводжують рецепти, наочно демонструють або кожен етап, або кінцевий результат приготування.

Простий і швидкий рецепт варення «П'ятихвилинка»

Якщо немає бажання довго возитися з приготуванням оригінального домашнього ласощі, то вибирайте цей простий рецепт. Приготувати виноградне варення вийде дуже швидко, вже через кілька хвилин ваші запаси на зиму поповняться смачним ласощами. Зекономлений час можливо використовувати на інші заняття або освоїти кілька інших рецептів.

Інгредієнти:

  • 1 кг кишмишу;
  • 150 мл води;
  • 200 г цукру.

Опис процесу приготування:

  1. Змішати воду з цукром, поставити ємність для варення на повільний вогонь. Нагрівати, поки цукор не розчиниться повністю.
  2. Підготовлені для заготівлі ягоди висипати в солодкий сироп, проварити близько п'яти хвилин спочатку на повільному, а потім стільки ж на великому вогні. Варення не має закипіти!
  3. Зняти з вогню, розлити домашню солодку заготовку по простерилизованным банкам ще гарячою. Закатати кришку, обернути ковдрою, залишивши до повного охолодження.

Ароматне варення з далекосхідного кишмишу в мультиварці

Традиційний спосіб приготування варення або повидла являє собою трудомісткий процес. Але якщо використовувати для цих цілей мультиварку, вибрати далекосхідний кишмиш і витратити пару хвилин на покроковий рецепт, то всі турботи зведуться до мінімуму. Домашня закачування виходить ароматною, в ній зберігаються корисні речовини, а витратити треба лише трохи часу, завантажуючи продукти і контролюючи зрідка сам процес. Побутова техніка економить час, сили, корисні властивості, допомагаючи створювати смачне частування.

Для ароматної виноградного варення необхідно взяти:

  • 1 кг ягід;
  • 500 г цукру.

Приготування:

  1. Ягоди очистити від гілочок, помити, якщо дуже великі, то проколоти голкою або зубочисткою, щоб краще пускали сік.
  2. Чашу мультиварки наповнити цукром, виноградинами, поставити побутове кухонне пристрій на режим «Гасіння».
  3. Через дві години домашнє ласощі готове, ще гарячим його треба розлити по банках, закрити кришками, щоб взимку подати частування до солодкого столу.

Смачне виноградне варення з лимоном і волоськими горіхами

Виноградне варення саме по собі представляє оригінальне домашнє ласощі, а зробити його ще більш незвичайним, смачним, ароматним допомагають додаткові інгредієнти. Їх роль можуть виконувати різні продукти: лимони, апельсини, яблука, груші, горіхи. Царські рецепти припускають, що для приготування виноградного варення використовується не один, а відразу кілька компонентів. Калорійність домашньої заготовки від цього ненабагато вище, зате користі більше. Щоб приготувати таке частування в домашніх умовах, потрібно взяти:

  • 1 кг кишмишу;
  • 1-2 невеликих за розміром лимона;
  • 0,5 склянки очищених волоських горіхів;
  • 70 мл води;
  • ванілін за смаком.

Процес приготування:

  1. Цукор змішати з водою, зварити прозорий сироп.
  2. Підготовлені для варіння солодких ласощів ягоди винограду опустити в цукровий сироп, дати настоятися кілька годин.
  3. Потім довести заготовку до кипіння, варити п'ять хвилин, зняти, залишаючи на ніч.
  4. Перед завершальним етапом додати горіхи, з лимонів вичавити сік, проварити близько 10 хвилин. Після цього ще варення гарячим розкласти по банках, закрити кришкою, і, укутуючи теплим матеріалом, залишити поступово остигати.

Як варити варення з яблук і винограду сорту кишмиш

Мало кому подобається возитися з домашніми заготовками, але цей рецепт варто того. Смачне домашнє ласощі вийде зробити відразу з двох продуктів, що містять корисні для здоров'я речовини. Щоб трудомісткий процес насправді не був таким складним, вибирайте виноград сорту кишмиш, і тоді це корисне, ароматне, оригінальне солодке частування красивого мармурового відтінку зможуть є навіть малюки.

Інгредієнти:

  • 0,5 кг винограду;
  • 1-1,3 кг яблук;
  • 500 мл води.

Приготування:

  1. Яблука, виноград помити. З яблук зняти шкірку, видалити кісточки, серцевину, після цього нарізати скибочками або на невеликі шматочки.
  2. Вилити воду в каструлю, висипати кишмиш, часточки яблук, варити на слабкому вогні до закипання.
  3. Потім зняти посуд з вогню, остуджувати не менше 4 годин. Повторити процес варіння спочатку ще 2 рази.
  4. На останньому етапі, коли консистенція варення стане густою, то розкласти домашню консервацію по банках, закатати кришками, залишити до повного охолодження.

Рецепт приготування з дикого кишмишу без кісточок з корицею

Заповнити взимку недолік вітамінів не складе труднощів для тих, хто приготує на зиму варення з дикого кишмишу без кісточок з корицею. Аромат домашнього ласощі точно підкорить з першого разу, а на вигляд воно як цукати в желатині. Коли варення готується без кісточок, то вдається уникнути гіркуватого смаку, урізноманітнити ж рецептуру вийде, якщо замінити корицю лікером «Амаретто», який звабливого присмак мигдалю.

Інгредієнти:

  • 1 кг винограду;
  • 1 лимон;
  • 400 г цукру;
  • паличка кориці або 60 мл лікеру.

Приготування:

  1. Ягоди готують: миють, видаляють кісточки.
  2. Посуд, яка призначена для варення, наповнюють цукром, поливають його соком лимона, а потім перемішують з виноградом. Суміш залишають на 4 години, щоб ягоди пустили сік.
  3. Після цього домашню заготовку варять близько 20 хвилин, знімають з вогню і дають охолонути.
  4. Через пару годин або на наступний день знову зварити варення, за п'ять хвилин до завершення процесу варіння додають паличку кориці або лікер.
  5. Коли воно досягне потрібної консистенції, виймають ваніль, а варення, ще гарячим, розливають по банках. Обернути їх теплою ковдрою, залишити до повного охолодження.

Апетитне варення з винограду з апельсином

Оригінальне ласощі на зиму вийде приготувати, поєднуючи в одному рецепті виноград та апельсини. Присмак екзотики гарантований, рідкий по консистенції домашній продукт виходить не кислим, а солодкуватим. У холодну пору року він стане підтримувати імунітет, проявляти турботу про здоров'я і приносити задоволення. Варити це оригінальне домашнє частування не складніше, ніж традиційне, а для його втілення потрібні наступні інгредієнти:

  • 1 кг винограду сорту кишмиш;
  • 1 кг цукру;
  • 2 апельсина;
  • 250 мл води.

Процес приготування:

  1. Воду змішати з половиною цукру, зварити сироп.
  2. Підготовлені ягоди винограду опустити в гарячий, але знятий з вогню цукровий сироп, щоб вони настоялися протягом двох-трьох годин.
  3. Потім проварити домашнє солодке ласощі, коли воно закипить, висипати цукор, що залишився. Варити ще 10 хвилин, вимкнути вогонь, залишити настоюватися 8-10 годин.
  4. Знову проварити, за п'ять хвилин до закінчення варіння додати свіжовичавлений апельсиновий сік, варення розкласти по банках, закатати кришками для зберігання на зиму.

Відео-рецепти: як зварити виноградне варення з кишмишу

Традиційні рецепти припускають, що домашнє ласощі треба робити із звичних фруктів або ягід: полуниця, смородина, вишня, малина, абрикоси, яблука. А якщо хочеться зробити щось оригінальне? Здивувати рідних або були якимось незвичайним солодким частуванням до чаю? Тоді на допомогу прийде відео-рецепт, який допоможе дізнатися: як зварити виноградне варення з кишмишу. Домашнє ласощі робити не складніше, ніж традиційне варення, зате подиву і захоплення чекає чимало.

Пряне виноградне варення з мигдалем на зиму

Рецепт Виноградне варення. Як варити виноградне варення

Як приготувати бурштинове варення-джем з кишмишу

Виноградне варення

Відгуки

Олеся, 36 років«Випадково спробувала в гостях, спочатку навіть не повірила, що кишмиш придатний для варення. З апельсином воно було таким пахучим, що втриматися нереально. Попросила рецепт, роблю 2 роки підряд і кожен раз доводиться збільшувати кількість баночок. Дуже смачно».
Вікторія, 31 рік«У пошуках оригінального варення на зиму знайшла рецепт з волоськими горіхами. Ризикнула зробити пару банок, коли взимку відкрили – сама зрозуміла, що помилилася, треба було в десять разів більше. Такий незвичайний смак, колір і аромат ще більше розпалюють апетит. Рада, що обзавелася таким рецептом, він став моїм фірмовим».
Ольга, 38 років«У нас в сім'ї двоє дітей, хочеться приготувати щось смачне, корисне і щоб якщо з задоволенням. Варення з кишмишу стало порятунком, адже воно робиться без кісточок. Вибрала для себе швидкий рецепт і з лимоном, вприкуску з чаєм дуже смачно, аромат ніжний, гарне варення виходить. Задоволена рецептурою і результатом».
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!